Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2020

dumbi

Ловец
 • Content Count

  28
 • Joined

 • Last visited

Reputation Activity

 1. Like
  dumbi reacted to ivan..dimitrov in Да променим срока за лов на водоплаващ   
  Кои сме, че да решаваме до кога ще ловуваме.......!!! Някои искат да ловуват и 12 мес. в годината, както и собствениците на оръжейни магазини...ама нейсе!!!
  Пръдльо излязъл по телевизията и ми обяснява как се борави с железото....може и да го разплача!!!! Всичките акъл дават!!!
  Ама в една държава в която АЗИС е главен герой не чакай нищо....
 2. Like
  dumbi reacted to canidae in Какво правят ловците в Германия в "свободното си време "   
  по отношение размислите на колегата "Горски" да допълня:
  имат 70 000 "дружинки" (т.е. на дружинка по 5 ловци)
  ловната площ, на която се ловува е 32 милиона хектара (т.е. около 450 хектара на дружинка)
  И сега нещо и от мен:
  Курсът за ловци варира от 1500 до 2000 Евро и може да продължи до 6 месеца, всяка събота и неделя. Ловния билет струва различно във всяка провинция, например в Баиерн струва 50 Евро на година, а в Раиналд Пфалц около 80 Евро. Допълнително се плаща и ловна застраховка, която варира (от 25 Е. нагоре на година, като често и кучето е включено) и е задьлжителна. На лов може да се ходи всеки ден по време на ловния сезон, който започва на 1.05. с ловът на сръндаци и диви свине. Моето лично оръжие мога да го преодстъпвам на всеки ловец, срещу копие на моето разрешително за оръжие и една бланка, която се попълва от двамата ловци с подписите им.
 3. Like
  dumbi reacted to todir in Вълци, рисове и мечки бродят край “Чернобил”   
  Ами до колкото си спомням реактора в чернобил е бил графитен и е работил с природен уран и като отпадъчен продукт се е получавал плутоний. Та на уран-235 периода на полуразпад е няколостотин милиона години а на плутония няколко десетки хиляди(не помня точни числа) и да кажем една карантина 30-40к години да изчакаме плутония да се разпадне би трябвало да стигне защото урана не е толкова драматичен
  А като сме го подкарали така за ядрени карастрофи да спомена, че същото като в зоната на чернобил се вижда и в атолите във Френска Полинезия където се извършват френските ядрени опити. И там природата се е възстановила до степен на пълно оздравяване. А последните ядрени опити там са от няма 20 години.
  Въобще велика сила е природата само дето страда от тежко паразитно заболяване наречено човек
  PS: Ето го и филма, приятно гледане

 4. Like
  dumbi reacted to old_hunter in мнения за + и - между тези видове пушки?   
  За огромно съжаление няма как да не се съглася с колегите, които са прави в по-голямата част от твърденията си. Националната гордост е едно, а реалността, уви - съвсем друго. Наистина е жалко, че при добре развитата ни поне в миналото оръжейна промишленост нямаме нито едно конкурентноспособно ловно оръжие.
  Поздрави и наслука!
 5. Like
  dumbi reacted to snaiper. in мнения за + и - между тези видове пушки?   
  А защо се набиваш в омагьосан кръг на "умниците" в завода ? Каквото и да правиш,пушката или поне кутията и затвора са си на над 60 години.Сега излизат със новината че цевите били вълшебни.Направо живеят 30 години назад.Нито патроните ги има нито са по-различни.За стойките за оптика да не говорим.Единственото предимсто на мосинката е ако имаш достъп до евтини патрони.По-истинските са на цена на останалите средни калибри.
  На цената на нов Мазалат със невероятна браунингова цев ще си купиш ЧЗ,после матрици за патрони и ще ти излизат колкото готови Х 54.В които не знаеш какво има,освен куршума от черна ламарина.
  Но...ти си знаеш.
 6. Like
  dumbi reacted to Alien in Самоизтребването продължава !   
  Аз пък съм против!
