Jump to content

Хънтър 58

Ловец
 • Posts

  125
 • Joined

 • Last visited

About Хънтър 58

 • Birthday 08/11/1958

Допълнителна информация

 • Име
  Калин
 • Оръжие
  Иж 27
 • Куче
  Дратхаар

Хънтър 58's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

7

Reputation

 1. Ловът на заек ми е сред любимите. Но дългоухите се срещат все по-рядко! Затова чудеса сторвам, та да ме поканят в някоя дружинка, дето има такъв лов! Миналата неделя бях с приятели на излет за заек. Но беше много слабо! Все пак няколко се вдигнаха и два паднаха. Имах късмета да сваля единия. Дигнах си го аз от ход! После десет минути уговарях току що навършилия година дратхаар да ми го донесе. Е, донесе го все пак! Въпросът ми е - има ли начин да науча драта и на заешки лов! Засега за възрастта си се справя добре с птичия! Но как да го уча на заек - като на 3-4 излета я видим един, я - не! Някой колеги пък твърдят, че ако го уча на заек, ще го разваля като птичар! Бих искал да чуя мнението на опитни колеги!
 2. Въпрос на предприемчивост, ловен хъс и упорити грижи за птиците! Имам приятели, които отглеждат и токачки, и диви пуйки! Още не са ги пуснали сред природата - но ще го направят! Размножават ги от няколко години и здраво изтребват хищниците в района. Впрочем част от дивите пуйки вече са пуснати в едно ловно стопанство! Предполагам, че всяка дружинка може да го направи, ако има желание и запалени ловци!
 3. Много го обичам този лов! Но за съжаление в последните месеци никакви ги няма! То и бележки за заек няма при нас - пак поради тази причина! В някои райони на България вече разселват зайци! Мислех да се поинтересувам и да поискаме и ние, но при тая люта бракониерщина ще ги избият за нула време! Планирам да ходя някъде другъде на този лов - ако има предложения - приемам ги! Плащам и такса гости - в разумна граница! И черпя!Ако трябва и ще пея на трапезата! За собствена утеха пускам една от последните ми слуки миналия сезон!
 4. Винаги разказвам с много мъка на младите ловци как при първия ми лов на заек само в една нива 10 човека вдигнахме 17 заека. Летяха на всички посоки като пъдпъдъци! Повечето от групата бяхме новобранци и сума сватбарски изстрели хвърлихме, ама и "старците" се поизложиха, така че дългоушковците удържаха почти пълна победа над нас. Но картината и емоциите бяха страшни! След това всяка година зайците започнаха да намаляват и вече се случва излети наред въобще да не видим чифт уши. От миналата година не ни дават и бележки за този вид лов. Според мен причината за силното им намаляване е увеличения брой на чакала и бракониерството - основно нощем на фарове, когато се бият десетки. Без да ме знаят къде ловувам, преди време мои познати от съседна област ми разказаха как идвали с джипове в района където е моята и съседни дружинки. И рекордът им бил 32 заека за нощ! Е това вече не е и бракониерство - това е безумие! А като сложим и факта, че вече чакалите не се плащат и сума ловци викат - що да си харча времето и патроните!? Вярно - пари няма , ама не би ли могло Горското и ловното все пак да отчитат броя на отстреляните чакали! И дружинките, които си прочистват районите, да получават бонуси - например във фазан, яребица! Това ще активизира колегите да се намаляват хищниците! Не знам дали не трябва да се пусне една отделна тема за спирането на парите за чакали! И да се направи някакво предложение към Съюза и дирекцията по горите- защото в някои райони положението става нетърпимо и направо опустяват откъм фазан, яребица и заек!
 5. Браво, колега! Това като гледам не е прасе, а мечка! А историята е по-хубава и ценна и от най-големия трофей. Още много слука и, дай Боже, и на нас такива мигове със същия щастлив край!
 6. Дано да си се объркал нещо! Знам, че в събота ловец е прострелян в село Сушица и е настанен в болницата в Благоеврград! Мисля - без опасност за живота! Но пак е страшно! През последния месец съм бил в няколко дружинки и съм в потрес - в повечето от тях правилата не се спазват въобще или се кара през пръсти! Хора не се вписват в бележките, няма инструктаж, ловци напускат пусиите и едни си отиват по работа, други да стрелят зайци и фазани. В един и същи район върви гонка, а самосиндикално излезли авджии дирят дивеч или ... някое бренеке! Не дай боже! След първа, втора гонка се сяда на маса - пие се яко и се тръгва на следваща гонка! Преди това най-почерпените си оправят мерниците като гърмят с карабини и глакоцевно по шишета, вестници и близки дървета! Един приятел онзи ден рече - като гледам какво става след всеки лов трябва да палим свещ, че не сме пострадали!
