Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2020

firehunt

Ловец
 • Мнения

  43
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Относно firehunt

 • Рожден ден 18.12.1963

Допълнителна информация

 • Име
  gocev
 • Оръжие
  ИЖ 43, ИЖ 18 МН/7,62х54R/,ТОЗ-БМ
 • Куче
  ягтериерче
 1. Сигурно ли е това, че точката свети много слабо? Спрял съм се окончателно на такъв тип оптика и затова питам. Търся с подсветка точно заради възможността да се ползва, като бързомерец. Ако търся ефект при сумрак или нощем ще си търся и нощен прицел.
 2. Пушката ми се вижда от профила - ИЖ 18 калибър 7,62х54R. А защо съм се спрял на този тип оптика - защото за този вид пушка според мен/и не само според мен - погледнете списанията и ловните телевизии - повечето модели "К" на Блазер са комплектовани точно с такива/ това е най добрия вариант. Оптиката, за която питам е на границата на това което мога да отделя, като финанси за нея. Другата подобна, чиято цена даже е по ниска беше Winchester, но писаното във форумите за този модел не е много очароващо. В ниския ценови клас на Leupold има такъв модел, който е по ефтин с малко от полската, но е без подсветка, а аз държа да има такава. За това се и интересувам от тази оптика, защото на пръв поглед всичко изглежда нормално - гаранцията е три години, а не 30, за този ценови клас пишат, че лещите са японски, а за по ниския - филипински и т.н.
 3. Видях ги в нета и затова питам. Иначе ги видях в http://www.oragie.net/optic.htm, това май беше сайта на рос бул армс. А що се касае до модела "титаниум" и на мен ми хареса, но това явно им е скъпата серия на поляците - за това и дават и пет години гаранция.
 4. Ползвал ли е някой от тези оптики? Иска ми се да споделите опит и мнения за тях, а най конкретно ме интересува модела 1,25-4,5х24 с подсветка. Този модел бил с японски лещи, азотонапълнен, с три години гаранция и е със сравнително пносима цена - около 500 лв.
 5. Оня ден си купих от една аптека антибактериален гел. Взех го в най малката опаковка от 30 гр. - малко по голяма е опаковката от запалка Зипо. Много е практично - когато си на полето и са ти са мотали през ръцете всякакви мърсотий - кучета, дивеч и други и се сяда да се яде там където се стигне, то само с две три капки от гела и разтриване на ръцете, те вече са дизенфекцирани и може да се пристъпи към обяда.
 6. firehunt

  ИЖ 54

  На ИЖ 54 точно шийката на приклада и е слабото място и там не трябва изобщо да се пипа, а и няма начин. В подфорума "търся предлагам ловни принадлежности" един колега с ник "thenight" предлага 16-ка ИЖ 58 с особен приклад. Приклада не само е удължен, но затилъка е изнесен надолу. Това ми се стори доста странно, но на последния лов видях колега с ръст над два метра, чийто приклад бе удължен по същия начин. Явно това е решението, когато оръжието не предлага възможност за корекция на ъгъла на приклада и трябва да се приспособи стария. Вярно не е много естетично но е функционално.
 7. firehunt

