Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2019

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 13.11.2019 in all areas

 1. 5 points
  Малко и от България... Не само от немско... Три внука на Чалдо...
 2. 3 points
  Кардам от Желев с втория си лов.
 3. 3 points
  След преминалите изпити за ловна пригодност и добил правото за ловно ползване, Кардам е зарадвал собственика си с първото прасенце.
 4. 2 points
 5. 2 points
 6. 2 points
 7. 2 points
 8. 1 point
 9. 1 point
 10. 1 point
 11. 1 point
 12. 1 point
  Здравейте колеги! Продавам дървения оригинален приклад от ИЖ-18 МН. Калибърът е 7,62х54R. Прикладът е на места с издраскана и олющена боя (изтъркана), но е абсолютно здрав и без поражения, като се изключи естетическия му вид. Продава се в оригиналния му вид (полуложа, приклад и затилък). Цена - 60,00 лв. Телефон за контакти - 0888/788607. Телефона е на един приятел, но той е запознат и ще го продава вместо мен, защото пътувам. Местонахождение - гр.Стара Загора.
 13. 1 point
  Продавам чисто нов оптически мерник NORCONIA 3-9x40 в комплект с рингове за монтаж - 80 лв. Приборът е в безупречно състояние и никога не е използван. За връзка с мен на ЛС или на тел. 0887 277 336 или 0895 581 146
 14. 1 point
  Росене,това да не е сестричка на нашето пале,което взехме миналата седмица от теб? Иначе е същата красавица!! Поздрави !
 15. 1 point
  Рачо Виденов

  Наклон на приклада

  Stan_vt, както вече някои колеги казаха, прикладът ти е за дясно водещо око, но щом правиш много пропуски, значи има нещо ...!? Вариантите са два - или е от стрелеца ... или пушката наистина, не ти е по мярка. За удобството й са от значение няколко характеристики на приклада ... ... хоризонтален ъгъл (за който говориш), вертикален ъгъл, дължина, дебелина на шийката, разстояние от шийката до скобата на спусъка ... Като прикладваш със затворени очи (бързо, без да се наместваш) и ги отвориш ... - ако виждаш целия ширит (планката), значи или ти е къс приклада или вертикалният му ъгъл е малък ... и надхвърляш целта ... - ако не виждаш ширита (планката) и мушката, значи или ти е дълъг приклада или вертикалният му ъгъл е голям ... и биеш под целта ... - за по-дребни ръце, шийката трябва да е по-тънка и разстоянието до скобата по-малко ... иначе всеки път се налага, да "гониш" спусъка ... Провери ги тези основни неща и ако са ти добре ... тогава си за тренировки ...!?
 16. 1 point
  OLIAVI64

  Патрони Hornady

  Здравейте колеги. От скоро време в магазините на Франкония и Кеттнер в Германия пуснаха нови патрони,за които не зная нищо конкретно. Производител,качество,балистика Бях в Кеттнер и разгледах всички модели, и на вид ми изглеждат много качествени.Мога да ги сравня с RWS. Това,което ме притеснява е цената. В диапазона от 28 до 45 евро за кутия. Има следните разновидности. GMX , SST , Inter Bond , V-Max , Inter Lock Ще съм много благодарен ако някой,който ги ползва даде мнение. Предварително ви благодаря. http://www.frankonia.de/428147/278673/productdetail.html?pagingSize=16&lastSelected=f_s_kaliber&sortOption=performance&f_s_marke=Hornady&page=0&displayType=gallery&f_s_kaliber=.30-06+Spr.&articleNumber=167061&navCategoryId=6808
 17. 1 point
  не съм го пробвал,така че преценявай,но аз бих опитал с мас или грес да намажа внимателно зъбите,на тънък слой с четка за рисуване. така перхидрола няма да "стигне" до тях. след обработката-- избърсваш внимателно "смазката" с тампон с бензин за запалка или друг обезмаслител, за да не "хване" по избелелия череп.
 18. 1 point
  Винаги има качващи се по баира и слизащи надоло. За първите тези мнения винаги ще бъдат полезни и интересни!
 19. 1 point
  ODIN

