Към съдържанието

Снимка

Как се прави хубава домашна ракия


  • Please log in to reply
241 отговора в тази тема

#1 zero

zero
  • Ловец
  • 164 Мнения:
  • Име:zerin
  • Оръжие:Ata arms 12/76 Huglu walment 12/70
  • Куче:kurzhaar i Golden retrivar
  • Град:Bursa -TR
  • Skype:zerost3

Публикувано 03 октомври 2010 - 00:45

Как се прави хубава домашна ракия ,
колко трябва да отлежи джибрата
а бе за пpъв път ще опитвам.
  • Plamen2860 и miro mt харесват това мнение

#2 С.Иванов

С.Иванов

    Запален ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1601 Мнения:
  • Име:.....
  • Град:....

Публикувано 03 октомври 2010 - 16:56

След 3-три седмици джибрите са готови. ;) :p :bira:
За лов и любов,винаги готов..

www.nalov.com - Българският ловен портал

Публикувано изображение

#3 handcream

handcream
  • Ловец
  • 21 Мнения:
  • Име:Ваката

Публикувано 03 октомври 2010 - 17:35

Аз искам да попитам, какво слагате вътре във казана със джибрите?
Моите джибри са около 220 килограма, ще ги варя във 250 литров казан. На 250 литров казан ми казаха да сложа два пакета със сода, четири пакетчета теменужки и лимонтозу но незнам колко и друго незнам какво се слага.
  • handcream харесва това мнение.

#4 ermak

ermak
  • Ловец
  • 110 Мнения:
  • Име:Християн
  • Оръжие:имам
  • Куче:ягдтериер и англ.сетер
  • Град:Добрич

Публикувано 03 октомври 2010 - 21:09

Аз искам да попитам, какво слагате вътре във казана със джибрите?
Моите джибри са около 220 килограма, ще ги варя във 250 литров казан. На 250 литров казан ми казаха да сложа два пакета със сода, четири пакетчета теменужки и лимонтозу но незнам колко и друго незнам какво се слага.

Не забравяй да сложиш и пистолетчето!

#5 Анатoли

Анатoли

    Хулиган

  • Ловец
  • 327 Мнения:
  • Име:.
  • Град:..
  • ЛРД:..

Публикувано 03 октомври 2010 - 21:14

Аз искам да попитам, какво слагате вътре във казана със джибрите?
Моите джибри са около 220 килограма, ще ги варя във 250 литров казан. На 250 литров казан ми казаха да сложа два пакета със сода, четири пакетчета теменужки и лимонтозу но незнам колко и друго незнам какво се слага.

+ лук и сол ;)

#6 ВЪЛКЪТ

ВЪЛКЪТ
  • Ловец
  • 152 Мнения:
  • Име:R . Ivanov
  • Оръжие:ИЖ17 12k--ЧЗ 52 7,62х25--SLR97LUX 7,62X39--ТОЗ 78-12 22LR
  • Куче:1 бр. -ЗСЛайка
  • МПС:Алфа 146
  • Град:В.Търново
  • ЛРД:с.Момин сбор

Публикувано 03 октомври 2010 - 22:16

За хубава ракия трябва хубав материал/грозде,плод...../и голям мерак.Що се отнася до това колко да престой джибрата, най е добре да правиш периодични проби с захаромера.При смачкване на плодовете взимаш сок и мериш захарноста ако е малка добавяш захар за да се вдигне.От спецове знам че трябва да е 20-22.Но ако я вдигнеш много започва процес на озахаряване и джибрата не ферментира.След като си нагласил материала на желаната захарна гъстота го разбъркваш интензивно през първите няколко дни.След това мериш захарноста на сока/ширата/и когато захаромера покаже че вече няма захарно съдържание/а е станало на винце/можеш да го извариш на ракийка да я сложиш в съд който не е затворен плътно за да подиша и да сложиш в ракийката сърцевина от черница и по 2-3г.захар на литър.И ако ти хареса да ни поканиш ;) от нас мезето.
  • yasen z харесва това мнение.

#7 Forestar

Forestar

    Запален ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1922 Мнения:
  • Име:Евтим Бояджиев
  • Оръжие:"ИЖ 26 Е", "ТУЛА", "ЧЗ 452-2Е ZKM" .22WMR, "ЧЗ 550" 30-06
  • Куче:нок, булонка, курцхаар
  • МПС:Опел Вектра
  • Град:гр. В. Търново
  • ЛРД:"Сокол" гр. П. Тръмбеш

Публикувано 03 октомври 2010 - 22:32

Когато тръгне първакът го отделяш в количество около 1% от общия насипан литраж.
Когато градусът на течащата ракията падне до около 50-55 я отделяш и продължаваш да събираш останалото докато падне до около 15 градуса.
Това е пАток(пърцуца и т.н.т.).
Ако имаш желание и възможност си превари ракията, като спазваш горната процедура.
Първаците и патокито от двете варенета ги преваряваш отново, за да отделиш ракията от метанола.

Това е най-общо.
За повече чалъми виж http://www.rakiyata....forum/index.php
За ловеца няма лошо време, люта ракия и луда жена.
Много е важно мезето да е блажно.Да е пасло,а не расло.Да е драно,а не брано.
По-добре известен пияч, отколкото анонимен алкохолик.

#8 zero

zero
  • Ловец
  • 164 Мнения:
  • Име:zerin
  • Оръжие:Ata arms 12/76 Huglu walment 12/70
  • Куче:kurzhaar i Golden retrivar
  • Град:Bursa -TR
  • Skype:zerost3

Публикувано 04 октомври 2010 - 18:18

Благодаря !
В този форум мисля , че има всичко което търся.

