Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2020

mavara

Ловец
 • Мнения

  30
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Допълнителна информация

 • Име
  Stamen Mavrodiev
 • Оръжие
  braning bar lontrak,fabarm h 38
 • Куче
  kuchar
 • Град
  Kardzali
 • ЛРД
  Kardzali

Последни посетители

623 профилни разглеждания
 1. Продавам Remington, модел 597 - 22lr магнум, с оптика Сваровски 1,5-6x42. Отлично състояние....
 2. Благодаря за "Разбирането" колеги. Безспорно е, че с оптика на 200м е по - добре, но на 2м или на 20м съм сигурен че не е толкова както бързомера. Въпроса е в това да стреляме спокойно и да сме сигурни, че ще уцелим на малките дистанции и тогава да гоним дългите, щото ще е глупаво да имаме прибор за лов на гонка, подходящ за далечна стрелба, а за близките дистанции да ни затруднява. Трудността идва от това да се стреля по движещи мишени какъвто е лова на диви прасета у нас, а не от разстоянията. И все пак, не е важно какво използваш като прибор за прицелване, а крайния резултат - прасчовците да падат. Сигурен съм, че има колеги които стрелят много по-добре с оптика отколкото с бързомер, но това не прави единия уред по подходящ от другия или обратното. За лова на гонка всеки от тях си има своите предимства и недостатъци, въпроса е да свикнеш с него и както казахме по горе - крайния резултат.
 3. Снимката на 100-те метра - първо 3 изстрела последователно, отидох до мишената, видях попаденията, върнах се и пуснах вторите два. Линиите указват групите. Мишената на 300м - три "студени" изстрела, което означава че след всеки изстрел пушката изстива за около 7мин,иначе от загряването на цевта попадението се измества на долу по вертикалата. Стрелям винаги от колата, пушката е подпряна на торба с пясък и задната и част върху тавана на колата- положение почти като от станок. Този сезон убих сръндак от 300м, друг от 254м, два от 190м, а такива от 100-150м не ги броя вече. Разбира се по време на лов стрелям легнал с упора на раницата, имам лазарен далекомер и след като разбера разстоянието правя необходимата корекция за пропадането на куршума чрез кликовете на оптиката, тогава стрелям по животното и нямам до сега пропуск. Стрелям с оптика Бушнел Легенда 2-7х32 и съм решил тази година да стрелям на 350 и 400м, макар, че увеличението там вече ми идва слабо. Ще пробвам и ще покажа попаденията, мисля че няма да са много различни.Много е важно да намерите точния боеприпас за вашето оръжие, за моето тово е HORNADY.
 4. Аз пък съм твърдо за HORNADY,само куршума INTERBOND. Също имам Бар лонгтрак 30-06 и имам досега 11 убити прасета с тези патрони. Сега има нова серия - SUPERFORMACE, които с 10% по мощни от всички свои конкуренти на пазара, но без страничните ефекти - силен откат и намалена точност. Могат да се използват и в полуавтатични пушки затова стрелям по прасета само с тях. Куршума е много точен, пази 90% тегло независимо дали ще удари кокал и до сега несъм открил от тях в животно - всички ги пробиват. Домузите падат като ударени от товарен влак. НА 100М ПУШКАТА ПРАВИ ГРУПА ОТ 3СМ ПРИ 5 ИЗСТРЕЛА. Най-важното е че цената е 30% па ниска от другите марки с подобни показатели на куршумите им.На подборен лов ходя с 150gr SST, тъй-като няма нужда от толкова мощност, а и SUPERFORMANCE са по скъпи. На 300м, пушката ми прави група от 5 см - три изстрела с 150gr SST. Мисля че няма нужда повече да коментирам защо съм ги избрал.
