Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Стрелба с въздушна пушка - законови рамки
Ha Лов > Лов > Лов без огнестрелни оръжия
Страници: 1, 2
Longanlon
Тъй като си купих въздушна пушка, се заех да проверя как стои законово въпросът относно това, по какво мога да стрелям с нея и тук възнамерявам да изложа резултатите от търсенето си, та дано са полезни някому. Написах това долното в блога си, но искам все пак да се допитам до специалисти, поради което го слагам тук и моля за мнението ви.

"Колкото и да ни е странно, у нас има някои закони, които пречат на неограниченото пуцане по всичко, което мърда. Ясно е, че не е добра да идея да се стреля по хора, пък били и те невинно тичащи в парка крещящи сополиви деца, които яко ви дразнят точно когато се опитвате да покажете на гаджето що е романтика на открито. Но съществуват още няколко неща, които не е зле да знаете, преди да решите да се правите на Бъфало Бил из полята или градските улици…

Закони

В България е забранен всякакъв вид лов, освен този с огнестрелно оръжие - това поставя под забрана лова на какъвто и да е дивеч с пневматично оръжие, лък, арбалет, соколарство и т.н. Поради това е незаконно стрелянето с въздушна пушка по всичко, което Закона за лова и опазването на дивеча (ЗЛОД) определя като “дивеч” в своето Приложение 1. По-дребните животни, визирани там, които човек е възможно евентуално да утрепе с въздушна пушка са заек, пор, бялка, гугутка, див гълъб, сврака, скорец, фазан, както и всякакви видове гарги и патки. Стрелянето по тези животни с въздушна пушка е забранено от закона, затова пък стрелянето по други животни (които не са дивеч), по смисъла на този закон не е лов и не е забранено.

Друг закон, който ограничава стрелянето по всичко, което мърда е Законът за биологичното разнообразие (ЗБР), който забранява да се убиват животни, които са застрашени от изчезване у нас или в световен мащаб. От по-често срещаните, това са всички видове прилепи, кълвачи, смоци, костенурки, таралежи, хищни птици (соколи, мишелови, сови, кукумявки и т.н,) и сухоземни жаби. А освен тях и стотина вида малки пойни птички, които не се различават лесно, затова не е препоръчително да се стреля по нищо, което не го знаете какво е.

Логични изключения

Не го споменавам горе, но защитени или дивеч са и повечето по-едри птици. Предполагам никой от четящите блогове не е толкова тъп, та да стреля по щъркел, но освен, че е защитен заедно с всякакви чапли, корморани и т.н. той не става за отстрел и защото е твърде едър. Въздушната пушка просто не може да убие на място нищо по-едро от половин килограм (евтини пушки) или 2-3 кг (яките пушки), а да се стреля по едро животно и да се остави да се влачи ранено е против всякакви принципи на лова и спортсменството, да не говорим, че е жестоко. По същата причина не бива да се стреля и на по-големи дистанции (повече от трийсетина метра) - тогава силата на изстрела не е достатъчно голяма, за да убие.

А какво може?

Всичко останало (то не, че остана много smile.gif ) е съвсем законно да се стреля по всяко време и навсякъде, защото не се брои за дивеч и не го регулира ЗЛОД (ловният сезон също не важи), нито е защитено и съответно не го пази ЗБР. Това значи, че всеки, който оспори правото ви да стреляте по гълъби, врабчета, чайки, лалугери, плъхове, гущери и водни жаби просто не познава закона. Безстопанствените кучета също не са обхванати от никакъв закон, каквото и да пищят нещастните маниаци, които ги защитават, но едва ли с въздушна пушка може да се убие куче. Все пак аз си запазвам правото да надупча задника на всеки помияр, който вие в 3 часа през нощта пред прозореца ми, или просто има неблагоразумието да се разкарва наоколо и да ръси бълхи, кърлежи и болести. Големи вреди на живата природа пък нанасят бездомните котки в извънградските райони (щото няма боклукчийски кофи, от които да ядат), но лично аз не мога да се насиля да стрелям по котка, освен ако не е някоя очевидно много болна.

А къде може?

Отправих питане към зам. началника на местното РПУ относно реда и начина на ползване на пневматично оръжие в рамките на града и отговорът беше, че няма закони, наредби или решения на ОбС, които да го регулират. Т.е. може да се стреля и в града, но се сещате, че това трудничко може да бъде обяснено на разярения баща, стискащ винкел и застрашително настъпващ към вас, щото се правите на мъж с пушката близо до детската площадка, на която играят децата му…

——————————————

И на края, искам да пожелая на всеки, когото този текст касае наслука и да пази дивата природа! "

Та така - моля да ме оборите, ако някъде съм сбъркал в разсъжденията си, ще съм щастлив да получа и информация, която допълва написаното.
shot1
Браво, много точно си го описал! И да не забравяме ,че въздухарката е за забавление , не за лов.
good.gif wink.gif
DDD
А можеш ли да стреляш с въздушна пушка по животни с оглед да ги прогониш, а не да ловуваш?
И още нещо, навремето (1992-93 година) имаше една наредба (или заповед на столичния кмет, която впоследствие бе преписана от всички кметове на общини), забраняваща стрелбата с прашки, въздушни пушки и газови пистолети в населените места. Действа ли това нещо още или има някакъв по-съвременен аналог?
aneri
Здравейте Longanlon,
интересен пост, в който има полезна информация за всеки, който обича да се прави на "снайперист" biggrin.gif , аз самия редовно стрелям с пневматично оръжие, месечно изстрелвам по 1-2 кутийки - предимно по вранови птици. Само едно уточнение - Европейския лалугер е строго защитен вид в цяла Европа - числеността му е силно намаляла, а е основен хранителен ресурс за много видове животни, повечето от които са също световно застрашени.
Поздрав!
Longanlon
Благодаря за информацията за лалугера - интересно как съм го пропуснал в списъка със защитените видове.

