Jump to content

traper2504

Ловец
 • Posts

  367
 • Joined

 • Last visited

Reputation Activity

 1. Like
  traper2504 reacted to ddimitrov64 in Такъв ли трябва да бъде председателят на Националното сдружение?   
  И докато тези "хубави неща" се случваха, лицето Григор Игнатиев Гогов беше или главен секретар на НЛРС - СЛРБ, или директор на ИАГ или директор на едно от водещите ловни стопанства в България. Все позиции от които би могъл да направи много за ловците. Но уви това явно не е съвпадало с личните му интереси!?
 2. Like
  traper2504 reacted to митьо in Такъв ли трябва да бъде председателят на Националното сдружение?   
  Пич, не разбрали, че българите са овсе и не мислят. Слушат сладки приказки и хвалебствия и кълват като шарани.
  В управителният съвет на НЛРС не трябва да влезе нито един досегашен член. Също така хора от структурата на ИАГ и с най-различни зависимости.
  Защото:
  1 Нищо не направиха за нормализиране на нормативната уредба за лова; 2 Проспаха въвеждането на данък за кучетата; 3 Провал в измислената програма за разселването; 4 Провал на киноложки състезания години наред; 5 Отчуждаване на сдружения и дружинки и напускане на СЛРБ; 6 Номенклатурни хватки за задържането, които водят до озлобяване; 7 Фалит на ИК Наслука; 8 Проблеми със спортната стрелба; 9 В столицата няма нормален стрелбищен комплекс; 10 Проблеми с имотите на съюза и стопанисването им; 11 И т.н. и т.н   Според мен трябва да се избере някой от председателите на големи сдружения с опит в стопанската дейност (има сдружения развиващи такава). За съжалени това ще е поредният нагласен избор (преди 7-8 години "броиха" 4 часа 220 бюлетина, само и само да вкарат един главоч в УС  и евентуално за шефффф).
 3. Like
  traper2504 reacted to деди in СКАНДАЛ   
  Да . Така е била при ВАС. Но съвсем не е така при НАС.
 4. Thanks
  traper2504 reacted to fen in СКАНДАЛ   
  Много правилно постъпва колегата,като вдига шум и с право се вълнува.
  Аз също много се вълнувам,когато важни неща,като промени на закон не се прави прозрачно и задкулисно касаещи всички и особенно,когато всичко е свършен факт и заинтересованите нямат възможност да реагират на време.
 5. Like
  traper2504 reacted to митьо in Питане към модераторите   
  Нови версии .... нови дивотии!
 6. Like
  traper2504 reacted to angel-l in CZ 452 - 2E ZKM   
  Продавам флоберка магнум с оптика TASKO.
  Цена 700лв. тел.0887082546

 7. Like
  traper2504 got a reaction from momcho2000 in Дупчи ли AK-47 влаковата релса?   
  Дупчи АК то релса ама друг път.
 8. Like
  traper2504 reacted to митьо in Куриоз - шеф на горското отказва да създадем дружина   
  Бат Сахо, тия да не са твоите хора, дето откраднаха ловото поле на варварци:
  Днес 6 февруари 2016 г. екип от горски инспектори при Регионална дирекция по горите - Бургас, заловиха петима ловци в землището на село Варвара, община Царево, с две убити и разфасовани диви свине. Това съобщи преди минути инж. Венелин Радков, директор на РДГ – Бургас, който предостави и снимка.
  Ето какво още написа инж. Радков:

  РУ на МВР, Царево, изпраща моментално екип за задържане на бракониерите. Заведено е бързо досъдебно производство. Конфискуваното месо е предадено в хладилна камера на съседно ловно стопанство. Съставени са актове за установено административно нарушение, конфискувано е оръжие и боеприпаси. Интересен е съставът на групата задържани. Поздравления за бързите и адекватни действия на служителите по горите при РДГ - Бургас.

