Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2019

zgeorgiev81

Ловец
 • Мнения

  47
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Всичко публикувано от zgeorgiev81

 1. Патроните, с които стреля човека не са от най-добрите да полуавтоматично оръжие. Пробвал съм същите с друг пистолет - също засича. Самите патрони са много омазани с парафин или там с каквото ги мажат, отделно са с леко плосък връх и дупка. Ако с пистолет се стреля с обикновени 22 лр със заоблен връх, не би трябвало да има проблем.
 2. Моят най-точен изстрел може би от миналата седмица. Целта беше бутилка от минерална вода 0,5 л, разстоянието - 60 крачки. Боеприпасите: подкалибрен "Вандал" на Братван и куршум на "Селиер и Белот" магнум. Попадението от "Вандал"-а беше в гърния ъгъл на бутилката /тя беше обърната с гърлото надолу, набучена на стебло от слънчоглед/, а попадението от "Селиер и Белот"-а беше централно. Останах изненадан. Не очаквах, че на такова разстояние може да бъде поразена толкова малка цел с гладкоцевна пушка.
 3. Този или е луд или се има за господ, което пак иде да потвърди първата хипотеза! Хора, за нелепите действия на този председател на ловното дружество във Враца има Комисия за защита от дискриминация! Тя функционира сравнително от скоро и ако не е зле да я сезирате, ако този мнооого ви лази по нервите. Какъв е той, че ще казва как да се прилага закона. Там ясно си пише на кого каква бележка се дава. И който не спазва реда в държавата трябва да нози отговорност за това!
 4. СЛР-95 е АК-47, който има малко модифициран приклад и стреля на единичен режим. Че бил спечелил състезанието пред СКС Ами говорим за армейски оръжия. Много ясно, че ще го е спечелил, в началото на 50те година на 20 в. възниква необходимостта от въоръжаване на армията, знаете коя, с автоматично оръжие. Знаете кое е провокирало М. Калашников да изобрети АК, нали. Това, че пред русите, въоръжени с винтовка "Мосин" били посипвани с куршуми от автоматите на немците. Що се касае за ловно оръжие - май няма значение кое ще избереш. Така си мисля, като че ли цевта на СКС е по-дълга от тази на СЛР. Мощността на боеприпаса е една и съща, ако ще биеш до среден дивеч вземай квото ти е на сърце - СЛР или СКС. Ако е за по едро не се занимавай с шикълки.
 5. Формално погледнато е все една дали някой ще извърши убийство със законно или незаконно оръжие. От друга страна обаче, убийството със законно оръжие прави държавата индиректен съучастник в това убийство. Затова реакциите в обществото са толкова остри, когато става въпрос за законно притежавано оръжие, с което е извършено такова тежко престъпление. Не бих нарекъл сегашния режим, свързан с придобиването и носенето на огнестрелно оръжие твърде либерален, нито твърде строг. Има още какво да се желае като поправки в ЗКВООБ. Мисля, че трябва да се върне поправката от преди няколко години, която предвиждаше разрешително за носене и употреба на оръжие да не се издава на лице, осъдено за умишлено престъпление от общ характер, независимо от последвалата реабилитация. Друга, разумна според мен поправка би била, пожизнено отнемане на разрешителното за носене и употреба при извършване на тежко нарушение на ЗКВООБ или умишлено престъпление от общ характер.
 6. Няма как да стане това. "(4) (Доп. - ДВ, бр. 79 от 2002 г.) Подборното ловуване се извършва с нарезно ловно оръжие или с гладкоцевно ловно оръжие с куршум". - ЗЛОД А ловно оръжие според един друг закон са гладкоцевни и нарезни пушки. На мен ми е чудно друго. Дали в България въобще се продават револвери с дължина на цевта над 300 мм, защото реално никъде няма регламент за закупуването и притежаването им? Логиката на нещата е, че не би трябвало да се продават, а и аз поне не съм виждал такива. Ако някой е виждал да сподели.
