Jump to content

пламенчо

Ловец
 • Posts

  388
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by пламенчо

 1. Някъде някой колега беше написал, че една гайка може да я завиеш и с френски ключ, и с пръсти, и с клещи, и с гаечен ключ. Та така е и с лова. Убиват се прасета и с по-малки калибри, но дали това е инструментът за твойта гайка?!? Наслука!!!
 2. Е, благодаря!!! На този новинарски сайт допреди няколко часа бяха качени снимки на кутии с .308-ци. Затова го и пуснах. Наслука!!!
 3. Одеве от смартфона беше трудно, но сега: http://www.accuratereloading.com/223sb.html Наслука!
 4. За съжаление не мога да намеря един стар коментар на колегата old_hunter. Там имаше линк към чужд сайт. В него беше публикуван опит с цев, която се реже с по 1 см.,а след това се стреля за група на 100 м. По спомен - цевта беше намалена поне двайсетина пъти със сантиметър, а след това изстреляна съответната група. Накратко- в табличен вид бяха дадени показателите на пробите и съвсем ясно се виждаше как групата се запазва, а началната скорост пада. Наслука!
 5. Това е резултатът за целия сезон. Не особено висок, като се има в предвид, че положих старание почти да не пропускам излет. Все пак много по-добре от валата, който изтърпях преди 5-6 сезона... Наслука!
 6. Прав си- скъпи са, а и бягат малко от основната идея на 9,3...За "всичко друго" аз ползвам .243. Иначе ползвам и 4-5 вида калибри под 9,3 и два вида над него, но това си ми останаха фаворитите. Наслука! Абе аз ти следя писанията и в друг форум, така че ще видим с какво ще се похвалиш...
 7. С Вулкана пак дупчи всичко. Трябва да е някое попадение с 1000 условности, че да остане вътре. Аз лично смятам Вулкана за относително лек, мек и бърз в тоя калибър. Стрелям само с него от 4-5 години и съм предоволен. Нямам уцелено и непаднало до 10-15 метра животно. 11,9 грамовите RWS-и някой ползвал ли ги е? Наслука!
 8. Съмнява ме да откриеш такъв. Поне при мен не се е случвало никога. Някой има ли наблюдение върху този патрон: https://rws-munition.de/en/rws-hunting-area/rws-hunting-ammunition/rws-centerfire-rifle-cartridges-for-hunters.html#!0/581/10 Наслука!
 9. Хора стрелящи с този калибър трудно ще откриеш. И сам си открил недостатъка му: рядък, скъп и ограничено разпространен патрон. Иначе се доближава много до масовия 300wm по характеристики. http://www.nalov.com/forum/index.php?showtopic=46413. Колегата го ползва и споделя опит. Наслука!
 10. На снимка се вижда паток убит на единия ден от мен, а намерен на другия. Това остава от него за една нощ във водата. Видях го, защото едра граблива птица излетя от него. Наслука!
 11. Поздравления за слуката! Аз излизах 2 пъти за по 1 час привечер. Прелет нямаше, но успях да вдигна доста патки от шаварите. Първата вечер ударих 7, втората 2. Може да се каже, че още сработвах първите излети. Даже малко се поизложих - в последствие видях, че в бързината на зареждането и слабата подготовка за лова съм изстрелял поне 4-5 патрона 6/00 . Снимките са в непълен състав, защото все се стъмняваше преди да събера птиците и да ги снимам.
 12. Здравейте, Търся да закупя сърна и сръндак. Животните ще бъдат отглеждани в доста голяма оградена територия заедно с други рогати благородни животни. Може да бъдете сигурни, че за тях ще бъдат полагани професионални грижи. За притесняващите се - регистриран съм в РИОСВ като отглеждащ диви животни от незастрашени видове в обитания близки до естествената им среда. Всичките ми други животни са закупени официално с фактура от различни ДЛС-та в България. Луканки не правя, дори напротив - старая се да ги развъждам доколкото мога.... Другите ми животни са родени и отгледани в стопанства за интензивно развъждане на дивеч. За сърните това не е възможно. Търся хора, които поради някаква причина са отгледали/опитомили сърна и сръндак, защото ако си взема диви животни, не е сигурно дали ще се адаптират. Най-малко искам да мъча едно чисто диво животно. За контакт и договорки, моля, пишете ми на лични съобщения! Наслука!
 13. О, да, разбира се! Просто исках да кажа, че явно няма голяма разлика дали те е нападнал пекинез, болонка или мастиф. За пича съм чувал, че го е гръмнал по 'устав' и не знам нищо за финикийски фактори. Наслука!
 14. Извън темата. Знам човек, който застреля болонка (или нещо от сорта) с личното си КНО. Болонката беше в процес на хапане на крака му. След 2-3 години съдилища го оправдаха и му върнаха КНО-то. Знам, че един от най-уважаваните колеги от форума го познава и е възможно да знае всичко в детайли, но не съм сигурен дали чете тази тема. Наслука!
 15. Прав си. За Президента и за това, което си написал. И най-вероятно си се хванал за юридическите термини (не съм юрист), а не за това, което съм искал да кажа. Затова писах за буквоедството - извинявам се, ако съм обидил. В червеното по-горе не си. Затова е мой ред учтиво да те поправя. Имал съм в предвид, че има публичност, информацията не е тайна и т.н. Написал съм го естествено в духа на темата, че се чудим ДЛС-тата, кой, как и изобщо дали се контролират. От синонимния речник: "Контрол" - "надзор, проучване" "надзор" - "надзираване, преглеждане, наблюдение, инспектиране, наглеждане" Според синонимния речник се оказва, че дейността на Президента подлежи на "наблюдение, преглеждане, наглеждане, проучване" или просто на ''контрол''. По-скоро не си усетил духа, в който съм искал да напиша за ''контрола'', което може и да е проблем в моя изказ. Наслука! Може би трябваше да си направим наша тема или да си пишем на лични. Иначе и аз не съм бил проверяван или участвал в проверка на ДЛС.