Странно, получавам доста отрицателни реакции в блога си под тази статия...
http://longanlon.bloghub.org/136

А под тази просто не ми се мисли какво ще става...
http://longanlon.bloghub.org/137
Deio
Колега по мое мнение хората отговаряли в блога ти не знаят кво говорят....особено един,който беше написал че тва е за комплексари......мога да ти кажа че посипят ли му валерян под прозореца и той ще стреля по котките не с въздухарка,а със харпун!!И също така имаше един човек който те заплаши,че ще те насини.......бих искал мен да ме види в двора ми да дойде да ми земе пушката.....1-во,че съм си в двора и нито вдигам шум,нито преча на някой и просто няма кво да ми каже и второ,че често съм с приятели като стрелям по врабци(малко да ги понауча как става smile.gif ) и нали ше се опита да ме насини и ше го оперираме.....Бих казал,че ти възможно най-човешко си задал обяснил и пояснил каквото има за поясняване...Въпроса е просто къде постваш информацията и къде я търсиш и мога да ти кажа че 100% тук е мястото за това...
milanov84
Само не разбирам защо някой трябва да стреля по помиярите, разбирасе които не са в ловните райони където не им е мястото просто защото похапват туй до което се докопат. Но тези в града само правят тъпият градски живот по весел, винаги има изключения и има някой помияр дет хапе наред, та да трепаш него да ама лично аз ако видя някой да стреля по някое невинно малко кученце или нукоя майка, с кев ще му пръсна главата от бой а ако ли не имам си и гумени бренекета....
Fundala
Ей milanov84, ти си бил голям РАМБО ве! - "ще му прасна главата"!!!
Като говорим за помиярите, що не земеш да си прочетеш учебника, по който си ставал ловец.
Има си цял раздел за болестите по кучетата. Зарази, които твойте мили псета разпространяват!
Да не говорим и за вредата, която нанасят в ловните стопанства! В някои раьони на страна се плаща на ловците за тяхното отстрелвана!

А и още нещо - от каде "мислиш", че и идва думата евтаназия! Тя е широко използвано понятие, но най-вече се свързва с твойте малки, беззащитни и сладко бездомни котрете!

Почвай да си ги прибираш в къщи и да приключваме въпроса! Успех!!!
dimitrov.d
Интересна тема .Аз също си взех въздохарка,голям кеф е да стрелям с нея тъй като обичам да стрелям а тя ми дава вазможност да го правя когато поискам.Страхотно се развличам.Неможем по всяко време да стреляме с ловните пушки .Отколкото до това дали е правилно да се стреля в града или в по населени места ,аз мисля че на първо място е безопастноста на хората затова настрани от населяните места.Аз си стрелям на воля извън населяните места ,понякога по врапци и косери но повечето по мишенки било то стандартни или импровизирани [шишета кутии и т. нт.].Колегата е напълно прав ,че е невъзможно да се отрепе животно по голяно от 2,3 кила.Е има въздухарки с по голяма скорост и е възможно да убие котка ,но невярвам болшенството от претижателите на ваздушни пушки да го правят.Пък който си реши да го прави и без нея ще намери как да свети маслото на някоя котарана.
Sewdalin
Миланов , не вярвам да имаш деца, и да разсъждаваш по този АНТИДЕТСКИ начин .Не те разбирам . eusa_naughty.gif eusa_naughty.gif eusa_naughty.gif eusa_naughty.gif eusa_naughty.gif Няма смисъл да говорим , каква вреда нанасят на дивеча . Заслужава да се замислиш . sad.gif icon_scratch.gif
mitkomitashki
Цитат(milanov84 @ Aug 9 2007, 16:35) *
Само не разбирам защо някой трябва да стреля по помиярите, разбирасе които не са в ловните райони където не им е мястото просто защото похапват туй до което се докопат. Но тези в града само правят тъпият градски живот по весел, винаги има изключения и има някой помияр дет хапе наред, та да трепаш него да ама лично аз ако видя някой да стреля по някое невинно малко кученце или нукоя майка, с кев ще му пръсна главата от бой а ако ли не имам си и гумени бренекета....

А бе сигурно пак половината форум ще ме псува ама аман от природозащитници mad.gif mad.gif
Няма да казвам как ги изтребвам и с какво ги тровя помиярите около блока biggrin.gif ама ми писна и от
помияри и от тия дето ги защитават mad.gif mad.gif mad.gif Ай сиктир вече. Като толкова ги обичате
си ги зимайте у вас бре ахмацииии mad.gif Ша ми се прай на Лили Иванова mad.gif
Deio
Цитат(mitkomitashki @ Aug 9 2007, 22:22) *
А бе сигурно пак половината форум ще ме псува ама аман от природозащитници mad.gif mad.gif
Няма да казвам как ги изтребвам и с какво ги тровя помиярите около блока biggrin.gif ама ми писна и от
помияри и от тия дето ги защитават mad.gif mad.gif mad.gif Ай сиктир вече. Като толкова ги обичате
си ги зимайте у вас бре ахмацииии mad.gif Ша ми се прай на Лили Иванова mad.gif

