Към съдържанието

Снимка

Как се прави хубаво домашно вино


  • Please log in to reply
44 отговора в тази тема

#1 miko

miko
  • Ловец
  • 355 Мнения:
  • Име:Милен
  • Куче:Ротвайлер

Публикувано 14 септември 2012 - 15:08

Това за мене е по-тертиплийска работа от ракията, хубавото домашно вино.
Споделете опит. В бурета ли, в бидони ли. Със/без захар, вода, майката. Такива работи.

#2 Chara

Chara
  • Ловец
  • 234 Мнения:
  • Име:chara
  • Оръжие:Browning Long Track 30-06,BROWNING - Fusion Evolve - cal. 12x76, Blaser R93 Luxus .
  • Куче:Ягдтериер
  • МПС:Витара, УАЗ 452, Нисан Террано 2, АТВ Сузуки

Публикувано 14 септември 2012 - 15:46

ти кажи къде е гроздето и на каква цена а аз ще ти кажа как се прави хубаво домашно вино и как се пие

#3 Kum4o-Vul4o

Kum4o-Vul4o
  • Ловец
  • 529 Мнения:

Публикувано 14 септември 2012 - 16:05

предимно от грозде колега даже ако е само от грозде още по добре

аз не слагам нито вода нито захар само ако е висока захарността както беше миналата година над 26% сипах вода за да го докарам на 22-23% и е елексир 200гр. чисто и започват да то горят ушите права го в бидон 200литра сръбски с широко гърло
и е много удобен има сертификат за пластмасата не мирише и не се оцветява

има едно правило от старите хора много е важно мезето да е блажно !!!!!!!!!!!!!

ай наздраве и наслука !!!!!!!!!!


п.п. а сега ти кажи къде има евтино грозде както казва колегата по горе

Този пост е редактиран от Kum4o-Vul4o: 14 септември 2012 - 16:08

  • n960 харесва това мнение.

#4 Христо Христев

Христо Христев

    Върл БраконЕр

  • Ловец
  • 993 Мнения:
  • Име:Христо

Публикувано 14 септември 2012 - 16:10

Ами те необходимите продукти за хубаво вино, независимо дали домашно или винпромско, са горе - долу тия: добър материал /грозде/, чисти съдове, мерак и време да се занимаваш.

В мазето имам една бъчва с вместимост 1 тон грозде, наследство от дядо ми Георги лека му пръст, бащата на майка ми, беше лозар и винар. Лозето ми на село - 3.5 дка, и то от него наследство, с два сорта - "Мерло" и "Каберне". По нашия край това са двата основни сорта грозде за червено вино + естествено "Мавруд"-а. Някои правят червено вино и от "Памид", т.н. "Розе", ама за мене е афиф работа това вино, става, ама за безалкохолно на истинското червено вино.

Гроздето - да е барем със захарен градус 25, ако не - донадаш захар в зависимост от количеството грозде и градуса му докато го дакараш до тоя градус, ама не е желателно, щото вино с повече захар удря у главата. Имам едно сито от рабицова мрежа с размери отвора на въпросната каца, слагам го отгоре и роня, не слагам чепките, само чисто зърно. После мачкане, поне по 3 пъти на ден. После претакане му е майката по рецептата на Мечо Пух: "Колкото повече - толкова повече!". С претакането вкарваш кислород и способстваш за стимулирането на процеса на ферментация, колкото повече го претакаш - толкова по - добре, зарар няма, стига време да имаш. Тая работа е на баща ми, на ден пуска по 50-60 кофи /една кофа е 10 л./. И така, докато отгоре на бъчвата остане само течност и зърната потънат надолу. Тогава спираш претакането, за да се утаи добре, избираш един слънчев, абсолютно безоблачен и тих есенен ден /заради атмосферното налягане/ и точиш течността, аз я точа в 100 л. бидони. В бидоните седи, докато се утаи добре и после пълня в 10 л. бутилки от минерална вода. Преди пълнех в бурета, ама ми омръзна да си играя /миене, бани със смокинови листа във вряла вода, опалване с тяф пак заради хигиена/, а и колкото бурета - толкова вкуса на едно и също вино, според материала и възрастта на бурето. Имало е случаи пием, па бурето свърши /не, че пием по едно буре, Крали Марко отдавна го няма/, пускам от другото, викат ми това е друго вино, дай от онова преди малко. Друго не е викам, бурето е друго, пулят се. Бутилките от минерална вода не променят никак вкуса, отлични са за целта. Обикновено за Димитровден /именният ден на баща ми/ виното е готово за гостите, изкарва до новата реколта /пазим по някое и друго шише за сравнение/, не съхранявам дълго с години. Щото от лов на лов по 5 л., празници, именни дни и .............................