#9 Nanski

Nanski

    Запален ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 3477 Мнения:
  • Име:Nanski

Публикувано 04 октомври 2010 - 19:06

Аз искам да попитам, какво слагате вътре във казана със джибрите?
Моите джибри са около 220 килограма, ще ги варя във 250 литров казан. На 250 литров казан ми казаха да сложа два пакета със сода, четири пакетчета теменужки и лимонтозу но незнам колко и друго незнам какво се слага.

За да поркаш истинска ракия, сложи най вече джибри! :D Недей набляга много на чалъмите! ;) като за сефте!
И гледай да са от истинския плод, щото от сливите му се вика каша! :bira:
И да знаеш че от каквото и да е ракията се углопява бързо ;) !
:D
На авджалъка, надделява серсемлъка!
Публикувано изображение

#10 bobbi66

bobbi66
  • Ловец
  • 122 Мнения:
  • Име:Борис
  • Оръжие:Стожер
  • Куче:тъщата

Публикувано 04 октомври 2010 - 19:27

Колега, не ги слушай тези биолози!
Ако материала е преврял, сложи си едно бурканче мед 0,500, или 0,300 грама, медицинска дъвка половин пакетче / в аптеките е 10 грама гръцка/ и си глей кефа.
Ако е от грозде, когато джибрата падне на дъното, а семките изплуват отгоре си готов за ак;ия.
Ако в региона ти има от новите казани"френски ,шотландски" не се колебай вари на тях и като падне на 40 градуса бягай и каквото си събрал разреди с вода Банкя и в бурето.
Това мога да ти кажа с 20 годишен опит във варенето на ракия.Не с печенето, както се изказват големите майстори .

#11 ДБД

ДБД

    Запален ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 4853 Мнения:
  • Име:ДБД

Публикувано 04 октомври 2010 - 19:49

Хубава ракия от джибри......., не че не я бива, ама все си е втора употреба матриала. Виж ако ги посмесиш със старо вино за преварка, си е малко по друга ракия . Миналата седмица варихме от около 130-140 литра вино с малко жибри, около 20 литра арна ракийца, която ще се поразрежда . На около 27 градуса тръгна лека кисела жилка, въпреки содата, та остатъка ще оди на праварка със сливововия матриал. Иначе даста чалъми ша ти кажат и все ще са истина, пък и доста кусури ще ти намират, но на теб да ти е сладка . ;) За мен от каясиевата, по арна няма . :D

Този пост е редактиран от ДБД: 04 октомври 2010 - 19:51

  • yasen z и the saint харесват това мнение

#12 Nanski

Nanski

    Запален ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 3477 Мнения:
  • Име:Nanski

Публикувано 04 октомври 2010 - 20:02

Колега, не ги слушай тези биолози!
Ако материала е преврял, сложи си едно бурканче мед 0,500, или 0,300 грама, медицинска дъвка половин пакетче / в аптеките е 10 грама гръцка/ и си глей кефа.
Ако е от грозде, когато джибрата падне на дъното, а семките изплуват отгоре си готов за ак;ия.
Ако в региона ти има от новите казани"френски ,шотландски" не се колебай вари на тях и като падне на 40 градуса бягай и каквото си събрал разреди с вода Банкя и в бурето.
Това мога да ти кажа с 20 годишен опит във варенето на ракия.Не с печенето, както се изказват големите майстори .

Тъй тъй, може след всичките медицински истории и един презерватив да сложи в джибрите! :p
И как аджаба ракията се пече? ;) На скара ли редите гроздаците, щото джибрите са си фермент на гроздето? :bira:
За да тръгне ракийца, требе да възври казана, съответно има варене не печене майсторе! ;)
Ей да не вземеш да се бъзикнеш, те по шопско бъркат физичните процеси! :D
:D
На авджалъка, надделява серсемлъка!
Публикувано изображение

#13 ДБД

ДБД

    Запален ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 4853 Мнения:
  • Име:ДБД

Публикувано 04 октомври 2010 - 20:05

Тъй тъй, може след всичките медицински истории и един презерватив да сложи в джибрите! :D
И как аджаба ракията се пече? ;) На скара ли редите гроздаците, щото джибрите са си фермент на гроздето? :p
За да тръгне ракийца, требе да възври казана, съответно има варене не печене майсторе! :D
Ей да не вземеш да се бъзикнеш, те по шопско бъркат физичните процеси! :bira:
;)


Я кажи какъв е процеса с джибрите у Бундесландия :D ?

#14 bobbi66

bobbi66
  • Ловец
  • 122 Мнения:
  • Име:Борис
  • Оръжие:Стожер
  • Куче:тъщата

Публикувано 04 октомври 2010 - 20:08

Аз съм от Майнско, не съм от шопско.
Пък ито във вареното на ракия и в еб....то стойки и чалъми много.
Затова кой кавото си е сварил, да си го пие и хвали след успешен лов!
Ай чао,майни!

#15 handcream

handcream
  • Ловец
  • 21 Мнения:
  • Име:Ваката

Публикувано 04 октомври 2010 - 20:16

От грозде ще правя ракия, няма да точа вино. :D
Във два бидона съм сложил по сто килограма грозде и по десет килограма захар, разтопена във хладка вода, съотношение едно към три. Във момента врът и ги бъркам колкото се може по-често, така ми казаха. Утре мисля да махна чепките защото аз го смелих със чепките, днес видях че вече по тях няма зърна и утре ще се опитам да махна колкото се може повече от тях.
Аз за пръв път правя домашна ракия, ако бъркам някъде ме поправете!
  • handcream харесва това мнение.




4 Потребител(и) четат тази тема

0 ловци, 4 туристи, 0 анонимни