Jump to content

lobo2

Ловец
  • Posts

    515
  • Joined

  • Last visited

About lobo2

  • Birthday 02/03/1964

Допълнителна информация

  • Име
    Димов
  • Оръжие
    Иж-54,ФЕГ
  • Куче
    дратхар -ка "Рая"
  • МПС
    пасат
  • Град
    Пловдив-Съединение-Пловдив
  • ЛРД
    съединение

Recent Profile Visitors

1,631 profile views

lobo2's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

88

Reputation

  1. Ти пък... Много бързо се разколебаваш.Чакай да стигнеш доизточването, шлайфането,дръжката,канията.... Няма да се плашиш колега! Действай смело.Все нещо ще се получи.Питай по-начесто и ще стане
  2. Прощавайте,първо за горният пост,но кирилицата нещо ми бе избягала.... Второ,колега Любо,не разбирам понятието боеприпас който няма точност....Ако ще се гледат схеми на траектории по картинките и да се прави заключение някак си не си струва.Не ме разбирай по грешно,нямам ни най-малко намерение да те обиждам,бъзикам и т.н. На лов не се стреля на пределни дистанции.Стреля се сравнително на близичко.На това разстояние /от пусия или като гонач/ този боеприпас е доволно достатъчен.Остана да се види какви са килограмите на самото оръжие и да се направи избора.От .308 нагоре са добри боеприпаси,но за нашите условия са по-мощни от колкото е нужно.На мечки не се ловува или ако се ловува то е такава бутикова история,че не си заслужава да се коментира.Същата е и историята за лов на кози. Просто един обикновен работен калибър.Нещо като Фолксваген-Пасат двойка.То има и Мерцедеси и Ролс-Ройси,но с тях обикновено само се снимат.... Абе няма ли чалъм за едно СКС,гвардейско...може и без щика,макар,че и той ще свърши работа /вместо двунога/
  3. Вземаш един купешки патрон,не стрелян и отиваш при стругар.Казваш му,че трябва да ти направи една тръба с дължина 10 сантиметра,външна широчита толкова колкото е диаметъра при периферията на патрона плюс още 5 милиметра.Вътрешният диаметър толкова колкото е на патрона,като в торната част от вътрешната страна се направи жлеб за периферията на патрона.После да направи шапка с вътрешен диаметър - диаметъръ от външната страна на вече направената тръба и дълбочина около3-4 сантиметра. Шапката се прави от плътно парче желязо и дъното от вътрешната страна трябва да е равно. После си вземаш изделието от две части,сядаш пред масата с чук и дървен дорник и започваш да калиброваш.Слагаш гилзата в тръбата,поставяш шапката,пляс с чука,сваляш шапката,навираш дорника от далната страна,леко чукваш по масата,гилзата излиза и пак от ново.
  4. След м.октомври патрондаша си чистя от всичко дребно до №5.При ловуване от крак / в движение/ в цевта на първия спусък №5,в чевта на задния спусък №3. На гюме,понеже се стреля от близо за бърнета №9,за зеленоглава №7.Но на гюме не съм ходил от години.... Ползвам все още саморъчно направени патрони - 32 гр. съчми с хартиен концентратор...или там както му казват.Тази година слаба работа.Няма още свястен прелет,местната патка е кажи речи на свършване.Гъска още не съм видял.
  5. Темата е добра. От гледна точка на универсалноста при наши условия .308 е добър боеприпас.Става за сърна,прасе,елен,коза.Богат избор на различни типове проектил. Другите два идват малко по-големички.То зависи и от цената на оръжието,цената на боеприпаса,както и от интезивноста на използването. Ама то, кеф цена има ли?
  6. Баш на време да се включа.... Значи няма опасност надсъчмена капачка да остане в цевта.Причината за това е,че зад капачката има съчми ,тапи ,надбарутни капачки....Всичките тези компоненти при нормален изстрел просто измитат цевта. Друг е въпроса когато изстрела е не-нормален.Тогава може ,поради прорив на газове между стената на цевта ,вътрешната, и тапата,самата тапа да остане в цевта.Обикновено засяда в шоковото стеснение.Тогава е меко казано кофти работа. Случвало ми се е,при интензивен лов на пъдпъдък,след много стрелба с едната цев,да се разхлаби патрона в другата цев.Тогава може да се случи надсъчмената капачка да изпадне и съчмите,в резултат от мандахерцането на пушката съчмите да се изсипят от цевна.