  Днес 6 февруари 2016 г. екип от горски инспектори при Регионална дирекция по горите - Бургас, заловиха петима ловци в землището на село Варвара, община Царево, с две убити и разфасовани диви свине. Това съобщи преди минути инж. Венелин Радков, директор на РДГ – Бургас, който предостави и снимка.

  Ето какво още написа инж. Радков:

  РУ на МВР, Царево, изпраща моментално екип за задържане на бракониерите. Заведено е бързо досъдебно производство. Конфискуваното месо е предадено в хладилна камера на съседно ловно стопанство. Съставени са актове за установено административно нарушение, конфискувано е оръжие и боеприпаси. Интересен е съставът на групата задържани. Поздравления за бързите и адекватни действия на служителите по горите при РДГ - Бургас.

  burgasdream.com
  Статията е от конкурентен форум, към който не мога да пусна връзка (поне преди не можеше).
  Като са принципни и поддържащи законността защо започнаха процедура по прикриването на деянието???
  Сахо, Сахо защитаваш хора, дето ти серат на главата!
 9. Like
  traper2504 reacted to momcho2000 in Дупчи ли AK-47 влаковата релса?   
  И защо тази тема е забита в на майка си................. тази тема си е за раздел нарезно!!!
  Ако не ползвах гугули мугъли щях да я видя на кукуво лято, предлагам модераторите да я преместят, защото масово се мисли, че АК е върха и колеги вярващи в тоя мит плямпат глупости и спорят ли спорят! Оня ден един ми казва, тия ваЩе пушки са гола вода (пушките бяха 300 Win.Mag, и 30=06 болтови) я тава го не признавам... по добро от него нема я че си зеам калашник с голем пълнител и длъга цеФ оти они са по добри... и тук аз започвам да се смея, но се включват други от групата и почват да подкрепят мнението че какалашката е номер едно и аз се отказах да обеснявам!
 10. Like
  traper2504 reacted to митьо in Благородния елен – минало, настояще и бъдеще   
  Този материал го изпрати на Христо Ботев 55. Там са мишоците дето трябва да се научат на ловно стопанство!
  Докато се защитават частни интереси, а не принципи, няма как да се оправим!
  За 15 години има 30 редакции на ЗЛОД и все не може да се намери правилната форма за да потръгне работата. На мен лично ми се струва, че се прави така, че да не се работи - ако може нещата да се наместят от самосебеси.
  На 55 трябва да работят хора професионалисти, работещи в полза на Държавата и Природата, а не да се снишават и умилкват на партийно назначените шефове и наглите олигарси. В момента държавният чиновник си натиска седалището на столчето и не смее да се противопостави на системата - гледа да си взима редовната заплатка и да го докара до пенсийка, без излишни усложнения и главоболия.
  Чудно ми е защо Иван е извикал специалисти чак от Германия, а не е поканил за консултанти "научните величия" на ЛТУ или института на МЗХ?!?!?!
 11. Like
  traper2504 reacted to м. Асен in Казарма   
  Пичове, представяте ли си какво става по Европа ... младежта /а и средните години вече/ не е била в казарма, а си натресоха милион млади "бежанци" без документи, които идват от ВОЙНАТА !
  Това, което започна с жените в Германия, май е само началото на много кофти работи ...
 12. Like
  traper2504 reacted to м. Асен in Куриоз - шеф на горското отказва да създадем дружина   
  В ЗЛОД има много кусури ... например това, че държавата "раздава" ловни райони, без да се съобразява с НЕПРИКОСНОВЕНАТА /по конституция/ частна собственост в/у горите и земите, или това, че членството в сдруженията /по закон доброволни/ е задължително, или това, че правното НИЩО ловни дружини имат ловни райони ... има и много други тъпизми. До отмяната /или промяната/ му обаче, ТОВА е закона.
  НО ти, уважаеми основателю на тази тема, след толкова години разправии с кого ли не, жалби и апели до кого ли не, форумни усилия и громене на несъгласните с тебе, така и не отговори на многократно задавания ти въпрос - ЗАЩО не потърси правата си в съда ?
