Jump to content

wolf67

Ловец
 • Posts

  322
 • Joined

 • Last visited

About wolf67

 • Birthday 01/26/1967

Допълнителна информация

 • Име
  sasho
 • Оръжие
  ИЖ58 -16к. , ИЖ27ЕМ
 • Град
  bs
 • ЛРД
  Bs

Recent Profile Visitors

2,427 profile views

wolf67's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

49

Reputation

 1. Прав си за броя на групата.Нещата са наистина различни по отношение организация и реализация. Преди години ходех като гостенин /поканен/ с една група от дружинка и то с удоволствие...независимо има ли слука ,няма ли,разбирателство и послушание като има.Спрях да ходя вече...няма го вече голямото им поле/по-голямата част отдадена на концесия/.На излет за дива свиня ,едва ли не цялата дружинка ...+2,3гости които плащаме такса за такива...за да сме на позиция,къде?...До колите. Цял ден-две гонки,вместо 3-4.Все някой е неразбрал,въпреки ,че е отделено време/и то е важно/ за обяснение не на 10,а на 20-22ловци.Все някой ще е недоволен от нещо,ще пуши,ще бърбори по тел. и т.н. Как да изглеждат по друг начин нещата?Може би,всеки да знае на кои дати ще ловува/по график/,за да е по-малобройна групата?...Ала, недоволни пак ще има,пак кавга ...по-малко излети. По отношение на стрелбата...повтаряме се ,но винаги да попитаме за посоката и ъгъла позволени за стрелба...и да ги спазваме.Стрелбата е тясно свързана с мястото на което са ни поставили,в познат и непознат район не трябва да го променяме.Дори ,ако сме ранили животно не бива да се подаваме на емоциите и да го преследваме.Да не говорим,че има случаи,някой възпроизведе изстрел и съседите бързат да се осведомят за резултата по начин знаете какъв...визуално. Видовете патрони.Аз,например съм от тези които не са усвоили стрелбата с куршуми/не твърдя ,че съм безупречен и с девятките/....но не за това смятам ,че 13/0 трябва да са разрешени,подържам тезата за стрелбата на близо и в "дребак",Далече отива куршума,може да се отклони и това ме притеснява.Преди години ,колега стреля по циментов кол с бренеке и то като се отклони от кола ...бръмча доста и към другия хълм.Но така или иначе закона не прави разлика ,кой усвоил и кой не срелбата с куршуми...трябва заедно с правилата за безопасност да се спазва. Носенето на светлоотразителни елементи по облеклото.В началото се мусехме,но повече се виждаме и определено помагат за идентификация. Употребата на алкохол.Пийва ни се като сме на лов...да не си кривим душите/подтикват ни емоциите,другарството,обстановката/,но не бива да го допускаме,а и откакто започнаха проверки сякаш се попреустанови тази практика .По добре на който му е останало желание и сили ...след лова. Докато не си променим мисленето/както и по-горе се писали колегите/ и оттам дисциплината,даже при засилен контрол,рядко ще изпитваме положителни емоции от така любимия ни спорт. Поздрави .На всички колеги ,пожелавам успешни и непомрачени ловни излети през новата 2013г.
 2. Уфф,пък на мен ми се пие най-много ...след лов,ама в полето/гората/!Нито в къщи ,до някъде не толкова в кръчма ,колкото край огъня на обед,че и с добри другари.Само,че нещата се много размиват.Малко пийнем, ама колко ?После кой,колко го слуша главата.Пушките прибрани...ама в колите.Да предположим,че се черпим след лов,като се приключи бележката ,пушките в калъфите и прибрани в колите. Да,ама не сме пак оправдани...ако ни проверят и се почне тълкуване на закона,няма да минем за гъбари,май... Не е приятно и да се крием или най -малкото да се притесняваме,кой ще дойде и откъде ще дойде.Когато спрях цигарите беше голяма трагедия ,как ще издържа без да запаля след пусия,покрай огъня ,след обяда...свикнах лесно,така и с пиенето ...То,както изглежда варианти други не остават,когато оръжието е до нас.
