Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 09/25/2012 in all areas

  1. Нещо имам проблем с регистрацията в сайта на БТВ-то, ще пробвам пак след малко. Гледах го репортажа в обедната емисия, едно репортерче, вчера слязло от студентската скамейка, с още немутирало гласче на посрано яре възнегодуваше против "кървавите гонки", повтори го няколко пъти даже. Гответе се за още такива репортажи на възмутени зрители, това е само началото. Помните какво стана наскоро с репортаж, отразяващ ритуала "стричане" в друга част на страната. Ще попитате защо? Ами много просто - за гражданина, расъл под похлупак и нямащ си хал хабер от живота извън големия град три едри мелеза, опитващи се да съборят едно прасе си е шок, труден за възприемане. За него кучето е домашен любимец, който е член на фамилията, живее в къщи, играе с децата, носи чехлите и неща от тоя род. Това да прояви агресия, хапане, проява на инстинкта да убива го обливат в студена пот. Колкото до прасето, на което "предварително му се вадят бойните зъби" - ами и то е чудесен домашен любимец, поне за такъв ни го насаждат "просветителски" каналчета като "Анимал планет", където малоумници с бол пари и силно изразен мозъчен дефицит си отглеждат прасета в хола, гледат заедно телевизия, ядат от една чиния и спят в едно легло! Каква Коледа и неразривно свързаните с нея "свински погребения", скари, бахур и т.н.?! Светът тотално е пощурял, тая лудост не може да избегне и нас, това са само първите симптоми на заболяването.
    17 points
  2. За Ангел от Пазарджик ! Това е кучето за което говорихме в Ихтиман .
    16 points
  3. Е то от тази МАНГАЛСКО-ПЕДЕРАСТКА ,ЧАЛГАДЖИЙСКА ,КОМУНИСТИЧЕСКА и 100% меркантилна телевизия която открито предявява грижа за мангалите и педалите, прокламация на заразата наречена ЧАЛГА ,рекламни акции на комунисти турски сериали какво друго може да се очаква ? а сега някой гледал - недогледал ,видял-недовидял чул-недочул травестит е тръгнал да разсъждава какво е това гатер ! Аз съм програмирал като забранена тази програма на приемника на телевизията ми !
    10 points
  4. Боби,няма нужда от благодарности-аз съм приел да я върша тази работа,а след като съм я приел,тя ми е задължение. Вие сте хората които ми помагате и без вас едва ли щях да се справя,за което аз ви благодаря. Но искам да отправя и едни благодарнасти в кавички към едни други хора. Колеги ,искам от мое име ,и от името на развъдната комисия на НКБГ,да благодаря на всички тези наши членове който буквално се изходиха върху труда ни,а и върху труда на болшинството членове на клуба ,като от родословни кучета произвеждат аборигени. Благодаря ви колеги и приятели. Благодаря ви че „оценихте“ труда който положихме през последните 4-5 години,да направим всичко възможно да опишем всички кучета от породата в България ,без да жалим време и средства.(да-лични средства) Благодаря ви че сте съпричастни с идеите на клуба,и че „спазвате“ Устава и правилниците,който заедно с вас сме гласували и приели/единодушно/.Поне някой да беше гласувал против,че сега да си кажа-Да не всички бяха съгласни,сигурно някъде сбъркахме. И понеже ми писна да кимам с престорено разбиране,когато някой ми каже-„ми к‘во да права,те/купувачите/не искат родословия“,ще ви постна част от правилника за развъдната дейност,на чието гласуване и вие дигахте ръка ЗА.Така че приятели,моля не ме карайте пак да кимам-аз определено не ви разбирам.Надявам се вие да разберете че вашата безотговорност след време пак ще висне върху мен и още шепа отговорни хора. Благодаря ви за което ! Направете си поне труда да прочете поне тази част от правилника който сте гласували и приели! VIII.