 5. Пичове, за това съм пояснил, на 100м 2-3см отгоре което означава, че на 150м е в центъра, на 200м е 5-6см отдолу ,а на 5м или 50м е почти в мястото на прицелването. Ако на някой му се струва невъзможно да се уцели прасе на 150м това си е за негова сметка, аз го правя и съм качил достатъчно снимки в галерията. Друг е въпроса колко патрона досега съм изстрелял с моя Броунинг лонгтрак и бързомера(колкото за още един такъв Броунинг). На моя бързомер точката му е 2 моа - на сто метра скрива 6 см от мишената, а на 200 - 12см. Една човешка педя на ръката е поне 20см - колкото ухото на едно прасе. Сами си направете изводите възможно ли е на 200м да се уцели такова голямо животно като прасе или не с бързомер прострелян както казах и с такава големина на точката.Нищо лично.
 6. Ако след тези две снимки още мислиш, че оръжието не е точно здраве му кажи. BROWINING BAR LONGTRACK, kal 30-06 оребрената цев.Едната е от 5 езстрела на 100 м, а другата - два изстрела от 250м и 3 на 300м (те са надпасаните и маркирани с химикал). Патрони XORNADY.
 7. Колеги, аз мисля че трябва да поздравим инжинерите на BROWNING.С това оръжие вече са с едни гърди пред BLAZER, да не говорим, че със сигурност цената ще е поносима в сравнение с техния прехвален аналог, по нищо няма да им отстъпва освен в цената.Единственото предимство ще остане сменянето на цевите и калибрите при Блазера.
 8. Аз съм също с AIMPOINT но 9000L, ако можеш простеляий го на 100 м - от три изстрела центъра на групата да е на 2-3 см отгоре над центъра на мишената или там където се целиш. Това е най доброто, така хващаш разстоянието от 0 до 200 м без корекция на прицелването и както писа колегата студени изстрели - след всеки изстрел 5 мин. почивка на цевта да изстине. На 100 м един клик е 1,3см.
 9. Аз имам само че 2-7x32 - нама по добра оптика от като цена и качество от серията BUSHNELL LEGEND .Имам я от 5г,изстрелял съм с нея повече от 300 патрона и имам много убити животни, но я ползвам само на подборен лов. Не е мръднала, Броунинга ми кал 30-06 прави 5см групи на 300м с нея. Образа е кристален, два пъти пада пушката върху нея и пак не мръдна. Сега един съвет - не си купувай за лов на гонка оптика каквато и ще да е, а си купи един качествен бързомер с малка светеща точка. С оптката дори и гокаджийска, трудно ще свикнеш, а с бързомера като свикнеш ще трепеш прасчовците като с вълшебна пръчка. Разстояния от 150м няма да ги усещащ. С моя AIMPOINT имама убити две лисици от 150-160 докато бягат, няколко скитащи кучета, а най-доброте ми постижения са 2 кучета на около 200м докато бягат и едно на 281м пак багайки ( имам лазарен далекомер за това знам разстоянията), всички със свидетели колеги.Прасета - общо 11 до сега - две на 108м, едно на 134м и останалите от 20 до 60м, като нито едне не е стреляно спряло.
 10. Няма универсално оръже, затова се произвеждат различни такива с различни оръжейни системи. Едните са по-добри за едно (двуцевките например са по добри за състезания, за комбиниран лов, имаш избор между различни патрони) другите за друго ( ловните автомати са по добри за бързи последващи изстрели, което обаче ни ге прави невъзможни за използване на състезания ако са качествени и надеждни както е при мен), така че въпрос на предпочитания. Всяко си има своите предимства и недостатъци и едва ли ще се намери консенсус по този въпрос. Избора на оръжие се оприделя от това за какво и на какъв лов ще се използва и от това ще се определят предимствата му.
 11. №4 когато още не е студено и №3 когато хване студа. Говорим за RIO - 34гр.
 12. №4 когато още не е студено и не са наплашени и №3 когато стане студено. Говорим за 34г на RIO - тва са патроните.