  Поне докато около София (на не повече от 30км) няма поне 5-6 комплекса, където може да се стреля на воля, както с гладкоцевно, така и с нарезно. И преди да почнат разсъжденията, че е пренаселено и няма къде - подножията на планините предлагат чуденсни места за полигони, а районът около Ст.Планина е доста слабо населен. Едно е да ходя из гората с хора, който за изгърмяли на тренировка по 5-6 хил.патрона, преди сезона и съвсем друго е някой, дето и сухи тренировки на вилата не е правил.
 7. Like
  dumbi reacted to drone Nick in Самоизтребването продължава !   
  Аз съм ловец от 1983 година и ще ви кажа , че няма нищо ново под слънцето. И тогава се стреляха ловци ,някои мряха, други оживяваха. И тогава нямаше дисциплина и много хора си правеха каквото им скимне на лов или на пусиите,щото си имаше също тикви безмозъчни или "професори". Само дето нямаше достатъчно информация за случаите на национално ниво и сега когато я има ,ви се изправят косите и някои се чудят какво става с нас аджеба ? Ами нищо особено - просто няма промяна в човешкото съзнание от времето на Цезар насам, само сме станали малко по-рафинирани и изобретателни в много неща, като си въобразяваме, че ще променим битието с псевдомерки във всяка една област.
 8. Like
  dumbi reacted to м. Асен in Самоизтребването продължава !   
  Вече ми е ужасно да чета новините, добре че няма опасност за живота на колегата ... едните ловували в група, пострадалият обаче самостоятелно /кой знае за какво/ ... и излязъл срещу дружинката ... другият се целил в нещо излетяло, уцелил човек на земята ... всичко звучи абсурдно и, извинете ме, но и малоумно ...
 9. Like
  dumbi reacted to JOR8 in Отново има прострелян ловец по време на лов за дива свиня   
  Още преди време бях писал, че темата за безопасния лов, дисциплината и спазването на елементарните правила се изтърка по форумите и пресата, но и че ловджийската общност включва граждани на Република България, които живеят в свят без интернет, без радио и телевизия и вестници, или умишлено са се изолирали от тях. За тези сънародници новините за нещастните случаи не достигат, или много късно, следователно нямат стряскащ и дисциплиниращ ефект. Сигурен съм, че в нашия и други ловни форуми почти няма колега, който да застава на пусия без да се увери поне, че е взел необходимите мерки за безопасност. Който да отива до пусията със заредено оръжие без предпазител, който да броди в гората около мястото си и да го напуска за щяло и нещяло, с риск да вкара съседа си в беля, като се остави да бъде наранен, та дори погубен вместо дивеча.
  За нас темата дори се изтърка и се чудим как въпреки многото писане и коментари все още стават сакатлъци. Стават, поради същата причин, поради която при промяна на закон и даване на гратисен период от 2 години за свършване на дадена работа или изпълнение на предписание, хората винаги чакат последния момент и се скупчват на гишетата, за да чакат с часове и пак да не успяват да свършат работа. Такива сме си ние, такъв ни е генът.
  Защото 5оо г0дини осм&нско вл&дичество сме оцелялвали като сме се учили как да избягаме от контрола на властта, как да вършим забранени неща като обикновена рутинна дейност. И как този, който е трябвало да те надзирава и санкционира си е затварял очите, защото те е поробил, та по-добре да помине с погача и мехче вино, вместо да ти тури белезника и да те отведе в зандана.
  Трудно с променя съзнанието братя, но не е невъзможно. Писано ни е е да не оставаме безразлични и нетърпими към онези у които съзираме слабости. Те ще помрънкат, пък ще ни послушат. От нас зависи. И те така...
 10. Like
  dumbi reacted to м. Асен in Отново има прострелян ловец по време на лов за дива свиня   
  А даваш ли си сметка, че тогава са били 80-100 000 по-малко, отколкото сме сега, при това при 1,5 млн. емигранти ?
  Знаеш ли, че тогава се ставаше по-трудно ловец, отколкото член на БЗНС, което пък ставаше само като някой от тях почине ?
  И че всеки си пазеше мястото всякак, защото веднъж изгонен, почти нямаше връщане, и редът беше истински ?
  И какво толкова ви пречат сигналните цветове, или куршумите, или да не зареждаш от село още ...
  Те като караха москвичи, сега москвичи ли караме ?
