Welcome to На Лов

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

iboni

Барут, съчми

115 мнения в тази тема

Някои да е чувал нещо да се продават съчми, барут :rolleyes:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Или поне само барут?Съчмите,как да е ще си ги леем.....Вярно не стават идеални,но пак вършат работа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скъсах се да лея, ма не се получава нищо ;), ако има мераклия да лее ще си платя даже и олово и антимон ще му дам да си отлее и за него и ще си платя да ми отлее и на мен

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Скъсах се да лея, ма не се получава нищо :D, ако има мераклия да лее ще си платя даже и олово и антимон ще му дам да си отлее и за него и ще си платя да ми отлее и на мен

Оловото от стари акумулатори.По е твърдо от чистото олово.Нагрява се като трябва да му следиш цвета.Леенето започва,когато започне да става лилаво.Ако е много горещо, отливката става на конци.Всичко се прави с опитване.Стопилката трябва да е с не повече от 300-400гр. олово.Леесе на около педя от съд с вода.После си правиш сита с различен диаметър на дупките/подходящи са консервни кутии/за пресяване и сортиране на съчмите.Правил съм си съчми с номера №9,№7 и №3.Не ми се получаваха идеални,но не е чак толкова фатално.Тези съчми са ми за гургулици,гугутки и патки до късно.Задължително се прави импровизиран концентратор от полиетиленова лента при снаредяването,защото тези съчми/ от стари акумолатори/ драскат цевите.От тях аз съм доволен.Нули не съм опитвал да лея по този начин.Казвали са ми,че не стават.Лял съм 14/0 във формичка/калъп/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оловото от стари акумулатори.По е твърдо от чистото олово.Нагрява се като трябва да му следиш цвета.Леенето започва,когато започне да става лилаво.Ако е много горещо, отливката става на конци.Всичко се прави с опитване.Стопилката трябва да е с не повече от 300-400гр. олово.Леесе на около педя от съд с вода.После си правиш сита с различен диаметър на дупките/подходящи са консервни кутии/за пресяване и сортиране на съчмите.Правил съм си съчми с номера №9,№7 и №3.Не ми се получаваха идеални,но не е чак толкова фатално.Тези съчми са ми за гургулици,гугутки и патки до късно.Задължително се прави импровизиран концентратор от полиетиленова лента при снаредяването,защото тези съчми/ от стари акумолатори/ драскат цевите.От тях аз съм доволен.Нули не съм опитвал да лея по този начин.Казвали са ми,че не стават.Лял съм 14/0 във формичка/калъп/

Колега не става ясно как ги лееш? Наливаш оловото в перфорирана кутия ли?

Питам, защото аз така ги правя обаче по големи от 7 номер не успях да получа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съчмите се леят със нафта оловото трябва да бъде от кабел или ако е от акумолатор трябва да бъде претопено поне два-пъти.Също така трябва времето да е топло ида няма вятър.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В една тенекия от сирене с вода, и нафта върху водата паля и в една кутия с отвори целта е било постепено да се нагрява оловото да не се лейне изведнаж а малко по малко но уви не става :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
В една тенекия от сирене с вода, и нафта върху водата паля и в една кутия с отвори целта е било постепено да се нагрява оловото да не се лейне изведнаж а малко по малко но уви не става :D

Става става, само че първо разтопяваш оловото в отделен съд и после го наливаш в кутията с отвори.

Много е важен диаметъра на отворите.

Редактирано от А.Грозданов

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно съм от кръжока "ръцете ми пречат" :D

Редактирано от iboni

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Явно съм от кръжока "ръцете ми пречат" :lol:

Добави и по гъсто масло и пробвай. Не винаги ръцете пречат :drinks:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги, преди 15 години ми казаха един метод за леене на съчми но и до сега не съм го пробвал. Ще го споделя до колкото е възможно и някой ако го пробва нека след това като напише за резултатите.

Взема се метална тръба с размер около 100-150 мм. 1/3 от тръбата се разрязва през средата и едната половинка се отстранява. Заварява се ламарина от към целия отвор на тъбата за да се затвори. Затапва се и от към срязаната страна и се постовя дръжка. На плътно затворената страна се пробива отвор с диаметър 10 мм. От двете страни на тръбата, където е пробит отвора с диаметър от 10 мм. се пригажда по един винт на които след това се закрепва пластина с дупчица /бленда/. При размер на дупчицата от 0,6мм се получават съчми №5, при дупка 0.8мм се получават съчми № 4, при 1мм се получават съчми №3 и т.н. Оловото трябва да се загрява в тръбата до виолетов цвят.

Капките олово, които се излизат през блендата се охлаждат в съд на чието дъно има застлан дунапрен. След това се налива студена вода от 12 до 15 см и над водата се налива трансформаторно масло с дебелина на слоя от 1,5-2 см.

За да се получават сферични съчми, оловото се излива в охлаждащата се течност от височина 7-8 см с кръгообразни движения.

За получаване на крушовидни съчми оловото се излива от височина 70-80 см.

мишо хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Здравейте колеги, преди 15 години ми казаха един метод за леене на съчми но и до сега не съм го пробвал. Ще го споделя до колкото е възможно и някой ако го пробва нека след това като напише за резултатите.

Взема се метална тръба с размер около 100-150 мм. 1/3 от тръбата се разрязва през средата и едната половинка се отстранява. Заварява се ламарина от към целия отвор на тъбата за да се затвори. Затапва се и от към срязаната страна и се постовя дръжка. На плътно затворената страна се пробива отвор с диаметър 10 мм. От двете страни на тръбата, където е пробит отвора с диаметър от 10 мм. се пригажда по един винт на които след това се закрепва пластина с дупчица /бленда/. При размер на дупчицата от 0,6мм се получават съчми №5, при дупка 0.8мм се получават съчми № 4, при 1мм се получават съчми №3 и т.н. Оловото трябва да се загрява в тръбата до виолетов цвят.

