Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2019

единак

Ловец
 • Мнения

  147
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Относно единак

 • Рожден ден 1.04.1974

Допълнителна информация

 • Оръжие
  ИЖ 12-16к, ИЖ18МН-7.62х54
 • Куче
  вече нямам

Последни посетители

1136 профилни разглеждания
 1. За информация на мераклиите, цената не е 250, а 280 лв. Когато получих смс-а от еконт днес останах неприятно изненадан. Позвъних отново на посочения номер и разбрах, че цената в обявата вече не била актуална и е актуализирана из другите сайтове. Съвсем нормално се разбрахме, че аз купувам по тази обява, на тази цена. Човекът коригира заявката в еконт и уредчето вече е при мен. Дано тази коректност бъде възнаградена занапред, независимо дали далекомерът е онова, което очаквам.
 2. Пушката е ползвана за лов, на не повече от 200 патрона. Има доработка на приклада - удължен е и е поставена буза за да може при прикладване окото веднага да попада линията на оптиката. Монтажът е на Вая, от първите - изключително стабилен, откакто е поставен не е мръднал. Цена за пушка и монтаж 350 лв. Намира се в Бургас, тел 0888311169.
 3. Преди няколко години взех десетина за проба. Страхотна група стана, но не успях да ги пробвам на животно, тъй като бяха свършили по магазините и повече не взех от тях.
 4. Колега, преди да се вкараш във филм със смени на цеви си провери оптиката и монтажа. Направи група от 5 патрона на механичен мерник и 5 патрона с оптика. Хубаво е да фиксираш затворния блок плътно към приклада, защото от там също са възможни проблеми с групите. Ако не се наемаш да си направиш бединг сам, попитай някой, или я дай да ти я направят. Изобщо не е трудно. Иска сръчност и внимание. За мен това са възможните проблеми. При всички случаи бих направил пробата с механичния мерник, а след това и с друга оптика.
 5. Как се борави с тази таблица? Намираш си буквата от номера в групите букви срещу годините ли? И как ще разбереш ИЖ 12, например, ако има К, коя година е, когато я има в четири различни места? На моята има две букви на цевите, преди четирицифрен номер - ДП, а на ложата и главата само П.
 6. Мерси, колеги. Този сайт го видях и от там ми стана ясно, че ако наистина в кутията има сръбски барут, то той е за снарядяване на гладкоцевни патрони - явно всички такива барути имат обща маркировка NC 04. Обаче не видях по колко се слага за 16 и 12к. В една тема из форума единствено е споменат някакъв грамаж и той беше около 1.6 за 12к и 1.35 за 16к. Възниква и другият въпрос - има ли разлика в навеската за NC 28/32 и т.н.Примерно за едният да е 2.1, а за другият 1.6 и да стане фал, ако се разменят. И друго. Като отворих патрона на Балиста и сравних барутите видях, че този в кутията има малко по-зеленикав отенък. Имам малко останал Сокол от .... найста година - той пък е още по-зелен и квадратетата му не са толкова равномерни. Не се смейте, с липсата на каквито и да било означения по кутията си мисля какво ли не...
 7. Днес ми попадна една кутийка барут, на който пише Кондор, а отдолу NC-04. Малко по-отдолу пише Кондор, Слънчев Бряг, България. На самата кутийка няма нито общ грамаж, нито по колко се слага за 12 или 16 к. От магазина се кълняха, че барута бил сръбски и за 12к се слагали по 2г.... Изчетох де що има информация за сръбски барути из форума, но не видях никъде за NC-04. Разбрах, че сърбите произвеждат различни видове, според грамажа на снаряда - NC-32, NC-24, но за този нищо... Купих си и едни патрони на Балиста за сверка, защото знам, че ги снарядяват със сръбски барут. На външен вид барутите са еднакви - тъмносиви квадратчета. Знае ли някой какъв е този NC-04 и какъв е грамажа за 16к и 12к?
 8. В крайна сметка успях. Благодаря на отзовалите се с желание да помогнат.
 9. Е не, не става. Книжарници, сайтове... баси. Едни я нямат, други лъжат, трети не отговарят. Все едно търся "Отнесени от вихъра" през '86-та. Ако някой колега може да помогне да я купи от някъде, ще му я платя. Или да я сканирам, пак ще стане. Не може да сме толкова малка държава, баси... Кученцето е супер, активно, занимава му се, но ни трябва още.
 10. Колеги, от известно време обърнах книжарниците за да намеря тази книга, но никъде я няма. В сайтовете на Пингвините и Хеликон е на заявка, което значи, че я няма в наличност. Поръчах я и директно от издателската и къща - Наслука, но мина доста време без никакво раздвижване. Започвам да мисля, че тиражът и е напълно изчерпан и няма реално откъде да се купи. Ако някой случайно я знае наизуст, или пък по някаква причина му е излишна, моля да свирка, плащането както му е удобно. Кученцето ми стана на два месеца и мисля, че от незнание допускам грешки в комуникацията с него, които лесно бих могъл да избегна. Имам желанието и времето, но нямам подхода.
