Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2020

DDD

Ловец
 • Content Count

  493
 • Joined

 • Last visited

Допълнителна информация

 • Име
  Диян
 • Оръжие
  12 кал; .22LR; 30-06; 7,62х39; 308Win
 • Куче
  -
 • МПС
  -
 • Град
  Варна
 • ЛРД
  Батова
 • Skype
  -

Recent Profile Visitors

2,163 profile views
 1. Искаш да питаш нещо или да се похвалиш?
 2. Ами чакаме я още българската карабина!
 3. Продадена; Модераторът да заключи темата!
 4. Колега, тогава с 1 лев, можеше да се купи повече, отколкото с 1 лев сега. Лева беше по-скъп, щото пушката си е същата! Има инфлация, 900 лв. тогава = 1300 лв. сега. За същата стока - нова. За еднакво време (6 години) левът се е обезценил повече от амортизацията на оръжието.
 5. За практични цели AUS-8 е добра, не ръждясва, точи се лесно, държи ряз (е не колкото върховите стомани, но достатъчно). Д-2 е по износоустойчива, но се точи трудно; Ако е за лов, аз бих заложил на AUS-8; Но има и нещо друго - който нож ти харесва повече, който ти е повече по душа, вземай него; и двете стомани ще ти свършат работа.
 6. Не е така! По-дългата цев дава малко по-висока начална скорост и оттам по-настилна траектория с по-малка корекция при стрелба надалеч, но сама по себе си дължината не дава по-добра група. По-добрата група се получава при по-дебелостенни цеви (по-малко вибрации при изстрел, по-трудно загряване) и с по-качествена обработка (особено на дулния срез и крайната част на нарезите), но няма връзка с дължината, т.е. в един и същ калибър и изработени от една фирма, късата дебелостенна цев обикновено дава по-добра група от дълга и тънкостенна.
 7. Съдържанието на сайта е променено. Преди години ги даваха стъпките на нарезите.
 8. Тази цев не трябва ли да се напасва към ижовката? Май трябваше. Тези с двете цеви (12 кал. и нарезна) са заводски напаснати.
 9. "Sectional Density" се превежда на български като "Напречно натоварване на куршума"; Това е съотношението на теглото на куршума към площта на напречното му сечение (някъде горе колега беше писал "към диаметъра му", което не е вярно, тъй като площта се увеличава пропорционално на квадрата на диаметъра); Това че тези куршуми пробиват повече е вярно само ако куршума не се разпада в животното, т.е. запазва целостта си. Куршумите с голямо напречно натоварване са добри за стрелба на големи разстояния (снайперова). За лов на едри дебелокожи животни - мисля че за нашите условия няма такова значение,
 10. IMP.CYL; Все пак не забравяй, че съчмите са до 18 метра!
 11. Ами колега от опит с различни патрони, 308 с 51 см цев редовно си хвърля пламък и то доста. Обикновено при всеки 2 от изстреляни 3 патрона се вижда пламък; Вижда се много добре като стреляш надвечер. Обратно, при 30-06 с 60 см. цев при стрелба пламък почти не съм наблюдавал. Тъй че правилно си се ориентирал към 58 сантиметровата цев. Може да има и патрони дето горят барута на 18 инча (46 см) от цевта (релоуда прави чудеса), но при стандартните магазински патрони в 308, при моя личен опит (пробвал съм доста патрони) това не се е случвало. Така че трудно ще се съглася с твоите твърдения затова
 12. Това не е съвсем вярно; При всеки калибър има една дължина на цевта осигуряваща пълно изгаряне на барута и оттам по-пълния потенциал на калибъра. Доколкото съм срещал в литературата и при двата калибъра, тази дължина е около 56 см. От опит: 308 при 51 см цев излиза доста пламък от цевта при изстрел. Оттук по-дългата цев ще даде по-голяма начална скорост на куршума и при двата калибъра. Снайперовите карабини (за далечна стрелба) често се правят с 65 см цев. 308 развива малко по-голямо налягане при изстрел и оттук при къса цев може би теоретично загубата на скорост ще е малко по-малка, но ако
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.