Jump to content
ФОРУМ
  • Наслука!
  • Ловен Сезон 2019

суворов

Ловец
  • Мнения

    644
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Days Won

    1

суворов last won the day on Ноември 26

суворов had the most liked content!

Последни посетители

1356 профилни разглеждания
  1. Абсолютно си прав колега! Ка Бар също така предлагат едно малко сгъваемо ноже с дизайн на Дозер, от стомана Д2, правено е в Япония - ако ти попадне вземай го - няма да съжеляваш! Пиката на Бенчмейд която си показал я има един приятел и я ползва за ЕДЦ - много е доволен от нея. Като ходим по гората на туризъм също много я ползва - прекрасна ножка за парите си. А в дизайна на чичо Боб харесвам това че е с много изчистени линий, елегантен и същевременно много функционален. Абе разбира ги чичо Боб тия ми ти работи един вид така да се каже !
  2. Моят А1 на фолкнивен който ползвам вече може би 4-та година е един от ножовете който съм ползвал винаги по възможно най- безугледният начин - то си личи от вида на ножа. Аз лично с него проблеми НИКОГА не съм имал и винаги съм го харесвал - лесно се точи и става за сечене и същевремено реже тънко. Секъл съм предимно дърва и подпалки, рязал съм какво ли не. Пробвал съм го и на сечене на кокъли макар и рядко - проблеми не съм имал. Колегата след като спомена за проблема си направих проба с моя А1- понеже въобще не ми пука за него. Секох кокъли на агне и на овца - даже го и заснех с камерата. Последствия за острието - никакви - реже си като преди. Обаче при един от удорите ми се отплесна ръката малко като замахнах и ударих с предната част / горната към върха/ пода отдолу, а пода беше от мозайка. В следствие на което се получи лек проблясък в удареният участък. Няма нащърбване, няма отчупване. Разбира се всеки уважаваш себе си ножар не би трябвало да сече кокъли с ножа - има си други инструменти за тази цел. Аз лично го правя много рядко и с ножове за които не ми пукак какво ще се случи с тях.
  3. Да, и двата ножа - Аврора и Биг Маунтин скинъра са страхотно изработени. Аврората според някой специалисти е идеалният универсален нож. В интерес на истината дръжката й е неверятно удобна. А Скинъра пък реже като............, не той не реже - просто преодолява с неимоверна лекота въже, месо и прочее материали. Лично аз съм изумен от лекотата на реза и заводската му заточка! Евала на БРКТ - разбират ги тея работи ей! Задължително ще се сдобия и язе с един такъв скинър! Той става не само за дране, а и е идеален за разфасоване.
  4. Материал на острието: неръждаема стомана 440 Твърдост на острието: HRC 57 - 59 Така са написал. 440С ако е закалена грамотно си е прилична.
  5. Вече мога да се похваля и то с удоволствие. Горд собственик съм на поредните произведения на изкуството излезли от ръцете на световно известният майстор. Гогато човек вземе в ръка такова творение разбира защо майстора е световно признат. А след като започне да реже и забрави кога го е точил за последно си спомня с благодарност за факта че въобще го притежава. Дано майсторът е жив и здрав още дълго време да радва любителите на остриетата по цял свят.
  6. Най - накрая и на мене ми остана време да се похваля с една нова придобивка - филетиращ сгъваем нож на ЕКА-Шведска фирма която прави ножове от ..........1882 година. Когато говорим за традиция това имам в предвид. Ножовете на ЕКА които са от сандвик - 12С27 са известни отдавна на почитателите на скандинавски остриета. Техният сандвик е закален 57-59 и притежава прекрасна износоустойчивост. Дървото също кантрастира идеално с острието. Като цяло сглобката е перфектна и ножката е идеален за фино рязане и обезкостяване - реже дори ненаточена благодарение на геометрията. Острието е дълго цели 13 см. Ето още 2 нимки:
  7. суворов