Родословия 1. Основни положения Родословието е удостоверение за произход, издавано от КРД на НКБГ при гарантирана идентичност със записванията в ПК на БРФК. Родословието, трябва ясно да е маркирано с емблемата на БРФК (и FCI при пълноправно членство в нея)печат на НКБГ и подпис на председателя на КРД . Право на притежаване на родословие има собственикът на кучето. Право на собственост върху родословието може да има и залогополучател (за наемане на отдаване в залог или наемател на кучката с цел развъждане за времето на договора за наем). Смяна на собственост върху кучето се потвърждава в родословието с име и адрес, място, дата и подпис на продавача. 2. Процедури Документи за издаване на родословия се подават от развъдчика задължително на цялото кучило на председателя или регионалните отговорници на КРД не по късно от навършване на 40 дневна възраст на кутретата.Необходими данни за издаване на родословия на кученца от цяло кучило: Име и адрес на развъдчика, име на развъдника, име, номер ПК на БРФК, дата на раждане, титли и оценки за селекционно-развъдна годност, степен на ТД, вид и степен на дресура, други изпити, полеви състезания и изпитания на родителите, подпис на собственика на мъжкото куче върху акта за покриване, пол и име на кученцата. За издаване на родословия се прилагат и следните документи: Оригиналното родословие на кучката, копие от родословието на мъжкото куче, сведения за оценки, изпити, прегледи, титли и т.н., които не са отразени в родословията на родителите до момента, както и оригинален сертификат за новородените кученца и евентуалните им загуби, издаден от КРД на НКБГ, състояние на кученцата, майката и материалната база при развъдчика. КРД на НКБГ може по всяко време да изиска представяне на родословието за проверка на данните, за отчет или за допълване. Неистински или фалшиви родословия се обявяват за невалидни, изземват се и се унищожават. Родословия, издадени от КРД на НКБГ, вписани в племенната книга на БРФК, са валидни в чужбина при условие, че съответната страна е член на FCI. При износ на куче, произведено в страната, освен родословието, издадено от КРД на НКБГ, се издава и експортен сертификат от БРФК. Родословия и евентуални удостоверения за признаване в чужбина не бива да бъдат пресмятани в цената от продавача на кучето. Изгубени родословия се обявяват за невалидни. КРД на НКБГ издава дубликат след проверка на данните за загубата: това се публикува в изданието на НКБГ (ако има такова) и същевременно се съобщава на другите клубове - членове на БРФК. IX.Клубна развъдна книга(клубен регистър) 1. Основни положения Клубната развъдна книга (Клубен регистър(КР)) е съществена основа на развъждането на породисти кучета. Информацията в нея е възможно най-обхватна. . Освен имената и номер в КР трябва да са вписани татуировка, шапионски титли, положени изпити и тестове.. Най-важните данни от КР трябва да бъдат отразени подредено в родословията. За едно кучило трябва да се записани най-малко име на развъдника, име и адрес на развъдчика, дата на раждане на кученцата, имена и номера от КР на родителите, пол, малко име, номер на чипа (татуировката) и номер от КР на кученцата. 2. Процедури Печатни КР се издават по възможност всяка трета година като сборен том. Екземпляр от тази книга се изпраща в БРФК веднага след нейното излизане. През останалото време всяка година до 15 май КРД на клуба изпраща в БРФК актуален списък с данните от КРК на НКБГ. X.Такси Таксите за издаване на родословия и другите необходими документи, издавани от КРД, се определят от общото събрание на НКБГ. Таксите за издадените от БРФК родословия и РК се определят от БРФК. Таксите се заплащат предварително съвместно с подаването на документите. XI.Нарушения Нарушения на настоящия правилник за развъждане, като например нерегистриране на кучило,отказ от отговорност за направление на развъждане, недостатъчно консултиране при развъждане, недостатъчен или погрешен контрол при развъждане, се считат за основание за изключване по смисъла на Устава на НКБГ. При наличието на подобни нарушения Общото събрание на НКБГ има право да изключи от редовете на клуба съответния развъдчик без право на повторно членство. Благодаря на тези който стигнаха до тук.
