Jump to content

lama69

Ловец
 • Posts

  1,371
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by lama69

 1. По принцип Манлихер произвеждат оръжие за много армии по света и в различни калибри, но в България калибъра на оръжията е 8х56R /първоначално 8х50R/. Диаметъра на куршума е 8,35мм. 8х57JS/Mauser/, който е с куршум 7,92мм. никога не е произвеждан от Манлихер за България. Поздрави!
 2. Правилният отговор е - 8,35мм. с дължина на гилзата 56мм. Това 7,92 се отнася за Маузеровия 8х57. Поздрави!
 3. Колега, в това отношение Законът е напълно ясен - в България можеш да притежаваш всякакви оръжия или техни реплики, чиито модел е създаден преди 01.01.1900г. Аз лично на този етап съм си закупил една карабина Kentucky в калибър .45 и следващата ми покупка ще е револвер Remington с разделно пълнене. Оръжията се закупуват абсолютно свободно, виж ползуването им е на собствен риск пред Закона, който обаче, не ти пречи по никакъв начин да си впишеш преднопълеща са пушка като ловна и да я ползуваш по това преднаначение. Поздрави и наслука!
 4. Браво Росене! Добър трофей и чудесна експозиция на слуката и куршума! Поздрави!
 5. Съжалявам колега, чак сега видях темата, но освен съчувствие с друго не знам как да ти помогна - моята бретонка е доста едра и яка, но за съжаление вече и ние от 24 дена се лекуваме от анаплазмоза. Мисля обаче, че при кучетата породата не е от значение, когато става дума за трансфузия. Да ви помага Господ в лечението и дано кучето се оправи!
 6. lama69

  ЗАЩО?