Mitkomitashki подкрепям те напълно!Аз не ги избивам и не ги тровя(е гоня ги с въздухарката ама за жалост не e нито евредикс,нито диана и тем подобни,и не може да убие куче или котка),но наистина се намират и хора,които да си прибират бездомни кучета по домовете и то не за да си ги направят домашни любимци(и следователно да ги обезпаразитят и ваксинират),а само за няколко часа ей така от човещинка, защото се е намерило да мине спецелизирано лице да хване и приспи ''горките кучета''...
Случвало ми се е дори цели глутници да се поспрат пред оградата да я поопикаят,да поосерат където има малко тревичка около нас.....еми ако някой толкова ги харесва да си им рине след тях,защото ми е писнало още от излизането да си гледам в краката да не зема да се почерпя dry.gif !
Никой не искам да засягам или да влизам в спорове,но не виждам нищо,което прави бездоммните кучета приятни и заслужаващи да бъдат защитавани,че и дори с бой и гумени бренекета AR15firing.gif ....
radoadvokat
Цитат(milanov84 @ Aug 9 2007, 16:35) *

Колега, щом си ловец, прочети какви са ти задълженията. Иначе аз затова ходя с бронежилетка tongue.gif и каска, някой на не ми пръсне главата от бой или с гуменото. ohmy.gif

Иначе не аман ами аман от тея природни защитници. Поне да си вдигнат главите от компа.
milanov84
Цитат(radoadvokat @ Aug 10 2007, 10:56) *
Колега, щом си ловец, прочети какви са ти задълженията. Иначе аз затова ходя с бронежилетка tongue.gif и каска, някой на не ми пръсне главата от бой или с гуменото. ohmy.gif

Иначе не аман ами аман от тея природни защитници. Поне да си вдигнат главите от компа.

Първо не съм природозащитник, второ не говоря за подивелите кучета в райните на ловните стопанства,там след като се видят се гърмят, а говоря за нещо нормално малки кученца и майки и ако има някой от вас който стреля по такива, много ще ми е интерестно да го видя, след като някой му е застрелял кучката дет се е укучила или да скива как лапето на съседа стреля по малките му кученца. А за помиярити сме си виновни ние или по скоро тъпаците които си изхвърлят песа щом им стане ненужен.
milanov84
Цитат(Sewdalin @ Aug 9 2007, 21:38) *
Миланов , не вярвам да имаш деца, и да разсъждаваш по този АНТИДЕТСКИ начин .Не те разбирам . eusa_naughty.gif eusa_naughty.gif eusa_naughty.gif eusa_naughty.gif eusa_naughty.gif Няма смисъл да говорим , каква вреда нанасят на дивеча . Заслужава да се замислиш . sad.gif icon_scratch.gif

Аби пич за какъв дивеч говориш в градовете, повтарям ГРАДОВЕТЕ. Никой не ти говори за кучетата в ловните стопанства лично аз миналат година дръннах едно, но там.
fen
Eто по това могат да те фанат:

Чл. 43. (1) Ползването на дивеча се осъществява чрез ловуване.
(2) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2002 г.) Ловуване е убиване, улавяне, преследване и нараняване на дивеч, както и вземане, пренасяне, укриване, превозване на намерен, ранен и убит дивеч или на разпознаваеми части от него, събиране и вземане на яйца от птици - обект на лов.
(3) Ловуване е и престой или движение на лица извън населени места с извадено от калъф и сглобено ловно оръжие, независимо дали е заредено или не.

Чл. 56. (1) Ловуването се извършва с гладкоцевно или нарезно огнестрелно ловно оръжие.

Чл. 65. При ловуване се забранява използването на следните средства и методи:
1. огнестрелни оръжия, неотговарящи на изискванията на чл. 56, ал. 1 и 2, лъкове и арбалети;

Чл. 84. (1) Който ловува, без да притежава редовно заверен билет за лов или с билет за лов, но без писмено разрешително за ловуване, или ловува извън определените в разрешителното места, без да е убил или уловил дивеч, се наказва с глоба от 50 до 400 лв.
(2) Когато нарушението по ал. 1 е извършено в забранено за лов време, в забранено за лов място или със забранени средства, лицето се наказва с глоба от 100 до 800 лв.
(3) (Нова, ДВ, бр. 79 от 2002 г.) Който ловува, без да носи ловен билет, се наказва с глоба 50 лв., освен ако не подлежи на по-тежко наказание.
mitkomitashki
Цитат(milanov84 @ Aug 10 2007, 11:34) *
Аби пич за какъв дивеч говориш в градовете, повтарям ГРАДОВЕТЕ. Никой не ти говори за кучетата в ловните стопанства лично аз миналат година дръннах едно, но там.

А бе къф ловец си ти бре mad.gif Тебе ясно ли ти е, че помиярите имат крака,
които често ги отвеждат извън пределите на градовете да ловуват. Че и бездомните
ловуват на глудници. Тия в ловните полета да не мислиш от къде идват.
Виждал съм 10 помияра с бойна стъпка да се отправят извън града за
плячка, само дето 2 не оцеляха biggrin.gif И още нещо. Защо по европа има зайци
дори и в градовете (и то много, видял съм го на живо щот бая съм обикалял)
Земи се надупи и някой да ти пусне един дубъл от тия гумените дет ги пишеш
отзад, че и ти да усетиш удоволствие от лова
biggrin.gif