    7 points
  5. don_stefano

    Вицове

    Офицер от отдела за борба с наркотиците отива в една ферма и иска да провери района за растения, от които може да се правят наркотици. Фермерът казва: - Няма проблем, сър, само не ходете в ей онова поле... Офицерът избухва: - Мистър, аз представлявам щатската власт! И гордо вади значката от джоба си: - Виждате ли тази значка?! Тази значка ми дава право да ходям където пожелая, за да си свърша работата! Без повече обяснения! - Окей, сър, - съгласява се фемерът - Можете да ходите, където си поискате, След пет минути фемерът вижда, че офицерът бяга с пълни сили, а след него - разярен бик. Фермерът притичва след тях, крещейки: - Значката! Покажи му шибаната си значка! __________________________________________ Леля Добринка живеела в Люлин...за да и е гадно...Работела чааак някъде около завод Електроника пак за да и е гадно. За да е изтормозена и каталясала всеки ден. Най-често пазарувала от Кирков, за да мъкне по-дълго пазарските чанти и ....да и е гадно... Една мразовита ноемврийска вечер, леля Добринка вървяла, огъната като въдица, под тежестта на битейските къхъри, вятърът прежулвал лицето и тъкмо пресмятала колко сол ще трябва на туршията, когато от тъмното пред нея изскочили двама младежи. Пъпчиви, дрогирани и премръзнали... - Шшшш, краво! Ела ма! - Ела тука штиебамайката, дърта брантийо! - заговорили тинейджърите леля ти Добринка... Жената нищо не отвърнала само ускорила крачка. - Ама, краво, щи седна на лицето ма! Щъ ебъ в устата докат фръкнеш! Щъ изнасиля, к***о! - Ще смачкам, ма - заканил се през зъби по- едрия от двамата. - Щи потроша ребрата, щи права главата поликлиника, ма! Ела, ма, ела ти размажем тъпата мутра дебела. Леля Добринка спряла,осъзнавайки прекрасно, че с двайсетте кила зелки няма шанс да избягя. - Добре де, разбрах. Ти искаш да ме изнасилиш, а ти искаш да ме пребиеш, нали така? Айде помогнете на лелявиДобринка да качи зелето до вкъщи, ша ви сипя по една ракийка, ша ви резна по една салатка и кой за каквото е дошъл...Става ли? Тинейджърите се спогледали и веднага се съгласили. Нямали други ангажименти за вечерта и приели предложението, като веднага притичали да отменат с торбите уморената жена. Чичо Добри, съпруг на леля Добринка от 36 години, бил огромен, необезкосмен българин, който щом свършел работа в касапницата на пазара се отдавал на единственото си хоби - да прелива виното от дамаджаните по шишетата и обратно. Тъкмо се секнел в окървавената престилката/не я свалял и вкъщи/, когато се званнало на вратата. Чичо Добри заклатил сто и шейсетте си кила да отвори. - Добринке кви са тия двамата, ма? За кво не ме извика ми плащаш на хамали да ти качват зелето? - А тия не са хамали, Добри, не са. Ей тоя - казала леля Добринка , като посочила по-хилавия - иска да ме ебе, а другия - посочила тя по-ячкото момче- иска да ме пребие... Чичо Добри врътнал ключа и въздъхнал тежко. Хванал тинейджърите за яките и ги помъкнал навътре. - Тоя ли беше бияча? - попитал, докато засувал яката на едрия до задушаване. - Тоя...тоя, Добри...Каза, че ще ми скача на главата... Добри си поел дълбоко въздух и набил с цялата си тежест една глава на побойника. Младежът се свлякал в несвяст. Чичо Добри го вдигнал и започнал да го навива като персийска пътечка за пране. Скочил му веднъж трупешката и след като се уверил, че побойникът няма вече нито един здрав зъб, повикал с жест изнасилвача да го последва в спалнята. - Тоя ли беше ебача, Добринке? - Тоя...тояр Добри...Каза че таковаа...докато фръкна.... Чичо Добри не казал нищо повече и директно засурнал обезумелия от ужас младеж към спалнята. По пътя, изпод престилката, измъкнал своя трийсе и един сантиметров ***, деформиран от вени и хематоми и започнал да го подготвя за предстоящата любовна игра... Тук е мястото да добавим, че главата на чичоДобревия *** била подобна на детска ръчичка стиснала портокал /както се казва/.... Виковете, които се чували от съпружеските покои били ужасяващи. След двадесетина минути чичо Добри се показал зачервен и плувнал в пот. Огледал са за жена си и се провикнал: - Добринкееееее, я ми дай онова швейцарското ножче, дет ми го подариха кумовете, да цепна няколко сантима, че нищо не става!.... Младежът изнасилвач през сълзи, със задавен глас, проплакал: - Чичо Добри, бе....чичо Добрии.....Като човек ти се моля.....Нека опитаме още един път!!!
    7 points
  6. ето има и по близки снимки.
    7 points
  7. Ето някои стари и не чак толкова стари снимки на Алтая...както и на кака му Юрта...къде без нея
    7 points
  8. А бе тия малоумни ли са ?? Най-добре и аз да направя като колегата и да кодирам тоя продажен канал в който ги е грижа за "изгорелите къщи на ЦАР КИРО" а не за загиналите деца...в които ги е грижа не за оглозганите до смърт от бездомни кучета майки с деца а за мнението на зелените дрисници... в който ги е грижа за турци,цигани и всякакви други отрепки но не и за всички нас "нормалните хора" ........ ЗА мен това е една ЕНИЧАРСКА пародия на телевизия......