  Без да си направил това най-нормално и резонно нещо /което десетки хиляди хора правят, когато считат, че правата им са нарушени/, тезата ти олеква, и заприличва на махленско-лична свада ... ако си бил член на сдружение, може да те изключи неговото ОС, а решението на ОС за изключване може да се обжалва в съда - защо не го направи ? Съда щеше да отмени решението на ОС /ако изобщо има такова решение, или ако е незаконно/, и тази "тема" нямаше да съществува. Ако пък няма решение на ОС за изключване, заведи установителен иск, че си редовен член на сдружението, и готово ... Ако пък има ЛЕГИТИМНО искане за обособяване на ЛСР, и незаконен отказ по него, защо не обжалвахте отказа, за да се произнесе съда ?
  Не намерихте "некорумпиран" адвокат в цяла Бургаска област ?
  Или не успя да убедиш никого в "правотата" си ?
  Щото адвокатите лесно и законно се "корумпират" - плащаш им хонорара, и си готов
  Ако /евентуално/ някои адвокати са ловци, и не искат да си развалят отношенията с "началниците", далеч не всички адвокати са такива, а и половината са жени, какъв ти е проблема ?
  Или защото, по типично БГ-начин, правиш всичко друго /връзки, ходатайства, петиции, форумни войни и какво ли друго не, губиш време, нерви, може би и пари/, само не и каквото трябва ... какви са тия смешни и безсмислени "жалби" до Президент, Премиер, Главен прокурор, още малко и до ООН, но УПОРИТО не до съда ??? П.П. Един безплатен съвет от мен - събери собствениците на земи и гори в землището на Варвара, и ги убеди да забранят /на основание неприкосновената си частна собственост/ ловуването в тяхната собственост, и уведоми горското стопанство и ловното сдружение/ дружина за това ви решение ... ако въпреки това продължи лова, пак се обърни към съда.
  ЗЛОД в тази му част /според мен/ е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН !
  Намери си един адвокат в Бургас, представи му КОРЕКТНО фактите и ВСИЧКИ документи, решение винаги има, ако си/сте в правото си ... само не излизай с номера "няма адвокати"
  Ако обаче предпочиташ форумното вайкане, или имаш някакви други причини /многократно и еднопосочно намесваш в случая политиката/, това е друга работа ...
  Здраве и слука, живота е хубав /или какъвто си го направиш/ !
 13. Like
  traper2504 reacted to tina1209 in Пожелание към всички ловци по случай новата година !   
  И нали съм си жена,
  няма аз да премълча!
  Нека Новата година,
  да зарадва всяка една дружина!
  Нека всеки да успее
  и вино да се лее!
  Нека здраве има,
  много таз година!
  И в ловните полета и гори
  да ехти от смях и веселби!
  Че лова не е да имаш само слука,
  а да се усмихваш и на несполука!
  С приятели да помиришеш зелената елха,
  а вярно куче да притича из снега!
  И на финал да ви пожелая,
  макар за някои да им е все тая!
  Да са пълни сърцата ви със доброта,
  а в душите ви да има топлина!
  Че малко хората са чесни,
  в тези времена бесни!
  А аз съм просто една обикновена дама,
  която усмихва се за двама !
  Но пожелая ли на всеки тези редове,
  да се сбъднат от сърце...
  То значи,макар и без слука,
  да ви кажа чесно-"въобще не ми пука"!
  Спокойствие,слука и късмет на всички вас....
  на добър час!
 14. Like
  traper2504 reacted to м. Асен in Казарма   
  Под. 22060, Дълга лъка /79-81/ ... имаме повече денонощни въоръжени наряди от граничари, няколко години по-късно ШППЗО Враца. Имаше много тъпизми и идиотщини, но едно е безспорно - момчетата ставаха мъже ! Считам, че едни 9 - 12 месеца са абсолютно НАЛОЖИТЕЛНИ !