P.S. Само да те светна, да не се чудиш, че толкова обичам кучетата, че
купувам храна (за кеф) на някой приятели като закъсат че да не гладуват техните кучета.
Че човек като земе да пести зарад тая държава скапана .....
Ама за помиярите само M16.gif huh.gif
milanov84
Цитат(mitkomitashki @ Aug 10 2007, 12:32) *
А бе къф ловец си ти бре mad.gif Тебе наясно ли ти е, че помиярите имат крака,
които често ги отвеждат извън пределите на градовете да ловуват. Че и бездомните
ловуват на глудници. Тия в ловните полета да не мислиш от къде идват.
Виждал съм 10 помияра с бойна стъпка да се отправят извън града за
плячка, само дето 2 не оцеляха biggrin.gif И още нещо. Защо по европа има зайци
дори и в градовете (и то много, видял съм го на живо щот бая съм обикалял)
Земи се надупи и някой да ти пусне един дубъл от тия гумените дет ги пишеш
отзад, че и ти да усетиш удоволствие от лова
biggrin.gif

P.S. Само да те светна, да не се чудиш, че толкова обичам кучетата, че
купувам храна (за кеф) на някой приятели като закъсат че да не гладуват техните кучета.
Че човек като земе да пести зарад тая държава скапана .....
Ама за помиярите само M16.gif huh.gif

Абе ти да си видял малко кученце от центъра да си сформира глутница и да ходи на всичкокоз, а да има таксация, а зайци в София имаше преди няколко години, и в двора са ми влизали а сега ги няма не заради пумиярите а заради строежите. И ако помислиш малко, но ако можеш ще разбереж че проблема е в инфраструктурата. Едно време при нас беше забранено да имаш повече от два етажа, а сега навсякъде блокчета.... Та малките кученца са ви последният проблем. А рано или късно за жестокост към животните ще се плащат луди глоби и ще има затвор, И ШЕ ВИ ЕБАТ МАНАФИТЕ......
Longanlon
milanov84, как да те разбирам? Стреляш по кучета в ловните райони, защото нападат дивеча, но смяташ, че в градовете, където те нападат хората и пренасят болести не трябва да се закачат? Дивечът ти е по-скъп от децата ли ебаси???
milanov84
Цитат(Longanlon @ Aug 10 2007, 13:03) *
milanov84, как да те разбирам? Стреляш по кучета в ловните райони, защото нападат дивеча, но смяташ, че в градовете, където те нападат хората и пренасят болести не трябва да се закачат? Дивечът ти е по-скъп от децата ли ебаси???

Колега е сега ви хванах на тясно, та имам приятел който работи в пирогов, ТА 95% от ухапванията са от ДОМАШНИ кучета, скоро не съм чел по вестниците за убито момиче от пумияр ама имаше доста такива инциденти с домашните ни любимци, Вклучително последното, което четох беше за родвайлер откъснал крачето на едно детенце. А и преди да пишете прочетете, споменах вече за агресивните псета изхода навсякъде е еднин "Х"... Но аз говорех за малките кученца, А агресивните пумияри едва ли са повече от 2 %, Защото бързо ги трепат, АМА ЗА ТЯХ НЕ СЪМ ГОВОРИЛ и ми писна да повтарям ВСЯКО МАЛКО БЕЗЗАЩИТНО СЪЗДАНИЕ НЕ ПРЕЧИ и не мисля, че можем да се изживяваме в ролята на Господ и да определяме кой трябва да живее и кой да умре....
fen

Ще отговоря вместо mitanov84:
Никой не е казал,че бездомните скитащи кучета не трябва да се отрегулира численоста им в населените места или извън населените места,но за тая дейност си има определени правила и закони които трябва да се спазват,а който не ги спазва си остава за негова сметка...
Не може,а и не законно куцо, кьораво и съкато да грабне по една въздухарка и да прави екшини дето му падне... дане забравяме и колко сакътлъци има дано няма за в бъдеще!
milanov84
Цитат(fen @ Aug 10 2007, 13:34) *

Ще отговоря вместо mitanov84:
Никой не е казал,че бездомните скитащи кучета не трябва да се отрегулира численоста им в населените места или извън населените места,но за тая дейност си има определени правила и закони които трябва да се спазват,а който не ги спазва си остава за негова сметка...
Не може,а и не законно куцо, кьораво и съкато да грабне по една въздухарка и да прави екшини дето му падне... дане забравяме и колко сакътлъци има дано няма за в бъдеще!

Благодаря колега, това се опитвам да им обесня и да не забравяме, че за убийство на куче може да те съдят за хулиганство, стига да има свидетели. А до убийство с въздухарка трудно ще се стигне. И не знам на какъв извратен мозък ще му достави удоволствие да гледа как се мъчи малко кученце ударено в главата, което ще умре в неистови мъки след дни от апцес, Ебаси това е извратено.
РЕМ
Колеги , стрелбата в градовете е ЗАБРАНЕНА ! И по кучета и по котки и по розови слонове . Лова също . Ако бъркам нека някой Горд Кучеубиец да ме поправи.
DDD
Цитат(РЕМ @ Aug 10 2007, 13:48) *
Колеги , стрелбата в градовете е ЗАБРАНЕНА ! И по кучета и по котки и по розови слонове . Лова също . Ако бъркам нека някой Горд Кучеубиец да ме поправи.

А бездомните кучета трябва да се прибират и унищожават от съответните служби (което не се прави)! И населените места не са място за размножаване на бездомни кучета (защитни или беззащитни)!
РЕМ
Цитат(DDD @ Aug 10 2007, 15:41) *
А бездомните кучета трябва да се прибират и унищожават от съответните служби (което не се прави)! И населените места не са място за размножаване на бездомни кучета (защитни или беззащитни)!