    6 points
  9. Здравейте .Не бях ходил на варда отдавна и с един колега по оръжие решихме да ги почваме.Няколко вечери бяха ялови но записахме по един чакал в сметките.А снощи ми донесоха тази вълчица да направя едно трофейче от нея.Паднала е вчера от колега който тази година стана ловец .Да му е честита слуката.
    6 points
  10. Идва дълго чаканият,за мен и доста още луди като мен сезон за лов на водоплаващ дивеч. Нека през новия сезон да имаме повече излети изпълнени с много ловни емоции и слука,и нека Слуката бъде с Нас приятели и колеги любители на този лов.
    5 points
  11. Здравейте колеги, Понеже съм отпускар днес си останах вкъщи. Пуснах си БТВ да видя кои са поредните глупости в държавата. Последния репортаж беше меко казано идиотски. Някой снимал с телефон кучета и прасе в гатер в някакво лудогорско село. Коментарите бяха повече от безумни...., че правилата на зрелището както го нарекоха репортерите били кучета да хапят прасето, а ако го поволят и убият собствениците им получават награда... и още една камара щуротии. Много ми е интересно кой развъжда диви прасета по 150 кила за да ги дава да се правят еднократнии кориди с тях . В края на видеото се видя как собствениците си вързаха кучета, а водещите казаха, че по данни на олигофрена пратил клипчето "този път прасето било оцеляло". Чакам да качат репортажа на сайта за да ви го покажа. Утре сигурно ще ни дават как ходим на лов, а там не ми се мисли малоумниците какви коментари ще правят..... http://btvnews.bg/video/tazi-sutrin/krvava-gonka-na-divo-prase.html
    5 points
  12. Новото зло за което трябва да мисли българина според тази телевизия са гатерите, а не сметките за ел.енергия, горива и всичко необходимо за живот. Цолова трудно би влязла в категорията женственост, но за сметка на това нарциса Николаев компенсира екранно от към гейска чаровност. -Погнуса, какво друго да каже човек.
    5 points
  13. Взе ми думата от устата,бих добавил- новините им са по скоро интересни и сиерджийски. Единствената им цел е да трупат рейтинг на гърба на нещастието на хората.Показват катастрофи и други подобни да не ги изброявам безмислени новини (ако може да се нарече новина) отиват и вземат интервю на майката на загинало дете или някой друг.Ама как се чуствате, какво ще правите от тук нататък АБЕ НА МАЙКА ТИ П.....А как може да се чуства нещастния човечец след такава загуба и още повече какво ни интересува нас това нещо.И много много други безброй примери на простотия и олигофрения.Но какво може да се очаква от една американска телевизия. Америка-страната на мечтите подложила на геноцид собствения си народ и целия свят избила милиони невинни хора и продължава да избива.Много задълбах за което се извинявам,но много се ядосах.
    5 points
  14. Тунджа ... една споделена любов ...
    5 points
  15. Днес по обяд проверих телето -беше завъртяно на 180 градуса и това предопредели къде ще бъда вечерта.Към 19.15 бях на върбата и се настаних удобно/колкото е удобно да си седнал на един клон на 4 м високо/.Докато беше светло нищо не дойде но бях твърдо решен да дочакам това което е завъртяло телето.И предчуствието ми не ме излъга.Към 20.20ч видях два силуета да се приближават към телето/стърнището е чисто и на луната се виждаше /.Сложих червената точка на единия силует и японката изтрещя.Видях само един силует да побягва и отидох да видя какъв е този звяр който остана да прави компания на двете кучки от предната вечер и се оказа че е един мъжкар от същата глутница.Извинявам се за лошите снимки но не мога да отделя за сега за по качествено фото.