  Тревожно наложителни са !!!
 15. Like
  traper2504 reacted to 100-янов in Казарма   
  Абе момче ти с тая тема направо уби коня на ротния........
  Ако не тия я подсказала ти жена ти/за да не ходиш в кръчмата/ още един път браво......
 16. Like
  traper2504 reacted to pashankov in Акт от КОС при промяна на постоянен адрес.   
  до М. Асен
  Малко ме хлъзгаш не в посоката, в която съм търсил.
  Обясних как стоят нещата финансово, за да не се изненадва колегата по средата на пътя в съдилищата и на самия него да му минава през главата по някое време мисълта "Че то в пъти-по евтино щеше да ми излезе да си платя"
  Та да разширя
  Ако плащаш предварително (както е обикновено) на адвоката за 2 инстанции ще ти струва минимум
  40+150+250=консултация+Първа инстанция (РС)+Касационна инстанция (Адм. съд)=440 лв.
  Ако загубиш х2 !!! Т.е. плащаш на адвоката си предварително и юристконсултско възнаграждение на процесуалния представител на Административния орган издал Наказателното постановление.
  Съветът ми е: Взел си Наказателното постановление. Виждаш по какъв член са те подвели, и търсиш практика по този член. Т.е. как са отсъждали съдилищата (и ако можеш Административния съд в твоята област) по подобни случаи.
  Ако практиката е твърда и тя не е в тоя полза хич не се хаби да съдиш и да се правиш на герой. Плащаш, псуваш известно време, минава ти и живота продължава.
  Ако обаче откриеш, че и съдът е намирал издаването на такива наказателни постановления за незаконосъобразно и в нарушение на материално правната норма, то съди ги до дупка. Ако ги осъдиш пиши тук, ще те подучим (до тогава ще е ясно дали и как става), как да си търсиш парите дадени за разноски (адвокатски възнаграждения и прочие)
 17. Like
  traper2504 reacted to Sonyred in Лов на МИГРАНТИ сезон 2015-2016   
  Не е обяснимо, защо престъпниците незаконно преминали държавната ни граница упорито се наричат "мигранти" ? Бъдете повече българи и по - малко европейци !
 18. Like
  traper2504 reacted to ranik56 in Дупчи ли AK-47 влаковата релса?   
  Моето скромно мнение е ,че има значение - какъв боеприпас се използва . това няма как да се случи ,ако ...
  Боеприпаса е Изцяло Оловен или със - стоманен сърдечник . АК -47 има начална скорост 710 м/сек .
  Има значение каква е релсата и както вече забелязахме ... точното място на попадението .
  Не трябва да забравяме , че релсите са няколко вида т.е. с различен " R " .
  Представете си ЖП - Релсата в разрез , тя е със закръгления и в Основата и към Главата . Двойно "Т"
  Знаете за какво говоря - Бранебойният Куршум , ще пробие релсата ,ако попадне прерпендикулярно
  в стената на Релсата . Ако попадне в Основата т.е . в Зоната на Закръгление ...няма как да я пробие .
  Бронебойно Запалителният боеприпас / черно ,жълто и червено / служи единствено за поразяване на Резервоари .
  Въпросът ... не опира до това - дали е Разбит "Мит" .. Бронебойният патрон има пределна пробивна сила .
  Днес в наши дни - пистолет /ГШ-18 кал 9х19 мм /пробива 8мм ламарина ..все едно е минала Бургия .
 19. Like
  traper2504 reacted to rikitikitavi in Мнения за ПАДЖЕРО 2.5 Tdi   
  Регенерата е за тормоз гума. Взимаш каляш търкаш и хвърляш. Винаги трудно се балансирят ама като я окаляш не се разбира от какво тресе. Гумата е тежка и от твърд каучук. Зимата стават пластмасови и по лед и утъпкан сняг е ужас. На пясъка се самозакопаваш с тях. В кално,росно,тревно са номер едно. Цената им е не особено ниска спрямо нерегенерат.
