Jump to content

xoby799

Ловец
 • Content Count

  6
 • Joined

 • Last visited

Reputation Activity

 1. Like
  xoby799 reacted to JDredd in Измерени скорости на проектили   
  Нови са, но нищо не знам за производителя им. Имат числото „5” на дъното.
  Благодаря ти за добрите думи!
  Но да ти кажа честно – не смея по 2 причини:
  1. Качеството на патроните в България варира от кутия до кутия, а да не говорим за от град до град. Много ме е страх, че това, което измеря в Русе, няма да е това, което бих измерил другаде и ще има много хора, които ще ми опонират, а всеки от нас ще е прав. Спомням си, че се бях натъкнал на едни 12к патрони с куршум, които оставяха толкова неизгорял барут след себе си, че чак се чудех какво в крайна сметка изхвърляше куршума от цевта... Писах за тях тук и един колега сподели, че бил стрелял от същите и резултатите му били ОК. Нямам основания да не му вярвам на човека... Та ако неговите и моите ги пуснем през хронографа – гаранция ще има огромни разлики (при него всичкия барут гори, а при мене – не), а пък патроните са едни и същи.
  2. Струва ми се, че българският ловец не тачи много реалното измерване на нещо, свързано с патроните. Друго си е да думнеш по дърво или ламарина и да видиш колко дупчи. Не дай си Боже някой да е гътнал голямо животно с даден патрон, а аз да кажа, че скоростта му е малка – конфликтът ни е в кърпа вързан, а нямам нерви за подобни спорове.
  Пиша доста в един „пистолетен” форум, където съм и модератор. Реших да споделя с КНО феновете моите замервания на пистолетни патрони. Пишман станах! Заради ония смотани S&B в 9х19, които споменах в началото на темата, ме изядоха с парцалите. Какво се случи: този патрон е толкова калпав, че се оказа, че дава по-голяма скорост през къса цев, а по-малка – през дълга цев. Просто зарядът му е слаб и дългата цев вместо да му придаде още скорост – реално го бави, заради удълженото триене. Стрелях го с H&K P30 (98 мм цев) и с H&K P30L (113 мм цев). Ако не бъркам по-късата цев даде с 25 м/с по-голяма средна скорост. Мале-е-е-е-е, какво ми чуха ушите после... Кой съм бил аз, че да измислям нови правила в балистиката; в страницата на H&K пишело, че L моделът на H&K P30 дава по-голяма средна скорост; откъде накъде ще измервам аз по-малки скорости, отколкото дадените от производителя на патроните; S&B е много хубав патрон и точка по въпроса – кой съм аз, че да го оспорвам и т.н. аналогично „аргументирани” слова. В един момент се почувствах като оня герой от вица, дето викал на булката си: „Абе аз на х@я си ли да вярвам или на тебе?”
  Та ако те интересува нещо конкретно – пиши ми на ЛС. На драго сърце ще споделя с теб и с всеки, който се интересува.
  Абе в крайна сметка така излезе, но аз бях убеден, че преодоляването на самото шоково стеснение (увеличено триене) ще бави, но не бях прав.
  Така или иначе има още един въпрос, който ме вълнува, и по който мисля да проведа експеримент, който ще публикувам тук: колко е разликата в скоростта между полуавтомат с газово презареждане и двуцевка (или помпа) – абе въобще там, където всичките газове отиват за бутане на снаряда, при равни други условия. Срещам обаче непреодолимо препятствие с намиране на подходящото за целта оръжие(я): не мога да намеря две оръжия с еднакво дълги и широки цеви и с еднакви шокове, едното от които да е полуавтомат с газово презареждане, а другото – да речем двуцевка или помпа. Аз самият имам МП-153 с 57,5 см. цев цилиндър (рязана е) и ИЖ-12 със 71 см цеви шок и полушок. Ако се вярва на производителя – и на двете ми оръжия диаметърът на цевите е 18,4 мм. Затова ако има желаещи от Русе или района, които биха участвали с оръжието си в такъв експеримент (независимо дали ще комбинираме с някое от моите или и двете ще са техни) – моля да ми драснат по едно ЛС. Хронографът, патроните и транспортът до стрелбището са от мен.
  П.С.: Знам, че из пространството има информация относно тази разлика в скоростите, но на мен ми е интересно какво ще измеря аз.
 2. Like
  xoby799 reacted to profiH'87 in става ли 243кал за лов на диви прасета   
  Има и по-добри решения за прасета от .243,но при правилно пласиран куршум и най-големия глиган не може да устои.Недостатък при него е лекия куршум който се отклонява от дребни храсталаци и клонки.Използвай за прасета куршуми не по-леки от 6,5 гр. и избягвай срелбата през храсталаците и няма да те подведе.Моя най-далечен истрел по прасе с .243 е от около 170-180 м. по глиган окло 120 кг.,куршума попадна в гръбнака на животното и се стротоли на място.Ако куршума попадне в раменната кост на плешката раните са жестоки,а свински врат поразен от около 30-40 м. е негоде н за консумация.
  Това е входяща рана от .243 на прасе с тегло окло 140 кг. улучено от окло 80 м.,след истрела глигана измина точно 16 човешки крачки.
 3. Like
  xoby799 reacted to thom_po in БЪЛГАРСКО /лудогорско/ ГОНЧЕ - впечатления от породата   
  Не съм специалист на породата .Мога да кажа няколко неша по въпроса ,първо че кучетата от които са днешните приплоди са били много малко ,съответно става въпрос за близко родствено развъждане .Това се е правело още в развъдника в Русе .Един от елитните разплодници на фермата се казва Асен.На него е работено много -инбридизирано.Нормално е при този метод на работа да се получат нежелани ефекти ,но това е вседствие на инбридинга.Печелиш едно губиш друго .Нормално е при липса на разплоден материал.Всички са започнали от там и са работели по този начин с една разлика .Имали са генни инженери които да предполагат риска на инбридната работа ,да казват кога е добре и кога зле.За това им се е плащало и те са си вършели работата.А днес няма вече такива хора или поне няма кой да дава пари за труда им и всеки работи на сляпо и на късмета си .Е разбира се има и хора с нюх ,но и при тях положението не е по-различно.Поне аз така смятам.Не трябва да губим породата си тя е наша национална гордост ,както и каракачанина .Нека запазим БЪЛГАРСКОТО и се гордеем от това което предците са ни оставили и ние макар и слабо сме съхранили!
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.