Jump to content

lov

Ловец
 • Posts

  896
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by lov

 1. Това ми беше последното влизане в този форум. Причините са малоумния и идиотскски облик на форума от последната му версия. Дълго време се надявах а дано да ви светне ламбата ма явно отдавна е изгоряла.Аре със здраве.
 2. . Е книгата не е на тема лов а е криминале и мистика но пък си заслужава да бъде прочетена. https://www.helikon.bg/books/62/-%D0%A0%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82_201082.html Освен че скромен а и като всяко едно криминале трябва да има загадка и мистика. Така че няма да ви открия кой е автора подвизаваш се по ловните форуми от много години. Познаваме се отдавна и знам колко увлекателно разказва. Сравнението в рецензията дори е малко и мога с чиста съвест да кажа, че книгата си заслужава да бъде прочетена.
 3. Такова животно като икономичен котел на ток няма. Или се заблуждаваш сам или се опитваш да рекламираш тая измислици. Виж ако е на някакво друго гориво иди дойди в зависимост от настройки и какво заминава в комина вече може да се говори за някаква икономия.
 4. Само където практически последните няколко сантиметра определят къде ще е попадението. Е за хептен груба прострелка става спестил си някой фишек.
 5. Немския не ми е от любимите езици Но до колкото успявам да вникна в темата нищо ново под слънцето със законодателството. Същото и каквото у нас забрана за ползване на оловни съчми във влажните и плитководни зони. Не съм сигурен но май всички от ЕО го приеха та вероятно нямаше как и те да откажат. Все пак това ограничение има някакъв ефект дори и според мен. Останалото поръчкова статия на зелените. В общи линии бла, бла........ опитваме се да ги вразумим и да им разясним вредата от оловото па дано мине. Дори си признават че ще има яростен отпор от ловците на тая тема. Явно още им горчи резултата от референдума с опита да прокарат ограничение за притежаване и намаляване на оръжия. Те ако има как и лова ще се опитат да го забранят щото виждаш ли спорт ама само за елита.
 6. Я покажи къде чете това журналистическо съчинение щото ми стана много интересно. По спомени за 2012 или 13 за кантон Тичино имаше закупени 10-15 лиценза за водоплаващ дивеч А причината е, не че няма юрдек а просто не се ловува на него. Да не говорим че и не ти трябва оръжие за да ловуваш защото е почти опитомен. За друго хвъркато също щото пък го няма. Виж за стрелбищата съм съгласен че може да има толкова олово но те са си на определени места и практически не се замърсява поголовно. Ловуването на елен и диво прасе е само подборно индивидуално и практически в някои райони от 2-3 години са обявени за вреден дивеч и пова е почти целогодишен например за дивото прасе. Та Освен да почнат с прашки и лъкове не виждам как може да стане това. Пък те си имат опит май. Повече убити елени има от катастрофи от колкото отстреляни. И то не че няма желаещи ловци или че е скъпо напротив цената на лиценза е почти колкото на всички такси като у нашенско.
 7. Те това дето си го мислиш за хромираните цеви са пълни глупости, както и разни умозаключения в по предни постове. Има много писано по темите за диаметрите на крушумчетата в уж еднаквия калибър 7,62, 308, 30-06 и т.н. Смени мастото за четене.
 8. Бъркаш двете основни понятия право на лов членуването в някоя ловна организация и Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества Това че някой се опитва да се прави на господ е отделен въпрос.
 9. Точно тези лепкавите в по голямата си част вече за от цинк или желязо дори на тях е обозначено Zn или Fe. А вкараш ли цинк в стопилката почват големите проблеми. С железните няма проблем те просто изплуват над стопилката. Така че внимателно точно с тежи самозалепващите. Пообиколете вторичните суровини малко по къпичко ще стана но поне има вероятност да немерите чисто олово.
 10. Само проба му е майката защото зависи с какво е легирано. От малко личен опит колкото повече му е антимона вътре толкова по трудно се лее. Точно първите ми опити приключиха с провал точно по тази причина. Олово с голямо съдържание на антимон и подарих усталъка на колегата metero той да си бие главата. То вече не помня но сега погледнах точно в началото на темата съм обяснявал същото.
 11. TOZ -34 EP На около 40 години долна цев 0.95 и горна 1.2мм Това измерено спрямо цевния канал за да бъда точен. А понеже правена за износ по европата има си и маркировка и пише само full.
 12. То хубаво цитираш законите ама още от сега се изчервявам като знам каква дълга майна ще ти тегли всеки един пчелар. За някои защитен вид щото плямпат без да са излизали дори до градския парк. Аман от такива природозащитници. На някои места където хората се занимават интезивно с пчеларство направо са напаст и вообще не си правят труда да се хранят с нещо друго освен с пчели. Проблема е не че се хранят с пчели а винаги успяват да хвнат майката която е излязла да се оплоди. Така че този кошер пиши го бягал не само за сезона ами и не е сигурно дали ще стане нещо от него ако е в късното лято. Тъй че от разни зелени само ядове берем да не обяснявам защо.
 13. Явно те е подпряло от вътре и бързаш да пишеш. Точно това обяснявам институциите не си гледат работата, а закон има колкото и да е калпав като почне да се спазва за кратко време всико ще си отиде на мястото и такива теми ще са спомен в миналото.
 14. Проблема не е със собствениците на такива кучета, а на хората които по презумция трябва да следят спазването на закона. И особебнно когато се опре до жалба в полицията след такава стрелб, дали от незнания на което по съм склонен да вярвам или от мераци за бърза слава за разкриване на нарушение с оръжие се започва една сага съвсем неприятна за колегите. А колко е просто и елементарно. Подават жалба за такова нещо. Няма лошо тъкмо се регистрира писменно и после няма връщане на зад. Изискват се и документите за регистрацията на кучето. Нали все пак по някакъв начин трябва да удостовери че е негово. Защото няма ли собственик няма и престъпление. Описва се и къде е отстреляно и че е без предвидената от закона спъвачка. А понеже в повечето случаи разкарват и полицай до там да се направи и една снимка като веществено доказателство. И после по компетентност към органа да му тръснат една глоба и да ходи и се жалва ако ще и на арменския поп. И ако се намерят истински журналисти да отразят това бъдете сигурни че само за една година няма и да се сещаме за такива случки. Но пусто като ги гони много хора мераците за бърза слава само ядове на главите на ловците.
 15. Добре де ами един министър или депутат като превърти не представлява ли и той заплаха за обществото. По тази съшата логика колкото по голяма е опастноста толкова по на често трябва да се минава на спихотест. А за нашите депутати или министри да не би да има такова изискване когато стъпват в длъжност. Нека и те да минават всяка година на освидетелстване.
 16. Не си хващай грях на душата. Не знам защо го продава а и не го познавам но столчето струва почти двойно че и повече.
 17. .Сравним стволы twower 2 ноября, 2010 Утянул перевод, выложенный на ганзе: *** М16 - Под лупой плавиться приклад АК47 - Под лупой можно рассмотреть до сих пор работающую вместо смазки вьетнамскую грязь Трехлинейка - Под лупой можно увидеть пропитавшую дерево КРОВИЩУ М16 - Клинит когда грязная AK47 - Работает когда грязный Трехлинейка - Не была чистой момента выдачи в войска в 1932ом М16 - Сотни движущихся деталей скрепленных десятками болтов и винтов AK47 - Пара десятков движущихся деталей, удерживаемых пригоршней заклепок и уродливыми швами пьяного русского сварщика Трехлинейка - три движущихся детали, два винта. М16 - Вы скорее умрете чем поломаете свою дорогущую винтовку в рукопашной АК47 - Вашим автоматом можно неплохо отбиваться в рукопашной Трехлинейка - Ваша винтовка это классное копье с возможностью пострелять М16 - если сломается боек, вы оправляете винтовку на завод по гарантии АК47 - если ломается боек, вы покупаете новый Трехлинейка - Если ломается боек, вы закручиваете его на пару оборотов дальше в затвор М16 - Сложнее в производстве чем многие самолеты АК47 - Используется странами у которых нет денег на самолеты Трехлинейка - Из нее сбивали самолеты Любимый напиток владельца М16 - Коньяк АК47 - Водка Трехлинейка - Тормозная жидкость, слитая по замерзшему лому М16 - Делает маленькую дырочку, все аккуратно, в соответствии с Женевской конвенцией АК47 - Делает большую дыру, иногда отрывает конечности, не соответствует Женевской конвенции Трехлинейка - Одна из причин для создания Женевской конвенции М16 - отлично отстреливает мелких грызунов АК47 - отлично отстреливает врагов революции Трехлинейка - отлично отстреливает легкую технику М16 - попав в реку, перестает работать АК47 - попав в реку, все равно стреляет Трехлинейка - попав в реку, обычно используется как весло М16 - Оружие для обороны АК47 - Оружие для нападение Трехлинейка - Оружие Победы! М16 - Подствольник тяжел, но может положить гранату в окно за 200 метров АК47 - Если что, гранату от подствольника можно забросить в окно рукой Трехлинейка - Гранату в окно? Бей через стену, патрон пробивает почти метр кирпича М16 - Можно поставить глушитель, небольшой патрон не дает много звука АК47 - В принципе можно поставить глушитель, но лучше просто прижимать врагов к земле непрерывным огнем Трехлинейка - Нафиг глушитель когда после первого выстрела все полюбому оглохнут? *** Малко шаманстване но стана
 18. Няма ги вече. Само на някъде втора ръка и то с много пазърлък поне това е информацията от там. По тоя начин се сдобих с такава с помоща на колега.
 19. Най скъпата газ в цяла европа нищо че сме им на вратата. То не бяха посредници то не бяха комисионни.. Още малко ще ги потрая и с теслата тръбата.Правил съм си и сметка че при сегашните цени на газта с тока ми е почти същото. Не смея да кажа но почти съм убеден че може и да излезе и по малко. Покрай мен както писах по горе хората се ориентираха на по изгодното отопление а тези които нямат възможност ограничиха потреблението до минимум.Та в най скоро време дойната кравичка ще пресъхне. Те старите хора отдавна са го казали: "Кат не можеш да целуваш ръка ще целуваш дупе" Изолацията и херметизацията е нож с две остриета. Иска си проветряване но пък не е кой знае какъв проблем човек да си отдели 15-20 мин. за тая работа. Дори по новите системи дограми си имат специална система за вентилация вградена в касата на дограмата. При мен обаче тоя въпрос е отпаднал дори имам обратния проблем липса на влага. Камината ми е на дърва е в хола и понеже дърпа въздух от помещенията се налага да овлажнявам принудително. Не че и пак не си проветрявам дори днеска в това по лошо време дъжах разтворено няколко часа и пак си е топло.
 20. Е така съм по съгласен имаш още стотина квадрата отгоре че и повече. При мен тия разходи са на базата на 160 квадрата средно защото апартаментите не са еднакви като изолацията е в подобни граници като при теб. Няма какво да се заблуждаваме добрата изолация и качествената дограма свалят разходите най много. Като при дограмата имам някои забележки. Там дори да е най скъпото на пазара основно загубите са през стъклото и самата дограма почти не влияе на това.Причината е че отнесена като площ на самата дограма и площа на стъклото тя идва не измеримо малко. И за самата дограма като плюс остава доброто затваряне и по дългия живот на обкова. Колкото повече джамове толкова повече загуби. Там на джама каквато и да е технологията не може много да се мърда освен с добавянето на повече бройки в стъклопакета. Но и четворен стъклопакет да сложиш и всякаквите му нискоемисионни стъкла разликата пак не е голяма. Дори съм се замислил като гледам какво показват сметките дали си заслужава. Единствения плюс е че пък шума разко спада което си е голям плюс. Поне за мен. А пък и от друга страна не можем да си направим жилищата на бункери с малки амбразури та все трябва да има компромиси.
 21. То се е видяло че темата трябва да се отдели щото ще я зациклим окончателно. Газта изцяло съм я изключил като отопление. Единственото е както казваш готвене и доподгряване на топлата вода кога няма слънце или другия котел нещо не бачка. Автоматиката търси сама най тънкото по схемата слънце котел на твърдо гориво и най на края газ. Това за топлата вода а тя е един от най големите бирници в една къща. Още даже ме е яд че се газифицирах на времето. Налях сумати и пари за котли и инсталация за да стана в крайна сметка постоянен абонат и да им плащам такса достъп. Някой ще каже а бе една кутия цигари но не е така. Да ама за същите пари щях да сложа една термопомпа и освен топло през зимата лятото щеше да работи и на охлаждане. И така че освен с газовия котел съм се набутал и с климатици. А тия 400 кубика за месец при тая топла зима ми се виждат доста много. Или отопляваш повече от 200 квадрата къща или си без никаква изолация което не ми се вярва да е така. Средната статисика където живея е около 1500-1700кубика за сезон и прилично големи апартаменти. Имах наблюдение и върху комшийските сметки не крият хората, но и те последните няколко години просто минаха на климатици на по евтинко.
 22. Знам го но за да си гледам сметката трябва първо да се откажа от хартиената фактура. Не че не съм за опазването на природата но пък да извиняват, длъжни да си свършат работата и да ми я пуснат в пощата а не да си спестяват разходи. А на тая шарения със сметките като я гледам какво да си мисля. До сега ме мързеше да сравнявам показанията но ми писна. Иначе ето до къде съм я докарал с тоя моноплист. Като не е за сметка на икономии и комфорт.
 23. Няма да си първия нито последния дето кредитира монополиста. Точно с подобен казус съм и аз и чакам да ми дойде януарската фактура. Да ам нещо обаче я нямаааа........ и ще ходя да си я искам на ръка. Понеже при мен системата е синдир марка котел на газ солари и котел твърдо гориво и през декември и по край празниците имаше и много въртене около готварската печка взеха та ми боднаха някаква измислена сметка за газ. Която съвсем не съм убеден че беше реална.Щото отоплението на газ съм го изключил принудително и автоматиката няма как да го пусне. Пък и така е от 2 години. Да ама януари на 1000% съм сигурен че не са минавали щото белега така си стои и кутията не е отваряна. Но сметката дето ми е наичслена е същата като за декември. Но пък в къщи не е имало почти никой или поне котела ме е задоволявал на пълно с топла вода. Готварската печка и тя не е ползвана. Ха сега де??? Да им мълча ли и да им се радвам. При условие че всеки месец ме бръснат с такса достъп до газопреносната мрежа. Е нема как да стане и на мен ми писна. П.П. И след моя пост май да се отдели темата щото на края ще стане както автора каза.: "....... говорилка в която се забравя от къде си тръгнал и какво точно трябва да разбереш най-подир."
 24. Да благодаря първо за поканата. Живот и здраве ще се възползвам. Иначе една забележка по въпроса не съм професионалист, а само любител на темата с малко повече практика. Недей тъй че ще ме емнат професионалистите За тия 200-300 литра ще ти трябват обаче 3-4 панелчета. Иначе ме накара да погледна какво е положението моя покрив. И към момента 10:12 h банята вече е готова 51 градуса. Иначе защо трябва да се затваря тема която е как да се ''перетаковат'' законно енергийните монополисти. Може някой да каже и и знае още нещо. Човек се учи докато е жив, а и техниката се развива с такива темпове че понякога не е възможно да се следи всичко.
 25. Това с вятъра го забрави. Както викат старите хора вятърничева работа. Не съм монтирал но имам поглед върху добива от големите та смятай добива на 1/4 от тоя киловат. А този вятър като показания не знам от де си го издирил но вероятно е средна скорост и то на височина около 30 м. Приземните ветрове са още по зле и на тях не се разчита за добиване на енергия. Другото при малките генератори е проблема че имат минимална скорост от която тръгват. Нищо че гледал си се насочил на ротор на савониус. Малко са му по добри характеристиките при ниските скорости но пък КПД му е по ниско. Не се вижда от картинката и защити при буря. Просто литват. За това и не се правят в големи размери. Даже май не съм срещал някой да им е правил някакви защити На фотоволтаиците цената падна доста но си остават скъпички все още. А тези мощности които ги дават по каталог са пикови. То там си пише Wp. Тоест при идеалното огряване от слънцето. Не вярвам да ти се дават още един чувал с пари за да направиш системата следяща. Гледам сложил си в сметката контролери и инвертори но сега да си поговорим и за най големия бирник в системата акумулаторите. цената им е съизмерима с цената на останалото оборудване даже и малко отгоре. А те са консуматив. Има няма на няколко /5-6 години/ трябва да се подменят. Та умножи си сегашната сметка по 4 и ще станат нещата. В противен случай само може да се перчиш колко си екологичен. Ако климатика искаш да го ползваш за отопление по добре се замисли за друга алтернатива. Зимата си е мъртвило от всякъде както от вятър така и на слънце.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.