  Те пък са сравнително проходими и на лед и на сняг и на асвалта по малко шумят и не тресът. Каучука е мек но грайфера е винаги по нисък. В калта са доволно проходими. Цената им обаче е соленичка.
  Иначе в момента тормозя едно галоперче 2,5тд с генерал грабер мт и съм повече от доволен от проходимост и комфорт. Разхода почти не се промени при поставяне на големите гуми.
 20. Like
  traper2504 got a reaction from rikitikitavi in Мнения за ПАДЖЕРО 2.5 Tdi   
  Първо колега пиши на кирилица , а що се отнася до гумите дето сега сложи 235 ще е по добре и по икономично от към разход. С тези гуми ще се пързаляш повече по утъпкания сняг по улиците и ледът , ще си по добре в дълбокия и неутъпкан сняг по нивите и в дълбоката кал.
 21. Like
  traper2504 got a reaction from kolio8207 in Лов на МИГРАНТИ сезон 2015-2016   
  ,,Волът , като риел с копито всичкото падало по гърба му,,
 22. Like
  traper2504 reacted to kolio8207 in Лов на МИГРАНТИ сезон 2015-2016   
  Пишете,пишете утре да не плачете!
 23. Like
  traper2504 reacted to Л_о_в_е_ц in Предложение за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча - 2015 г.   
  Що се отнася до ,,тези сегашните",отговора е -като предишните и като следващите.Докато ние зависим о тях,а не те от нас,ще е така!
 24. Like
  traper2504 reacted to pashankov in Една дискусия: 16 или 20 калибър?   
  И аз да споделя мнение по темата ограничено само в 16 кал.
  От както се помня оставена от дядо ми ме чакаше една ИЖ 58 16 кал. еми какво да кажа!!?!
  Всичко, което съм изтървал не е било от пушката. Пушката си работи перфектно, въпросът е при стрелбата да си концертиран и в същото време спокоен. Когато бях млад (не че сега съм дърт), но правех една основна грешка, която дори смятам да споделя в събота с новите ловци (дано се вслушат), та сместо да вдигна да се премеря и да стрелям, а аз вдигах гледах дивеча, защото ми беше интересно любопитно и уж мерейки се стрелях. По мое му това е основна грешка при стрелба по жива цел и моите наблюдения са че колкото е по голям дивеча толкова повече се увличаш да го гледаш, а не да се мериш. (съжалявам измествам малко темата, но ще се завърна полека лека).
  От доста години имах мерак да стрелям с успоредка с открити куроци, та едва тази година ми се отдаде възможност и останах изключително доволен и от стрелбата си и от усещането. Пушката ТОЗ отново в 16 кал. Без да се хваля, че съм някакъв изкусен стрелец за 13 изстрела по гургулици имах 2 пропуска, които бяха по - скоро следствие на експеримента "я да видя до къде бие" . Горещо препоръчвам оръжие с открити куроци именно на новите ловци от гледна точка на стрелбата. Относно боеприпасите ---> да наистина разнообразието в калибъра е ограничено, но не трябва да се забравя, че се стреля с гладко оръжие и неговите възможности са също ограничени. Ако човек практикува за дребен дивеч стрелба до 35-40 м , за едър 40-45м. мисля че почти няма значение какъв боеприпас ползва освен ако не е зависим от към цена. И давам пример.. Аз за моята ИЖ58 съм установил от проби, че най-добре бие със Селер Белот патрони/куршуми, но от както излезнаха ДДуплексите, а и имах слука с тях, та въртя суча в пушката слагам само тях.
  Пушка 20 кал. на живо, собственост на ловец съм виждал само 1 път през живота си. До преди години този калибър беше пълна екзотика според мен и ще разкажа една една весела случка.
  Като бях малка хлапетия много обичах да ходя в ловно-рибарските магазини и да зяпам патроните, после се прибирах в къщи и разказвах мота мо всичко какво съм видял там на баща ми. Разбира се, тъй като бях малък нищо не купувах. Нямах и разрешително, а имаше един продавач който постоянно ме ядеше с въпроса:
  - Какво ще купуваш малкияяяяя?