Капките олово, които се излизат през блендата се охлаждат в съд на чието дъно има застлан дунапрен. След това се налива студена вода от 12 до 15 см и над водата се налива трансформаторно масло с дебелина на слоя от 1,5-2 см.

За да се получават сферични съчми, оловото се излива в охлаждащата се течност от височина 7-8 см с кръгообразни движения.

За получаване на крушовидни съчми оловото се излива от височина 70-80 см.

post-6405-1270845587_thumb.jpg

post-6405-1270845867_thumb.jpg

geolant хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
а заводските как ги правят

Преди години имаше в Пловдив сачмяна фабрика. Накратко казано беше една платформа с покрив отгоре, издигната нависоко (върху една метална фермена конструкция). Височината може би беше около петдесетина метра, но не зная точно. Та там горе е имало горелка и пота за топене на оловната сплав (олово, антимон, калай и може би някаква малка част арсен). След това стопилката се изливала през сито с отвори с определена големина и падала в съд с вода, на повърхността с нафта или старо отработено масло. При падането си оловните капчици се оформяли като топчета, а долу пък - застивали. След това се пресявали за да се сортират по размер. След изсъхване, отлятите сачми се въртяли известно време в барабан, където имало и графит на прах. Оттам отивали по ловните магазини и най-вероятно във фабриката в Казанлък, за да си намерят мястото в ловните патрони...

Това е накратко приказката за сачмите, която баща ми ми разказваше преди повече от четиридесет години. Спомням си, че се виждаше горе в "къщичката" и някакъв чичо, който отвреме на време се движеше насам-натам и правеше нещо си. И коминът пушеше с черен дим.

След промените през 1989 година по неизвестен за мен начин теренът с прилежащата кула се оказа продаден или реституиран. Кулата най-вероятно е била нарязана за скрап, а теренът ако не се лъжа стана автосалон или паркинг. Накратко казано - Българският синдром в пълна сила! Дали е било за добро - кой знае? Но, че сачмяната фабрика в кв. Кючук Париж в Пловдив вече я няма е факт неоспорим! Няма го подобието на Айфеловата кула, вероятно станало причина и за името на цял един квартал. Но кой ли го е еня? След време никой няма да си спомня и това дори...

Сега попитах Чичко Гугъл за тази фабрика и ето какво ми отговори:

http://www.plovdiv-online.com/razkopki/i-p...-na-sachmi.html

Интересно и тъжно!

Редактирано от Макарофф

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Някои да е чувал нещо да се продават съчми, барут :wacko:

Производител на сачми: 0888314274 - Иван / Бургас/. Опаковки от по 10 кг. За членове на форума каза че може и по 5 кг. Може с ваше олово - със и без доплащане. За останалото питайте него. :o

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И барут има и съчми стига да потърсиш :wacko:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казвай бързо за барута :wacko:

обадих се на бургазлията за другия месец ще има сега за барута

иначе за капси и концентратори викам да поръчам от www.siarm.com даже ако някой иска да вземем повече да си разделим пътните или ако имаме поръчка над 500 Е безплатна доставка

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
В една тенекия от сирене с вода, и нафта върху водата паля и в една кутия с отвори целта е било постепено да се нагрява оловото да не се лейне изведнаж а малко по малко но уви не става :p

Това е друг начин за леене на съчми.За да не се получи рязко затопляне и стопяване на материала се използува ограничаване на кислорода при горенето./Правят се заслони около сиренявата кутия и съдът с дупките и оловото./Моите съчми аз ги лея от консервна кутия със съответната дупка,като оловоно загрявам с горелка в самата кутия.Изливането става от терасата на вторият етаж във съд с вода,на повърхноста на водата сипвам около 200 гр. нафта.Методът който посочва колегато Данко малко по-горе преди време беше подробно описан във в."Всичко за оръжието".Този метод не съм пробвал.Трябва да се знае,че от една и съща дупка излизат различни по диаметър съчми.Това се получава поради различната температура и от там гъстотата на стопеното олово.Поради тази причина се налага пресяването на отлятите съчми през няколко сита с различни по диаметър дупки за окончателно сортиране.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оказа се,че ме мързи да лея съчми, връткава работа. Някой има ли идея откъде да купя 2-3 кг 11 номер на хуманни цени?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оказа се,че ме мързи да лея съчми, връткава работа. Някой има ли идея откъде да купя 2-3 кг 11 номер на хуманни цени?

Адаш приготвил съм ти една кутийка (500) броя капзи за метални гилзи. Казах на Сашо, но той имаше голяма мъка по това време и не съм го безпокоил повече.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

някой може ли да ми продаде малко съчми номер 1 и 3 да речем и малко капси и тапи на сносни цени

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
някой може ли да ми продаде малко съчми номер 1 и 3 да речем и малко капси и тапи на сносни цени

Ще се поразровя по ъглите и ако нещо от тапи и капси е останало / съчми нямам / за една наливна ще се споразумеем. :drinks:

пп Бонус една кутия барут :rofl:

Редактирано от gsp

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък търся барут,някой ако има за продаване да пише :rofl:

Шопа много вярно го е казал : Купува се като има не като ти трябва... :drinks:

Редактирано от А.Грозданов

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Колега, ако имаш повече барут и аз се нареждам на опашката :rofl:

Повече не , но една кутия мога да заменя за една наливна . Само , че как ще стане трансфера .... ?! :drinks:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване