Jump to content

victorio

Ловец
 • Posts

  328
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by victorio

 1. https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fbglov.com%2Fpage%2FOchakvano-otkrivaneto-na-sezona-za-otstrel-na-diva-svinya-2017%2F&h=ATODXsUMUT_kCMILKylK6vatMfFsab5iLEVzmccON_N_Cyw2Yu0Blxx_YZQDmJhZ3UduHIORsrspWGSOqg9BSpYlZU9a0dNCGTu2OswROI2EYSF2NvofHLMbAXLfsaCY1XGT0mUZ5FJeJAADDC7ZO1Z9Ver-aUahncVId1Vit0hVrDBBrljb4qaOhg7GE0afuiUvH_l9Fi1KHDPFMl2dXVM_V2p0Lo-7HzxpoMF1SDYe-ua1ukNMBskJ9EhM28VP9IulT1h5tmpO9wfAW6d4nsmN9teyQquZKR-UYQw
 2. Причината, поне за мен да не пиша в тази тема е просто факта,че няма с какво да се похвалим този сезон. До скоро трудно се разчитаха следите заради хубавото време и високата неокапала растителност. Тази Събота, на първи сняг разбрахме, че прасенцата пристигат през нощта на големи групи по "главните пътища",откъдето минаваме с джиповете, похапват си на хранилките и след това в индианска нишка се изнизват право нагоре към върховете на Балкана, откъдето са дошли. В Неделя - същата картина. Остана ни само активното ходене....
 3. Колеги, някой чувал ли е да е прието или внесено някъде като предложение ,минималния брой ловци за групов лов на дива свиня да се увеличи от 8 на 12 човека? Някакви слухове се носят из дружинките по Централен Балкан, та се чудя как да разбера следствие на какво са...
 4. Колеги, недейте да пишете подобни щуротии,защото малко остава да ни спрат лова за тази година. Чух, че някъде около Елхово вече им забранили ловните излети за да не пострада /случайно или не/ някой пришълец!
 5. Здравейте Колеги. Слуката ни споходи тази Събота и нас,в Тетевенския Балкан. Прогнозата за дъжд закъсня със 6 часа,достатъчни за провеждането на две гонки. Прибирайки се от първата гонка,проведена в най-високата част по хребета на горната граница на ловното ни поле пред първия джип в умерен свински тръс пресече едно причично глиганче и изчезна надолу в гората пред смаяните ни погледи. Единственото,което можахме да направим е да се свържем със най-долните вардачи да са нащрек. След няма и десет минути проехтяха изстрелите. Прасето се беше натъкнало на единия от вардачите зад реката,непосредствено преди селото. Пожелавам слука и емоции на всички.
 6. Този кораб, на който работиш да не участва в сериала "Старт от скрапа"? :) Поздрави за увлекателния морски дневник!
 7. Не съм се сетил за това до сега. Не ми изглеждат избелени като ги извадя. Но нищо не пречи да се обвият в алуминиево фолио за застраховка си мисля....
 8. Колеги,може да Ви се стори смешно, но аз трофеите от сръндак след варенето и очистването на достъпните парчета месо ги оставям на проветриво място за 24 часа,след което ги набутвам в миялната машина, може и между чиниите,ако искате 24 часова отпуска от жената и ги пускам на най-слабата температурна програма+ необходимия препарат за чиниите. Имам до сега 3 такива опита, излизат от миялната като за изложба.
