Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2020

DDD

Ловец
 • Мнения

  493
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Допълнителна информация

 • Име
  Диян
 • Оръжие
  12 кал; .22LR; 30-06; 7,62х39; 308Win
 • Куче
  -
 • МПС
  -
 • Град
  Варна
 • ЛРД
  Батова
 • Skype
  -

Последни посетители

2025 профилни разглеждания
 1. Искаш да питаш нещо или да се похвалиш?
 2. Вземи ЧЗ (ако не си си купил още).
 3. Ами чакаме я още българската карабина!
 4. Продадена; Модераторът да заключи темата!
 5. Колега, тогава с 1 лев, можеше да се купи повече, отколкото с 1 лев сега. Лева беше по-скъп, щото пушката си е същата! Има инфлация, 900 лв. тогава = 1300 лв. сега. За същата стока - нова. За еднакво време (6 години) левът се е обезценил повече от амортизацията на оръжието.
 6. DDD

  D-2 или AUS-8

  За практични цели AUS-8 е добра, не ръждясва, точи се лесно, държи ряз (е не колкото върховите стомани, но достатъчно). Д-2 е по износоустойчива, но се точи трудно; Ако е за лов, аз бих заложил на AUS-8; Но има и нещо друго - който нож ти харесва повече, който ти е повече по душа, вземай него; и двете стомани ще ти свършат работа.
 7. Не е така! По-дългата цев дава малко по-висока начална скорост и оттам по-настилна траектория с по-малка корекция при стрелба надалеч, но сама по себе си дължината не дава по-добра група. По-добрата група се получава при по-дебелостенни цеви (по-малко вибрации при изстрел, по-трудно загряване) и с по-качествена обработка (особено на дулния срез и крайната част на нарезите), но няма връзка с дължината, т.е. в един и същ калибър и изработени от една фирма, късата дебелостенна цев обикновено дава по-добра група от дълга и тънкостенна.
 8. Съдържанието на сайта е променено. Преди години ги даваха стъпките на нарезите.
 9. Тази цев не трябва ли да се напасва към ижовката? Май трябваше. Тези с двете цеви (12 кал. и нарезна) са заводски напаснати.
 10. "Sectional Density" се превежда на български като "Напречно натоварване на куршума"; Това е съотношението на теглото на куршума към площта на напречното му сечение (някъде горе колега беше писал "към диаметъра му", което не е вярно, тъй като площта се увеличава пропорционално на квадрата на диаметъра); Това че тези куршуми пробиват повече е вярно само ако куршума не се разпада в животното, т.е. запазва целостта си. Куршумите с голямо напречно натоварване са добри за стрелба на големи разстояния (снайперова). За лов на едри дебелокожи животни - мисля че за нашите условия няма такова значение, щото животните ни не са от най-едрите. Ако искаш да стреляш с калибър с голямо напречно натоварване, то най-добре е да се ориентираш към 6,5 -7 мм калибър с голяма гилза и със стъпка на нарезите под 1:10 инча. Обикновено по-стари калибри като 6,5х55, 7х57 или 7х64; 7,62 мм калибри не са най-добрите в това отношение, щото да постигнеш голямо напречно натоварване на куршума ти трябва тегло над 230 грейна, а тогава те нямат скорост и отката става голям. Но все пак си мисля, че за лов в нашите условия един 180 грейнов 308 или 30-06 е достатъчен и за най-големите животни; Пък ако мислиш, че това не е така, има и 9,3х62. И напречното натоварване на куршума не е от такова значение, колкото избора му.
 11. IMP.CYL; Все пак не забравяй, че съчмите са до 18 метра!
 12. Ами колега от опит с различни патрони, 308 с 51 см цев редовно си хвърля пламък и то доста. Обикновено при всеки 2 от изстреляни 3 патрона се вижда пламък; Вижда се много добре като стреляш надвечер. Обратно, при 30-06 с 60 см. цев при стрелба пламък почти не съм наблюдавал. Тъй че правилно си се ориентирал към 58 сантиметровата цев. Може да има и патрони дето горят барута на 18 инча (46 см) от цевта (релоуда прави чудеса), но при стандартните магазински патрони в 308, при моя личен опит (пробвал съм доста патрони) това не се е случвало. Така че трудно ще се съглася с твоите твърдения затова че при 308 няма пламък т.е. изгаря напълно барута и е оптиматизиран за 51см цев. А исторически, 308 е копиран от военния 7,62х51, който е правен не за къса цев, а за къс затвор за автоматични карабини (късият патрон е работел е по-добре при автоматично оръжие от старите патрони с дълги гилзи). 308 не е междинен патрон, като например 7,62х39, 8мм курц, 5,56х45 или 6,8 SPC които са правени освен за автоматично оръжие и специално за къси цеви. Стандартната М14 е с 22 инчова цев и има огнеприкривател (т.е. поне понякога си хвърля огън). Все пак мисля, че като пишем за къси цеви е полезно терминологично да уточним какво се разбира под "къса цев"? Преди (при соца) у нас нарезното с цев 60 и нагоре се водеше винтовка, а под 60 карабина (т.е. пушка скъса цев). Това по съветската класификация. Сега е възприета американската класификация, според която всичко нарезно с 20 инчова цев (50,8 см) и нагоре е rifle/райфъл т.е. винтовка, а това с по-къса от 20 инча цев carbine/карабина. Тъй че хората приемат за къса цев тази под приблизително 51 см.
 13. Това не е съвсем вярно; При всеки калибър има една дължина на цевта осигуряваща пълно изгаряне на барута и оттам по-пълния потенциал на калибъра. Доколкото съм срещал в литературата и при двата калибъра, тази дължина е около 56 см. От опит: 308 при 51 см цев излиза доста пламък от цевта при изстрел. Оттук по-дългата цев ще даде по-голяма начална скорост на куршума и при двата калибъра. Снайперовите карабини (за далечна стрелба) често се правят с 65 см цев. 308 развива малко по-голямо налягане при изстрел и оттук при къса цев може би теоретично загубата на скорост ще е малко по-малка, но ако има такова нещо, то е незначително. Все пак за пълното изгаряне на барута трябва приблизително еднаква дължина на цевта и оттам и двата калибъра работят приблизително еднакво при къси цеви (51 см.). Късата цев прави карабината по-маневрена и удобна, и като се стреля на близки разстояния, енергията на куршума е достатъчна и загубата на скорост е пренебрежима, предпочита се удобството. При стрелба на далечни дистанции всяка загуба на скорост води до по-стръмна траектория на куршума, по-голяма поправка при прицелването и оттам по-трудно улучване на цевта. 308 като по-къс патрон и правен за автоматични оръжия, прави по-лесно изработването на надеждни автоматични и полуавтоматични карабини. Но сега има достатъчно ловни полуавтоматични карабини стрелящи надеждно и без засечки с по-дългите 30-06 и 300 Уин.
×
×
 • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.