 7. Днес бях на лов на фазан край дунавските села. В други години в този район - богат на фазани и яребици, правехме нормата си за час-два и сядахме на хубави трапези. Този път за 3-4 часа здраво ходене и провиране из храсталаци, драки и тръстики, пет човека с пет кучета - три от които млади, вдигнахме само 4-5 фазана. Моят 11 месечен дратхаар първо вдигна хубав мъжкар, но хитрецът пикира между едни дървета и въобще не можах да гръмна. После колегите вдигнаха три женски и свалиха едната. Накрая почти от ход вдигнах ето този дивак и го свалих. Видях къде падна, но не го взех. Исках кучето да го намери. И се почна една... Драта се въртеше покрай фазана, но не го захапа. Фазанът уж изглеждаше мъртъв, но изведнъж, сякаш съживен от дъха на кучето, рипна и побягна. Кучето след него, аз след кучето... докато птицата се изгуби из тревите. Умрях от яд, наругах песа, той обиден изчезна нанякъде. Седнах да го чакам, и след две минути кучето се върна носейки фазана в уста! Така свърши този лов - с половин норма и много емоции. Жалко обаче за хубавия район. Мисля, че липсата на грижи за птиците и увеличения доста брой на чакала са причина за липсата на фазани! Ще трябват доста работа, за да се възстанови богатството!
 8. Този първият трофей, с който мода май ни провокира, да не би е е сниман в една хубава кръчма край Клисурския манастир. дето я държи бачо Сталин? Нещо познат ми се вижда! А, виж другите - по-надолу - са супер! Дай Боже всеки да може да сложи такива трофеи в колекцията! Ама не може! Затова ще плакнем очи!
 9. Чул съм от колеги ловци, че в Ломско - в района около село Расово, където сега има язовир, през миналия век е имало много дропли. Дори царят идвал на лов за тези птици. Постепенно обаче изчезнали. колеги твърдят, че допреди 15-тина години отделни екземпляри още се срещали в района. Разпитвах тамошни хора, но са категорични, че сега няма и перце от дропла. А много ми се иска да пробвам и този лов! Дано да ме огрее някой ден!
 10. С някои дребни и несъществени промени би могло да се отнася и за нас - хората! Звучи много простичко, но колко го правим?
 11. Не винете възрастта и ловците-ветерани! Не че аз съм престарял и си защитавам наборите, но в повечето случаи смъртоносните гафове са дело на по-млади, напънати от желание да се докажат и смаят другите ловци! И в този случай възрастният ловец е жертва - човекът , който му е стрелял е на 39 години. Много от възрастните ловци имат много повече чувство за дисциплина и отговорност, натрупани през годините. Вярно е и, че има стари ловци, които вече са доста зле с реакциите, не дочуват, не довиждат! Ако сами нямат преценка за нещата, дружинката трябва да ги посъветва приятелски - на какъв лов могат да ходят, каква роля да изпълняват. Не можеш да изгониш от дружинката и излетите хора, които десетилетя наред са ловували и са енциклопедии на лова, чалъмите, тайните и богаствата на разлбичните райони. Но най-важното в лова са общите приятни изживявания сред природата и дивеча и запазване живота и здравето на всеки ч(овек. Чак после идва слуката, трофея, месото и каквото щете друго.
 12. Днес му беше погребението на човека! Лека му пръст! Информацията е от края на миналата седмица! Това май е първата жертва за този сезон! От ръководството на СЛРБ обявиха, че ще раздават брошури за правилата в лова, ще организират проверовъчни стрелби... Дрън! Дрън! Истината е, че всичко е заради реда и дисциплината, които тотално липсват! И в лова, като в държавата е хаос! Дано да е последната жертва за този сезон!
 13. И ние открихме фазанския. но освен хубавото време след студа и дъжда и приличната работа на младия ми дратхаар / 10 м/, няма с друго кой знае какво да се похваля! Фазан почти няма, някакви гадове са изгорили почти всички хубави фазански местообитания. Докато ловувахме полето и тръстикате в района ни продължаваха да димят. В жалките остатъци от треви и храсти успяхве да вдигнем няколко фазана - 2-3 паднаха. При десетина ловци! По принцип се стремя да не бия женски, но кученцето се постара и му ударих този, за да го стимулирам! Дратхаара го вдигна от ход и после го донесе! Засега обаче не прави стойка. Имаме около 100 тина фазана във волиера, но при опожарената пустиня в района се чудим къде да ги пуснем!
 14. Поредният кьорфишек! Нечий проект, по който някой ще усвои едни европейски/ и наши/ пари! Тия еколози да се заинтересуват не как да ограмотяват ловците, щото доста ловци по-добре от тях познават природата и животинския свят, че и повече се грижат за него, а да вземат напрпимер да видят как пишман фермери, пияни овчари и откровени пиромани палят огромни ливади, гористи местности и тръстики край Дунав и превръщат километри от крайбрежието в пустини. Сигурно и на други места в страната е така! В пожарите изгарят и птици, и животни, и най-лошото е, че се опустошават за дълго време. Съсипва се почвата, нарушава се екобаланса! А тия ще ни примамват с ментеракии по кръчмите да ми показват сокол! Да дойдат ние да им покажем.....
 15. Фактът, че никой не се включва досега в темата май е показателен! И при това откриване, както се вижда, има юнаци яхнали дивите прасета като кончета на селска въртележка! Не желая да обиждам никой, но това е обида и за самия ловец! Цял ден си гонил или дебнел на пусията, съзтезавал си се с голямото и хитро животно и накрая си го победил! И вместо да се снимаш с него с уважение съответсващи на положените усилия и показания майсторлък - го възсядаш или настъпваш като скъсана черга! Грозна работа! Слава богу, че подобни снимки не са много!
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.