    5 points
  16. Нека да е слука колеги. Дано колегата Nanski да е кадемлия. Гонач съм. И като такъв миналия сезон ударих две на дубле. Благодарение на БАРАЦИТЕ ми. Абе, можеше да надмина Nanski, но вълнението, вълнението..... не можах да презаредя ИЖ- ето....... Ей колеги, няма по вълнуващ лов от груповия лов на дива свиня.... Подготовката на чифтето, патроните, винцето и мезето, вечерта преди излета....... Другарските обаждания за времето и мястото на срещата...... Безсънната нощ и сънища за голяма слука........ Пътуването, шегите, срещата с приятелите от дружината...... Напрежението при разпределение на пусиите и пак шегите за пропуски и слука....... РАДОСТНИЯ ЛАЙ НА КУЧЕТАТА......... Чакането на позиция........"Дали ще излезне при мене"....."Ако пропусна, как да се оправдая?"........ Трепването при всеки шум......... Радостта от точния изстрел....... или слуката на КОЛЕГАТА........ Оправданията при пропуск и бъзика на колегите......... Вечерта след излета - ракия, трушия, мезета, винцета, шеги,спомени, спомени......... Да даде Господ, дай Боже всекиму. НАСЛУКА КОЛЕГИ.
    5 points
  17. Ок бати Жоре качвам. Това е руска спортна пушка МЦ- 8 леко преоблечена и по-нагиздена дано ви хареса.Ако ли не здраве да е.
    5 points
  18. Не съм потаен Ванка. Истината е една и много отдавна се знае от всички, дори и от Стефанова и компания, но трябваше и съдът да се произнесе. За да не бръщолевиме празни приказки, направо ще кача тук съдебното решение, ще изчакаме обаче до петък. Дълго чакахме, ще изчакаме още няколко дни.
    4 points
  19. Айде и аз да кача една снимка да се подгрееме преди големото откриване на сезона
    4 points
  20. Уфффф,тия работи стотици пъти сме ги дъвкали тука и не само тука по форума.Зелени,пембени,суросинкяви,да си гледат работота,щото аз имам "КРЕЩЯЩА" нужда от сижуци...хахахаха!!!
    4 points
  21. Тази телевизия съм спрял да я гледам отдавна,защото от мухата правят слон, изопачват нещата и начина по който поднасят информацията е като че ли е дошъл края на света.Така,че не се учудвам за реакцията им
    4 points
  22. Финката на Нански. Острие с дължина 130мм, и дебелина 5мм. Дръжката е от "Дзверски" брезов наплив и бронз. Канията е от растително дъбена кожа с дървена вложка, направена според канона ........ доколкото мога :-[
    4 points
  23. Колеги кинолози(кучкари),развъдчици вадите ли родословия на таз годишните кучила ???Искам лично да благодаря на Георги Чаушев за родословията и искам да му кажа че е роден за тая работа!Днес получих 10те родословия който бях заявил към клуба и за напред мисля ,че трябва да продължаваме в същия ред!Тези родословия ще са първите в моя град от новия образец и така да се каже са гордост за мен, а и за колегите който ще ги получат!Още веднъж БЛАГОДАРЯ
    3 points
  24. Веско Маринов не се поти! Тялото му плаче!
    3 points
  25. Аз предлагам всички да на пишем по един коментар за репортажа в сайта на БТВ, аз вече го направих, но затова се изисква регистрация, която не вярвам да е проблем на някой да си я направи.
    3 points
  26. Попаднах на една статия от вестник 24часа за хубавото вино и рекох да я споделя с вас. "Ще правя вино само от грозде, както са завещали прадедите ни. Няма да разреждам никога виното с вода. Няма да злоупотребявам с виното, както няма да подтиквам и други да вършат същото. Към работа и грижа за виното ще пристъпвам само с чисти помисли, както бих направил с любимата си. Никога няма да винохулствам." Това е част от Дионисиевата клетва, която трябва да научи всеки, тръгнал да си произвежда питието на боговете. "Да ти се разсъхнат бъчвите! Да ти се вкисне виното! Боговете да те оставят без вино на трапезата!". Това пък са най-често срещаните клетви измежду комшии, които си подмятат шеговито, докато мачкат гроздето в съседни мазета. У нас освен че е вековна традиция правенето на вино, е и въпрос на чест да наточиш от бъчвата си бурканче и да получиш слава и признание от приятелите на уменията да превръщаш червения гроздов сок в питие на боговете. Правенето на вино е изкуство, казват познавачи. И докато големите заводи имат дузина технолози и енолози, при производството на домашно вино се разчита на умението на стопанина, съветите, които дават приятели, и малка доза късмет. Материалът, както във всяко производство, и тук е най-важният. Качеството на гроздето тази година е добро за сметка на количеството. Заради високите температури то е достигнало до 24-25% захарност. Доброто грозде обаче може