 3. Разбира се ,че не съм категоричен.Съжалявам,приел си написаното от мен на 100%.Не се учудвам,че може би си забелязал присъствие на вълци в район обитаван от чакали.Интересно е да прочетем,за съжителството на двата вида.Свидетел съм бил на такава дискусия преди години със заинтересовани по въпроса,включително и еколози/естествено истински интересуващи се от природата/.От там знам ,"където трайно обитават вълци,чакали няма",ала може би сме в заблуда. Поздрави.
 4. Респект и от мен.Наличието на яребица в нашето поле винаги ме е радвало .В района ,където паля огън на обед ,обитава ято яребици.Докато събирам дърва почти винаги ги дигам и винаги ме изпълват с трепет и последващо задоволство.За толкова години ,в забранено време не съм дигнал пушка ,в същност точно там не съм и ловувал на яребица...за разлика от някои ,които не се трогват дали е януари или дали птицата се нуждае от закрила и грижи.Съжалявам и трябва да си призная ,че на един такъв почти попремълчах, но само засега и ...защото не уби нищо ,но е достатъчно ,че стреля по тях ,освен това не схваща от дума,как да му докарам морал?.Кога друг път щял да ги види/?/,така е лесно покрай пътя...какво като има сняг,замръз и птицата е изнемощяла.Срам,срам да стреляш по една птица която има безброй врагове ,в период в който е още по -беззащитна.Какво да му кажеш освен "не го прави повече".Такива знаят всичко,нищо ,че вчера станаха ловци...и ,че доскоро на ято пеликани октомври месец казваха"щъркелите заминават".Привечер,свраките като се прибират да нощуват в камъша ,емоция е да ги биеш,тях не ги стрелят/заминават си/ ,а мършавите яребици без да се запитат какво правят до пътя ...ги стрелят.Даже сега се сетих, имат право в района целогодишно да унищожават хищници.
 5. Поглеждайки назад във времето ...си спомням ,как чакала беше обявен за защитен вид! Бях малък когато се появиха /по-точно е плъзнаха/ в Бургаско.Показаха ми следите им по плажа в Отманли,за пръв път там чух воя им.Където са се настанили...не са ги изгонили,Ни индивидуално ,ни групово някой е намалил популацията...на натрапника.Натрапник,а не пришълец/както го докарват някои източници/ е чакала.Чакалът до голяма степен измества лисицата от вековния и ареал на разпространение по нашите земи.Единствено ако наложим карта с ареал на разпространение на вълка,в/у такава с разпространение на чакала/някъде и другаде съм го писал/...то видно е ,където трайно обитават вълци,чакали няма.Така ,че по смисъла на новата търговска дандания ,притеснени не бива да сме....относно чакалските кожи.По скоро трябва да следим видовете хищници традиционно обитаващи земите ни и да ги регулираме така ,както са го правили и преди нас ...без това да е нарушава природното рвновесие.
 6. Честит празник на всички Българи!
 7. Твърдо съм за удължаване лова на водоплаващ дивеч до края на февруари! Всяка година едно и също,когато масово долетят гъските...сезонът свършва.Едва ли не чаак последните януарски дни ловуваме сериозно на гъски.Зимата си стои,стоим си и ние в къщи ,остава ни разочарованието от буквално прекъснатия сезон.
 8. В неделя ловувахме на заек,ходенето беше голямо ...но времето беше хубаво ,излета се оказа приятен ,почерпката след него подобаваща.Като се прибрах в къщи...пак пози на артист самодеец,накрая се обърках в разказите с кой крак бях стъпал накриво...та затова съм такъв...ама карай ,докато има кой да ни прощава и усмихва разбиращо,докато си мислим все пак изпитвайки угризения ,че другия път ще се приберем още на обед,а след обед ще я свършим...еее ама нали една работа пречи ли ти на лова,трябва да я зарежим, я!
 9. На сутрешния прелет излезе някои друг юрдек,но вечерта всичко живо се дигна в облаците.Времето ясно,комари като лястовици големи...идилия голема.