  Те мобифони имаха ли ?
  Те така ли бракониерстваха на провала ?
  Те /светла им памет/ ако ни видят как ловуваме, няма да се изкефят, бъди сигурен !
 11. Like
  dumbi reacted to Forestar in Йордан Опиц или да ти е ба държавата   
  Не колега, не "законотворците", а точно населението(не народа, защото не сме такова нещо)....
  Престанали сме да бъдем народ през 1442 г. с леко пробуждане в края на ХІХ и началото на ХХ век.
  Може да станем народ ама след 100 г., ако все още нещо е останало от нас по тия географски ширини.
  Защото ако бяхме народ да сме ги измели "законотворците" още '92 г.
  Това се плодовете на мирната революция или преход, кой как иска.
  1000-ди пъти съжалявам, че нямаше тогава кой да поведе армейските капитани...
 12. Like
  dumbi reacted to val4ak in Йордан Опиц или да ти е ба държавата   
  Аз си извадих неколко извода за себе си:
  1.Ако видя някой посред нощ в хола трябва да;
  а)Се обадя в полицията
  б)Да му сваря едно кафе (сервирано в картонена чаша да не се изгори) и заедно да изчакаме полицията.
  Защото...това може да е добрият самарянин от Тимур и неговата команда а аз нямам никакво основание да се съмнявам,че краде.
  2.Ако заваря някой в хола си трябва първо да помисля,че:
  а)Той е дошъл тайно да ме изненада,като изчисти детайлно жилищните площи с прилежащите в тях домакински уреди и електроника.
  б)Ако е нарамил плазмата и ми размахва пред очите 40см отверка,винаги първо трябва да допусна,че е открил вабричен дефект и е дошъл тайно да ме изненада,като го отстрани.
  в)Дори и да допусна и имам основателни съмнения,че краде първо трябва да пусна проучване чрез Галъп Интернешенъл,за предпочитанията му.Дали да бъде прострелян със законно или незаконно огнестрелно оръжие.Очевидно,това има значение.Ако предпочитанията му са за незаконно оръжие,сядам в ъгъла и чакам идването на полицията.Все пак,ако не носи нищо в ръцете аз нямам право да се съмнявам в добрите му намерения......
  г)Ако има съучастник,гласуваме какво да правим от там нататък.След преборяването на гласовете,уведомяваме ЦИК.Гласът на съучастниците,както знаеме винаги имат по голяма тежест от тези на жертвите!!
  Извод.......
  300 пъти наивен глупак,отколкото веднъж жертва на престъпление!!
 13. Like
  dumbi reacted to gre6nik in Йордан Опиц или да ти е ба държавата   
  Добрее ...
  Че държавата е шибана - шибана е, че я няма - ми - няма я.
  Гледах частично сутрешния блок. Ми - човека който защитаваше присъдата е ПРАВ. НЯМА ПОЛИЦИЯ в тая държава!!! По брой полицай на глава от население сигурно сме на едни от първите места в Европа и какво от това... голяма част от полицайте ни са некадърни - не знаят как да извършват задържанията и да събират доказателствата по надлежния ред така че задържания престъпник да бъде осъден в съда. Някои не знаят, а има и такива които нарочно не събират читав доказателствен материал... Има и такива които явно се стараят, но за да се стигне до това положение в което се намира народа и така яростно да се дискутира темата за необходимостта от реална възможност хората да се защитават явно те са малко.
  Аз притежавам КНО и в доста голяма степен съм запознат с това кога мога и кога не мога да го ползвам...
  В предишните постове прочетох неща които вече не важат - изискването за съответствие на използваното оръжие спрямо това на нападателя... няма такива неща, има заплаха и тя трябва да е продължаваща... Темата е дълбока и едва ли е тук мястото да потъваме в нея.
  Реалността е че родната ни полиция в болшинството случаи е РЕГИСТРАТОР. Тя си води прилежно документацията (преписките) и на края те вика да се разпишеш че прекратява издирването понеже не са открили извършителя. До сега само един път не са ни търсили да се подпишем че не са открили извършителя, ама сигурно защото им е неудобно - 2 часа след деянието им дадохме видеозапис на който извършителя минава на 2 м. от камерата, снимка разпечатана от записа и информацията че яко се е нарязал на стъклото чупейки прозореца - НИЩО...
