Jump to content

Н.Николов

Ловец
 • Posts

  82
 • Joined

 • Last visited

About Н.Николов

 • Birthday 04/30/1978

Допълнителна информация

 • Име
  Николай Николов
 • Оръжие
  ИЖ 27M
 • Куче
  Курцхаар Ferro vom Leimbachtal
 • МПС
  Ford
 • Град
  София - Граф Игнатиево - Казанлък
 • ЛРД
  ЛРД "Сокол" гр. Пловдив

Recent Profile Visitors

1,588 profile views

Н.Николов's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

15

Reputation

 1. Колега Анди, Бихте ли определили и развили тезата зад думите "уверявам" и "интерес" в контекста на поста ви? Определено не ви разбирам. В смисъл - кучето ми - курцхаар - е уклончиво но старателно критикувано от почти всички "курцхаар-разбиращи" хора, които са го виждали. Не зачерквам мнения и компетенстност. Но опита ми и времето, както и международните мнения и стандарти, показват, че не чувам истината. Имам понятие от породата и съм се постарал да се информирам за стандартите в Германия и за изискванията към породатата. Чувал съм всичко - тежък е, много е светъл и прочее. Включително че козината му била по-дълга от стандарта. От всичко до тук казано няма нищо вярно. Единствения му недостатък е екстериорен - кожата на гушата му е провиснала. Но това не го изключва от отличната оценка за породата. Ще ви бъда задължен ако ми обясните системата за заинтересуване от вносни кучета в България. Или казано по друг начин - какъв е смисъла да се насилвам да вкарам в разполод немско куче в България? Определено не търся финансова изгода, въпреки, че така написано, не доказва намеренията ми. Определено в Гърция интереса е огромен. Да съзждавам ли че няма да мога да покрия кучка със мъжкаря в България, защото кучето е прието за: - непредпочитан по "българските разбирания за стандарта"; - конкуренция и вмешателство.
 2. Колега Братанов, Въпрос на личен избор и възможности е какво куче ще си купиш. За това си прав! Купуваш си камион ако си доставчик, ако искаш да гониш мацки - вземаш си Ауди А5. Но не очаквай че камиона ще ти гарантира лявата лента на магистралата и не се учудвай че Аудито носи само 300 килограма. В този ред на мисли нека да не бъркаме кучето, кучето за лов и породата за лов. Ако обучението е на ниво се постигат резултати. В общи линии. Разликата с породистите кучета от доказани развъдчици е че носят стил и хъс, които, за съжаление, не се постигат с обучение и са присъщи само за дадената порода. Имам куче. Инвестирах в порода, родословие и качества на родители и развъдна дейност. Не съжалявам. В кучето си виждам неща, на които никой не може да го научи - страст, обоняние, изразен стил на претърсване и заграждане на дивеча... На всеки излет ме изненадва и радва. Смисъла от породистите кучета е да поддържаме качествени породи, със старателно отбрани и селектирани качества, избирани и развити за дадената порода, която да служи на собственика си. Друг е въпроса, колко струват кучетата и къде е всъщност истината за развъдниците и породите. От моя опит мога да споделя, че качеството струва пари. Но парите не гарантират качество. Както навсякъде това важи и за кучетата. Строго съм превърженик на породистите кучета, на чистия разплод, на селекцията и на високите критерии. Само по този начин може да се разчита, че даваш пари за породата която си избрал. Виждал съм кучета от породата, която харесвам, които имат родословия, но са извън критерия. И като работа и като екстериор. Веднага обръщам поглед към развъдчика. Извода си го правиш сам, но истините са леко в страни от реалността. Въпроса е в очакванията и личното удовлетворение. Аз обичам лова. Определено е най-добрата почивка и най-приятното ми изживяване извън децата ми. Кучето ми, подсилва ефекта от всичко, прави ме щастлив и ми радва окото. Дори и да съм без пушка - пак ще съм щастлив на полето с него. Написах всичко това не за да проповядвам закупуването на породисти кучета. Обяснявам че нуждата от определени качества е породила селекцията на определена порода. Но отбирането и селектирането на качества струва пари и време. Поздрав и наслука!
