Jump to content

ddimitrov64

Ловец
 • Posts

  95
 • Joined

 • Last visited

Допълнителна информация

 • Име
  Димитър Димитров
 • Оръжие
  ТОЗ-34, Берета 686 Оникс, Иж-94, Маузер К-98, СВТ-40, Биатлон-4, Мазалат/с тежкацев/, BAR-II 300 Win. Magnum, Steyr Manliher Pro Hunter Hevy barel - 300 Win. Magnum, Смит и Уессън-686, Щайер М-9, Марголин
 • Куче
  Западно-сибирска лайка, курцхаар
 • МПС
  Митсубиши Паджеро 3500 24V
 • Град
  Попово
 • ЛРД
  Ломци

Recent Profile Visitors

1,755 profile views

ddimitrov64's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

121

Reputation

 1. И докато тези "хубави неща" се случваха, лицето Григор Игнатиев Гогов беше или главен секретар на НЛРС - СЛРБ, или директор на ИАГ или директор на едно от водещите ловни стопанства в България. Все позиции от които би могъл да направи много за ловците. Но уви това явно не е съвпадало с личните му интереси!?
 2. Адмирации за положения труд. Наистина полезна информация. В нашите армейски наставления е SD е квалифицирано като коефициент на "челното съпротивление" на куршума. То има голямо значение за балистичния коефициент. SD обаче не трябва да се абсолютизира, защото ако скоростта на куршума не е достатъчно подходяща за съответния вид дивеч, ще имаме само проникване без деформация на куршума и отдаване на енергия./това се получава при скорости недостатъчни да предизвикат деформация на куршума, но достатъчно високи да пробият цялото животно/ В случаите на свръхбързи куршуми и твърде "твърд" дивеч за съответния куршум може да се получи разрушаване на куршума преди той да е достигнал жизнено важни органи./Такъв е примера за проблемите на военните са проникващата способност на 5.56мм НАТО (.223Рем.)
 3. Става!!! Няма как да не става. Въпросът е, че за стрелба на големи дистанции се иска цевта да е по тежичка за по-прецизна стрелба. Като че ли обаче производителите на цеви и пушки не наблягат на този боеприпас. Може би причина за това е, че в същност 308 Win. покрива възможностите на 30-06. 308Win.реално излиза по-икономичен за производство - когата става дума за армейски и полицейски снайпери. При релоудинг също излиза по-евтино. Същите скорости се получават с почти половин грам барут по-малко. Е, за нас това не е толкова важно, така че ако имаш хубава цев можеш да получиш сериозни резултати.
 4. Привет колеги! Имам опит с тази марка. На моя Щайер Манлихер Про хантър -300WM с дебела цев поставих Нико Стърлинг - Таргет Мастер 4-16х44. Стоя на Щайера 676 изстрела, 80% от които ръчно снаредени патрони към максимума. Още си работи, но го смених с един Сайтрон STAC-2,5х17,5. Стърлига отиде на друга пушка. Недостатък на точно този модел е че отстоянието на околяра от окото е малко късичко и трябва да се внимава да не се получи аркада. Аз не съм имал този проблем, но няколко пъти имаше леко докосване на веждата.
 5. Силата на опън на спусъка наистина е нещо много относително. Дали е "твърд" или "мек" спусъка също е относително. Още има и "дълъг" и "къс" спусък. Усещането е различно и например спусък със сила на опъна 2 кг може да ти се види по лесен за работа отколкото със сила 1,5 кг, но с по дълъг ход. Ако си свикнал да "обработваш" спусъка преди изстрел, мекият спусък може да не ти хареса въобще.При мен например се получава точно така. Имам Щайер със шнелер на спусъка, но почти не го ползвам, защото по-често изтървам изстрела с него отколкото с по-твърдия спусък. В годините опитът ми е бил повече с армейски оръжия, които /дори и снайперите/ имат сравнително твърди спусъци. Това е нормално, тъй като при тях се набляга много на надеждността и безопасността. Поради тази причина съм свикнал да "обработвам" спусъка и да го чувствам през цялото време на прицелване, съпровождане на целта и произвеждане на изстрела. Когато спусъкът ми е прекалено "мек" греша повече. Тези изречения ги изписвам за да кажа на колегите, които имат колебания дали спусъците на техните пушки са "хубави" или не, че това не е от почти никакво практическо значение. Ако се научиш правилно да "спускаш", ще преодолееш недостатъците на спусъка, каквито и да са те. Е в един случай може да е по-лесно отколкото в друг, но това не е причина да се отказваш от определено оръжие. Още повече, че квалифициран специалист може да ти "бутне" спусъка така, че да го омекоти или скъси хода му, за да стане "по-комфортен". Според мен обаче, към това трябва да се подходи, след като овладееш оръжието потренираш достатъчно, свикнеш да работиш добре със спусъка. Тогава ще започнеш да усещаш какво точно не ти достига в спусъка и да го коригираш.