 10. Децата ни ,тази вечер пак бяха на "Тройката"...За съжаление само деца,ако имаше и още толкова възрастни ,щеше да да е внушително.Малко ме досрамя ,когато тръгнах с шествието ...защото почти нямаше такива възрастни като мен и съпругата ми ,но така или иначе бяхме решили да изразим протеста си .Медиите пишат сега ,че младежите били50-60човека,не е вярно!Младите протестиращи размахваха трикольора и пееха Химна и "Тих бял Дунав...",което ме трогна .Редно е да си зададем въпроса кога за последен път сме пяли химна ,нищо чудно някой да се усети ,че това е било в казармата.Все пак, ако нещо се промени благодарение на протестите ...смятам ,че основно заслугата ще на младите хора ,които всяка вечер протестират и отстояват исканията си за законност.Естествено Мира в държавата ни трябва да бъде на всяка цена опазен,но мълчанието и малодушието са прекалено висока цена.Законите са за всички! Ние живеем в Република и царе ,особено такива измислени...не са ни нужни.Всички ,които системно и целенасочено тормозят съгражданите си трябва да са наясно ,че възмездие рано или късно ще има !Въпроса е държавата да се вземе по-скоро в ръце,точно да се прилага законността ,а не като дявола...дето всеки път по различен начин начин четял евангелието.
 11. Как е положението в Бургас само за гургулици Положението е ....зелено.Зелен е слънчогледа,нищо не прехвръкна даже.В 9.00ч. бях прекратил с лова на гургулици. Задоволителното е ,че зеленото си има и друго измерение...като например съотношението на Ментата с Мастиката...
 12. С най-добри пожелания за здраве,обич и щастие!
 13. С бинокъл става ,зависи какъв.С телескопа е по- друго,с удоволствие щях да я понаблюдавам ,за съжаление обаче...тази вечер е супер облачно и нямам шанс...
 14. Така или иначе са ловували незаконно,как да протестират законно?То,...всеки шетал на акъла си,ама ако това ловуване станеше публично достояние?Почти съм сигурен ,че на мястото където може би щях да застана на прелет никой нямаше да дойде ,даже и да ме чуе да стрелям....Принципите в такъв момент са много важни,колкото и високопарно да звучи.След немалко години авджилък,мерака ми не е намалял,но предпочитам да дам воля на емоциите си по протестите,отколкото да погазвам основни принципи.Само това остава,по новините да ни покажат и разкажат ...как не спазваме забраните и "разнасяме заразите".Как ще се гледаме в очите и ще отстояваме занапред правото си да ходим на лов?! Относно присъствието...насила не можем никого да заставим да дойде ...в Бургас на протест.Оправданията се примесиха с упреци дори,видите ли искате солидни такси за "фъркато",за какво да ви подкрепяме.Сякаш като отидем двама гости за прасета ,не плащаме половината бележка,че даже домакините ги понаболява задето дават по 2лева ,щот можело по един.На втория протест бяхме малко,факторите за което са налице и вината не е в организаторите.Това обаче не означава ,че трети или четвърти протест в подходящо време и условия няма да има!Исканията ни са справедливи и колкото повече хора го осъзнаят и ни подкрепят ,толкова по-бързо ще постигнем успех!
 15. Имаме си тема,нека пишем в нея и обсъждаме проблемите си.Не само ние засегнатите ,но и всички доброжелатели! Колегата...ни дразни,негова си работа.Специално на мен ми действа,дано това го задоволи.Достатъчно ме боли ... ,че сякаш сме от друга държава и ,че мечката играе у комшиите ,ама нииий сме далече.Тия се скрили ,ония са се провалили хак им е ...като не ни слушат....Считам,че много по-деликатно може да ни се дават съвети,не обаче песимистично да ни се наслагва как няма да сполучим в начинанието и едва ли не да бъдем подигравани за това ,че изразихме публично недоволството си и поставихме справедливи искания!
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.