  От друга страна - я се замислете - ЗА КАКВО И Е НА ДЪРЖАВАТА БЕЛЯ НА ГЛАВАТА ДА ДАДЕ ПРАВО НА ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕК ДА ЗАЩИТАВА ОСБСТВЕНОСТТА СИ???
  Имате ли представа колко голям криминален контингент се изхранва смучейки кръвта на обикновения българин постоянно обирайки домовете му???
  Какво би станало ако се даде реална възможност гражданина на Република България да защити себе си и имуществото си???
  Първо - в началото ще има някой и друг гръмнат крадец, но това бързо ще ги корогира и стрелбата ще намалее - който му е мил живота - няма да краде.
  Второ - след като криминалите схванат че нещата са се променили и останат гладни - ще се сртупат къде.... на жълтите павета да ревнат че умират от глад ...
  Така че - за какво им е на управляващите ни таралеж в гащите... нека криминалите си смучат народа - така няма да занимават тях.
  И не търсете виновниците в сегашното правителство (въпреки че един чичко в къса побеляла коса дето бил в комисията по тези въпроси излезе да ми обяснява по телевизора че виждаш ли - в Америка можело ама там хората имали друго мислене... ние българите сме щели да се избием ... глупости на търкалета...) ВСИЧКИ правителства до сега имат своя принос за сегашното положение.
  И те така те...
 14. Like
  dumbi reacted to garry in Йордан Опиц или да ти е ба държавата   
  Като пуснал темата искам да уточня, долу-горе съм запознат с делото.Има неща, които са спестени на публиката в ощърб на Йордан Опиц и погледнато формално "съдът си е свършил работата" , До тук добре , но има едно "НО". Когато седнеш пиян ими дрогиран зад волана и отнемеш човешки животи за мен е равносилно на това което е извършил художника /въпреки че НК е различен за случаите/. Не може един натряскал се до козирката да убие хора с колата си, съдът да го остави извън затвора защото "физическите му увреждания не позволяват ефективно излежаване на наказанието" и същия тоя да се появи на клипче по нета как си кема жив и здрав по Кофия/ ново име на София/. За какво правосъдие говорим?
  Съжалявам ,че ще дам пример със "старите европейски демокрации", но това просто там няма как да се случи. Ще има плащания ,ще има вина и накрая съм сигурен ,че тази ситуация щеше да е тълкувана по съвсем друг начин от съда там в полза на сегашния "виновен".
  Когато "адвокатите" почнаха да пишат законите от началото на демокрацията, нещата отидоха към излуй гащи. То пъ и едни "мастити" адвокати се извъдиха на 90% рожба на ВСШ "Г.Димитров" с 2г./4 семестъра/ право и по татово време нямаха право да работят като прависти ако не завършат задочно ЮФ на университета. Дойде "промяната и знайни и незнайни "войни", кой от криминалната ,кой от стопаните пръкнаха та се не видеха."Гепиха" с $ по некой и друг съдия и прокурор и тръгнаха да оправдават бившите си контингенти щот "пари кат шума". Лошо нема. Парата требе се върти. Само ,че се извъртя и цялата система. Свидетели сме на какви ли не гимнастики, на какви ли не куриози, на какви ли не далавери. И какво от това.
  С комшиите от запад ту се псуваме ,ту се целуваме, ту се дърлиме ,па се и братя се наричаме, само ,че те имаха една операция "Сабя" кат си поуредиха къщичката и 1500 съдии и прокурори седнаха на скамейката. Защо ли? А ние?
  Пак ще се върна на "старите демокрации" , когато държавата е безсилна да се справи с определен проблем го оставя в ръцете на народа, като дава съответните параметри. Тука кво? "неизбежна самоотбрана" - мъглявината "Андромеда". Нещо в нищото. Кат се формулира така, ми да се даде право на куцо кьораво и сакато, на баба и дедо от село да имат и те оръжие по избор. А то кво излиза иде разбойника с пищов а баба или дедо немат адекватно оръжие за самоотбрана. Резнати са им гражданските права гарантирани от конституцията.
