Jump to content

winterhunter

Ловец
 • Posts

  96
 • Joined

 • Last visited

Допълнителна информация

 • Име
  Tony
 • Град
  Sofia
 • ЛРД
  Nqkoe

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

winterhunter's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

103

Reputation

 1. Къде смени цевта и каква е новата цев? Каква е дължината? Дебелината различна ли е?
 2. Колега, за белгийската браунингова нехромирана цев се пропоръчват патрони 7.62х54R с диаметър на куршума .308 или в милиметри 7.82 мм. Такива патрони са патроните 7.62х53R на САКО и на Лапуа, финландско производство. Най-лесно е да намериш патрони на САКО в 11.7 и 13 грама, модели Суперхамърхед и Хамърхед. Около 3-3.50 лв. парчето. Българските патрони на Арсенал, руските на Новосибирск и Барнаул, сръбските ППУ и чешките S&B в калибър 7.62х54R са с диаметър на куршума .311 или 7.90 мм. Тези патрони не са много подходящи за твоята цев, не че не може да изстреляш 10-20 изстрела, а може и повече.. Имаш въпрос конкретно за арсеналските патрони. Арсеналските фабрични патрони с кух и мек връх в 11.7 грама са с оловен сърдечник. Това е заявено от производителя. На дъното на гилзата трябва да пише едно "10" (завода) и още две цифри за годината (вероятно "10" за 2010 г.). Не виждам смисъл да стреляш с бойни патрони със стоманен сърдечник. Не че от 10-20 изстрела на цевта нещо ще й стане. Просто чисти и смазвай цевта винаги след стрелба. Питай предишния собственик с какви патрони и колко горе-долу е изстрелял. Може да продължиш със същите. Едва ли ще има голяма разлика в стрелбата между арсеналски с оловен (мек) връх и пак арсеналски с кух връх. Тези патрони имат еднакви като тежест куршуми и се различават само по върха на куршума. От последно изказалите се колеги, само илиан777 имаше белгийска нехромирана цев. Всичко е изписано по темата, но трябва четене. Поздрави!
 3. За всичко си прав, а и колегата Росен Генов го е обяснил. Иначе Сайгата може да е, както гладка (за която пита колегата), так и нарезна. Но със СЛР, Сайга и прочее, светът и ловът няма да свършат. А и едва ли ще ги забранят.
 4. Моят съвет е да започнеш с иж 27 втора ръка. Избери по-запазена с помощта на някой колега. Ако по-нататък имаш влечение и нужда от полуавтомат, може и други идеи да ти дойдат.
 5. Чудесна прострелка, колега. С каква цев си, на какво увеличение стреля и какво е разстояние то между изстрели 2 и 3?
 6. Честито колега и много слука и приятна стрелба с карабината! Щом ти е легнала на рамото и сърцето карабината, недей да имаш колебания Иначе ЧЗ-то си е хубава карабина, а калибърът 7х64 си е класика. Достатъчен мощен калибър за всякакъв дивеч в България, достатъчно избор на патрони- евтини и скъпи, реномирани и нереномирани.... Сега остава да ни покажеш някоя снимка на карабината, някои снимки на мишени от първите прострелка и стрелби
 7. Не знам с кои телефони си пробвал, но пробвай с тези: +359 431 50 000, +359 431 6 37 40. Все пак се обаждай извън обедните почивки и преди 17 часа Смятам, че арсеналската цев 7.62х54R ще бъде достатъчно качествена. Има достатъчно колеги с Мазалати и монтирани такива цеви и оплаквания не съм чул досега.
 8. Имаше една обява за СВД със сменена арсеналска цев- http://www.***/forum/index.php?showtopic=48306 Но ти препоръчвам да се обадиш по телефона и да попиташ в Арсенал- дали може, как и колко ще ти струва ...