И какво трябва да направим ? Куцо , кьораво и сакато да грабне някакво оръжие и да почне да пуца в градовете ? Убеден съм , че безразборната стрелба е много по - опасна от бездомните песове. Убеден съм , че ще се съгласиш с мен . Сигурно и Ти се радваш , че вече си гражданин на Европа , ами вземи да видиш как хората там се справят с този проблем.
Бъчи
Цитат(DDD @ Aug 10 2007, 08:41) *

Е това е приказка. И не виждам причина хората да не вземат действието в своите ръце след като фирмите, на които се плаща не си вършат работата за да печелят повече. Всеки отговаря за себе си, даже мисля, че и такова незаконно действие като стрелбата в населените места е простена но в краен случай, стига да имаш мозък в главата за да знаеш как да го направиш без да нараниш човек или да повредиш имущество.

Миланов84, защо поне не се опитваш да пишеш грамотно.
Иво Околски
Колеги, а от къде точно произхождат бездомните кучета?
Boro
Цитат(sword123 @ Aug 10 2007, 20:18) *

Щъркелите ги носят.
shot1
Цитат(sword123 @ Aug 10 2007, 20:18) *

От домашните на някой кретен.
toshho
Цитат(РЕМ @ Aug 10 2007, 13:48) *

Само по кучки колега е разрешен и в населени места.Ако не знаеш-запомни лов по КУЧКИ?Успехи в ловОВЕТЕ!
shot1
Цитат(toshho @ Aug 10 2007, 22:03) *
Само по кучки колега е разрешен и в населени места.Ако не знаеш-запомни лов по КУЧКИ?Успехи в ловОВЕТЕ!

huglove.gif Само че оръжието е друго. wink.gif
Sewdalin
Миланов , с използването на израза , за манафите си проличава колко уважаваш себе си , а още повече всички КОЛЕГИ . Малко се icon_scratch.gif . Доброто ВЪЗПИТАНИЕ ,за което се съмнявам , изисква толерантност и най - малкото извинение към ВСИЧКИ в този форум/ ако си истински мъж / .
DDD
Цитат(РЕМ @ Aug 10 2007, 17:11) *
И какво трябва да направим ? Куцо , кьораво и сакато да грабне някакво оръжие и да почне да пуца в градовете ? Убеден съм , че безразборната стрелба е много по - опасна от бездомните песове. Убеден съм , че ще се съгласиш с мен . Сигурно и Ти се радваш , че вече си гражданин на Европа , ами вземи да видиш как хората там се справят с този проблем.

Не, няма да се съглася с теб, защото стрелбата по бездомните кучета не е "безразборна", а прицелна. И какво им остава да направят гражданите, когато не могат да накарат общинските служби да работят, а под блока им има глутница кучета, разнасящи бълхи, ехинокок и др. болести и плашещи децата. А има нападения и над възрастни.
А Европа не ми я давай за пример, бил съм там и бездомни кучета не съм видял да се разхождат. Там кучетата изобщо не са им проблем, и затова не ме пращай там да гледам проблем който го няма! Никъде по света, в цивилизивана страна не можеш да намериш бездомни кучета по населените места! smile.gif
milanov84
Цитат(Sewdalin @ Aug 11 2007, 08:54) *
Миланов , с използването на израза , за манафите си проличава колко уважаваш себе си , а още повече всички КОЛЕГИ . Малко се icon_scratch.gif . Доброто ВЪЗПИТАНИЕ ,за което се съмнявам , изисква толерантност и най - малкото извинение към ВСИЧКИ в този форум/ ако си истински мъж / .

Ама някой хора не искат и не искат да мислят, и това ме изкарва извън релси. Може ли ама грам да не отбирате бе. Стрелбата в населените места е незаконна. Освен това говорим за стрелба с въздушна пушка, която главно може да доведе до нараняване, а не до директна смърт и какво следва... Или кучето умира в неистови мъки или става агресивно от постоянните болки и тогава вече някое малко детенце може да бъде доста сериозно изпохапано.
Наистина това е работа на държавата, но както знаем почти нищо не се върши като хората. Незнам дали някой знае но едно куче след като бъде хванато от съответните органи се държи 7 дена през които някой може да го вземе, а ако ли не следва ефтаназия... А презстоя се заплаща от държавата по 23лв на ден, а автаназията по 36. Нататъка може да помислите защо се пускат обратно и после пак там. Просто парите не секват. Но въпреки това ния нямаме право да ги отстрелваме, а и не е хуманно. Няистина разбирам някоь част от вас, просто животът в нашата държава не е лесен и това е довело до азлобяването на значителна част от хората с ниски доходи и съм сигорен, че точно те ме опонират. Но така стоят нещата нямаме право на саморазправа, а тя се наказва. А като говорите, че нещата трябват да се вземат в свой ръце и всеки сам да се оправя, както може, на всички са ни известни престъпните босове и аферите на милите ни политици, ми саморазправяйте се с тях. Те тровят българските деца с няркотици, изнасилват и изнасят младите момичета като стока, продават страната ни ама никой не смее да ги стреля, а злодеянията са им пъти по големи от тези на някой пес, който ви е препикал гумите. Ама нали псетата нищо не могат да ви направят и там сте смели, а мутрите никой не ги закача.
И най-важното е да обмисляме нещата които вършим, та да не се чудим защо стават сакатлъците...
Longanlon
Ти първо си виж правописа, че е като на първокласник, а тогава говори за "хората с ниски доходи" - щом пишеш по този начин едва ли твоите са високи...
milanov84
Цитат(Longanlon @ Aug 11 2007, 13:21) *
Ти първо си виж правописа, че е като на първокласник, а тогава говори за "хората с ниски доходи" - щом пишеш по този начин едва ли твоите са високи...

Пиши ти на фонетична, а и не гледам какво съм писал.
Бъчи
Цитат(milanov84 @ Aug 11 2007, 06:24) *
Пиши ти на фонетична, а и не гледам какво съм писал.

