Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2019

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 18.01.2020 in all areas

 1. 1 point
  old_hunter

  Живот на нарезните цеви

  Колеги, животът на една цев е понятие доста условно в няколко аспекта. 1. Първият от тях е, че животът на цевта е функция на голям брой обективни фактори и не се измерва просто с броя произведени изстрели. Тези многобройни фактори включват-калибър, тегло на заряда, вида на използвания барут, налягане развивано от боеприпаса, покритие на куршума, технологията на изработка на цевта, покритие на цевния канал. 2. Вторият аспект в който понятието "живот на цевта" се явява силно относително е именно дефиницията на това понятие и по-точно нейната липса . Аз лично никъде не съм срещал такава. Предполагам, че много колеги доста биха се замислили ако бъдат запитани какво разбират под това понятие. Едва ли някой си представя, че след изчерпването на определения по някакви критерии ресурс, цевта става негодна за използване, опасна за стрелеца или се разрушава. Просто след определен брой изстрели цевта започва да губи от прецизността си и да намалява групираността на попаденията. Къде ще бъде поставена границата при която цевта се преценява като "негодна" е решение, вземано изцяло от собстеника на оръжието. Аз лично бих бил шастлив да се окажа собственик на "издухана" цев на победителя в Националния шампионат на щатите по бенчрест. 3. Трети аспект на относителността на ресурса на цевта е начинът на експлоатация на оръжието. Най-важният фактор в този аспект е темпът на стрелбата. Има калибри, при които бързият темп на стрелба е в състояние да съкрати ресурса на цевта няколко пъти. Пределно ясно е също, че чистенето и поддръжката на оръжието също оказват голямо влияние върху живота на цевта. Съществуват формули, по които е възможно да се оцени прецизния живот на една цев. Тези формули вземат под внимание повече или по-малко от изброените обективни фактори в т. 1. Още веднъж подчертавам понятието "прецизен живот", сиреч броя изстрели, след който ще е налице някаква промяна в групираността на попаденията. Колегите, които се интересуват по-задълбочено от коментираното дотук могат да си свалят може би най-използвана формула за оценка на прецизния живот на цевта ето оттук, както и да пишат на лични. Ще се радвам ако мога да помогна. Поздрави и наслука!
 2. 1 point
  web designer

  Прострелка

  Все пак е за предпочитане пред това да се разкарваш десетина пъти на 100м. Разбира се не става дума за бенчрест.
 3. 1 point
  АНДИ

  Лов на чакали

  Най-резултатния лов на чакали е от тракторите докато орат.Това всъщност е лов и на лисица и понякога дива котка,но основно идва чакала/когато го има естествено/.Макар формално да е незаконен защото се провежда през нощта той дава най-добри резултати.Преди години когато искаха отстреляни чакали за да разрешат свинския лов с един колега се качихме на два трактора и за една вечер направихме 5 чакала,две лисици и една дива котка!Особенно удобни бяха калниците на Тетките-сядаш на него,возиш се меко,кабината те пази от вятъра!Хищниците/основно чакали/едва изчакват да мине трактора и бързат да влязат в браздата за да ядат мишки или жаби!Тракторите имат и два фара които светят назад,видимостта е отлична!Гладкоцевната пушка в случая е много удобна,но може да се ползува и нарезна-тогава може да се влезе в кабината и тракториста да спира!Хищниците са свикнали със звука на тракторите и въобще не им пука!Предполагам,че и други колеги са го правили това упражнение!
×
×
 • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.