 9. Да изкажа и аз мнението си по темата,която определено е актуална и болезнена. При нас - в Тетевенско - има следната приказка (и традиция). " Аз съм гонел на баща ми, ти синко ще гониш на мен, след време и на теб ще ти гонят". Това разбира се не може да се приложи във всички дружинки, но ние за късмет имаме достатъчно младежи, които дори могат да се сменят през гонка. Разбира се, че когато се наложи се включват и тези от средната /40+/ възраст,особено тези познаващи по-добре района. В интерес на истината младите не се сърдят,защото много често се случва именно те да бият повреме на гоненето. Но разбира се за да няма мрънкания си трябват строги правила и респектиращ Ръководител на лова. По въпроса с кучетата. Наистина е хубаво гонача да гони със собствено куче, но нали все пак работата на кучето е да търси прасетата, не собственика си - както е описал колегата по-горе. Доброто куче знае за какво е в гората и според мен независимо кой го води и пуска,то ще тръгне по следите на дивеча, а не на стопанина си. Та нали има училища за кучета, където ги учат на послушание съвсем чужди хора, а после ,като се приберат у дома изпълняват командите на стопанина си, не се връщат при треньора. Това са моите разсъждения, ако греша моля да бъда извинен.
 10. Преди да стана ловец бях запален риболовец. Не, че сега не съм, но по време на "ловния сезон" не се сещам за въдицата. Та деня,преди да се оженя естествено бях за щука на баластиерите край София. Слънцето вече залязваше, беше тихо наоколо и напрегнато в душата ми не само заради съсредоточаването над риболова. По едно време,както се бях умислил, забелязах,че тапата я няма. Засекох , поборихме се малко с въдицата и кепа и измъкнах една щука около два килограма някъде. Доволен я сложих в живарника, кръстих я "последната ергенска щука" и почнах бавно да събирам такъмите. Гледайки обаче щуката през мрежата на живарника нещо взе да ме гложди отвътре....Помислих си : какво ли е да ти отнемат свободата? Дали след утрешния ден няма аз да съм на мястото на щуката, когато искам да отида на излет, а "новата обстановка" не позволява? Сетих се и за една стара,детска приказка, където се изпълняваха желания "По заповед на щуката". Извадих внимателно щуката от живарника / тя се беше поуморила от опитите да се измъкне / и докато я гледах как се отдалечава под водата казах тихо на глас: " По заповед на щуката искам и от утре нататък пак да имам свободата да ходя на риба когато поискам". Дали ме чу щуката не знам или може би съм имал късмет в избора ми за "утрешния ден", но до сега,когото поискам съм на любимите ми ловни и риболовни места, често с човека, с когото споделих свободата си .
 11. Не става ясно как ще спира "глигана" като наближи ролката. Има някакъв вариант да продължи да бяга в обратна посока с главата надолу,ама ми се вижда много труден за изпълнение. И още нещо - това въже ако го пернеш с едно бренеке ще трябва да го сменяш. Ако пък е достатъчно дебело за да не се скъса ще тежи над 100 кг ако трябва да осигури поне 40 метра пробег на мишената. Имаше писано някъде по темата във форума..... Търси по кодова дума "бягащ глиган" или нещо от рода. Имам спомени,че съм чел за подобен проект. Успех.
 12. Е какви свежи идеи точно по тази тема могат да се споделят не се сещам.
 13. Ами Тинче ,ти разравяй жаравата от постове ,затихнали преди две години пък после се чуди защо тази злоба, защо така стана,защо иначе....
 14. Отиди на "Яки снимки всъщност". Пост 3862.
 15. Моите лични изводи за зимно облекло са следните : Вълнени чорапи и дебела шапка са задължителни.Това може да си го позволи всеки . Обувките трябва да са малко по-голям номер та дори и с вълнения чорап да можеш да си движиш пръстите на краката в обувката - това е важно за раздвижването на кръвта в краката. Панталоните е най-добре да са с подплата,но не плътно пришита за външната им част. А самата подплата не трябва да ти е прилепнала по крака,за да може да има въздух между нея и крака,който да се затопли и задържи от собствената топлина на тялото.За това,колкото и клина да навличаш един върху друг,прилепнали ли са плътно по тялото студа стига до кожата.Горните дрехи са по избор и възможности, но аз предпочитам да са по-скоро "дишащи",отколкото водоустойчиви. Идеята е, че по-рядко ще ловуваш в дъжд,отколкото се потиш докато гониш или се връщаш от някоя пусия в дерето. И не на последно място,във връзка с потенето - задължително резервна долна фланелка с къс ръкав и една тънка с дълъг в раницата ,за да можеш да смениш бързо най-мокрите и близо до тялото ти дрехи.