да се съсипе, ако се сложи в лош съд, казва винарят Илия Гърчев от Мелник, почитател на червените вина. Затова подготовката на пластмасовия бидон или дъбовата бъчва е много важна. За предпочитане е да се използва дървен съд, много добре изчистен. Обикновено дървените съдове първо се мият със сода каустик, после се изплакват добре с вода и се опушват със серни лентички. Целта е да се унищожат всякакви микроорганизми, останали от предишната година по стeните, които могат да инфектират новото вино. Ако се ползва бидон, то той трябва да е тъмен на цвят. Белите стават, ако са оставени в тъмна изба, а не на терасата. Бидоните могат да се мият с орехова шума или листа от смокиня. "Чепките задължително се махат, защото в тях са грубите танини. Роненето на зърната е доста пипкава работа, но ако гроздето е малко, става бързо, като се включи цялото семейство. Вече хората започнаха да се кооперират и си купуват една обща машина. Нашата е с капацитет 1 тон на час", разказва мелничанката Софка Куртева, чиято фамилия от години се занимава с винопроизводство. Смачканото грозде трябва да заема не повече от 2/3 от обема на съда. Веднага се мери захарността. "Трябва да е 22-24%. Ако е по-малко, се добавя захар. Тази година няма нужда, защото реколтата е с отлично качество. Ще стане добро вино, защото ще е направено само от грозде", допълва Илия Гърчев. Казва, че продава "любовно вино, което чупи кревати", и се шегува, че в него слага и магарешки бодил за потентност. "Разбира се, че не слагам, това е майтап.” Най-доброто вино е без никакви примеси, оцветители, овкусители и др.", допълва мелничанинът. Казва, че ако есента не е била дъждовна и няма гниене на зърната, не се налага и допълване на калиев метабисулфит, т. нар. серниста киселина. Тя унищожава гнилостния процес, но при старателно почистване на всички увредени зърна може да се мине и без химия. След ден-два започва бурната ферментация. Някои слагат изкуствени дрожди - активатори на алкохолната ферментация. Те спомагат за бързото стартиране на процеса на преминаване на захарите в алкохол, намаляват времето и помагат за бързото избистряне на виното след това. "Всяка добавка, колкото и съвременна да е като технология, все пак е някакъв примес. Така че най-добре да оставите гроздето само да си ферментира", казват винари. При този процес се отделя голямо количество въглероден диоксид, който изтласква на повърхността всички люспи, семки и др. твърди вещества и образува шапка на отвора на бъчвата. Добре е "шапката" да е леко потопена, което става, като се затисне с чамови летви или познатото "лъжливо дъно". Температурата в помещението, където ферментира червеното грозде, трябва да е 20-25 градуса. Дървените съдове задържат топлината, но често се налага пластмасовите бидони да се увиват с платнище и найлон, за да не изстиват вечер, ако са поставени на открито. Докато продължава бурната ферментация, задължително всеки ден трябва да се бърка мъстта, за да влиза кислород за дишането на дрождите и, от друга страна, пък да се отделя въглеродният двуокис. Той изпълва помещенията и става опасен, затова трябва редовно проветряване. Бурната ферментация продължава около седмица, след което надигането спира. На ден захарността трябва да спада с около 2%. Ако виното ще се консумира младо, то се вади от джибрите веднага след това. Престои ли повече, става тръпчиво. Препоръчва се да се отточи след бурната ферментация в друг съд, където да продължи тихата ферментация около месец. За нея съдът трябва да е затворен, а от него се извежда маркуче, потопено в буркан с вода, който бълбука от отделящия се кислород. След края на тихата ферментация се прави и първото претакане, за което трябва да има голям достъп до въздух, за да се проветрява виното и да се отдели въглеродният двуокис. Трябва да става от високо, като струята пада върху обърната чиния например или наклонена дървена летва. Това е първото чисто вино. Какво ще е количеството му, също е важен показател за домашните производители, за да се похвалят пред приятели с висока успеваемост. Рандеманът на различните сортове червено грозде варира от 30 до 60%. Най-висок е при широката мелнишка лоза, памидът и мерлото дават около 50%, а кабернето - по-малко. "Претакането се извършва в тихи, ясни, безоблачни дни, за да не се размъти утайката и да падне на дъното. Така си знаем от години. Поверието е, че и виното ще е такова - бистро и чисто", издава тънкостите Софка Куртева. Предупреждава, че виното е като човека - диша