 7. Аз съм с ИЖ 27 ЕМ и не че я ползвам от кой знае колко време, но до сега съм слагал най-много полушока в горната цев. В долната според лова слагам цилиндър или 0,25. Това позволява пушката да се ползва универсално. Можеш да си слагаш всякакви патрони без да мислиш с какви шокове си в момента и дали няма да е проблем да прекараш някое бренеке.
 8. Колега, ако ще слагаш мушка като на Том Кнап, няма смисъл от втора. При мушката, за която говориш, когато прикладваш правилно светва в червено/или жълто-зелено/. Ако не си прикладил правилно, респективно не свети. Така че прикладването и повеждането е бързо и лесно.
 9. С каквато смазка си смазваш оръжието, такава слагаш и на шоковете. Трябва да са леко намазнени и не много стегнати и редовно да се развиват и почистват.
 10. Какви са тези снайперистки изстрели със съчми - 60 метра!!! Айде стига сме се изхвърляли да не стане като във вица "... намали от рибата, че ще избия цялата детска градина" ) Със съчми, каквито и да са те - до 35 метра - "+" "-" някой 3-4 метра. Който бие сигурно по-надалеч или лъже или му е сбъркан окомера! Не се заяждам с никой, просто гледам реално на нещата. На слука през новия сезон!!!!
 11. Пушка на старо се купува на цена не по-висока от 1/2 цената на чисто нова! 500 лв. за ИЖ 12 са много пари без значение в какво състояние е! Ако можеш да ги извадиш, значи може да се бръкнеш и за още някой лев и да си вземеш нова 27-ца. Новото си е ново все пак!
 12. Колега, в България нищо никога не е сигурно! На всички им се иска откриването да е на 11.08, само на управниците нещо не им се чува народния глас. Сещат се за него само по избори. А тази година по време на ловния сезон пак ще се наложи да избираме, кой да ни управлява. И тогава ще се сетят за народа, и тогава ще забранят лова за поне една седмица. Дано да отчетат това и да пуснат една седмица гювеч, че то откриването ако е на 18.08, август си е почти отишъл, а прелетния го има /ако въобще го има/ до към средата на септември. При това положение май никакво време няма да остане за лов.
 13. Колега, в България нищо никога не е сигурно! На всички им се иска откриването да е на 11.08
 14. Колега, комбинираната пушка можеш да я палзваш на какъвто си искаш лов. За да я притежаваш обаче ти е необходим документ за подборен лов заради нарезната цев!
 15. Колега, тоя "Спортинг" няма ли да ти е малко тежичък за дребен и хвъркат дивеч? На това отгоре е и с един спусък. На мен лично това не ми харесва. Плюс това тази пушка няма ремък, поради простата причина, че е правена за стрелбището, а не за полето. Според мен е по-добре да се ориентираш към чиста 27-ца или някой от вариантите й с 76 мм патронник, сменяеми шокове и ежектори. Те са правени за лов, а и цените им са по-тънки. Успех в търсенето!
 16. Айде така като се поразписахте да ви задам един казус да поумувате по него. Например, имам само една пушка и тя е комбинирана. С нея си ходя на перната, с нея си ходя и на космато. Айде кажете ми, ако е верен слуха за карабините, какво ще ми вземат? Ще ме оставят без пушка ли?
 17. Според мен курса за подборен лов е лишен от всякакъв смисъл! Сега го карам и като гледам какви неща пише в учебника оставам с впечетлението, че е писано за хора, които професионално се занимават с подборен лов, определяне на възрастта на животни, отстрел на слаби, болни и недоразвити животни, с цел да останат такива, които могат да дадат добър трофей и да предадат силните си генетически качества на следващото поколение. До тук добре! Който иска да ходи на подборен лов ще има нужда от тези знания. Само че аз питам - Кое обвързва притежаването на нарезно оръжие с упражняването на подборен лов. В крайна сметка в курса за подборен лов въобще, ама никак не се стреля с ловна карабина, а и даже не се изучава балистика или поне да се споменават някакви мерки за безопасност, които да обвържат курса за подборен лов с притежаването на нарезна карабина.