Миланов, идеята ти за отстрелването на мафиотите и политиците като част от тях е правилна, само дето никой не иска да си цапа ръцете с тая работа. Прекалено е рискована. Пък и сме си овце, не забравяй. Ние едни песове не можем да изчистим, ти за политиците говориш...
Наскоро гледах едно изследване, че 8% одобряват политиците в България. Това са 8% кретени. Какво очакваш от страна, където доказаните кретени са почти една десета от населението...
Fundala
Еи milanov84!
По малък съм от теб, но ще си позволя да ти дам един съвет!

Колегите във форума ти се нервят не толкова за твоите беззащитни помияри/кучета/, ами защото много надуто и вулгарно се изказваш! - "ще му разбия главата", "гумени бренекета", "ниски доходи"!

Изглежда си човек, който пали барзо! Но запомни, че в лова всички сме равни! Уважавай колегите си!

Тъй като и аз участвах в спора по тази теме ти се извинявам, ако съм те обидил с нещо!

И наслука, че не остана!
bez^panika
имам един приятел във варна живее,стреля ги с флоберка мастиите пред блока зад блока където ги намери,просто това е напаст която трябва да се прочисти,малки големи майки бащи сички кучета под ножа,и ас сам ги трепал и ще ги трепя,котките също бълхарници!!!това е от мен
Бъчи
Цитат(bez^panika @ Aug 11 2007, 16:07) *
имам един приятел във варна живее,стреля ги с флоберка мастиите пред блока зад блока където ги намери,просто това е напаст която трябва да се прочисти,малки големи майки бащи сички кучета под ножа,и ас сам ги трепал и ще ги трепя,котките също бълхарници!!!това е от мен

Правилно. С флоберка в главата и от не много далеч става, проблема е, че повечето ширпотреба въздухарки са с недостатъчна енергия за трепане на песове и стрелбата по тях се извращава в садизъм. Аз по пес с въздухарка не съм си и помислял да стрелям. Виж, с мощна пневматика с 200 Джаула дулна енергия става, това е повече от флоберката.
milanov84
Цитат(bez^panika @ Aug 11 2007, 23:07) *

Е това вече си е баш простотия, признавам те. Стрелба с флоберка в градски условия. Що не стреляте с рпг-та - пораженията ще са по-големи...
Такива като вас са опасни, стреляте по градовете с карабини, стреляте по всяко нещо дето мърда без да мислите за рикошети или поне какво е това което стреляте, държите си пушките заредени и се мислите за велики, а всяка година някой съвестен колега бере душа. Абе разберете това са оръжия а не детски играчки и малкото невнимание може да доведе до необратими събития.
lama69
Темата за бездомните кучета в градовете винаги е пораждала спорове по форумите и винаги се е стигало до крайни изказвания - кой беден, кой прост, кой безмозъчен, кой много як и ще пребива останалите..........
Истината е, че проблема намалява, т.е. кучетата намаляват броя си, е бавно и трудно забележимо, но процеса върви - намаляват. Около блока в който живея от постоянна популация 15-20 кучета, сега са останали само 4-5 и то кастрирани , с каишки и без антиобщественни прояви.
До преди 1-2 години положението беше коренно различно - много кучета, някои от които агресивни. Е в такива случаи при ненамеса на общината винаги се намесваше някой от нашето братство - ловците. Съвсем хуманно в ранна утрин вредните елементи биваха ефтаназирани (разбирай флоберирани) и съответно извозени. За 10 години да кажем 6-7 кучета, болни или агресивни.Никой не е посягал на кротките любимци на дечурлигата, даже по същата причина ги обезпаразитявахме вътрешно редовно, за да няма опасност за децата. Та такива работи.
bez^panika
миланов,всяка година някои колега бере душа,от неправилна употреба на оръжие по време на лов,до сега не съм чул някой да е прострелян с флоберка в градски условия(е освен голяма бройка кученца котенца все твои любимци)а тва че държа заредено оръжие не значи че се мисля за велик.Ако хората на които е възложена работата,да истребват тези псета по хуманен начин(с спринцовките)си вър6еха работата надали щеше да има хора които да ги трепят с флоберки и въздушни пушки нали!!! A ти минавай по магазините купуваi преоценен хляб и ги захранвай ако искаш а ние ще продължаваме докато изчезнат а ако не изчезнат ...ще продължават и след нас!!!не се заяждам за мен тва е въпрос на мислене ас не обичам да изляза пред блока ,и да бъде опикан истривалника или гyмата на съседа,още по лошо моята,или да се прибирам вечер и да се чyдя по коя пътеКА ДА МИНА ЗАщОТО НА УЛИЦАТА ИМА 5 ИЛИ 6 ГЛАДНИ КУчЕТА КОИТО НЕ ЗНАЕш КАКВО щЕ РЕшАТ !!!
wacko.gif
РЕМ
Цитат(DDD @ Aug 11 2007, 12:00) *
Не, няма да се съглася с теб, защото стрелбата по бездомните кучета не е "безразборна", а прицелна. И какво им остава да направят гражданите, когато не могат да накарат общинските служби да работят, а под блока им има глутница кучета, разнасящи бълхи, ехинокок и др. болести и плашещи децата. А има нападения и над възрастни.
А Европа не ми я давай за пример, бил съм там и бездомни кучета не съм видял да се разхождат. Там кучетата изобщо не са им проблем, и затова не ме пращай там да гледам проблем който го няма! Никъде по света, в цивилизивана страна не можеш да намериш бездомни кучета по населените места! smile.gif