  Аз разбира се нищо не бях тръгнал да купувам, та го цаках с отговора:
  - Патрони 20 кал. имате ли?
  Разбира се той такива патрони нямаше и аз това добре го виждах, но след като ми отговореше троснато
  - Не НЯМАМ!
  Та след това спираше да ходи подире ми и аз спокойно си разглеждах.
  Не щеш ли явно ме е запомнил с този въпрос реши да ме изненада....
  - Какво ще купуваш малкияяяяя? - попитваме ме в характерния си стил и тембър.
  - Патрони 20 кал. имате ли? - попитвам по шаблон аз.
  - Имам! - ми отговаря продавача и ми чака реакцията. Само, че аз подготвен :-)
  - А какви номера имате?!? - викам си като изреди тези, които има (а той няма според мен), ще търся тези, които няма и ще му изкарам от 10 кладенеца вода защо точно тези. Продавача обаче и той "хитър като гущера Димитър" се усети на къде ще тръгна и вика:
  - Ейййй хлапетиьоооо (вече усмихнат) спри да питаш за тези патрони 20 кал. ами ми кажи, че просто искаш да разгледаш :-)
 25. Like
  traper2504 reacted to rikitikitavi in странните грозни шокове   
  Странните шокове
  (едни такива много дълги,грозни и скъпи)
  Всички знаем теорията. С ловна пушка до 40м. от там нататъка е на късмет работата. Това наистина е най-лесната за стрелба дистанция. Въпреки това тази дистанция не е крайна за засилената от пушкатасъчма. В практиката е доказано,че съчма с тегло 1грам засилена с 220м/с е смъртоносна за птици с размер на сива врана до сто метра.
  Докато в Европа се ловува основно с птичари и бързата стрелба е преуритет, то в Америката са различни нещата. Там има хора наблегнали на дългата стрелба със съчми. Максималните дистанции достигат до 80 та и малко отгоре метра. И то с дребни съчми. При това правещи почти перфектен облак. Разбира се това с двуцевка не може да се постигне. Трябва си едноцевно оръжие със сменяеми шокове и поне магнум патронник.
  Нашия герой е един обикновен , пристрастен в лова на гургулица и гривек човек. В последно време обаче е бесен на автомачиците край него, дето карат всичкия прелет да минава високо в небесата. Ще застанем до неговото рамо за да проследим стъпките предприети от него към тази цел. Стрелба по подплашени гургулици и гривеци. За по-интересно ще поставя читателя в тази роля. Причтно четене.
  Яд те е. отново лова е провален заради онея идиоти дето пуцат зарад алармата. Изък за мерака и всичко. След лова минаваш да разгледаш ловния магазин. За разтуха, па и съвет да поискаш. Може да има нещо измислено. Продавача сякаш само тебе е чакал. Веднага нарежда една редица много грозни удължители пред тебе. Били точно за това. Хората с такива удължители на сто метра птица сваляли. Почесваш се малко ама си избираш един. Гледаш да е на по-сносна цена,че знаеш ли може да не върши работа.
  На следващия лов си с него. В началото цъкат с език ,после всеки си гърми както иска. Пробваш се и ..има ефект. Е не е 100 метра, не и 80. ама си е подобрение. Прибираш се доволен.
  В къщи нещо те човърка. Дали продавача те е метнал или има нещо дето си объркал. Навираш се у нашите форуми. Повечето ги плюят. Мяркаш едно две мнения дето са интересни. Показват и картинки на които пишат дистанциите споменати от продавача. Казвашс и стоп. Тука има нещо вярно. По принуда се обръщаш към хамериканските форуми. Почва борбата с англииския език. Гоогъла помага ама пустите му и термини се налага речник да вадиш. За по-лесно записваш отделните думи на лист. Даже и почваш да ги научаваш.
