Jump to content

mstoev

Ловец
 • Posts

  305
 • Joined

 • Last visited

About mstoev

 • Birthday 01/27/1957

Допълнителна информация

 • Име
  Митко Стоев
 • Оръжие
  ИЖ-58 16/70, ИЖ-58MA 12/70, CZ 550 FS .30-06, GLOCK 17 SET 9X19
 • Куче
  не
 • МПС
  Lada Niva 1.7i
 • Град
  София
 • ЛРД
  София - Юг, Яребковица
 • Skype
  mdstoev

Recent Profile Visitors

1,621 profile views

mstoev's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

15

Reputation

 1. Моята е 1-4 RD. Рядко ползвам увеличението Х4, но RD помага много при сумрак.
 2. Тя гората си взема своето от джипката и като покараш Нивата с тези гуми ще си отговориш сам понеже си познаваш терена на ловното поле. При мен терена е труден - билото на планината и когато има сняг съм с оригинални стоманени руски джанти 16" и ВЛИ-5 с вътрешни гуми и с четири вериги. Дори да опреш има къде да хванеш верига с две куки в отворите на джантите и с хай-джек да се отлепиш. За сегашните условия без сняг в планината Lassa OK с вътрешна гума и 16" стоманена джанта са добро решение с коловозите и калта. Имам и 15 " стоманени джанти от Витара, но те са за качествени летни безкамерни гуми за далечни преходи по асфалт.
 3. Аз съм с CZ 550 FS 30-06 с неподвижен монтаж CZ и оптика MEOSTAR R1 1-4X22 RD на фирмата MEOPTA. Използвам я за гонка при различна обстановка - близко, далеч, тъмно, светло, дъжд и сняг. Здрава оптика със стъклени лещи издържащи много изстрели с тежки калибри, устойчива корекция на диоптъра, а от там и добър фокус. Оптиката ми работи при тежки климатични условия с отлична подсветката регулираща се от 1 до 7 степени с междинно изключване. Скъпа е, но си струва парите.
 4. За Нива 1,7 i мога да кажа само добри неща. Качествено моторно масло полусинтетика, нови свещи, нов акумулатор и само на бензин пали без проблем при - 40 оС. В Казахстан при тази температура карат предимно Лада Нива и не съм виждал УАЗ независимо, че 1л бензин е 1 лв. На лов в снежната планина Нивата успешно се справя с 4-ри вериги за сняг No 100 и то само за 57 лв., но УАЗа трябва да пробива първи в снега. Включиш ли блокажа с малката ръчка, на първа с вериги и подържане на обороти 3500 - 4000 об/мин тази джипка яко катери. При изключително труден и опасен терен в планината използвам само блокажа и рядко 1-2 на бавните. Нивата е ловен джип за двама, а не ловно такси. Леката, тясна и къса база се муши навсякъде. Най-важното е да се научи да се кара при екстремални условия и да се избягват дълбоките коловози. В града и по магистралата си е като обикновенна кола с непрекъснато включени 4Х4. Подръжката и е елементарна.
 5. Интересно защо в Чехия, Австрия и Германия съм виждал надписи и бариери на пътищата към гората и никакви нерегистрирани мотори, АТВ-та и джипове да нарушават правилата.
 6. Искам да обърна внимание, че посочената от мен обувки Viking не са подходящи за снегоходките на Salewa. Проблемът е в трипластовата пета на обувката която лесно излиза от задния нисък борд на снегоходката и най-долния слой на петата се отлепва. Когато се купуват снегоходки е необходимо да се подберат подходящи обувки за тях или обратно.
 7. Преход 10 км със снегоходки за 6 ч. до надморска височина 1200 м.
 8. Пазарувам от Salewa (Хладилника) - качествена и скъпа екипировка. За жалост цените са 20-25% по-високи в България отколкото ако ги купиш отвън. Теглото на една снегоходка е 1,1 кг, максималния размер на обувките е No 45, а теглото върху снегоходките не повече от 120 кг. Колкото си по-лек, то толкова снегоходките ще вършат по-добра работа т.е. няма да потъваш.
 9. За високо планински терен снегоходките трябва да са с шипове или с котки. Моите са с шипове и стават за такъв терен, но считам, че с котките са по-удачни.
