Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2018

sniper

Ловец
 • Мнения

  41
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Допълнителна информация

 • Име
  Иван
 • Оръжие
  Beretta ES100; СZ 308win;Веnelly Raf. Crio;Browning Long Trak 9.3X62
 • Куче
  2 бр. англ. сетер и бълг. трицв. гонче
 • МПС
  Нива
 • Град
  Плевен
 • ЛРД
  ЛРД-Плевен
 1. Колега, цветът на трофеите избледнява преди всичко когато са изложени пряко на атмосферните условия - навън. Ако си забелязал, когато намериш рог в гората е избледняла тази част, която е отгоре и се вижда. Отдолу обикновено цветът е запазен. Когато трофеите са вътре в помещение и не са изложени на пряка слънчева светлина цветът им се запазва. Лично аз моите ги свалям веднъж в годината и ги измивам под струята на чешмата с чиста , студена вода, като по този начин се премахва полепналият прах. След тази операция изглеждат като току що отстреляни. Не трябва да се търкат с четка , да се мият с топла вода и в никакъв случай перилен или миещ препарат! И така някои от тях са вече по на 30г. и нямат промяна в цвета.
 2. sniper

  Селекционен и трофеен лов на сръндак

  Според мен колега, животното е достигнало трофейно зрялост, че я и подминава. От това което се вижда на снимката личат и светлите "очила" около очите, т.е. лицевата маска е на възрастно животно. Розетките са масивни, ниско разположени и масата на рогата е долу. Главата като цяло е доста масивна и вратът изглежда къс. Разбира се най точна оценка може да се даде по износването на зъбите, но все пак мисля, че това е един много достоен трофей от възрастно ,опитно животно така, че поздравления за ловеца!
 3. Адаш, ти пък прочете ама явно не разбра какво съм написал т.е. потвърди казаното от Росен ,че няма смисъл да се пише. От целия пост си възприел само думите предпазител и оръжие, а не смисъла на написаното. Сега последно внимавай - оръжието се носи отворено или на предпазител. Когато заемеш позиция и започне гонката, най-правилно е да напълниш и свалиш предпазителя. Това се опитах да кажа за неразбралите. Прочетох по-горе коментар, че в спортната стрелба може да не си на предпазител, защото съчмите са дребни - това серизно ли беше? Излиза ,че няма проблем с един патрон 2.5-3мм. от 15-20м. И за да няма недоразумение до тук с писането по темата!
 4. Ами Росене погледни темата "На предпазител или не", четейки която накрая разбираш, че според споменатите по-горе "специалисти" , трябва стоейки на пусия , дори когато стреляш да си на предпазител. Изводът е , че този предпазител те пази от собственото ти оръжие ,което не познаваш и не можеш да владееш и от което те е страх да не гръмне случайно докато правиш незнайно какво на пусията. Пази те от собствените ти страхове и емоции, които не можеш да контролираш. Ами ако това е така то не давай акъл, като от последна инстанция, а се опитай да се справиш със самия себе си, чрез придобиване на повече опит и знания. Ще дам и само един пример със спорта ловна стрелба, който е олимпийска дисциплина. Някой да е видял или чул състезателите да искат паничката на предпазител?! А там освен състезателите в един малък радиус има трибуни на които стои публиката. Нима на тези състезания не се мисли за сигурността ? Това което се опитах да кажа безуспешно в тази тема е , че проблемът не е в оръжието , а в човека, който си служи с него и това не се разбира от много хора.
 5. Колеги, чета кой каква пище по темата и прочетох много верни според мен неща, но имо нещо което трябва да се добави. Ловецът на едър дивеч и ловецът изобщо, според мен може да се оцени най-общо на две нива. Първото е на база на заложеното вътре в човека, чрез многото ходене и практически опит във всякакви ситуации , стигаш да момента в който можеш да правиш лова успешен за самия дебе си. Второто, висшето ниво на това изкуство, защото ловът е и изкуство, това е когато можеш да правиш успешен лов не само за себе си но и за другите, които водиш или с които си тръгнал.
 6. Уважаеми колега Иво, просто изказах личното си мнение по темата, което можеше да бъде - да това е чудесен начин на лов и съответно написаното от мен. Мисля ,че имам право и ще обясня защо. Първо , при 250 стрелци на 2000ха , по-скоро става въпрос за пресметнато избиване на несъвсем дивите животни в тази територия, които няма къде да отидат. При нас ловуването обикновено става чрез 15-20 стрелци на подобна и по-голяма територия, на съвършено диви животни, които могат да изчезнат в каквато посока пожелаят. Тук може и да не гръмнеш цял сезон, но всеки момент може да срещнеш трофей за златен медал и ,или тегло до над 300кг.,а един такъв трофей ще го гледаш и преживяваш цял живот. Не го пиша това само теоретично, защото имам няколко такива и между тях още десетки убити прасета, но повярвай ми помнят се ония няколкото. Ловът на диви прасета на гонка в България е неповторимо преживяване/най-обичаният и широко практикуван национален спорт бих казал/, което е мечта за много голям брой ловци от Европа в т.ч. от Германия и това което ме подразни е отричането и принизяването му в някои от постовете , но не в твоя разбира се, ти просто разказа какво си видял там.