  Още много може да си пишем и приказваме на тази тема. Основното за което написах "...да ти е ба държавата" са два скорошни случая в мой познати/па и един куп други/ и Опиц беше върха на сладоледа.
  Първият в края на май обраха вилата на дружка. След седмица хващат обирджиите /евала на полицаите/. Обаждат се на мойта дружка и по телефона, той уточнява намерените в групата вещи по сериини номера,марки, белези и т.н. които са в районото . Оказва се голяма банда. Излиза ЦЦ по ТВ и съобщава факта " заловена е група..." До тук добре, обачеее преди дни го викат в полицията и му връчват да подпише прокурорска преписка за прекратяване на производството "ПОРАДИ ЛИПСА НА ИЗВЪРШИТЕЛ" Е а сетете се как е гръмнало районото щот има и "вити" ора, та сеги ша чакам да видя развитието публично
  Случай №2. На близък мой. Къщата му е със СОТ ,камери и т.н. Той в провинцията и му се обаждат от СОТ ,че къщата е думната. Счупили разбойниците камерите но не видели 2бр и си снимани ка си требе. Като филм. Турил главния юнак дамски чорап на главата ма забравил ,че сме у 21 век има програмки за възстановяване на лица /що ли му дреме на обирджията дъл е с чорап или не, въпрос на малко повече пари за некой по веригата / Та едва след седмица го викат в полицията да занесе записа след като той сам им е казалняколко пъти че има такъв, а оглед така и не е правен освен със СОТа външно.
  За какво говорим въобще? почвам да се чудя дали след като Дянков не отказва на полицаите да им вдигне заплатите , те не са дигнали мизата на "жиганите" Може да са и дознателите или следователите. Знае ли човек, но всички са на ципочката.
  Оказва се ,че престъпника е 2-3 крачки пред нормалния човек в защитата от държавата, па "битовия престъпник" ептен.
  Предполагам ,че всеки един може да даде примери с него или близки имали греховни срещи с бандити или правоохранителни и правораздавателни органи та за туй още веднъж "..... да ти е ба държавата"
  Държа да уточня - далеч съм от мисълта, че всички служители в цитираните системи са боклуци. Напротив, много си вършат съвестно работата ,но като цяло системата е прогнила отгоре. Който и да дойде на власт го е страх да стъпи там за да не пропадне, слага следващата гнила дъска и така с години мост от гнилоч.До кога - никой не знае.Експеримент за историята. Ехх вропейци по приказки и гащи, анадолци по душа
 15. Like
  dumbi reacted to Явор in Йордан Опиц или да ти е ба държавата   
  Колеги казуса може да се раздели на две. Първо в която и да е правова държава притежанието и използването на незаконно оръжие е подсъдно. От друга страна битовата престъпност (а и не само тя) стана нетърпима. Особенно цигънските изтъпления. Необходими са законодателни промени. Съгласен съм, че трябва да се дадат права за употреба на притежаваните оръжия за защита живота, здравето и собственоста на гражданите. Щом държавата му е дала право да го притежава и използва защо да го спира да си защити живота и собственоста? Не бива обаче да се толерира незаконното въоръжаване. Относно притежаването на късо нарезно се залита. Не е нужно то да става масово. То лесно може да се изнася и носи скрито. По добре да се разреши гладкоцевното. Дай на хората, всеки читав по закона да си купи и да има в дома, и да използва, и е достатачно. Бабите и дядовците няма да ръгнат по улиците с двуцевките. Циганора няма да се въръжи защото ще го спрат изисквания като образование, платени данаци, постоянен адрес на който да е оръжието, свидетелство за съдимост и други такива. Сега са други времената и хората, никой няма да тръгне да дига въоръжени въстания. Жалкото е, че чух един путат, гербераст да обявява, че народани не ставал да му се даде оръжие. То и той не става за депутат, но сбърканата ни избирателна система го е направила.
  По конкретния случай и аз бих застрелял крадец, ама с законно оръжие и вътре в имота. Пристрасни сме защото заплахата да сме жертви и закона да не ни дава да се защитим е страшна. Тука е болното място. Това трябва да се промени. За съжаление случая ще се изкриви и вместо искане на права и законови мерки ще иде в посока виновен или не.