 13. Аз отдавна чакам момента, в който ще се повдигне този въпрос, но дано не остане само във форума. Защо съм за промяна на сроковете за ловуване на водоплаващ, защото наистина не са актуални. Откриването му трябва да е според мен от 15 септември и да продължи до 28 февруари и веднага обяснявам защо. След 15 септ. гургулиците са почти излетяли, пъдпъдъците се събират на пасажи, а лова на едър дивеч предстои след 2 семици, докато тазгодишните патици са вече самостоятелни. Напълно нормално е когато пъдпъдъците, които или ги има на места по много, или изобщо ги няма, а гургите почти са отлетели, особенно ако е дъждовно през септ., да се ловува две седмици на патици преди свинския лов да ни отнеме времето. След него да се ловува до края на февруари, защото у нас популациите да гъски през този месец са най-много и можем да остреляме по някоя, иначе по време на едрия лов няма как дастане, времето ни е заето с него, а до неговото приключване почти ги нама още. Надявам се с тази тема да се занимаят и институциите за да се коригира срока на ловуване на водоплаващ дивеч.
 14. Забравих да кажа нещо и за пушката.Насочил си се към най добрата самозарядна ловна карабина и ако си решил,че трябва да ловуваш с карабина,то това е което ти трябва.Всеки собственик на друга ще ти похвали неговата за това за да не говорим празни приказки,ще добавя малко факти и личен опит.Browning е първата самозарядна ловна карабина произведена и патентована в заводите на Browining и през 2008г празнуваха едномилионната бройка от нея.Няма друга такава, която да се похвали с такава традиция и успех.Аз я имам моята от 4г,изстрелял съм без да преувеличава около 1000 патрона (маниак съм на тема стрелба) и нямам такъв случай,тя да е засякла,разбира се почиствам я редовно.На всичкото отгоре е толкова точна за самозарядна карабина,че без проблем стрелям по сръндаци и други животни на 300м (разбира се с много стрелба,добри патрони и простреляна на това разстояние пушка) и нямам пропуск или изгубено животно. Имам оптика от 2-7х32 Bushnell, която използвам за далечни изстрели (на чакало,на варда или чрез издебване) и бързомер Aimpoint 9000 L - 2 MOA , който използвам при лова на прасета на гонкa.За мен това е най добрата комбинация от карабина,оптични прибори,лов в България и цена.
 15. Аз съм с 30-06.Тъй-като цевта и е 51см (не е стандартната 60см),енергията и скоростта на куршума е изчислено,че излита с показателите на 308 WIN( Бар в 308 WIN, ще е още по слаб).300 WIN MAG е страхотен калибър,но не за България.30-60и 308 е оптималния.Нека си направим първо сметка на какъв дивеч ще ловуваме и тогава според него да изберем калибъра. Ако сега трябваше да купувам карабина пак щеше да е Броунинг Бар Лонг Трак 30-06 и веднага обяснявам защо:Първо е достатъчно мощен да убие диво прасе, благороден елен и мечка до 200-300м. Второ отката му след първия изстрел не е толкова голям и последващото прицелване е много по-лесно отколкото при 300 win mag. Патрона е 30% по-евтин. Ако имах възможност да ловувам в Африка на големи антилопи или в Щатите на лосове,тогава бих си помислил за 300 WIN MAG, но пак си мисля,че ще се двоумя, понеже от световните форуми за лов и оръжие разбирам,че и тези животни на дистанции до 150-200 м не са проблем за 30-06.В същото време не е и толкова мощен,че да разкъсва животни като сръндак например, каквито съм убил няколко и го знам от опит,докато за 300 WIN MAG, знам от приятели, че прави на по-малки животни много поразии.И все пак,ако решиш по някакъв начин ,че точно 300 WIN MAG ти е необходим,то трябва да знаеш,че трябва да редуцираш силата му с различни куршуми( по-твърди за по-дребни животни за да не ги разкъсват).Ако имаш възможност да си позволиш да имаш няколко карабини в различни калибри( това ще е идеалния вариант), но ако не (както при мен) си взимаш една,която става за всякакъв лов и дивеч - това за България е 30-06,а смея да твърдя и извън нея.Поздрави!
×
×
 • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.