Ако цевта е дебело смазана,възможно е съчмите да полепнат по стените на цевта от вътрешната страна.Ако, ловеца без да забележи съчмите просто смени обезсъчменият патрон,сложи нов и гръмне,ще му се наложи после да бракува цевта.Казват,че ставала на пъпки,като акне. Въпроса се решава просто и лесно.Просто след всеки изстрел се разменя местото на останалият патрон.Той се вади и се поставя в цевта на първия спусък а новият патрон от патрондаша се поставя в цевта на втория спусък/шоковата цев/. Хубава тема и интересна! Лошото е че на последък нещо време не остава да се следи от близо. На всичките колеги желая здраве и На слука !
  7. От оръжейните магазини,от стрелбищата по надлежният ред.За останалото,за което намекваш ще трябва вазелин.Сещаш се вазелина за какво се ползва...
  8. Печка "Перник" - каквото и да сложиш ще го гръмне.Виж кои ще ти паснат най-добре и пуцай с тях.Не е задължително да са скъпи боеприпасите.Понякога се случва с по-евтини резултата да е по-добър.
  9. А пък на бай Гене от Съединение му запалиха колите......
  10. ...и само ВД-40 да пръснеш е достатъчно.С ГОИ я мажа след края на сезона.Практикувам така от 5 години и проблеми не съм имал.Стара 54-ка /ИЖ/,производство 56г. - една точица ръжда няма
  11. 30-06 е доста разпространен военен боеприпас.Вярно е че се е родил като ловен,но все още воюва по света - картечници Браунинг,болтови карабини и полуавтоматични такива / предимно снайперови/ Каква е разликата между .308 , 30-08 и 7.62 Х51 ?
  12. Няма да се плашиш Ванка ! Той дядо ти все с Лий-преса си е правил патроните.... От старите ловци / че то аз съм юноша бледен де...на 50 години скоро../ съм слушал как са се крили от жените си,парцалче от някъде да отрежат за тапа да го използват....Барута на око,съчмите на око....дивеч много.Ловувало се на гюме. Всеки ловец си имал гьол /езерце,направено с подръчни средства/ до гьола гюме,направено така,че да се преспива в него. Последните гюмето които ги помня бяха тухлени....Като отидеха на гюме ,стояха по цяла седмица зимно време.... Та малко лирично отклонение.... Значи на първо време се снабди с гилзи от твоя си калибър.За капачките си направи една замбичка.Ако не знаеш размера,потърси.Ако не намериш,обади се,чертеж ще ти намерим.За направа на тапи - материал бол.Стари вестници има на корем.И там едно устройство се прави и можеш да произведеш за един ден толкова тапи,че да ти стигнат докато си жив. Остава най-важното - капси,барут и съчми.Тези работи вече трябва да си ги купиш. Най важното ! Гледаш кутията от барута и на нея си пише дозировката - за този калибър,за нормален патрон се слага толкова грама барут и толкова грама съчми. Това е закон.По него не се умува.Можеш да сложиш по-малко,но не и повече. За пъдпъдък,задължително по-малко барут и по-малко съчми.Нормалният патрон с 32гр. съчми е тежък и силен.Пилето става на кайма от близко. Задължително ги правя с 28 гр. съчми,като намалявам и барута съответно пропорционално.Когато работя с барут Сокол е лесно.Вместо 2,2 гр. слагам 1,8гр.С другите барути експериментирам.Направя 4-5 патрона и пробвам на вестник до 10-тина метра.Ако ми хареса битата площ,дълбочината на проникването - добре. Ако не, завишавам ПРЕДВАРИТЕЛНО НАМАЛЕНИЯТ заряд или го намалявам с още. Работи,опитвай и ще останеш доволен от себе си!
  13. Този пич,пък кога най-после ще се научи да прави грозни ножове.....То така не е интересно!
  14. Имам го същият нож.Подарък ми е от познат с когото заедно ставахме ловци в далечната 1990г. Наистина ножа го получих около 92-93г.Имах го за испански до момента в който видях същият само, че от Муела.Няма да описвам канията от шарен плат,подсилен с картон.Дръжката на моят нож е отливка от алуминий или ЦАМ,никелиран.Чирените са хванати с едни алуминиеви нитове....Острието се точи,но не е съм рязал нещо по-отговорно.За дране не е удобен.За чий му е онова назъбване на гърба не знам.Стои си като инвентар на патрондаша.Сека с него клони от дървета за укрития ,когато съм на гургулици или за патки.Върши работа.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.