 16. Like
  dumbi reacted to м. Асен in Лов на дива свиня- ловен сезон 2012/2013 год.   
  ................
  Честита Нова, и наслука !
  Този пост модераторите да го сложат като "служебен дежурен коментар" на всички "сачмалии" !
 17. Like
  dumbi reacted to Stier in Презаверка на ловен билет   
  +Бонуси за перфектно свършена работа....
  Това е мила родна картинка и то повсеместна ,но тук е показателно как се управляват пари без никакъв контрол и без никава яснота как ,къде и за какво се ползват,....
  Това е "Узаконен грабеж" и да членуваш без да имаш никави права,само задължения,.....нмо така е ако искаш.....
  Тая тема е "дъвкана" и преди така и датите за подновяване и плащане на таксите за следващата година.
  И уж ловен сезон/година,а се ограничава от календарната година.....
  Щом не ловуваме цяла година/осв.хишник/,то защо трябва да се съобразим с края на годината за да подновим билети?????А сезона не е свършил та да почва нов.
  Леко сравнение:В държавата която ловувам сега сезона почва на 01.04. и това се брои за начало на ловната година,оттогава се заверява ,плаща и наема ловен участък.Що ли е така ?????
  Затова за себе си съм решил,....плащам членство още един сезон у нас и карай,минавам в нелегалност,ако имамкъсмет....
 18. Like
  dumbi reacted to nqkoiotnqkade in Презаверка на ловен билет   
  ================================================ Причината е ясна:Бърза и 100%събираемост!Ако не си завериш билета и ловния сезон за теб приключва.Ако ни изтърват да плащаме след сезона то половин година ще им бавим паричките,които сега за нужни за банкети,добавки и т.н.покрай празниците.
  Да не мислите,че тези пари отиват за опазване на дивеча и въобще някакви грижи за дивеча+
  Луда работа!
 19. Like
  dumbi reacted to ilian 777 in Лов на дива свиня- ловен сезон 2012/2013 год.   
  Ами не е много трудно,първо имаме перфектен район,второ много добра организация,трето много слугуване на дивеча(подхранване,лекарства,масла ,калилки ит.н.)
 20. Like
  dumbi reacted to rusatov in Лов на дива свиня- ловен сезон 2012/2013 год.   
  Здравейте колеги,
  днес отново имах невероятен късмет и слука.Дружинката отстреля общо 3броя прасета,аз отстрелях двете и двете много големи(170-180кг 5и двете) едното е с около 22см трофей.Общо за сезона станаха 10броя прасета които съм отстрелял,направо невероятен лов се получи днес.Трофейния глиган падна на втория изстрел,но продължи да мърда още 10минути,след което му сложих край на мъките,бяхме завардили перфектно и прасето имаше късмета да излезе на мен.Второто го отстрелях в 16,00часа кучетата го дигнаха и аз на едно място което се варди от 4 ловджии бях сам избрах си едно от местата и зачаках,мръднах 15метра нагоре-надолу че ми замръзнаха краката и чувам кучето да облайва,погледнах в нея посока и прасето направо срещу мен идва от отдолу,тръгна да се измъква и мина точно през мястото където стоях(там е добра пусия) ако бях там ще ше да ми гази,но направо го заковах(абе бренекето си е бренеке),то е с по-малки зъби около 15см.Ще кача и снимки на моя успешен ловен ден днес.Наслука на всички колеги през оставащите излети.
  (Немога да намаля снимките,голям размер са).Само една качвам засега

 21. Like
  dumbi reacted to drone Nick in Министър демонстрира безопасен лов   
  Абсолютно поръчков материал, еманация на глупостта. Жалко за Нова ТВ да падне толко ниско в невежеството си по темата и да се подлага на глупавите брътвежи на министър Миро и шефа на ловния съюз. За пореден път стана ясно ,че огромна част от журналята освен да правят свирки, за друго не стават.
 22. Like
  dumbi reacted to trepa4 in ПУСИИТЕ- ТРАЙНА МАРКИРОВКА !?   