и му трябва чист въздух. "Поема всякакви миризми и не е желателно в избата да има каца с кисело зеле, туршии, варели с нафта или друго нещо силно миризливо, защото "попива", допълва я Илия Гърчев. Дава съвет на гражданите, които нямат достатъчно място в мазетата, да вадят бъчвите или бидоните на терасата на чист въздух. "Внимавайте, защото виното не обича резки смени на температурата - от много топло на много студено", предупреждават мелничани. Ако остане до пролетта - тогава се прави второ претакане и бутилиране. "У нас от вино разбират всички, както и от футбол. Няма къща без бъчва, но много хора си мислят, че за да пиеш вино, е достатъчно да смачкаш гроздето и да чакаш. Това е цяла философия, не е проста работа. Е, ако нещо не се доизкусури, материалът зян няма да отиде - веднага в казана за ракия", казва бай Илия Гърчев. Витамин С в бялото, печен дъбов чипс в червеното Въпреки Дионисиевата клетва, според която вино се прави само от грозде, много домашни майстори слагат всякакви добавки, за да засилят определен вкус или цвят. Често бялото вино е по-капризно на цвят и за да се запази, се слага витамин С, след като е минала ферментацията и се отточи. На 100 литра се разтварят 100 милиграма витамин С на прах, който се продава в аптеките. Най-често се прилагат трикове с добавки при червеното вино. Практика е да се слагат дъбови стърготини през периода на ферментация или при отлежаването. Чипсът от френски дъб се слага в тензухено чувалче и се кисне от 1 до 4 седмици в зависимост какъв аромат искате да се получи. Слага се леко или силно запечен дъбов чипс, който придава карамелизиран аромат. Използват го най-вече хората, които правят виното си в бидони, а не в бъчви. "Някои добавят 10-15 зърна трънки, боровинки, зърна от черен бъз, малко дивачка, за да стане тъмночервено. Върви някаква заблуда у хората, че мелнишкото вино е тъмночервено и оцветява чаши и устни. Това не е вярно. Широката мелнишка лоза дава рубинен цвят", казва винарят Гърчев. За по-добро избистряне пък се ползва яйчен белтък, като за 100 литра вино се разтварят 3-4 пресни белтъка. Желатинът също избистря, като за 100 литра престояло по-дълго време в джибрите вино се слага около 30 грама желатин. В търговската мрежа се продават различни видове окислители, стабилизатори, подобрители и аромати, които успешно засилват определени качества, но истинските винари са категорични, че дори и естествени, примесите във виното не са желателни. "Хубави съдове, добро грозде и хигиена са достатъчни за истинското вино. То, разбира се, трябва да се пие и с много любов, тогава се оценява истинското му качество", категоричен е Илия Гърчев.
    3 points
  27. Гледам си едни снимки на CEBB-Club Epagneul Breton от провеждане на сециалка на 23-ти.Тъжна картинка стана с този клуб.Четири - пет едни и същи муцуни, кой ловец, кой не.Броя на кучетата = на купите и медалите, - голям успех за любимата ни ловна порода.Добре поне, че нашите ловни другари продължават да ни радват на ловното поле!
    3 points
  28. Привет и от мен Отдавна не съм влизал в този форум очаквайки предстоящият далеч по привлекателен сезон. Днес ми изпадна този екземпляр, който неочаквано ме направи участник във форума. Mушка не съм използвал, но с джипа го хакнах видно е както трябва, защото вече не диша. Дано да се брой
    3 points
  29. Нещо за Roko ,тоз е се е изпенил,и е с вдигната задница
    3 points
  30. Денят завърши с подборен отстрел на сръндак.
    3 points
  31. Степенувам ги , тук маркираме токовища за пролетта...
    3 points
  32. И да не е постно началото на темата ето как аз и компания приключихме миналия сезон,пък и за цвят...
    3 points
  33. baev

    Вицове

    Починал известен политик. От телевизията не знаели как да съобщят тъжната новина и помолили синоптика да го направи. Човекът бил много объркан и смутен, но нямало как… -Днес над страната е облачно и мрачно. В центъра и около Народното събрание минус един, на Орландовци плюс един…
    3 points
  34. Колеги, благодаря ви за доверието, което ми гласувахте да открия темата за групов лов на дива свиня ловен сезон 2012-2013 година! В тази тема споделяйте вашата слука, под формата на снимки и коментари, както и преживените емоции по време на ловните излети! Спазвайте мерките за безопастност и стреляйте само по ясно видими цели, защото ловът е магия, но не си заслужава заради нея да се съсипват съдби!!!! Желая на всички много слука и дано тая година е по резултатна от предходната за всички! Наслука!