 18. Още преди две-три седмици ги чух да пеят из полето. Нека да пеят и да се множат, за да има на какво да се радваме като открием сезона през август!
 19. Това хлапе Каменчо не престана ли да мечтае за лов с лъкове. Оставете лъковете на стрелбищата. Нека спортуват хората. Не е лош спорт и аз бих се занимавал с това ако имах време и възможност. Обаче да се ловува с лък. Е, не. Като искате да пазите природата помислете върху следното нещо - и без това вземаме дивеча от природата, нека го направим по най-хуманен начин. А най-хуманния според мен не са нито соколите, нито лъковете и арбалетите. Хората са го измислили - огнестрелно оръжие конструктивно пригодено за лов със съответните боеприпаси. Това е! Кво се мъчим да открием топлата вода, при положение, че вече е открито!
 20. Преди всичко организацията на лова трябва да е на достатъчно високо ниво. Да се знае кой къде е и какво трябва да прави. След това ловците трябва да са отговорни към околните и към себе си. А сигналното облекло, разбира се, че е добре да го има. Ако не беше така, щяха ли хората на запад да го въведат като задължително?!? Те май не си измислят неща, защото някой просто така е решил. Всико опира до здрав разум и прагматизъм. Така че твърдо За сигналното облекло и Два пъти За добра организация на лова!
 21. "повечето млади ловци не се натискат да гонят" Според мен трябва да има разбирателство! Най-добрият случай е когато хората се сменят и гонят и пазят. Така се спазва толерантността между ловците и лова се превръша наистина в удоволствие и приятно изживяване. И това, че младите не искали да гонят не е съвсем така. Просто не можете да ги накарате, нямате традиции. А и какво означава "да се натискат или да не се натискат да гонят". Има си ръководител на лова, той определя правилата. И когато той е справедлив всички са доволни, пък даже и раниците да са празни. А някъде кво става - "Вие младите ще гоните там из трънаците и бодлине, а ние старите ще стоим да вардим". И като ми го направят това няколко пъти знаеш ли как пък ще отида на лов после. Като има възрастни ловци, ловната етиката го изисква да им се даде възможност да изберат пусия! За тях съм съгласен! Но не съм съгласен с това да ми дойде някой си, с претенциите на еди-какъв си ида ми се прави на големец в гората, само да седи и да чака, а някой да се вре из трънаците заради него. Основното е взаимно разбирателство и равноправие, че да са доволни всички!
 22. Енко, не ми се вярва това да стане, на ако случайно приемат законодателите ни такава безумна поправка в ЗКООВВБ, представяте ли си колко хора ще си "изгубят" карабините! То ще има "Падна в реката", "Забравил съм я в гората и някой я е намерил, щото я няма" и още какви ли не бисери ще роди находчивия бългаски ум. И в крайна сметка какво ще стане? Ще се стимулира незаконното притежаване на оръжие! А кому е необходимо това?
 23. Колега, гледам, че доста препоръки са ти дали и всичките за много различни. Всеки хвали това, което има или което иска да има. За мен двуцевката най-близко се доближава до идеята за универсалност на ловната пушка, въпреки че универсално нещо няма. Миналата година бях изправен пред твоя проблем - избор на първа ловна пушка. Взех ИЖ 27 ЕМ. Доволен съм от нея, харесва ми. Преди да я купя, а и след това чух всякакви мнения - и положителни и отрицателни. Най-важното е, каквото и да вземеш, вземи го с мерак.
 24. Пиши бе, човек, кой те спира?! Ама ако ще пишеш, изказвай си мнението, нали затова е форум, не квартална кръчма за махлянски подмятания!
×
×
 • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.