Извинявай , явно съм попаднал на снайперист . Ще ми обясниш ли каква е разликата между "прицелна" и "безразборна" стрелба в градовете ? Може би изчисляваш треакторията , вероятността от рикошет и неговата вероятна посока , вероятността някоя баба да отива за кисело мляко или комшията да се прибира след запой ? А ако някой стрелец осакати любимото ти куче , което си загубил преди два дни ? Предлагаш да действаме по корейската поговорка " Закона е далече а юмрука близо ". Скарваме се с някой за стайчката между етажите , вадим пищовите и се почваме . Обвинените в престъпление направо да ги линчуваме , щото държавата не си върши работата . Не Колега , притежанието на оръжие е преди всичко отговорност , пък и Ал Капоне е казал " Никой не е най-силен в махалата" .Той ги е разбирал тези неща. Можеш да бъдеш сигурен , че в Европа не са решили проблема с "прицелна" стрелба . И накрая , стрелба в градовете се допуска само при " неизбежна самоотбрана " или "крайна необходимост",при всеки останал случай има вероятност да се срешнеш с прокурор. Успех !
DDD
Цитат(РЕМ @ Aug 13 2007, 12:02) *
Извинявай , явно съм попаднал на снайперист . Ще ми обясниш ли каква е разликата между "прицелна" и "безразборна" стрелба в градовете ? Може би изчисляваш треакторията , вероятността от рикошет и неговата вероятна посока , вероятността някоя баба да отива за кисело мляко или комшията да се прибира след запой ? А ако някой стрелец осакати любимото ти куче , което си загубил преди два дни ? Предлагаш да действаме по корейската поговорка " Закона е далече а юмрука близо ". Скарваме се с някой за стайчката между етажите , вадим пищовите и се почваме . Обвинените в престъпление направо да ги линчуваме , щото държавата не си върши работата . Не Колега , притежанието на оръжие е преди всичко отговорност , пък и Ал Капоне е казал " Никой не е най-силен в махалата" .Той ги е разбирал тези неща. Можеш да бъдеш сигурен , че в Европа не са решили проблема с "прицелна" стрелба . И накрая , стрелба в градовете се допуска само при " неизбежна самоотбрана " или "крайна необходимост",при всеки останал случай има вероятност да се срешнеш с прокурор. Успех !

То любимото ти куче, ако го разхождаш както трябва (с намордник, повод и малка табелка на нашийника ) няма как да се изгуби. А като спомена за Европата, там глобяват (реално и ефективно), ако кучето ти се изсере на улицата и не почистиш след това и хората си носят ръкавици и найлонови пликчета за да оберат акото на любимеца си. Сигурен съм, че както много знаеш да пишеш във форума, никога не си правил така и затова нашите градинки са засипани с кучешки изпражнения и ехинококозата сред децата се увеличава.
И ако един ден Европата дойде при нас и собствениците на кучета започнат да чистят след тях по улиците, то бройката на тези собственици ще намалее значително. И за държавата на Ал Капоне, за коята спомена - там бездомни кучета не се разхождат по улиците, а ако кякой собственик на куче го изхвърли на улицата, то полицията го открива и глобява. А така да стане и в България бъди сигурен, че бездомни кучета няма да има.
А въздухарката за оръжие ли я имаш? Че и не знам Капоне да е стрелял с такава. Пък и при "неизбежна самоотбрана " и "крайна необходимост" да се защитавам с въздушна пушка? От Марс ли падаш "колега"? biggrin.gif
Виж заглавието на темата, че нещо не си в час!
Хайде чао, че с хора не представящи разумни доводи не ми се спори! tongue.gif
РЕМ
Цитат(DDD @ Aug 13 2007, 14:05) *
То любимото ти куче, ако го разхождаш както трябва (с намордник, повод и малка табелка на нашийника ) няма как да се изгуби. А като спомена за Европата, там глобяват (реално и ефективно), ако кучето ти се изсере на улицата и не почистиш след това и хората си носят ръкавици и найлонови пликчета за да оберат акото на любимеца си. Сигурен съм, че както много знаеш да пишеш във форума, никога не си правил така и затова нашите градинки са засипани с кучешки изпражнения и ехинококозата сред децата се увеличава.
И ако един ден Европата дойде при нас и собствениците на кучета започнат да чистят след тях по улиците, то бройката на тези собственици ще намалее значително. И за държавата на Ал Капоне, за коята спомена - там бездомни кучета не се разхождат по улиците, а ако кякой собственик на куче го изхвърли на улицата, то полицията го открива и глобява. А така да стане и в България бъди сигурен, че бездомни кучета няма да има.
А въздухарката за оръжие ли я имаш? Че и не знам Капоне да е стрелял с такава. Пък и при "неизбежна самоотбрана " и "крайна необходимост" да се защитавам с въздушна пушка? От Марс ли падаш "колега"? biggrin.gif
Виж заглавието на темата, че нещо не си в час!
Хайде чао, че с хора не представящи разумни доводи не ми се спори! tongue.gif

Не ми отговори за "прицелната " стрелба , а я докара до "срането" .Все до там стигаме , а ? Май сам не си наясно с тезата , която защитаваш. Колкото до въздушната пушка , с нея също могат да се направят достатъчно поразии при неразумно използване . По въпроса за заглавието на темата - "законови рамки". Не е лошо да прочетеш някое законче , ще Ти е от полза. Въздушното ОРЪЖИЕ също е упоменато там. Незнанието не е оправдание. Успех.
lama69
Както всяко друго оръжие, то и въздушното е безопасно само в добри ръце, както се подписвах в един друг форум - "Няма опасни оръжия, има опасни хора"!
РЕМ
Цитат(lama69 @ Aug 13 2007, 23:29) *
Както всяко друго оръжие, то и въздушното е безопасно само в добри ръце, както се подписвах в един друг форум - "Няма опасни оръжия, има опасни хора"!