  При нас задължително опитен ловец води всеки до определеното място. От опит знаем точните места и пътеките на дивеча при гонка. На всеки се обяснява къде е най-близкия до него колега и от къде до къде може да стреля. При ранено животно или ако кучетата заградят животно, влиза в гъстака само един от гоначите. Никой няма право да напуска поста си. След края на гонката един от гоначите събира всички, на определени предварително сборни пунктове. Най-често аз съм ръководител на лова, ако някой си позволи волност го отстранявам веднага. До сега имам само един случай. Този ловец повече не идва с нас на лов. Беше гост.
 23. Like
  dumbi reacted to krasi_75-berta in ПУСИИТЕ- ТРАЙНА МАРКИРОВКА !?   
  Абсолютно подкрепям мнението ти...За това в по-горния си пост,казах:"И други причини"...Всеки ръководител на лов,трябва да познава района си,нали за това са му гласували доверие...Поне при нас е така,иначе за какво са го избрали,но навсякъде е различно или ги избират по-принуда...Знам ли???По-някога,при нас се променят ненадейно пусиите,дали ще се пресече или ще се заобиколи,това се променя за минута.И човек,когато си познава района добре,нарежда хората по пусиите и на всеки по-отделно се остава и му се казва,какво трябва да прави...Нормално е животните да си променят пътеките,точно заради това не те,а ние трябва да се нагаждаме с тях..Много места се промениха,е има си и такива,традиционни(магнитни) и винаги си избиват от там...Затова казвам,че ние 3-4 човека взехме инициативата,да повече се натоварваме,но все пак,сме тръгнали да правим лов,а не въоръжен туризъм в гората...И те така...
 24. Like
  dumbi reacted to slawi in ПУСИИТЕ- ТРАЙНА МАРКИРОВКА !?   
  ...безразборната,сеч,офроуд,коли,мотори временни горски пътища за изкарване на дървесината,туристи,гъбари и т.н.са фактори,които по една или друга причина водят до смяна на вървищата на дивеча.
  Ако има табелки с номера или изчезват или стават ненужни за преходния ловен сезон.
  Редовните посещения в ловищата,есенната таксация и мероприятията сврзани с нея, / ако се водят читаво/ са тези които ще определят новите вървища и от там пусиите разположените по тях.Но си иска работа и мераклии, щ'от от РС не става.
 25. Like
  dumbi reacted to zarkohunter in Лов на дива свиня- ловен сезон 2012/2013 год.   
  Здравейте колеги , много благодаря за хубавите думи по наш адрес с брат ми относно невероятния лов в село Арда!
  Искам да изкажа голямата си благодарност на колегите ни от Ловна Дружина с.Арда и в частност на Веселин Михаилов за поканата да ловуваме на тяхна територия.
  Там освен хубавата слука която ни споходи , създадохме нови приятелства с готини и гостоприемни хора , което увеличи многократно приятната емоция от уникалния лов.
  Наистина както разказаха колегите по-горе минути след заставането ми на пост , на фона на непрестанния лай на кучетата и гърмежите на гоначите по дивечовата пътека на около 15-20 м се появи голям лисугер който успях да отстрелям с коршум DUPO в главата. Както сами разбирате от главата и нищо не остана и лисицата замръзна на място . След 10 минути от друга дивечова пътека се появи втота лисица ,която отново отстрелях с коршум Ротвайл Екзакт в главатра . 10 минути след втората лисица реших да събера двете лисици за да ги снимам и седнах на колене пред тях . По време на снимките ми чух , че някаде недалеч отмен нещо голямо трещи и диша дълбоко. Обръщайки се както бях на колене забелязах големия единак идващ към мен . Успях само да се прицеля и стрелях отново с куршум Ротвайил Екзакт в гръдния му кош и повторих с куршум МОНОЛИТ в задницата на отиващото си прасе . След не повече от минута чух единичен изстрел от съседната пусия на която стоеше брат ми Владо , той беше стрелял с куршум Монолит 16ти калибър . Изстрела беше няколко сантиметра под ухото .
  Невероятна ловна емоция развиваща се в рамките на половин час , която ще помним много дълго време !
  Желая много подобни мигове на всики колеги ! НАСЛУКА
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.