Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2019

jurdge

Ловец
 • Мнения

  6
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Допълнителна информация

 • Име
  Жоро
 • Куче
  курцхаар
 • Град
  Пловдив
 • ЛРД
  Сокол Пловдив
 1. Колега,калибъра си е един.Просто е в метрична система.Както например .223REM е 5.56х45,а 30-06 Sprf е 7.62х63 .Ще срещнеш някъде дори и 7.62х51 НАТО и 5.56х45 НАТО,защото са приети на въоръжение в Алианса като основни. А за разликите м/у гилзите в Wikipedia - ами разбира се,обърни внимание на: Parent case .300 Savage срещу Parent case .308 Winchester (derived from the .300 Savage) Втората гилза е .308 Winchester ,правен от .300 Savage ,но най- голямата разлика е само 25 хилядни от милиметъра,а като дължина на целия патрон - 1.27 мм но това идва от куршума .
 2. 1. Да,колега,имам прдвид отката, и по-точно как се отразява на времето,необходимо за произвеждане на последователни втори и следващи (прицелни!) изстрели по една и съща бягаща цел - когато си на гонка. 2. Какъв куршум използваш?Как действа на приплоди? Не ги ли прошива? 3. 51 см при магнум калибрите не че не се прави,това всеки интересуващ се от оръжие го знае,ама прилича малко на това,да искаш от едно Ферари или Порше да развие максималната си скорост по пътя за Шипка например.....тоест,за какво ти е магнум с къса цев? За още по силен откат и трясък? 4. И нищо лично ,колега, ама позволи ми да не се съглася за корекцията: ако втората нула ти е на 300 метра,значи траекторията на изстрела ти има гърбица най-малко20-25 см. В смисъл, траекторията на .300WM само е по-изправена от на .308W и 30-06 , но не е достатъчно изправена за прав изстрел (без корекции)до 300 м - освен ако целта ти не е с диаметър >35 см.За практиката това може и да е според някои достатъчно,но аз лично не го наричам "стрелба без корекция". И за да отговоря и на колегата stuki >Далеч съм от мисълта, че .300WM е само за мечки..... >Да,там (в сърцето)поне се стремя да бъде....не казвам,че е лесно,не съм Том Неп.Имай предвид ,колега stuki,животното(прасето особено) пада като отсечено при попадение в сърцето само ако в момента то е напомпено с кръв - тоест,е в състояние на систола.Виждал съм пробито от дремка сърце,извадено от 90 кг прасе,тичало още 120 метра след удара. А това за попаденията в стомаха може би е по-добре да избягваш да го споменаваш.....Казвам го съвсем приятелски,не се заяждам ни най-малко. >PRA3006C 180 AccuTip Boat Tail - 2967 ft-lb това е 4000 J - 30-06 от Ремингтън в случая,тестова цев,данни от каталога на фирмата. >Не работят добре,защото най-често пробиват (прошиват) животното,а енергията,заминаваща си с проектила не се брои....Оттук - за дребни животни избираш лек куршум,холоу пойнт,за да отдаде енергия,като се пръсне(експлодира).....и го направи дроб, е ,ако не е за консумация,тогава няма значение. Просто исках да кажа още в първия пост,че избирането на калибър според скоростта му,или пък че бил "мъжки"калибър си е просто увличане,няма много смисъл в това.А по-скоро да се съобразим с най-честото съчетание на всички фактори,които влияят по време на лов-от вида на дивеча,през особеностите на местността,до начина на ловуване и каквото още се сетите. Още веднъж наслука на всички!
 3. Колеги,не ви ли се струва,че в цялата тема е заприличала на "Опел са най-добри,не ,Фолксваген са по-добри,аааа, не,Фиат са по-добри"? В смисъл,всеки си е фен на нещо,не само на даден калибър-може да е на марка оръжие , или друго нещо. Но важното според мен е да залагаме на фактите от практиката,а не на пристрастия,защото: примерно,на 100 метра - прасе,ударено в сърцето,пък ако щеш с .243 или дори с .223 ; или ударено в корема с .300WinMag, дето е профучал през него,и е направил перфектна "гъба",ама в земята зад прасето?(е,ако е Barnes XLC или TSX,ще го порне повече,ама ще падне,ако е малко - иначе - километри,и я камилата,я камиларя,а и кучета се губят по-лесно - отиват много далеч,и ако е привечер........ ) Искам да кажа,че е по важно да попаднеш където трябва в животното,а 3600-4000 J са си предостатъчни за дивеча който имаме(е ,за Баба Меца е добре и повече ,ама кой колко мечки е стрелял?), а и в България саваните са кът - май рядко се налага изстрел на300+ метра,пък корекцията - отделно? , затова мисля,че .308 и 30-06 са по-добрият вариант,по 4 причини: 1. по-комфортна стрелба,особено при неидеални условия (стоешком) 2. по-универсални - на близки дистанции куршумите на бързите калибри не работят добре при малки по маса животни 3. по-компактни оръжия - напълно достатъчна е цев 510 мм - в гората си има значение 4. по-ниска цена -това далеч не на последно място защото - възможност за повече тренировки - там е истината,поне според мен(и оттук още нещо - като има споменатата възможност,вероятно всеки колега ще има добра стрелкова подготовка а и ще е намерил "верния" за неговото оръжие куршум - има прекрасни ейч пи би ти - та , и сиери, и др.,да не изброявам , та и на 300 м изстрел "не-просто-в-животното",а смъртоносен, е напълно постижим и с .308 , и с 30-06) Наслука на всички колеги!
 4. Колеги,чак пък незаконно да е снарядяването на ловни патрони!? Някой може ли да посочи нормативен документ,който да забранява това, или пък да забранява продажбата на барут? Чл. 21. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2003 г.) В складовете към магазините за ООБ се разрешава съхраняването в стандартни опаковки (кашон или кутия) на боеприпаси за всеки калибър нарезни огнестрелни оръжия, както и за всеки калибър и размер на сачмите за ловните гладкоцевни пушки в количества не по-големи от 100 кг, изчислени като барутно съдържание на боеприпаси. (2) Освен количествата боеприпаси по ал. 1 се разрешава съхраняването до 10 кг ловен барут и до 10 кг пиротехнически изделия, изчислени като чиста пиротехническа смес Това е от "Правилник за прилагане на ЗВВООБ",мисля ,че последно е променян на 18.12.2009 год. Та,.............. чисто търговски интереси,колеги.Поне по моему. Иначе - както бяха цените до не чак толкова отдавна: Барут "Марс" - 400 гр - 13 лв > 7 стотинки Сачми 1 кг - 4.80 лв > 16 стотинки Капсул Уинчестър > 8 стотинки И други, както се казва.... Вижда се,че няма толкова смисъл спрямо цена на бълг. патрон ,но пък удоволствието да си направиш сам патрони ти е отнето от..........всъщност,май никой не знае от кого и по силата на какво?!Пък и цените на добрите патрони са от 0.60 лв нагоре.......А стриктно изработеният ръчно патрон почти не отстъпва на качествените марки.Само дето не става за полуавтомати. А иначе аз лично си правя патрони само когато трябва да бъдат с по-специализиран бой,например, за да се разпръскват максимално,употребявам нормално (за 12 кал) количество барут с 25-26 грама сачми(12 номер) и полиетиленова тапа с кръстачка.Резултатът е : 35 см кръг още на осмия метър.Това го правя за пъдпъдък,в силно буренясали места,че иначе доста трудно се търси падналата птица,и добро куче даже губи доста време...
 5. Здравей.колега! 1. CCI VELOCITOR 40gr. 1435 fps. 2. CCI QUIK SHOK 32gr. 1640 fps Тези и двата са добри,като разликата кой да използваш зависи от дивеча и от най-честото разстояние ,на което ще стреляш.Защото: VELOCITOR-ра,сравнен с QUIK SHOK -а, на десетина метра от дулото вече има преимущество в енергията,а по скорост му отстъпва някъде до 80-ия метър/на 100 ярда вече е по-бърз/. Изводите : Първо : точността - практически е еднаква - минимална разлика /0.5см/ в траекториите,страничен вятър ги отклонява пак еднакво. Второ и в случая -определено по-важно :ако стреляш на близки дистанции /до 40 м/ ,двата са еднакви,но по чакал-не очаквай чудеса.....е,случват се ,но много рядко.На 50 и повече /до 100-тина м/ е по-добър QUIK SHOK -а.Това е така,защото той е със сегментиран куршум-разделя се на 4 парчета при попадение в дивеча,и оттам - по-голям шанс да порази някоя жизнено важна карантия и да се случи "чудото" ,споменато по-горе.Всъщност,QUIK SHOK -а е сегментиран STINGER . На мен лично ми е любимия куршум,него и ползвам,но отдавна се отказах от мечтата "22LR - чакал". За това си има .223 - бута всичко без прасе и мечка.Може и 22-250 ,че е по-якичък. Ако ти се дават 1300-1700 пари ,има много прилични карабини. Извинявам се за отклонението от темата, но всъщност мощността на 22 LR практически няма значение,когато стреляш по това за което е предназначен - все дребни "неща" - улучиш ли ги - падат. Успех!
×
×
 • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.