Толкоз в общи линии. Тазгодишният материал /гроздето/ излезе добър. Реколтата е по - слаба от лани заради сухото лято /горе - долу тон от декар/, но захарният градус е добър - 24.5. Сега е на фаза врене и бъркам.
  • Косьо, toniko, n960 и 5 други харесват това мнение

#5 miko

miko
  • Ловец
  • 355 Мнения:
  • Име:Милен
  • Куче:Ротвайлер

Публикувано 14 септември 2012 - 16:23

Колега Христов, едно ти не разбирам, що когато ферментира ти е у буре/каца, а когат трябва да протича вторична ферментация, да се утаява и да добива вкус,го слагаш в бидон? И да променя вкус в различните бурета, това не значи, че го разваля.
Иначе поздрави ти за мерака и резултата, и благодарско за обстойното обяснение :good:

#6 Kum4o-Vul4o

Kum4o-Vul4o
  • Ловец
  • 529 Мнения:

Публикувано 14 септември 2012 - 16:25

тая година щи остане повече колега че тия с алконалите пазат яко :drinks: :punish: :D


Колега Христов, едно ти не разбирам, що когато ферментира ти е у буре/каца, а когат трябва да протича вторична ферментация, да се утаява и да добива вкус,го слагаш в бидон? И да променя вкус в различните бурета, това не значи, че го разваля.
Иначе поздрави ти за мерака и резултата, и благодарско за обстойното обяснение :good:



само в майката му е майката да знаеш единственно самотока е друго нещо

Този пост е редактиран от Kum4o-Vul4o: 14 септември 2012 - 16:27


#7 miko

miko
  • Ловец
  • 355 Мнения:
  • Име:Милен
  • Куче:Ротвайлер

Публикувано 14 септември 2012 - 16:35

само в майката му е майката да знаеш единственно самотока е друго нещо

А ти от какво грозде го правиш?

#8 Kum4o-Vul4o

Kum4o-Vul4o
  • Ловец
  • 529 Мнения:

Публикувано 14 септември 2012 - 16:45

предимно мерло и малко плевенско имам асма на село около 90 квадрата някъде гроздовете са му големи и зърната са едри с дебела кора и много е водно и става черно като мерлото

много е тежко аз го пия само с лимонада 1;3 иначе не мога много е силно а не съм пияч само за адет

много ме питат абе ти като не пиеш що го правиш

де да знам за адет кръцна си на канелката може и 200гр. да е ама с мерак
  • n960, itaka, yasen z и 1 друг харесват това мнение

#9 miko

miko
  • Ловец
  • 355 Мнения:
  • Име:Милен
  • Куче:Ротвайлер

Публикувано 14 септември 2012 - 16:54

предимно мерло и малко плевенско имам асма на село около 90 квадрата някъде гроздовете са му големи и зърната са едри с дебела кора и много е водно и става черно като мерлото

много е тежко аз го пия само с лимонада 1;3 иначе не мога много е силно а не съм пияч само за адет

много ме питат абе ти като не пиеш що го правиш

де да знам за адет кръцна си на канелката може и 200гр. да е ама с мерак

:good:
Ма сте и опасни в Северозападналата - виното е само с майката, става тръпчиво, че и горчиво и маай лимонада :rofl:
ПС Без лоши чувства го казвам, да с`ни обиди някой.

#10 Илиян Недялков

Илиян Недялков

    Запален ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1107 Мнения:
  • Име:Илиян Недялков
  • Оръжие:Иж-26, Brno ZH 104 - 12/70-7x57R
  • Куче:Мелез - 1 брой, СТГ - 1 брой, ИСЛ - 1 брой
  • МПС:Газ 69
  • Град:с. Зверино
  • ЛРД:Зверино
  • Skype:mean_machine51

Публикувано 14 септември 2012 - 17:04

:good:
Ма сте и опасни в Северозападналата - виното е само с майката, става тръпчиво, че и горчиво и маай лимонада :rofl:
ПС Без лоши чувства го казвам, да с`ни обиди някой.

Бе то и на мен пролетсен един ми вика, леко газирано, друг мазирано, трети омаа почти три литра сам :D
С баща ми от неколко години насам гроздето го берем края на септември началото на октомври, та малко късно става. Гроздето е липовка или (отел), до дето стигне, натам допълваме с квото си речем. Сигурно има и по-убаво вино, ама и тва вкръпва :D
П.с. Христев, твоето вино де го довлачаше на сбирките, без майка ли било бре ?
Пил съм веднъж такова, и не мязаше на нищо, па тва твоЙто, по стара рецепта сигур...