 7. Всичко е чудесно, дисциплината е желязна, трофеи няма, плащането не е толкова непосилно, гората е оградена с ленти, едновременно 250 стрелци на 2000 ха, всичко което ще се случи е предварително известно, само не разбрах къде е тръпката от този начин на лов. Отиваш просто да убиеш някакви животни,които ти излязат,като например сърна и приплод ?! Не искам ловът в България да става такъв, предпочитам българските ловни традиции, с повече дисциплина и ловна култура. Това е лично мнение, с което не искам да преча на никого, който харесва това "ловуване", да го практикува.
 8. Пак подскачаш като петле. От поста ти разбирам ,че не стоиш на пусия и това обяснява нещата. Притеснителното е , че си ловувал няма и десет години и смяташ, че знаеш всичко за лова! На това ще ти кажа , че трябва да ловуваш по същия начин поне още двадесет години и тогава да седнем да говорим на едно ниво. Казах ти каквото трябва, ти нищо не разбра ,защото явно знаеш всичко и толкова. Дори и да си гонач, това не е правилния начин за стрелба, с едновременното натискане на предпазител и спусък . Що се отнася до резултатите от лова, бъди сигурен, че въпросното прасе за което пишеш по тази тема, е безусловно изтървано от теб,и даже по-лошо, ако е същото, което са намерили по-късно , то просто е съсипано. Бъди жив и здрав,че много се отклонихме от темата.
 9. Добре е ,че си разбрал иронията момче, това не е малко. Тя би трабвало да те подсети, че пишеш глупости, макар и от нивото на начинаещия ловец. Ти нищо не можеш да ми дадеш, нито да определяш къде да пиша. На твоите години е по-добре повече да слушаш,за да се научиш на нещо полезно и съответно по-малко да даваш препоръки. И тъй като става дума за лов на прасе на гонка ще ти кажа, че първото и основно правило за успеха, това е да си вдигнал пушката, готова за стрелба, още преди да си видял животното, тъй като в масата от случаите, нещата се развиват при видимост на разстояние от няколко, до 20-30 м. При тези разстояния, металическият звук на предпазителя , мигновенно бива чут от прасето и предизвиква незабавна реакция със смяна на посоката и скоростта, което обикновено води до последствията описани в твоя пост. Иначе казано, първият изстрел трябва да удари прасето/ на точното място /,преди то до те е усетило-това е тайната.Не знам какво правиш стоейки на пусия, че да те е страх от закачване в храсти, дрехи и пр, но те съветвам преди заставането на пусията да почистиш шумата и клечките под краката си и всички клончета, които пречат на видимостта или се допират до дрехите ти. След това, проверяваш оръжието, посоката на вятъра и окомерно оценяваш възможните посоки за поява на дивеча и възможностите ,които имаш за стрелба, в т.ч. спрямо съседните пусии. Когато започне гонката трябва да свалиш предпазителя на оръжието и да поставиш пръста си на предпазната скоба на спусъка. Така можеш да стоиш спокойно, докато чуеш шума от приближаващото животно. С времето ,човек се научава да разпознава животните, по шума който издават . Добре е да маркираш с повеждане и проследяване всяко животно ,което ти излезе на пусията. Така се научаваш да го правиш максимално тихо и незабележимо.Когато видиш животното и прецениш , че може да стреляш, преместваш пръста си върху спусъка и съобразявайки се със посоката и скоростта му на движение, както и с всички останали фактори ,гарантиращи безопасността на изстрела - стреляш.Това е и още нещо запомни от мен, ловец който не разбира от майтап не става, ама въобще не става!
 10. Най-сигурно е да извадиш и патроните, а може и пушката да е разглобена! А иначе да знаеш, че прасето се е спряло да види дали включваш предпазителя и като е видяло че всичко е наред е продължило спокойно своя път към смъртта!
 11. Ами колега добрата пушка за пътпъдъци е тази която има цев цилиндър или подобрен цилиндър за първи изстрел и след това евентуално полушок. Освен това другият вариант са пушките с мобилшокове в т.ч. и полуавтомат с цилиндър или подобрен цилиндър. От там нататък според парите които можеш да отделиш и индивидуалните ти физически данни, си избираш от различните марки нова или на старо. И един съвет - захвърли калаша завинаги !
 12. Абе може и от мерниците да е, но по-горе стана ясно, че за точната стрелба си трябва "мека китка". Това е пичове и разни там как го каза човека "стари празни каси".
 13. sniper

  Beretta S55

  Колета това е едно чудесно оръжие. Купих си на времето като млад ловец през 1982г. такава пушка /вариантът с мерна линия/на старо за 280 лв. С нея ловувах мноного яко до 2002г. като за това време съм изстрелял с нея около 13000 патрона/водя си статистика/. Едва на края се появиха някои луфтове, но иначе и до сега пушката е в мен и с нея се ловува. Долната цев, която е 0.25 стреля прекрасно с бренеке, а горната е пълен шок. Та искам да кажа, че ако оръжието е в добро сэстояние без луфт,раковини,подбитости и пр. дефекти по цевите го вземай веднага, защото с него е удоволствие да се ловува.
 14. sniper

  13/0 Никога повече ...

  Няма да ти разказвам, че ще се отчаеш, но все пак колко прасета уби до сега от 50м. с 13/0?
 15. sniper

  13/0 Никога повече ...

  Ами по правило няма да вкара нито една , а с доста късмет може да влезе една в малък процент от случаите. Да стреляш на 50м. със сачми е несериозно и безотговорно. Може да вкараш някоя сачма и с луд късмет прасето да падне евентуално така, че да го намериш. Това е положението, другото са твърдения на хора които имат много да учат.
×

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.