Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2019

winterhunter

Ловец
 • Мнения

  96
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Допълнителна информация

 • Име
  Tony
 • Град
  Sofia
 • ЛРД
  Nqkoe

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

 1. Къде смени цевта и каква е новата цев? Каква е дължината? Дебелината различна ли е?
 2. Колега, за белгийската браунингова нехромирана цев се пропоръчват патрони 7.62х54R с диаметър на куршума .308 или в милиметри 7.82 мм. Такива патрони са патроните 7.62х53R на САКО и на Лапуа, финландско производство. Най-лесно е да намериш патрони на САКО в 11.7 и 13 грама, модели Суперхамърхед и Хамърхед. Около 3-3.50 лв. парчето. Българските патрони на Арсенал, руските на Новосибирск и Барнаул, сръбските ППУ и чешките S&B в калибър 7.62х54R са с диаметър на куршума .311 или 7.90 мм. Тези патрони не са много подходящи за твоята цев, не че не може да изстреляш 10-20 изстрела, а може и повече.. Имаш въпрос конкретно за арсеналските патрони. Арсеналските фабрични патрони с кух и мек връх в 11.7 грама са с оловен сърдечник. Това е заявено от производителя. На дъното на гилзата трябва да пише едно "10" (завода) и още две цифри за годината (вероятно "10" за 2010 г.). Не виждам смисъл да стреляш с бойни патрони със стоманен сърдечник. Не че от 10-20 изстрела на цевта нещо ще й стане. Просто чисти и смазвай цевта винаги след стрелба. Питай предишния собственик с какви патрони и колко горе-долу е изстрелял. Може да продължиш със същите. Едва ли ще има голяма разлика в стрелбата между арсеналски с оловен (мек) връх и пак арсеналски с кух връх. Тези патрони имат еднакви като тежест куршуми и се различават само по върха на куршума. От последно изказалите се колеги, само илиан777 имаше белгийска нехромирана цев. Всичко е изписано по темата, но трябва четене. Поздрави!
 3. За всичко си прав, а и колегата Росен Генов го е обяснил. Иначе Сайгата може да е, както гладка (за която пита колегата), так и нарезна. Но със СЛР, Сайга и прочее, светът и ловът няма да свършат. А и едва ли ще ги забранят.
 4. Моят съвет е да започнеш с иж 27 втора ръка. Избери по-запазена с помощта на някой колега. Ако по-нататък имаш влечение и нужда от полуавтомат, може и други идеи да ти дойдат.
 5. Чудесна прострелка, колега. С каква цев си, на какво увеличение стреля и какво е разстояние то между изстрели 2 и 3?
 6. Честито колега и много слука и приятна стрелба с карабината! Щом ти е легнала на рамото и сърцето карабината, недей да имаш колебания Иначе ЧЗ-то си е хубава карабина, а калибърът 7х64 си е класика. Достатъчен мощен калибър за всякакъв дивеч в България, достатъчно избор на патрони- евтини и скъпи, реномирани и нереномирани.... Сега остава да ни покажеш някоя снимка на карабината, някои снимки на мишени от първите прострелка и стрелби
 7. Не знам с кои телефони си пробвал, но пробвай с тези: +359 431 50 000, +359 431 6 37 40. Все пак се обаждай извън обедните почивки и преди 17 часа Смятам, че арсеналската цев 7.62х54R ще бъде достатъчно качествена. Има достатъчно колеги с Мазалати и монтирани такива цеви и оплаквания не съм чул досега.
 8. Имаше една обява за СВД със сменена арсеналска цев- http://www.***/forum/index.php?showtopic=48306 Но ти препоръчвам да се обадиш по телефона и да попиташ в Арсенал- дали може, как и колко ще ти струва ...