 10. У нас също има хора които се занимават с bushcraft т.е. живот сред природата. За тях не е проблем да измайсторят снегоходки от подръчни материали в гората и то с минимално количество инструменти, но с много и задълбочени познания за живота сред природата.
 11. Зимен off-road правя с Лада Нива 4Х4 с четири вериги до където мога и като опре Нивата продължавам със снегоходките. Тези на Salewa са със шипове и плъзгане няма, а има "щрапане" и са с механизъм за повдигане при катерене на наклон. Този модел снегоходки е предимно за равни участъци с малки наклони. За по-големи ледени наклони трябват подходящи за целта снегоходки. Тренировката ми по северно ходене с щеки е 2 ч. през седмицата всеки ден или през ден независимо от метеорологичните условия. Събота и неделя тренировката е 3-4 ч. Когато има необходимост използвам снегоходките или котки за лед с подходящи гети. Посочения модел обувки издържат 700 - 1000 км, но за снегоходките не знам колко ще издържат независимо, че са направени от специални полимерни материали тествани при ниски температури. Ходенето със снегоходки е лесно и след час ходене си на "ти" с тях. Натоварването е значително по-голямо и трябва да умееш да ходиш и без снегоходки. Необходимо е да се внимава с шиповете от едната снегоходка да не задират другата снегоходка т.е. да се ходи по разкрачено. Техниката се усвоява с ходенето...
 12. Занимавам се със северно ходене (Nordic walking) през цялата година и този спорт много ми помага по време на лов. За всеки сезон си имам необходимата екипировка, а сега през зимата съм с норвежки обувки и леки снегоходки.
 13. Карам все Лади: 2103, 2107 и сега Лада Нива 1,7i. На всяка от Ладите имам по 250 000 км и знам какво означава тази марка. За гората избрах запазена Нива 1.7i която с нови гуми се справя отлично през този ловен сезон. Интересно ми беше да видя кои джипове се карат при екстремално тежки условия в Казахстан при -20 оС и разбити пътища. От ниско бюджетните е само Лада Нива...
 14. Аз съм на гонка с MEOPTA MEOSTAR R1 1-4X22 RD и съм доволен от избора си. Корекция на диоптъра е +,- 3 D което на практика означава да не използвам очила. Светлосилата е добра, а подсветката е важна понеже има пусии в деретата където видимостта е лоша и е необходима червената точка. Оптиката става не само за гонка на близко X1 , но и за варда до X4. Здрава е и прецизно изработена от качествено стъкло и метал и на практика може да надживее карабината понеже издържа многократно на силен откат на мощен калибър за лов в Африка. Няма никакво сравнение с евтините китайски оптики. Дъжд и сняг не са проблем за стрелбата с нея ако се усвои техниката на защита с двете капачки които лесно се отстраняват в подходящия момент, но задължително в джоба е необходимо да се намира кърпичка за почистване на окуляра която се предлага със самата оптика. При непрекъснато ловуване след натрупания практичен опит във времето в единно цяло стават ловец-карабина-монтаж-оптика и всички действия стават автоматични за поразяване на целта.
 15. Ловувам с ловна карабина чешки стандарт за лов CZ 550 FS 30-06, CZ неподвижен блок монтаж, MEOPTA MEOSTAR R1 1-4X22 RD и патрони S&B SP 11,7g. Карабината използвам за лов на едър дивеч по билото на планина с предвижване с джип и пеши преходи по деретата и затова съм избрал FS. Отлична къса, прикладиста и маневрена карабина с защитена цев от FS. Двата предпазителя са надеждни като блокират спусъка и отварянето на затвора. Поддържаното оръжие не го хваща корозията. Карабината след покупка трябва да се пипне от оръжейник за спусъка ако е необходимо и монтажа на оптиката. Най-важна за гонка е тренировъчната бърза стрелба на стрелбище по подвижна цел "бягащ глиган". Магазина побира 5 патрона + 1 в цевта и бързото презареждане с надеждния болт не е проблем. Карабината използвам за лов на гонка при различни климатични условия и осветеност в гората и съм доволен от избрания CZ стандарт.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.