  Въпрос за бързомерец Docter 3,5 Dot

  Въпросът ми е към колеги,които използват бързомер Docter 3,5 Dot и по точно-колко часа /сборно/ издържа батерията в активиран режим /със свалено капаче/ и има ли някаква индикация,като примигване на точката,при изтощаване преди да се самоизключи? Въпросът е твърде конкретен и изисква отговор на база по продължителна употреба на този модел бързомерец,а не предположения.
 20. 1 point
  Да видим. Едва ли може по-сложно да се определя какъв е калибъра на ловното оръжие. Вътрешният диаметър на цевта се определя от това, колко броя оловни топчета с този диаметър излизат от 1 фунт олово. Лошото е, че има различни фунтове- английския е 453.5 г, руския- 409.5 г, да не говорим, че и плътността на оловото може да е различна в зависимост от добавки в стопилката. В края на краищата когато от 1 фунт излязат 12 топчета, техният диаметър е 12 калибър. За 12 кал. е прието d=18.6мм. Понеже руския фунт е по-лек, руския 12 кал. е 18.2 мм ( затова ИЖ са с по-тесни цеви). И понеже не могат да спазят точно мерките, става 18.3 след полирането. И по темата. Всички " бренекета" ( нарицателно за ловни куршуми) се правят с основна маса с диаметър, по-малък от 18.6 ( 18.2), обикновено 1-1,2 мм по-малко, и ребра, които да уплътняват движението им по цевта. Тези ребра ( може да са пояси) се деформират при пътуването по цевта, но не довеждат до поразии. Производителите са длъжни така да конструират куршумите, че да не създават проблем при преминаване през шоковете. Подкалибрените куршуми са с диаметър,значително по-малък от този на цевта и, както се писа, се поставят в пластмасови контейнери, които се разделят след излизането от цевта. Поради по-малкия диаметър тези куршуми са по-леки и могат да се засилят с по-висока скорост, оттам - да се стреля на по-дълги разстояния. Енергията на куршума е пропорционална на квадрата на скоростта, така че малките загуби от маса не са толкова важни . За да лети правилно куршума, трябва центъра на тежестта му да се движи пред центъра на налягане ( мястото, където насрещния поток прилага силата на съпротивление на въздуха). Затова се слагат стабилизатори от различен вид, често като тапа ( бренеке) , перки ( соувестър), дълъг обтуратор ( гуаланди). Особено хитра е конструкцията на Полев 2 и 3 , където отношението ЦТ/ЦН е близо 1 калибър и задния край на перките е с лек наклон, а те влизат в обтуратора; когато той запре в шока, се получава осезаем въртящ момент на куршума. Затова с правилно снаряден Полев може да се стреля до 120-150 м. Не се заблуждавайте от готовите Полев , от които има доста ментета , а и оригиналните често не се изпипват. Някъде в този раздел има тема "Полев", където съм пуснал снимки на разглобени на части куршуми с пояснения. От поне 10 години стрелям основно с такива. Подкалибрените на Балиста са подобни и доста точни, макар че не могат да се сравнят с правените. Подкалибрените на Омуртаг са лошо подобие на Полев 1. Засега имам възможност да не купувам прескъпи 10-15 левови куршуми, независимо от появилата се мода да се набутваме с все по-скъпи неща. Освен това , има повече смисъл да се ползва нарезно за далечни стрелби, благо, вече е разрешено официално. А с него и отблизо пада .
 21. 1 point
  Искам да разбера от колеги ползващи този калибър дали са открили някоя мониция която не ги къса толкова хищниците.Знам ,4е не е правилния калибър за хищник ама няма пари за сега да взема нещо от сорта223.На арсенал са пробвани ,макар 4е са с обле4ен изцяло куршуми ги правят на дреп.Сега съм взел едни руски 9,6грама,на гилзата пише-LVE ще пробвам и тях.
 22. 1 point
  суворов

  Какви ножове да си купя

  Да наисина няма защо да се спори - понякога е безсмислено. Аз лично карбоновият опинел го харесвам. Всеки си има право на избор. Виждал съм как мой познат с неговият карбонов опинел си отвори една консерва и после си обръсна част от предмишницата. Разбира се това не е високонаучен тест а е само някакъв показател за качествата на опинела, но примерно не всеки нож от този ценови клас е способен на подобно нещо.
 23. 1 point
  metero

  Патрони за гъски

  Айде, декември почна, скоро чакаме да долетят гъските и патиците масово. За гъските -там , където са много, около Дунав и Шабла- обикновено се стрелят с по-дребни сачми, около 1 и 2/0, а на яз. Пясъчник прелитат високо и под 4/0 слука не съм имал. Споделете успехите в "зенитните" войски и боеприпасите им за постигане на резултат.
×
×
 • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.