    2 points
  35. Закона с последните промени, обнародван днес - Lex.bg - Закони, правилници, конституция, кодекси, държавен вестник, правилници по прилагане .
    2 points
  36. Днес реших да натръшкам някоя бяла риба,но хванах само тоя малчуган!Най-големия кеф беше,че удари с първото хвърляне.Стоях до 20,30 защото се мяташе един огромен дзвер,ама не ми е било" писано"аз да го снимам!
    2 points
  37. ... след две + години - без субсидии и една добра баба ...
    2 points
  38. Срамна работа.....ма мноооого срамна. И адаш много възпитано си го написал "само в кавички" - направи списък и го публикувай, за да знаем кого да ..... Колеги, така нищо няма да направим с признаването на породата - не е честно спрямо останалите и ....спрямо гончето. P.S. И , ако не знаете, тази огромна по обем работа Герака я свърши безвъзмездно, въпреки гласуваните му пари - той ги дари за знаме на клуба, шапки и тем подобни / моите адмирации към него/, така че..............поне от уважение към труда на човека - не е трудно - СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА.
    2 points
  39. Колега, там не четат ли европейски директиви, че у нас скоро ще го забранят напълно лова, от пренапъване да са по-големи турци от ходжата?!!!!
    2 points
  40. ето нещо в близък план.
    2 points
  41. Темата нещо замря, колеги готвите ли помощниците за лова?? Поздрави
    2 points
  42. Току що си го взех от Еконт! Ножа е много по красив на живо, ужасно наточен и добре балансиран дръжка острие! Понеже го поръчах с единствените думи '' Ванка да вземеш да ми бъкнеш една финка от РВЛ а '' без да посочвам ТТ данни, очаквах да е малко по малък, но то е защото два дни си играх с една пъцкалка на Дзвера която била 10 санта, та явно от там визуално си виках финката мънинка! Всъщност излъгах, казах му дръжката да е на Пламъци.......... Ванка благодарско за вложения табият и много старание както винаги! Ножа веднага влезе в употреба, защото днес събахлям Дзвера ми рече ''Начооо, а да та заведа с воблерчето да видя дали мойш да фащаш пъстърви бре''........И аз кат са заопъвах да го ева....
    2 points
  43. Южна Финландия, приемам гости по всяко време Водоплаващите са разрешени от 20.08 с малки изключения за посевната гъска от 10.09.
    2 points
  44. Вече имаме и Оранжев нашийник,за 'пишман авджий" :
    2 points
  45. Ееех мерак....!!! Ама не забравяйте, че не всички имат възможност да откриват тоя лов. Някои сме от "полски" дружинки, няма едър дивеч, няма и откриване. А на откриване в чужда дружинка, на гости не се ходи току-така, требе си специална покана. Наслука на всички откриващи и на всички ония, които няма да "откриват", но тръпнат от страст и с нетърпение чакат лова на диво прасе да започне!!!
    2 points
  46. mir777

    Вицове

    Един мъж се прибира по-рано от командировка. Влиза в спалната си и какво да види. Някакъв тип се качил върху жена му и действа. На жена му и се виждат само стърчащите крака. Мъжът побеснял. Отишъл в кухнята. Хванал първия попаднал му пред очите стол. Откършил му крака. Върнал се в спалнята и набил дървения крак в задника на прелюбодееца. Чули се страшни писъци и крясъци, а съпругът излязъл веднага на стълбите и треперейки си запалил една цигара да се успокои. В това време гледа, че жена му се качва по стълбите с торби на ръце. - А?! Ти какво правиш тука – удивен попитал мъжа? - Бях до магазина. А ти рано си се върнал от командировка? А!... да не забравя. Дойдоха ни на гости сестра ти и мъжа и
    2 points
  47. Здравите колеги, честито на ималите слука , а на останалите наслука . Доиде и моя ред да счупя каръка , защото срешнах наи глупавият чакал на целият Ямболски окраг ,стои си тои на педесет метра от мен и се пули, но се срешна с едно геко 11гр и ето резултата
    2 points
  48. baev

    Вицове

    Гробар се прибира капнал от умора. Жена му го пита: -Много ли погребения имаше днес? -Не, само едно. -Ами защо си капнал? -Погребвахме на един човек тъщата. Наложи се да я спускаме и изваждаме 7 пъти на бис.
    2 points
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.