 6. Пушката още си търси нов стопанин.
 7. Пропуснал съм да отбележа, че шоковете са фиксирани. Сходимостта на цевите е перфектна.
 8. Ето такава група прави нарезната цев на 100 метра. 27 милиметра по външния диаметър на пробойните. Маркираните с червено пробойни. Патроните са арсеналски - 11,7 грамов куршум с кух връх. mi6ena-1.doc
 9. Продавам ИЖ-94. Гладка цев - 12х76, полушок/0,5/. Нарезна цев - 7,62х54R. Цена 700 лева. Отделно имам стойка за оптика с двата размери пръстени - 25,4 мм и 30 мм. Стойката е изработена специално за тази пушка по образец на оригиналната стойка на комбинирана пушка ЧЗ. При интерес към сойката и пръстените, цената може да се дискутира отделно. Телефони за контакт: 0898720632, 0878720622, 0886393005.
 10. Имаше ги в магазина на Георги Попов в Хасково, но отдавна свършиха. И аз търся такива, но за сега не съм намерил. Ще карам на релоудинг.
 11. В магазина на ISD - на "Ботевградско шосе" в сградата на "Транскапитал" има такъв - чисто нов, с по дълга и по дебела цев от стандартните. изглежда доста добре.
 12. Ефективната стрелба по дивеч е на не повече от 300 метра. Като казвам ефективна имам предвид вероятност за попадение - от всеки изстрел. И това е възможно при идеални условия - неподвижен дивеч и стрелба от упор - и то много стабилен. Сигурната стрелба по движещ се дивеч е в рамките на 100-те метра. Който каквото да говори, мисли или се хвали - над тези дистанции успеха е голяма доза късмет. До 300 метра траекторията на куршума при 300 WM е предвидима горе-долу като на 30-06 на 220метра. Имам предвид, че на тези дистанции загубата във височина /пропадането/ е в рамките на 15 - 18 сантиметра, които лесно могат да се компенсират на око. От тези дистанции нагоре пропадането става много стръмно и се изисква много точно определяне на разстояния и корекции във височина и ако нямаш достатъчно време да направиш това, точен изстрел не можеш да дадеш. Така, че дистанциите от порядъка на 500, 600, 800 и т.н. метри не са невъзможни, обаче са главно за по мишени. Е, не е лошо и да си помечтаем да улучим и нещо живо, но както се казва: "а дано, ама на дали". А то не е само корекциите за дистанция, ами и ветрец малко да има и той бърка доста работата. Честита Нова година и от мен!!!
 13. Давай смело! Ще стане това: - е това е с дървен приклад, но може да се окаже по-лесно да се сдобиеш с такъв. Този е правен за новата цев. и пушката ще може това на 700 метра. Пет поредни изстрела с армейски патрони, производство 1954 година - 11,8 грамов куршум с жълт връх.
 14. Включвам се да споделя опит. Оборудвах Steyr Manliher Pro Hunter Havy barrel оптика Нико Стърлинг Таргет Мастер с увеличени от 4 до 16. Щайера е в калибър 300 WM. От покупката до сега са изстреляни точно 491 патрона, 90 процента от които ръчно снаредявани, повечето към горната граница на заряда. Оптиката работи безупречно. Балистичните коректори работят както трябва. Прилагам две снимки за илюстрация на написаното. На първата снимка е изобразена една от първите стрелби - началото на януари тази години. На втората - на 08.12.2013 г. Стреляно е от 100 - 110 метра. В първата мишена има три изстрела - куршум HPBT - 175 грейна със скорост 953 м/с, във втората четири - куршум HPBT - 200 грейна със скорост 909 м/с. За да бъда обективен ще кажа, че недостатъка, който откривам е близкото отстояние на окуляра на оптиката при голямо увеличение. Трябва да се внимава с прикладването, защото може да те изненада и при недобро прикладване да се получи удар по веждата. Към момента не съм имал сериозни проблеми, но съм получавал леко докосване при по-хлабав хват.
 15. И това е вярно! И както казва колегата Night hawk влошаването на точността от тези явления има значение при бенчрест стрелбата.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.