 9. От така дадените цитати за точност, първият показател от 8 см. група на 100 метра със стандартни армейски патрони, е за да се признае точността за нормална и да не се бракува цевта. Вторият показател - не повече от 10 см. на 300 метра със снайперски патрони, е показател за група прибл. 1.1 МоА (3.3 см. на 100 м.). Моята информация за СВД е същата. Това за полуавтоматична карабина, с фабрични (дори снайперските) патрони и оптика 4х24. Мисля, че 1.1 МоА е повече от добре. С патрони релоудвани за конкретната карабина и читава оптика с по-голяма увеличение, групата може да се свие още. Понятие за снайперска винтовка не съществува. Има различни изисквания за точност за военни и полицейски снайпери, в различни държави и ведомства. СВД е измислено 1963 г. като военна снайперска винтовка за фронтова война. Освен точност, има изисквания за надеждност и скорострелност. Особено за военни снайпери. Със средния калибър 7.62х54R, фабрични патрони и полуавтоматичен механизъм, СВД си покрива всички изисквания за военен снайпер със среден обхват. Поздрави!
 10. Кое какво превъзхожда има значение за стрелбата по хартия. В България няма много полуавтомати в 7.62х54. За тигър, мазалат и други не е лошо да се съберат мнения от ползватели. Иначе ...
 11. Димо, поздравления за хубавата статия. Четох я в ловното списание, прекрасно че е дадена възможност и за такива статии за българско оръжие. Хубаво е, че я споделяш и във форумите. Несъмнено ще е полезна на колегите. Много точни изстрели и много слука с българските карабини!
 12. Гледам темата отиде доста вм посока дълга-къса цев, дебела-тънка цев и последици. По въпроса за по-дългата цев. В списание Български ловец от време на време има тестове с различни дължини на цевите и влиянието върху началната скорост на проектила. Та бяха стигнали до извода, че 1 см. по-къса цев води до около 3 м/с по-ниска скорост. Това за средните калибри. Все пак трябва да се отчете, че има и други фактори като стъпка на нарезите, качество на изработка, материали, дълбочина на канали, подходящ патрон примерно. Та тази зависимост дължина на цев и начална скорост е условна и приблизителна. Ето един пример от тази тема http://www.nalov.com/forum/index.php?showtopic=24061&page=8 S&B 180 грейна, SP, месингова гилза- М-Н М44 (514 мм цев): Средно: 789,57 м/с; М-Н М91/30 (730 мм цев): Средно: 814,67 м/с; СВТ-40 (625 мм цев): Средно: 768,07 м/с; Както се вижда, 514 мм. цев изкарва по-висока начална скорост от 625 мм. цев. Освен това производителите са стигнали до извод, че дължината на цевта има смисъл до някакъв предел- примерно 73 см. Видно е, също че разлика от 21 см. (730-514) е равна на разлика в скорост 25 м/с, което е малко повече от 1 м/с за 1 см. цев. Но да, по-дългата цев принципно означава по-висока начална скорост. По въпроса за дебелината на цевта. Ами защо производителите на високоточни варминтови цеви ги правят дебели. Защо се жертва ниското тегло на цевта - удобство, заради дебелината на цевта. Ами за по-добра точност. А защо по-добра точност - ами вибрациите, загряването и деформациите на по-дебела цев са по-малки, щото има повече материал Но пак са относителни нещата и има други фактори- стъпка на нарезите, качество на изработка, материали, дълбочина на канали, подходящ патрон примерно. Но да, по-дебелата цев принципно би трябвало да е по-точна. А за дългите дистанции всеки да си прави сметка.
 13. Да постна и аз една снимка от новата прострелка на Мазалата. Чешка хромирана цев, с фабрични чешки патрони 11.7 гр. SP, на 100 м. от опора. По снимката- след изстрел 5 направих 1-2 клика корекция нагоре, група изстрели 6-8 (22 мм.) и пак 1-2 клика корекция надолу, и изстрел 9.
 14. Благодаря, Димо. Не съм правил бединг и най-много да сложа някакво фиксиращо мазило на предния болт. При теб какво приблизително разстояние между цевта и ложата са получи (в края на ложата - най-близо до дулото)? Поздрави и хубав ден
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.