Jump to content

DDD

Ловец
 • Posts

  493
 • Joined

 • Last visited

Допълнителна информация

 • Име
  Диян
 • Оръжие
  12 кал; .22LR; 30-06; 7,62х39; 308Win
 • Куче
  -
 • МПС
  -
 • Град
  Варна
 • ЛРД
  Батова
 • Skype
  -

Recent Profile Visitors

2,275 profile views

DDD's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

46

Reputation

 1. Искаш да питаш нещо или да се похвалиш?
 2. Ами чакаме я още българската карабина!
 3. Продадена; Модераторът да заключи темата!
 4. Колега, тогава с 1 лев, можеше да се купи повече, отколкото с 1 лев сега. Лева беше по-скъп, щото пушката си е същата! Има инфлация, 900 лв. тогава = 1300 лв. сега. За същата стока - нова. За еднакво време (6 години) левът се е обезценил повече от амортизацията на оръжието.
 5. За практични цели AUS-8 е добра, не ръждясва, точи се лесно, държи ряз (е не колкото върховите стомани, но достатъчно). Д-2 е по износоустойчива, но се точи трудно; Ако е за лов, аз бих заложил на AUS-8; Но има и нещо друго - който нож ти харесва повече, който ти е повече по душа, вземай него; и двете стомани ще ти свършат работа.
 6. Не е така! По-дългата цев дава малко по-висока начална скорост и оттам по-настилна траектория с по-малка корекция при стрелба надалеч, но сама по себе си дължината не дава по-добра група. По-добрата група се получава при по-дебелостенни цеви (по-малко вибрации при изстрел, по-трудно загряване) и с по-качествена обработка (особено на дулния срез и крайната част на нарезите), но няма връзка с дължината, т.е. в един и същ калибър и изработени от една фирма, късата дебелостенна цев обикновено дава по-добра група от дълга и тънкостенна.
 7. Съдържанието на сайта е променено. Преди години ги даваха стъпките на нарезите.
 8. Тази цев не трябва ли да се напасва към ижовката? Май трябваше. Тези с двете цеви (12 кал. и нарезна) са заводски напаснати.
 9. "Sectional Density" се превежда на български като "Напречно натоварване на куршума"; Това е съотношението на теглото на куршума към площта на напречното му сечение (някъде горе колега беше писал "към диаметъра му", което не е вярно, тъй като площта се увеличава пропорционално на квадрата на диаметъра); Това че тези куршуми пробиват повече е вярно само ако куршума не се разпада в животното, т.е. запазва целостта си. Куршумите с голямо напречно натоварване са добри за стрелба на големи разстояния (снайперова). За лов на едри дебелокожи животни - мисля че за нашите условия няма такова значение, щото животните ни не са от най-едрите. Ако искаш да стреляш с калибър с голямо напречно натоварване, то най-добре е да се ориентираш към 6,5 -7 мм калибър с голяма гилза и със стъпка на нарезите под 1:10 инча. Обикновено по-стари калибри като 6,5х55, 7х57 или 7х64; 7,62 мм калибри не са най-добрите в това отношение, щото да постигнеш голямо напречно натоварване на куршума ти трябва тегло над 230 грейна, а тогава те нямат скорост и отката става голям. Но все пак си мисля, че за лов в нашите условия един 180 грейнов 308 или 30-06 е достатъчен и за най-големите животни; Пък ако мислиш, че това не е така, има и 9,3х62. И напречното натоварване на куршума не е от такова значение, колкото избора му.
 10. IMP.CYL; Все пак не забравяй, че съчмите са до 18 метра!
 11. Ами колега от опит с различни патрони, 308 с 51 см цев редовно си хвърля пламък и то доста. Обикновено при всеки 2 от изстреляни 3 патрона се вижда пламък; Вижда се много добре като стреляш надвечер. Обратно, при 30-06 с 60 см. цев при стрелба пламък почти не съм наблюдавал. Тъй че правилно си се ориентирал към 58 сантиметровата цев. Може да има и патрони дето горят барута на 18 инча (46 см) от цевта (релоуда прави чудеса), но при стандартните магазински патрони в 308, при моя личен опит (пробвал съм доста патрони) това не се е случвало. Така че трудно ще се съглася с твоите твърдения затова че при 308 няма пламък т.е. изгаря напълно барута и е оптиматизиран за 51см цев. А исторически, 308 е копиран от военния 7,62х51, който е правен не за къса цев, а за къс затвор за автоматични карабини (късият патрон е работел е по-добре при автоматично оръжие от старите патрони с дълги гилзи). 308 не е междинен патрон, като например 7,62х39, 8мм курц, 5,56х45 или 6,8 SPC които са правени освен за автоматично оръжие и специално за къси цеви. Стандартната М14 е с 22 инчова цев и има огнеприкривател (т.е. поне понякога си хвърля огън). Все пак мисля, че като пишем за къси цеви е полезно терминологично да уточним какво се разбира под "къса цев"? Преди (при соца) у нас нарезното с цев 60 и нагоре се водеше винтовка, а под 60 карабина (т.е. пушка скъса цев). Това по съветската класификация. Сега е възприета американската класификация, според която всичко нарезно с 20 инчова цев (50,8 см) и нагоре е rifle/райфъл т.е. винтовка, а това с по-къса от 20 инча цев carbine/карабина. Тъй че хората приемат за къса цев тази под приблизително 51 см.
 12. Това не е съвсем вярно; При всеки калибър има една дължина на цевта осигуряваща пълно изгаряне на барута и оттам по-пълния потенциал на калибъра. Доколкото съм срещал в литературата и при двата калибъра, тази дължина е около 56 см. От опит: 308 при 51 см цев излиза доста пламък от цевта при изстрел. Оттук по-дългата цев ще даде по-голяма начална скорост на куршума и при двата калибъра. Снайперовите карабини (за далечна стрелба) често се правят с 65 см цев. 308 развива малко по-голямо налягане при изстрел и оттук при къса цев може би теоретично загубата на скорост ще е малко по-малка, но ако има такова нещо, то е незначително. Все пак за пълното изгаряне на барута трябва приблизително еднаква дължина на цевта и оттам и двата калибъра работят приблизително еднакво при къси цеви (51 см.). Късата цев прави карабината по-маневрена и удобна, и като се стреля на близки разстояния, енергията на куршума е достатъчна и загубата на скорост е пренебрежима, предпочита се удобството. При стрелба на далечни дистанции всяка загуба на скорост води до по-стръмна траектория на куршума, по-голяма поправка при прицелването и оттам по-трудно улучване на цевта. 308 като по-къс патрон и правен за автоматични оръжия, прави по-лесно изработването на надеждни автоматични и полуавтоматични карабини. Но сега има достатъчно ловни полуавтоматични карабини стрелящи надеждно и без засечки с по-дългите 30-06 и 300 Уин.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.