 3. Първо - въпросното "изказване" го коментирахме нагоре в темата. Второ - оказа се че това изказване не е на Сарко. Изказването е продукт на сайта Бъзиклийкс - http://fortisimo.eu/...ichno&Itemid=90. И все пак тезата е справедлива.
 4. Мажат ни с вазелинче колеги. Склонен съм да вярвам, че всичко ще бъде яхнато и изцедено качествено от "добрите" ни политици. Хак да ни е!
 5. Изключително мъчна тема. Не съм загубил другар все още, но знам че някой ден и това ще стане. На два пъти кучето ми беше на крачка от смътта и то с доста продължително и нелеко лечение. Благодарение на Гергана Георгиева все още съм с любимия ми Феро. Изказвам най-искрени съболезнования на всички писали колеги.
 6. Днес е 15 септември. Да е честита учебната година на всички ученици и учители. Пък и на всички бивши ученици. Така или иначе си оставаме ученици на живота. Днес е първи учебен ден за дъщеря ми. Дано да ме радва и да ме амбицира с учението си. Така или иначе май ловец няма да стане. Спокоен съм защото имам и син. Поздрави и наслука на колегите!
 7. Не сме толкова наивни. Както дойде. Аз като се замисля и да е така, пак ще си ходя на лов.
 8. Имам колега, чиято жена е член на нашата дружинка. Преди я водеше само на откриването. Сега, за съжаление, кучето му умря. Не знам по таз причина ли, но сега жена му е всеки излет с него. Истината е, че преди две седмици, аз и кучето ми даже не видяхме пъдпъдък, а моя колега и жена му бяха ударили 12. Без куче!!! Въпросите са: Сам ли е обучил жена си? Надалеч ли работи? Има ли твърда стойка? и Апортира ли добре?
 9. Хахахахаха! Не може ли да плете - няма лов - газ към вкъщи. Да не стане като онзи виц: "- Вали ли навън? - Вали. - А моя глупак тръгна на лов! "
 10. Поздравления за поредната прекрасна изработка Гена! Аз също не съм съгласен, че подобна пушка е "за витрината". Въпрос на личен избор е. Аз лично ловувам с пушка минала през ръцете на Евгени Димов. Доставя ми удоволствие. Харесвам я и лично аз не смятам да я слагам във витрина. Ловувам редовно с любимата ми "девойка" и смятам всяка следваща да минава по пътя и. Гена бъди здрав и радвай колегите и за напред. Поздрави! P.s Имам чест да съм първия с такава накатка на пистолетната дръжка. http://www.nalov.com/forum/index.php?showtopic=25662
 11. Честито на дядото и на родителите. Да е жив и здрав бъдещия ловджия. Много здраве и късмет за новороденото.
 12. Аз нямам никакви проблеми. От 3 години съм ловец, жена ми е с мен от 11 години. Още в началото видя, че като стане въпрос за лов "сменям и говор и картина". На това отгоре се прибирам благ и добър. Тя си извади изводите, намери положителната страна, и сега като се прибера по-лесно прокарва финансови и битови предложения. Така че стана добра симбиоза. Препоръчвам на всички колеги този начин на съжителство. Така или иначе ще се ходи на лов, поне да е мирно и тихо. Наслука!
 13. Колега Kezim, В написаното от мен сам изяснил, че съм прохождащ в обучението на кучета. Срещал съм вашия проблем, но не съм специалист, за да ви кажа праволинеен подход за решението му. Според моя опит: 1. Нормално е за 3 месечно куче да не слуша. 2. Обърнете се към специалист или най-малкото използвайте помагало/книга, за да не си губите времето. Това е от мен. Мога да съдействам на колеги, които искат да закупят куче от чужбина, единствено с личния си опит. Поздрави и наслука!
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.