  Да бе верно, те още гледат и прасета по кочините, а ние се хабиме да ги гониме из баирите. Явно защото искаме да ловуваме, а не да си тъпчем търбусите с мръвка. Или както вика един стар приятел - "Ако на някой му мислиш лошото - дай му пушка и куче и му гледай сеира."
 7. По принцип тази животинка обитава Америка - Централна и Южна. Иначе случката не се е развила добре, но пък и не съм бил там, за да осъждам действията на когото и да било. Все пак си е стресова ситуацията, както за животното, така и за аварийната група.
 8. За мен е по-лесно да взема само пушката с късата цев-чисто финансово. В момента съм из баирите, ще направим връзка в понеделник и ще договорим подробностите. Поздрави!
 9. Добре де, а само с късата цев би ли продал пушката? Аз не се интересувам от дългата, а като гледам има мераклии. Предлагам ти цена 300лв. за пушката с късата цев. Ако имаш интерес - значи имаме и двамата! В противен случай мога да ти предложа цена от 400лв. за комплекта. Поздрави!
 10. Е, Туловката е наклепана, комплектована със стотина патрона, на кучката изрязах ноктите (до днес не знаех че се прави педикюр на куче). Какво друго - нищо. Евентуално бележка за неочукан от градушката пъдпъдък, щото тука си беше страшно положението, не вярвам да има останали живи, та камоли яйчица. Па ако няма ще пердашиме панички на откриването и ще чакаме Добрия Господ .
 11. Гаранцията е безсрочна - фирмена политика на производителя. Фирмата вносител, чийто представител в случая се явявам аз, гарантира ПОДМЯНА на оптиката при дефект. Гаранцията е валидна при всички случаи изключващи злонамерено въздействие върху оптиката, както и при очевидно неспазване на правилата за монтиране върху оръжието - в случая визирам прекомерно притягане на монтажните пръстени върху прицела, довело до видима деформация на корпуса. При липса на конкретният модел в момента на рекламацията, на потребителя се предоставя възможност за подмяна с друг модел или изчакване до получаване на модела - най-често 10-15 дни. Поздрави и наслука! п.п. Политиката на производителя, задължава локалния дистрибутор, да подменя и продукти закупени от други държави, при наличие на документ за покупка - добра опция, нали? Ние сме подменяли оптика закупена от английски дистрибутор по интернет. В последствие "дефектът" се оказа разхлабен windage коректор, но все тая - клиентът остана доволен, което е важно в тези взаимоотношения.
 12. Доколкото разбрах, предстои създаването на такъв масив, което ще помогме много в случаите при смяна на местожителство.А там ще се регистрира всеки потърсил подобна помощ или поне трябва да бъде така. Подобно на новата единна регистрационна система на КОС. Проблем не би трябвало да има - все пак МВР е не е по-малко сигурна система от МЗ, Те така и така знаят всичко....
 13. Аз лично смятам, че като се създаде единна система за регистрация на лицата с психически заболявания и същата бъде предоставена за ползуване на сектор КОС, то необходимостта от набутване на пари в психодиспансерите би могла да отпадне напълно! А на психотест, да се явяват по необходимост лицата с регистрирани хулигански и други противообществени прояви регистрирани в РУП по местоживеене. Сведенията събирани от районните инспектори и вътрешните справки в системата на МВР също не са за пренебрегване в случая, колкото и да се плюе по полицията!
 14. Напълно съм съгласен с горното! А по повод това в червеното ще допълня - ЗОБВВПИ продължава да се ъпдейтва и то в нелоша посока! Силно се надявам, че няма да има нелепи опити за трупане на политически рейтинг от лаици, ползуващи именно тази платформа, без да имат никакво понятие от материята.Нека работата по Закона бъде оставена на Професионалистите!
 15. Така е, темата е наистина сериозна. Лошото е, че нещата в публичното пространство се преекспонират сериозно и в силно изкривена версия, породена от тотално непознаване на реалността. Опитах се, да обясня реалната ситуация с разрешителния режим в едно интервю по БТВ и въпреки, че не бях подготвен се надявам да съм успял в някаква степен да разсея слуховете за лесното издаване на разрешителни за оръжие и липсата на контрол. Сигурен съм, че в Държавата има много хора, които могат да помогнат за фактическото изясняване на ситуацията и за спиране на наглите спекулации насочени към нашето съсловие и конституционните ни права! Поздрави!
 16. Само фактът, че се е стигнало до подобна престрелка в центъра на града е достатъчно показателен за това, колко неграмотно е планирана акцията! Не че съм разбирач по подобна тематика, но съм УБЕДЕН, че са могли да спипат обекта по далеч по-прост, хитър и безопасен начин. За ефекта не ми се коментира въобще................отиде си един баща, съпруг и син - мир на праха му.
 17. То точно това се гласи! Ще видим що за "експерт" ще е новия земеделец, макар че имам някаква визия по въпроса..................
 18. E, нали просто коментираме правилата за лов тук-там. Кой говори за забрана на гладкото?! Една недомислена или по-точно лошо преписана и наеадаптирана "стратегия" ли? Не мисля, че това би било разумно, а дори и възможно в близко бъдеще! Аз съм ползвател и на двата типа оръжие, но в съотношение 70/30 за гладкото и не мисля да си променям начина на ловуване. Друг е въпросът, че отношението ми към груповия лов далеч не е каквото беше преди 10 години, но това е друга тема на разговор.
 19. Яворе, стига бе, имената се диктуват от модата към момента. Като се замислиш колко имена ги СМЯТАМЕ за български, а всъщност не са..... Това Александър, Тодор, Петър, Димитър, Георги, Мария.......що да изброявам повече. Ама се приемат от мнозинството за чисто български. Та остави ти Себастиан и Ана-Мария да си гледат кефа, ами карай по темата за оръжията.
 20. Честито Ванка, много добра пушка е тази! Аз бях останал с впечатлението, че ще взимаш ЧЗ-452, но на тази симпатизирам повече! Поздрави и наслука!
 21. Колега, оказа се че конете са обект на интерес и при нашенски производители на колбаси, а по статистика за последната година в България са заклани само 147 коня. Останалите явно са застреляни, но НЕ по време на лов.
 22. Чекия. Скъпа и качествена чекия.И търсена.
 23. Доколкото знам в момента на негово място е Людмил Харизанов.
 24. Разбирам съжалението ти, колега Боцин! Който се раздели с БРЕТОН - разделя се с лова за известно време
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.