Този пост е редактиран от Илиян Недялков: 14 септември 2012 - 17:12

It's revolution time !


#11 Kum4o-Vul4o

Kum4o-Vul4o
  • Ловец
  • 529 Мнения:

Публикувано 14 септември 2012 - 17:22

Бе то и на мен пролетсен един ми вика, леко газирано, друг мазирано, трети омаа почти три литра сам :D
С баща ми от неколко години насам гроздето го берем края на септември началото на октомври, та малко късно става. Гроздето е липовка или (отел), до дето стигне, натам допълваме с квото си речем. Сигурно има и по-убаво вино, ама и тва вкръпва :D
П.с. Христев, твоето вино де го довлачаше на сбирките, без майка ли било бре ?
Пил съм веднъж такова, и не мязаше на нищо, па тва твоЙто, по стара рецепта сигур...


дядо ми гледаше един декар липовка едно време бог да го прости та той викаше че е вино кат пръднеш да ти боядиса гащите береше по един тон мераклия беше запомнил съм че течеше като олио от канелата и те ..........така
  • mitkovasilev харесва това мнение.

#12 mitkovasilev

mitkovasilev
  • Ловец
  • 23 Мнения:
  • Име:Dimitar Vasilev
  • Оръжие:ij 27
  • Куче:drathaar
  • МПС:vektraA,vektraB
  • Град:Qmbol

Публикувано 14 септември 2012 - 19:16

Здравейте колеги.От две години не мога да направя вино.А вина за чудо и приказ са се ляли у нас.Учудих се,че един колега по-горе каза,че гроздето трябва да е 25 градуса.По технология,винаги трябва да е 22.Миналата година мерлото беше 26 и с вода го докарахме на 22 и пак не превря.Отначало беше добре,вреше както трябва,а после изведнъж спря и така си и остана-сладко.Не знам на какво се дължи,но за втори път става така.Отказах се да правя мерло и тази година реших да опитам с мускатово грозде.Захаромера закова на 25 градуса и реших така да го оставя,та каквото стане.Моят въпрос е,ще преври ли виното на 25 градуса.Засега ври нормално,припенвам го и всичко правя както си му е редър.Имал ли е някой същият проблем?Благодаря предварително.
  • djumaliev харесва това мнение.

#13 Веско Георгиев

Веско Георгиев

    Запален ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1482 Мнения:
  • Име:Веско
  • Skype:vesko555

Публикувано 14 септември 2012 - 19:20

При мен грозде няма, направете вино и се обадете :)))
  • rinklov харесва това мнение.

#14 Веско Георгиев

Веско Георгиев

    Запален ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1482 Мнения:
  • Име:Веско
  • Skype:vesko555

Публикувано 14 септември 2012 - 19:23

Здравейте колеги.От две години не мога да направя вино.А вина за чудо и приказ са се ляли у нас.Учудих се,че един колега по-горе каза,че гроздето трябва да е 25 градуса.По технология,винаги трябва да е 22.Миналата година мерлото беше 26 и с вода го докарахме на 22 и пак не превря.Отначало беше добре,вреше както трябва,а после изведнъж спря и така си и остана-сладко.Не знам на какво се дължи,но за втори път става така.Отказах се да правя мерло и тази година реших да опитам с мускатово грозде.Захаромера закова на 25 градуса и реших така да го оставя,та каквото стане.Моят въпрос е,ще преври ли виното на 25 градуса.Засега ври нормално,припенвам го и всичко правя както си му е редър.Имал ли е някой същият проблем?Благодаря предварително.


Ако остане сладко и не боли глава след 2-3-4 литра пази го!!! Това е "ебливо" вино, ходи само на гости на познати моми!
  • haqsko, edinaka, yasen z и 1 друг харесват това мнение

#15 mitkovasilev

mitkovasilev
  • Ловец
  • 23 Мнения:
  • Име:Dimitar Vasilev
  • Оръжие:ij 27
  • Куче:drathaar
  • МПС:vektraA,vektraB
  • Град:Qmbol

Публикувано 14 септември 2012 - 19:30

Това наистина ми хареса,ама как да пиеш сладко вино бе колега,все едно да правиш секс с гумена жена.




7 Потребител(и) четат тази тема

0 ловци, 7 туристи, 0 анонимни