 16. Да, прав си, макар да е малко буквоедство. И все пак- Президентът има право на помилване, но процедурата минава първо през комисия, обсъждане и т.н. Всичко е официално и публично. Аз затова го и писах по-горе, защото се опитваше да се внуши, че проверката в едно ДЛС е нещо апокрифно, невъзможно, строго секретно и т.н. Контрол може и да няма в смисъл на това, че някой ще спре Президентът, а в смисъл на това, че действията му ще бъдат надлежно проследени. В по-широк смисъл контрол върху Държавния глава има "суверенът", който го е избрал - българския народ. Може би и затова е тази публичност при амнистиите. Народът (българите по-рядко за разлика от примерно гърците) е доказвал, че не търпи такива крайни несправедливости като примерно големите сметки на ЕРП-тата от преди 2 години, назначаването на неподходящи хора за директори в ДАНС и прочие. Едва ли би толерирал и амнистията на масов убиец, сериен педофил и др. В такъв случай Президентът ще последва пътя на правителствата, които са били по времето на описаните от мен по-горе 2 събития. Наслука!
 17. Точно като в полицията.Дали да не я закрием полицията тогава? Точно затова всеки път казвам, че моите думи са за (подчертавам) добре работещо ДЛС. В смисъл на добра и съвестна управленска практика. Като в полицията. И в двата примера по-горе, ако закрием двете недотам добре работещи институции, последващата разруха ще е по-голяма от ситуацията преди закриването им. А, да не забравя - дори Президентът подлежи на контрол в РБ. ДЛС-тата също. Поздрав!
 18. Ако аз стопанисвам ДЛС, при достигане на отстрелния план на женски прасета (или изобщо на какъвто и да е дивеч), просто прекратявам лова му за сезона. Първо - и да искам, ако имам 100 прасета, няма как да ми дойдат гости и да убият 200. Ако ще не 600, а 60000 евро да плащат. Второ - стопанисването на дивеч е дългосрочна дейност. Ако тази година ми избият всичко, догодина какво ще предложа в ДЛС-то? По принцип (само предполагам де) тези цени в ценоразписа са някаква форма на бариера/регулировка за ловците. Нещо подобно на митото или квотата при внос/износ на стоки на границата. От една страна държавата слага минимум. От друга директорът на ДЛС решава какво точно иска да се случва на неговата територия. Примерно - решавам, че имам свръхприраст на свине тази година и малко лопатари. Намалям цената на приплодите, увеличавам на лопатарите. Малко свине майки, много трофейни глигани. Майките поскъпват, глиганите поевтиняват. И прочие други комбинации. Не си мисли, че щом някой плаща в ДЛС за лов, значи не си прави сметката. Ако аз реша да изхарча 3000 евро за лов, ще си направя сметката какво искам. Гледам ценоразписа и знам докъде ми е чергата. ДЛС 1 - глиган 2000, свиня 500, приплод 150 евро. ДЛС 2 - глиган 1200, свиня 1000, приплод 50 евро. Според теб в кое стопанство, колко и от кои животни ще падат? Дори и някой да се престраши да лепне женска за 1000 евро, чрез тия средства ще създам условия да я компенсирам - дали ще храня повече, дали ще наема повече охрана заради бракониерите, ще правя повече хайки или ще намаля лова за догодина, защото имам финансов резерв, ще реша според обстоятелствата. Наслука!
 19. За първи път чувам горски да пишат акт за убито женско прасе по време на гонка в коя да е дружинка. Би ли обяснил? Иначе дори в плановия отстрел на ловните стопанства се предвижда отстрел на зрели женски. Това съм го коментирал и друг път в друга тема с конкретен цитат от книгата ''Подборен отстрел". Всяка популация има възрастова и полова структура, която не може да се нарушава прекалено много. Не може да е изградена главно от женски прасета. От една страна, ако изтрепеш повечето глигани, до размножителния процес не стигат най-силните и достойни мъжки, а участват всички без значение от качеството им. В природата се раждат 1:1 мъжко/женско. Следователно 1:30 не е адекватно... От друга пък, ако издумкаме всички приплоди, откъде ще дойдат майките и глиганите? Въпросът е, че при добре организирани ловни стопанства може с голяма точност да се контролира лова. Колко се прави е друг въпрос. И ето - примерно при съседстващото с вас ДЛС е предвиден отстрел на 40 женски. Дошли са гости ловци, едните са си направили лова на гонка, другите са си взели немалкото пари и са си направили част от планирания отстрел. Аз примерно вместо една женска за 600 евро бих предпочел да ударя 12 приплода по 50е., но всеки с мераците си. Друг би предпочел глиган за 2000 евро и т.н. Само един риторичен въпрос - как според вас трябва да умират/загиват женските прасета в едно ДЛС или дружинка? От старост? Да се подпират по камъните и дърветата, но да не се стрелят? Наслука!
 20. Цените са публични: http://www.iag.bg/data/docs/cenorazpis_OLT_2014.pdf Или накратко - министърът е определил 500 евро за зряла женска над 2 год. за конкретния сезон. Както вече споменах, всеки директор на ловно стопанство може да определя други цени, но само в посока нагоре. Наслука!
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.