 9. От така дадените цитати за точност, първият показател от 8 см. група на 100 метра със стандартни армейски патрони, е за да се признае точността за нормална и да не се бракува цевта. Вторият показател - не повече от 10 см. на 300 метра със снайперски патрони, е показател за група прибл. 1.1 МоА (3.3 см. на 100 м.). Моята информация за СВД е същата. Това за полуавтоматична карабина, с фабрични (дори снайперските) патрони и оптика 4х24. Мисля, че 1.1 МоА е повече от добре. С патрони релоудвани за конкретната карабина и читава оптика с по-голяма увеличение, групата може да се свие още. Понятие за снайперска винтовка не съществува. Има различни изисквания за точност за военни и полицейски снайпери, в различни държави и ведомства. СВД е измислено 1963 г. като военна снайперска винтовка за фронтова война. Освен точност, има изисквания за надеждност и скорострелност. Особено за военни снайпери. Със средния калибър 7.62х54R, фабрични патрони и полуавтоматичен механизъм, СВД си покрива всички изисквания за военен снайпер със среден обхват. Поздрави!
 10. Кое какво превъзхожда има значение за стрелбата по хартия. В България няма много полуавтомати в 7.62х54. За тигър, мазалат и други не е лошо да се съберат мнения от ползватели. Иначе ...
 11. Димо, поздравления за хубавата статия. Четох я в ловното списание, прекрасно че е дадена възможност и за такива статии за българско оръжие. Хубаво е, че я споделяш и във форумите. Несъмнено ще е полезна на колегите. Много точни изстрели и много слука с българските карабини!
 12. Гледам темата отиде доста вм посока дълга-къса цев, дебела-тънка цев и последици. По въпроса за по-дългата цев. В списание Български ловец от време на време има тестове с различни дължини на цевите и влиянието върху началната скорост на проектила. Та бяха стигнали до извода, че 1 см. по-къса цев води до около 3 м/с по-ниска скорост. Това за средните калибри. Все пак трябва да се отчете, че има и други фактори като стъпка на нарезите, качество на изработка, материали, дълбочина на канали, подходящ патрон примерно. Та тази зависимост дължина на цев и начална скорост е условна и приблизителна. Ето един пример от тази тема http://www.nalov.com/forum/index.php?showtopic=24061&page=8 S&B 180 грейна, SP, месингова гилза- М-Н М44 (514 мм цев): Средно: 789,57 м/с; М-Н М91/30 (730 мм цев): Средно: 814,67 м/с; СВТ-40 (625 мм цев): Средно: 768,07 м/с; Както се вижда, 514 мм. цев изкарва по-висока начална скорост от 625 мм. цев. Освен това производителите са стигнали до извод, че дължината на цевта има смисъл до някакъв предел- примерно 73 см. Видно е, също че разлика от 21 см. (730-514) е равна на разлика в скорост 25 м/с, което е малко повече от 1 м/с за 1 см. цев. Но да, по-дългата цев принципно означава по-висока начална скорост. По въпроса за дебелината на цевта. Ами защо производителите на високоточни варминтови цеви ги правят дебели. Защо се жертва ниското тегло на цевта - удобство, заради дебелината на цевта. Ами за по-добра точност. А защо по-добра точност - ами вибрациите, загряването и деформациите на по-дебела цев са по-малки, щото има повече материал Но пак са относителни нещата и има други фактори- стъпка на нарезите, качество на изработка, материали, дълбочина на канали, подходящ патрон примерно. Но да, по-дебелата цев принципно би трябвало да е по-точна. А за дългите дистанции всеки да си прави сметка.
 13. Да постна и аз една снимка от новата прострелка на Мазалата. Чешка хромирана цев, с фабрични чешки патрони 11.7 гр. SP, на 100 м. от опора. По снимката- след изстрел 5 направих 1-2 клика корекция нагоре, група изстрели 6-8 (22 мм.) и пак 1-2 клика корекция надолу, и изстрел 9.
 14. Благодаря, Димо. Не съм правил бединг и най-много да сложа някакво фиксиращо мазило на предния болт. При теб какво приблизително разстояние между цевта и ложата са получи (в края на ложата - най-близо до дулото)? Поздрави и хубав ден
×
×
 • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.