 11. Ако самата стойка на оптиката не позволява местене, може да стане и с пластинки, подложени в ринговете. От най-обикновена капачка за буркани става перфектно. Изрязваш си пластинка с ширината на ринга, дълга не повече от 1/4 от обиколката и подлагаш. Можеш да сложиш и най-обикновен изолирбанд, ако отклонението е малко. Примерно пушката ти бие наляво, не можеш да компенсираш с кликове и подлагаш на предния ринг от десния край. Най-добре е да имаш приблизително точна представа къде да си нагласиш кръста, защото с подлагането, в повечето случаи, се мести не само по хоризонтал/в случая/, но и по вертикала. Ако една пластинка не е достатъчна да докара кръста в центъра, не слагаш две на едно и също място, а по една в противоположните краища на оптиката, или в случая, в лявата страна на задния ринг. Добре е да си наместиш кръста предварително така, че да имаш по еднакво количество кликове и в двете посоки, така и така подлагаш пластини...
 12. Стига бе пичове, тъкмо се позарадвах, че този път местната ловна дружинка е ходила на законен лов на мечки, а не Слави, президънт или нЕкой друг. Белким и аз се вредя някой път. Колко е от Обзор до Смолян... Обаче, пак от вестниците, ма много ги налазиха тия мечки хората там... В селото, на мегдана, играели, други пък настървени преследвали възрастни жени през цялото село, докато те успешно се приберат вкъщи, ама обикаляли злобно из двора, докато мъжете, разгеле, се прибрали и изгонили... Ей тъй, изведнъж. Или не, то все така на косъм са се измъквали, пък тройната коалиция не е давала да се пише във вестниците... Баси, как една човешка трагедия идва добре дошла за нечии пошли интереси... Ей затова исках да се разбере как, аджеба, си отиде тоя човек/лека му пръст/. Стига вече на наш гръб. В този случай на загинал човек.
 13. Няма съмнение, че дори и да е дребна пак ще надвие и най-силния човек. Въпросите, които остават открити са два: 1. Защо е нападнала? Ако се отговори на този въпрос може да се намери подходящо решение за свръхпопулацията. Някои колеги дадоха за пример инцидентите през миналата година. Нека да напомня, че те бяха по време на лов. Тоест животното е притеснено, уплашено, в някой случай може да е ранено. Някой нер, като се засили към ловец, защо не вдигаме врява? Сещам се и за още един случай, където някакви видели мече и отишли да го гледат. Единия се размина с удар и уплахи, пък другия с намачкан капак на нивата. Мечата популация не скочи ей така, за една година, освен това в по-стари времена, когато тия села са били наистина населени мечки там пак се отглеждаха и то много. 2. Дали това е същата мечка? Смятам, че е от изключително значение да се разбере, не защото мечката ще нападне отново, а за да се избягват за вбъдеще прибързани и необмислени решения. В случая действията ми приличат на силно политизиран ход - ето, убихме я, загрижени сме, успокойте се. Дали е тази или не, няма значение. А хората по селата пак ще ги е страх. И още нещо. Колеги, нека не подценяваме знанията си. Сигурно има ловци, които виждат мечки на всеки излет, но знанията им са базирани на легенди и митове. И друго. Вестници, да. Откъде другаде? Да не би Краси да ми звъни на мен лично за да ме уведомява какво е видял и чул? Откъде накъде? Нали затова пишем в тия теми. Ако искате да не се разпъват локуми кажете, каквото знаете и не се правете на загадъчни и интересни.
 14. За съжаление никога не съм имал щастието да видя мечка. Въпреки това има няколко неща, които ме притесняват в този случай. Първо, във вестниците се каза, че човека е ходил за дърва. Всеки от нас знае, че това е процес, свързан с шум, при това не малък. Задължително със себе си е имал или количка или някакво товарно животно, иначе хич не се сещам защо да се ходи на 500м за един наръч дърва, колкото да носиш сам. Тази мечка трябва да го е чула от много голямо разстояние и да се е изнесла от там, особено, ако води малко. Щом в района има толкова мечки и те са толкова нагъсто с хората, то срещи с тях не би трябвало да са рядкост и досега би трябвало да има и други сблъсъци. Ако това е първия сериозен такъв, за съжаление завършил със смърта на човек, значи има някаква промяна в първоначалните условия. Вероятно в причината за инцидента има друг, неизвестен елемент, който се пропуска. Може човека наистина да се опитвал да се прокрадне по-наблизо, мечката да не чува, точно по това време мечето да е решило само да отиде да се поразходи и да се е натъкнало на човека. Другото нещо е, че тази мечка на снимките ама никак не ми изглежда по-голяма от един нормален човек, при това с руното. Някак си не мога да повярвам на кантара, че е 120кг. Човека е мъртъв, това е необратимо. Естествено, неговият живот е по-важен от този на едно животно, пък било то и рядък вид. Ама нека да се провери какво точно е станало, дори и да е само заради чистата истина.
 15. Не е съвсем вярно. Прикладите са за дясна и лява ръка. Дължината им, естествено, не може да е съобразена с мерките на ловеца, който ги купува, освен по случайност. Ама то не е само едната дължина.. няколко са, така че винаги ще има разлики от идеалния вариант. Друг е въпроса колко за значими тия разлики. Пък и ми се струва, че се отвличаме от темата и преминаваме в дискусия - дали е по-добре да си направим приклад по нашето тяло. Въпросът е дали ще има разлика, ако стария и новия приклад са еднакви.
×
×
 • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.