 16. Тинче,пожелавам ти догодина да имаш поне толкова постове и във темата " Лов на едър дивеч ".
 17. Здравейте Колеги и от ловните полета на Тетевенския Балкан. В Събота имаше емоционален лов на разсърден шопар,който влиза в гонката откъм гърба на нашия вардач с карабина, гонен от кучета на съседната ловна дружинка. Получава бърз изстрел,който попада в коремната област преди задния бут,прасето изфучава и продължава да бяга надолу към реката, вече във нашата гонка. Ради/стрелеца/ тръгва след него и го заварва полегнало в един бързей на реката, явно да се охлади от дългото тичане.В момента обаче, когато го премерва за втори изстрел, прасето се обръща рязко и хуква право срещу него. Явно от изненада / която му навлече много подкачки впоследствие / Ради се дръпва назад ,спъва се и си пада на задника продължавайки да държи на мушка прасето.През това време, вардача от съседната пусия видял,че прасето не е малко и е ранено и тръгнал и той към реката да помогне ако се наложи с доубиването. И добре,че станало така, защото в момента на падането по задник на Ради и хукването на прасето към него, другия вардач вече бил достатъчно наблизо за да вкара две последователни бренекета в тичащото прасе, но и те не успяват да го спрат на място. На метри преди прасето да го сгази, Ради прави заветния втори изстрел с карабината,който попада директно в отворената паст на прасето, минава през горната му челюст ,а от там в главата. Прасето рухва в краката му.
 18. Вчера през нощта ме спира катаджия, отварям прозореца и като се навежда към мен изкрясквам в лицето му: - Бау-бау! Той скача назад, стреснат, а аз показвам колана си и му казвам: - Не бой се, беее. Вързан съм!
 19. Тази седмица дивеч нямаше,но.....следите остават...
 20. Здравейте от Тетевенския Балкан. Тази седмица нямаше никаква слука. Пусти поля и гори. А в Събота направихме цели 5 гонки. Карайки замислено джипа по черния път след третата гонка към пусията за четвъртата на 100 метра през пътя на два скока се прехвърли огромен черен мечок /или мечка / и се сля със високата над човешки бой папрат предхождаща гората. Та ни се изясни евентуалната причина за липсата на движение в района. Последваха още две ялови гонки, но за сметка на това този път гоначите викаха с пълно гърло - защо ли ? Поздрави и наслука!
 21. Тина, при условие,че искаш да те приемат като равна колегите от дружинката, а и от форума,мисля,че трябва да свикнеш да приемаш критиките и забележките независимо дали са свързани с лова или не. Тук всички поне се стараем да сме едно цяло, а не да се делим на "професори с книги","класни ръководители" или "ловци за пример". Със тази твоя тънкообидност рискуваш да изпаднеш в ситуация,в която никой нищо няма да смее да ти казва когато грешиш и така рискуваш да не научиш доста тънкости на лова,да не говорим,че това,което не искаш да чуваш ще почне да се говори зад гърба ти. Всички имаме недостатъци,но когато ни се правят разумни забележки по-добре да се опитаме да си вземем поука от тях. Наслука!.
 22. И при нас в тетевенския Балкан открихме успешно ловът. На първите две гонки излезна по прасе,но явно бяха по-добре подготвени за откриването от нас и успяха да се измъкнат от обсадата. На третата гонка обаче еднно младо глиганче с наболи бивни мина покрай пусията на един млад колега и бе поразено от подкалибрено бренеке,на което за съжаление не запомних марката. Последва,както подобава традицията законната веселба.
 23. Единия със сигурност не съм аз, а за другия се надявам да не съм
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.