Уважаеми Колега , и Ти и аз знаем , че форума четат много деца и подрастващи , предполагам , че има и доста регистрирани такива, поне аз така мисля , като чета някои коментари. Не мисля , че е редно да ги насърчаваме да използват каквото и да било оръжие в градовете , пък и било то и въздушно. Ненужната жестокост върху животни може лесно да се прехвърли върху хора. Никой от нас предполагам не желае той и близките му да живеят на място , където се стреря безразборно пък било то и с въздушно оръжие . И без това децата заспиват с "Разбиване" или някой нискобюджетен екшън изпълнен с насилие. Мисля , че ние , хората с законно оръжие и запознати с отговорностите на това , трябва да им обясним опасността при безразборна употреба и последствията . Успех !
DDD
Цитат(РЕМ @ Aug 13 2007, 16:52) *
Не ми отговори за "прицелната " стрелба , а я докара до "срането" .Все до там стигаме , а ? Май сам не си наясно с тезата , която защитаваш. Колкото до въздушната пушка , с нея също могат да се направят достатъчно поразии при неразумно използване . По въпроса за заглавието на темата - "законови рамки". Не е лошо да прочетеш някое законче , ще Ти е от полза. Въздушното ОРЪЖИЕ също е упоменато там. Незнанието не е оправдание. Успех.

smile.gif Вие май не четете какво се пише или се правите че не разбирате написаното, а акцентирате само на написаното от вас. Та говорим общо за спазването на законите (нещо което ме обвинявате,че не правя или поощрявам). А по тези закони, не можете да разхождате кучето си без повод и намордник, не можете да го пускате свободно, трябва да сте си платили данъка за кучето и т.н. Ако спазвате тези неща, то няма как някой с въздухарка да простреля кучето ви. Няма да има нито възможност, нито защо. Но тези наредби масово се нарушават от градските кучкари и с това стигаме до въпроса кой пръв нарушава закона - този който стреля с въздухарка или този който си е пуснал кучето свободно?. С тези си действия кучкарите нарушават правата на останалите граждани, които не искат край тях да се разхождат свободно кучета и да заплашват здравето им (от които съм и аз).
Освен това колега, всеки (или почти всеки) уличен помияр през определен етап от съществуването си е бил обичан домашен любимец. Но собственикът му, когато е решил да се откаже от него, вместо да го заведе в кучкарника и да си плати таксата за ефтаназирането му, пуска на свобода "милото си и невинно домашно кученце". По този начин, освен че нарушава обществения ред, собственика на кучето ощетява и обществото (разбирай невинните данъкопллатци) като прехвърля разходите за унищожаването на кучето си на обществото, т.е. той краде от обществото (като разходи от общинския бюджет за залавянето му и ефтаназирането му). За това пък как конкретно се харчат и отклоняват тези средства, всички знаем. Е аз не съм съгласен част от моите данъци да отиват за унищожаването на примерно вашето куче.
Освен това не чух от вас мнение за заболяванията които пренасят кучетата и от които се разболяват наистина невинни хора. Защото някои от тези заболявания са наистина много тежки за заразения. Не чух мнението ви и за осраните от бездомните и домашни кучета (то едно домашно сере, като количество, повече отколкото две бездомни) обществени градинки на които играят (с опасност за здравето си) нашите деца (чрез кучешките изпражнения се пренася ехинокока, за глистите не е необходимо да споменавам). Освен това мой колега преди година беше напанат от глутница кучета и се отърва с нахапани крака и с разкъсан панталон. Да не споменаваме и бълхите които кучетата разнасят заедно с потенциалните трансмисивни инфекции.
Та след като разбрахме кой пръв нарушава закона и ощетява останалите граждани и обществото, смятам за крайно неморално нарушителя на закона да иска от останалите да не правят това (то е нещо като крадеца да вика "дръще крадеца", или убиеца да вика "не убивай", или пък бракониерът "пазете дивеча!"). Затова в цивилизованите страни глобяват за изхвърлено на улицата куче, а пък собсвениците им, им прибират акото от улицата или градинката (нещо което съм гледал наживо в Германия). Право на гражданите (след като общинските служби явно не се справят) е да прогонят помиярите от градинката пред блока си или пред входа му, па било и с въздухарки. Защото поразиите които могат да направят кучетата, не са по-малки от поразиите от една въздушна пушка. И не говорим за "неразумно", а за разумното и използване (както ви писах, че не говорим за безразборна стрелба - неща които вие смесвате, явно не ви е изгодно да разбирате разликата). smile.gif
И не се опитвай да сложиш въздухарката в графата "ОРЪЖИЕ". Със същия успех, там ще сложиш тоятата, камъка, кухненския нож, прашката и т.н. Пък ако можеше да слижиш тези предмети и на разрешителен режим...... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
В заключение ще те цитирам, но това важи за теб: "Не е лошо да прочетеш някое законче , ще Ти е от полза. Незнанието не е оправдание. Успех." biggrin.gif
Бъчи
В САЩ също не съм виждал бездомни кучета, но съм виждал коли на Animal Control - бързи чисти, специално пригодени за целта джипове. Единственият човек, който съм виждал да не почиства лайната на кучето си беше една рускиня, на която като направех забележка или се правеше на разсеяна или ми обяснаваше колко полезно било за градините на хората, но след като веднъж и казах, че ей сега ще звънна на Animal Control се върна и почисти лайната с голи ръце. Оттогава не съм я виждал да си води псето по нашата улица.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.