  ИЖ 54

  В оръжейните магазини напоследък предлагат на Нillman и тип чорап, и монтиращ се към приклада отзад. За карабината си взех тип чорап, но и е малко хлабав, но за 54-ката ще стане. Това е най бързото решение и мисля, че струваше 7 лв. Тъй като този затилък е достатъчно дълбок може да понесе и подлагане под оргиналния бакелитов от 1 см. гума например/съответно и винтовете трябва да са по дълги/, която не е нужно да е красива на външен вид, тъй като ще е скрита под гумения чорап.
 8. Явно вече си го залепил, но темата е за затилъка изобщо. На 43-ката и купих затилък от оръжеен магазин, но не пасваше по размер - беше леко по голям, а и дупките за винтовете имаха разлика. Пробих нов отвор на приклада на по затилъка. Използвах момента, че приклада беше изшкурен, тъй като го обновявах и с твърд държач на шкурката намалих затилъка до размера на приклада. Затилъка имаше основа от 4 мм. текстолит, която съшо се намали при шкуренето. Между него и приклада изразах грубо и пробих парче от мек капак от бидон, които след притягането се изрязва лесно с дърводелско длето или макетен нож. Стана много добре. Тази операция не бих се наел на лакиран приклад да я правя, защото няма как да се опази приклада при шкуренето.
 9. При скършена пушка или при свалена цев при натискане на спусъка петлето не удря иглата. Това смело може да се пробва с пръст поставен на иглата и дръпване на спусъка при натегнато петле. В дъното на цевната кутия има пружинираща планка, която освобождава иглата само, когато е под зъба заключващ задната кука на цевта/ако с пръст бутнеш планката под зъба не си слагай пръста пред иглата - болезнено е! / Наложи ми се да я разглобявам, защото мойта я купих втора употреба и предишния собственик беше си спестил при сглабянето поставянето на показалеца за запънато петле, поради което се наложи да си изработя сам такъв показалец. След като я сглобих в първия момент си помислих, че съм сбъркал нещо, защото иглата въобще не биеше/пробвах я в скършено състояние/ докато открия, че работата се командва от планката. Не разглабяйте смело, защото бойната пружина се монтира доста трудно. Наложи ми се да изработя специална сцепена шайба, която да притиска пружината към водещето я лостче при свиването и с менгеме и след като се запъне с една доста голяма шевна игла в това събръно състояяние шайбата да може да се махне и лостчето със събраната пружина върху него да може да се монтира на мястото си зад петлето, след което иглата се вади/ на точното място руснака е направил дупка на лостчето/.
 10. Не съм юрист, но закона в тази си част, дето я коментираме е написан изключително калпаво. - Та автоматичните оръжия по принцип са забранени и от другите закони - Доколкото разбирам забраната се отнася само за видовете от приложения № 3 и 4 от закона - Хипотезата за ограничението за броя на патроните ще е валидна само в условията на изключение по чл.49 т.е. когато министъра на земеделието и горите и началника на НУГ писмено разрешат след съгласуване с министъра на МОСВ лова за ловните видове от приложение № 4 Това добре, обаче в приложение № 4 фигурират: фазан, падпадък, яребица, зеленоглава гъска, чакал, европейски вълк и доста други ловни видове. Ще рече, че много от нас от август 2002 година са ловували в нарушение на този закон. В закона има и още глупости - забранява се ползването на "Приспособления за прицел за нощна стрелба, съдържащи електронен преобразувател или увеличител на образа" Както го разбирам това "или" дето го има забранява на практика лова по животни от приложение № 4 с всички оптически мерници имащи някакво увеличение, като ги приравнява като приспособления за прицел за нощна стрелба. Значи, който е ловувал хищници - вълк и чакал с оптика също е бил в нарушение.
 11. Какво има да и гледаш на сглобката - Калашник, като Калашник. Разглеждах една такава на един колега и не ми хвана много окото. Тя беше с полимерен приклад, който е кух и баланса и ми се стори доста лош - просто тежеста е изнесена доста напред. Служил съм "кашик" и уважавам Калашника, но не ми харесва като ловно оръжие каквито и тунинги да му се правят в тая посока. Искам само да спомена , че хващайки Сайгата не усетих това чувство на сигурност в държането и боравенето, което за две години е придобито в казармата, докато с българските ловни карабини на Арсенал това го има - просто с хващането веднага ляга.
 12. И на мен ми се ще да разбера нещо повече за тях. От няколко месеца буквално заляха повечето български интернетнет магазини. Не се надявам някой вече да има стабилни впечатления за тях, щото са от скоро на пазара, но някъде от нета нещо ако има за тях ще е интересно да се сподели. По цена са съизмерими с една серия на "Уинчестър" - поне типа 1,5-6х42 - 220 лв срещу 236 на уинчестър Доколкото разбирам имат възможност за нулиране на настройките по вертикала и хоризонтала, което позволява бърза смяна на избраната цел.
 13. Не съм я пипал, но ми изглежда доста добра. Още повече, че за нея отзивите също са доста добри. Мисля, че я давах, като пример в друга тема за достоен конкурент по бързина на стрелба на автоматичните карабини. Като цяло изглежда добре, но дървото въпреки, че е с добър завършек по форма е повече със спортен отколкото с ловен вид/поне според мен/. Дълбоката ложа изглежда повече подходяща за начина на премерване ползван от спортисти и биатлонисти - с лакът подпрян в хълбока.
 14. Няма какво да се мислиш. Нова е 240 лв. На нарезната ИЖ 18 дървенията е отбиване на номера от руснаците, а тази поне както я виждах е по изпипана - има си и накатка на местата за хващане, по угледна форма има и е с гумен затилък.
 15. От обяснението не се разбира с точност какъв е проблема. Единят от проблемите е, когато дървото остарее и се поизноси да се получи хлабина между него и цевите. Тогава се постъпва по начина на garo_dai. С подлагането на шайба отдалечаваш ключалката от цевта и прибираш по този начен дървото към цевите и обираш хлабините. При мен се получи обратното. Взех си ТОЗ-БМ, на който полуложата му беше много износена. Намерих друга здрава, но ключалката не можеше да щракне на зъба и стоеше отворена.Наложи се леко да удълбоча леглото и тогава щракна. Разбира се това са най често срещаните случай.Трабва да видиш състоянието и на зъба и на ключалката, да пробваш с полуложа от друга пушка, ако трябва да пробваш твойта полуложа на друга пушка, въпреки че това може да не е точен критерий, защото пушките не са чиста конфекция и в крайния етап от производството им всяка се напасва индивидуално. Ако е нужно се посъветвай с оръжейник, защото проблема не е маловажен - в една статия писана от оръжеен майстор той посочваше случаи на нараняване при изстрел с такъв дефект.
×
×
 • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.