    БРКТ

    Ревю на БРКТ - Ъпланд Специал. Аз лично след като прекарах доста време в ползване на моят Барк ривър модел Ъпланд специал мога смело да заявя че това е един от най - тестваните ножове който сме пробвали!!! То не бяха прасета, то не бяха кости, то не беше въжета / досега Ъпланда е първенец на въжето и май скоро нищо няма да го измести от там /. Да се реже с този нож е просто УДОВОЛСТВИЕ!!! Ето някой от старите ми снимки: http://img229.imageshack.us/img229/6906/dsc00566ur1.jpg http://img81.imageshack.us/img81/1056/dsc00569ri9.jpg http://img229.imageshack.us/img229/1992/dsc00574rx5.jpg Това е ножето. http://barkriverknives.com/gallery/uplandspecial Малко ТТ данни: Стомана - A2 / инструментална стомана /, дължина на острието - 4.000" инча, обща дължина на ножа - 7.750", дебелина на ножа - 0.170", общо тегло на ножа - 4.500oz, видн на скосяването - Convex, вид на танга - Full Exposed, Hardness: 59-60RC. Ножът идва с прекрасна кожена кания, като моята е правена в ... Сърбия! Прекрасна изработка и качество, както на ножа - така и на канията. Ножът е типичен скинър/ за дране /, но е и прекрасен за разфасоване - просто ЛЕТИ през месото. Спокойно издържа две прасета около 90 кила / дране, разфасоване, рязане на кокълите / и после бръсне, е не като в началото на бръсне. На въжето подробно сме описали как се представя в темата за тестовете. Интересното е че независимо дали работя по животно или го тестваме на въже благодарение на конвекса " режещият ръб " остава чист. Освен това А2 в изпълнение на Барк Ривър се точи изключително приятно и бързо - след всичкото въже което отрязахме с него, бяха нужни около 20 тръкванета на подложката с паста за да си върне първоначалната острота. А2 на БР е една от любимите ми инструментални стомани и има защо - точи се лесно, държи рез забележително добре, не е крехка. Бърк ривър се превърна в любимата ми фирма след като се убеждавах многократно в качествата на моделът Ъпланд специал. Поради същата причина се сдобих вече с доста баркита - различни модели Very Happy! Минусите на ножа и като цяло на продукцията на фирмата - високите цени, А 2 е ръждаема стомана / задължително ножът трябва да се полира преди употреба, което повишава неимоверно корозионната му устойчивост /, конвексният гринд. Конвексът / всички баркита мисля са конвекс / се прави на ръка от майсторите на Майк Стюарт / президента на фирмата /. Точенето на конвекса е доста странно и приятно за мене занимание - след като веднъж го усвоите ще ви доставя удоволствие да го правите и ще бъдете впечатлени от остротата която ще постигнете. Разбира се трябват ви необходимите пособия и теоретична подготовка. Забравете да точите конвекса на пособия от рода на Спайдерко шарпмейкъра примерно. А 2 е сравнително финозърнеста стомана и се точи изключително остро!!! Като цяло продукцията на фирмата БРКТ се отличава с високо качество и цена, марката е от любимите на американските и европейските ловци и любители на природата. Официалният сайт на фирмата - http://www.barkriverknifetool.com/ За в бъдеще ще направя ревюта и на други модели на фирмата, както и обяснения, пояснения и прочее за начините и пособията необходими за заточка на конвекса по начинът на Брак Ривър !
  8. Н690 е прекрасна стомана ако е " опечена "както требе. Типичен пример са ножове те на Бенчмейд от тази стомана - тествали сме от тях и съм очарован - резултатът му е доста добър, като съотношение - качество - цена.
  9. Този е много приличен колега - един познат си го взе преди време - за разлика от БХ2 този си е правен в Япония и това си е означено на ножа. Има невероятна ръкохватка. Момчето каза че му стигало спокойно да оправи с Roughneck Hunter две прасета и още нямало нужда от точене. Ако е на прилична цена и ти харесва - вземай го!
  10. E та те за тоя нож роман мога да напиша! Един от любимите ми е - евтин и качествен! Не ти пука особено какво правиш с него - и затова съм го ползвал почти за всичко. Единственото което мене ме притесни в началото беше че е написано на острието че е правен в Китай. След като писах на къстъм сървиса на Кершшоу ми отговориха следното: Стоманата е АУС 8 - произведена в Япония и термообработена в Япония. В Китай само се слагат дръжките и каниите се правят. Преди да се пуснат ножовете на пазара минават през качествен контрол. Аус 8 се точи МНОГО лесно и държи рез прилично добре. Сравнително бързо губи бръснещата острота, но дълго запазва работната си такава. Стоманата е с прекрасно съотношение на корозионна устойчивост, леснота на заточка и износоустойчивост. Острието на БХ2 има прекрасна геометрия, но заводският ъгъл може да бъде намален още. С моят съм правил експеримент - цепил съм сухо дърво - дъб или бук и след това реже мек домат на тънко - да се снимаш през него. Дръжката ще е по удобна за хора с по - големи длани. Канията на мене лично не ми харесва, но това е поправимо. С две думи - прекрасен нож за цената си! Но на вкус и цвят приятели няма!
  11. ЕВАЛА за тази част от колекцията която показваш ! Нямам думи! А това от римско време ми скри шапката просто! РЕСПЕКТ!
  12. Хатори прави прекрасни неща, за съжаление цените не са по джоба на всеки. Аз също не съм чувал лоши неща за продукцията му. Нямам негова продукция и не ми е попадала в ръцете. Опитах се чрез мой познати в Япония да си поръчам при Хатори няколко ножа, но ми отговориха че следващата година и половина е зает с поръчки от Русия и работи приоритетно за братушките - с други думи не ми приеха поръчките. Така че ако ви изпадне нещо негово на прилична цена и ви хареса - купувайте.
  13. Точно така - и аз съм фен на такива преживявания. А и ми се е случвало при дълги ловни преходи колега да изкълчи крак и да не може да ходи, така че трябваше да правим носилка и да го носим .
  14. ОБщо взето, това което казваш са отзивите в нета за Бусе. С две думи - въздух под налягане - грубо казано. Обаче интересно и приятно ме изненада дизайнерски нож от фирмата им Суамп Рат - стомана Д2. Ножа е сафари скинър и ми беше пратен за тестове от задокеонските ми авери. За сега се представя доста добре. Като приключа с тестовете му ще пиша допълнително за него.
  15. Мора 200о ако искаш кажи - ще ти пратя координатите на човека който ги има в магазина си и го получаваш. Бък от 420 ХЦ е мн. добър вариант за бюджетен ловен нож, но при по - невнимателна работа / удар в кост или в твърдо дърво / е възможно отчупване на мънички парченца от режещият ръб и/или микроскопични спуквания. Ако обаче го ползваш само за рязане и дране проблеми няма да имаш.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.