  Откриваш нещо интересно. Наистина се стреля успешно на такива дистанции ама шока не се избирал от витрината ами…според размера на съчмите с които искаш да стреляш. Че и хората дават линкове към магазините. А там едни сериозни цифри. Като сложиш и транспорта. .. все пак се решаваш. Кеф ще е да ги думкаш в небесата. Замисляш се. Харесваш номер 7 съчми и се заравяш пак във форумите. Там препоръчват няколко ама клонят повечето към един модел. Един талъв дълъг (по дълъг от този дето си си купил наскоро) и колкото и да е странно е още по-грозен. А цената му е колкото половин ижовка. Ужас. Решаваш да е той(след седмици мислене, няма втори път да се набуташ я). Правиш поръчка и чакаш..
  Почваш да четеш малко теория. Трябва да се убие това време. Странно. Целта на тези удължители не била толкова да ни приближи с един ..уй растояние към дивеча колкото да успокоят снопа преди напускане на цевта. Прехода при тях бил плавен за разлика от стандартните шокове. Оказва се, че и в България има пушки с плавни и дълги шокове ама…били постоянни. Някакви тозове с бяла глава и буква щ. а де. ..
  Получавате си чаканата тръбичка. Хвалите се на жената ама тактично сте махнали цената. Още не може да повярвате колко много стинки е излязло. Все пак сте оптимист. На опаковката даже има нарисувана мишена като глава на пуика и петно от попадения. Попаденията са с диаметър половин метър и е оказано че това е ..малей ква дистанция. Направо да не повярваш.
  Вече сме и подготвени теоретично. Изваждаме предварително купените магнум 7ци и бягаме на полето.
  Там мерим съвестно с крачки споменатата дистанция. Нареждаме четири листа А4 за голяма мишена(вече на нищо не вярваме) и ..Бум. отивате да проверите. Ами ..урец. няколко случайни дупки. Петно с попадения няма. Замисляте се и решавате. Може да е менте патрона. Добре, че сте умен и още от една марка сте взели. Проба и същия резултат. Вече сте оклюмал ама ей така за идеята да простреляте пробвате 50 метрова дистанция. И бинго. Попадения като по учебник. Почваме да изреждаме майките на американците за некоректна реклама. Прибираме се към дома. Тогава се сещаме, че у онази хамерика всяка некоректна реклама излиза през носа на рекламиращия. Пак вадим опаковката и четем. Ми пише си ги метрите.
  Ясно. Остава пак да се наврем у форумите да видим какво още сме пропуснали. Вече сме почнали да поназнайваме англииски и виждаме теми за патрони за дълга стрелба. Първата е за това как се правят. Щото тези обикновенните от магазина работа не вършили. Тука потривате ръце, вадите речника, листа и химикала и почвате. Почвате да затъвате в информация. Хората пишат за избор на капсул(малии колко вида имало). После спорят представи си за скорости на изгаряне на барут и марки. Минават през типове концентратори. Абе някои и незнаят как да ги слагат та ги нахлупват на обратно. Имат и точни усилия за пресоване на барута… и машинки дето да ти помогнат да събираш патрони. Виждаш и някакви подробности за съчми, везни, калибри…ужас. Примирен вадиш калкулатора и почваш да смяташ. Колко още финикииски знаци ще трабват да може да стреляш надалеко. Гледаш крайния резултат. Не е чак толкова стресиращ. Една десет годишна лека кола е малко по-скъпа. За всеки случай пак разглеждаш форума. Радост за окото. В една пропусната тема се говори за марки продавани готови патрони. Тествани при това и работещи.
  Зарязваш всичко и хукваш да провериш в магазина. Ами нямали ама за тебе ще внесът. След месец. Цената идва солена ама сравнение с оборудването дето ти трябва се преглъща. След месец си пак в полето. Със смесени чувства. Мишената отново е гордо изправена. Изстрел и пропуск. Виждаш удар на снопа в земята до мишената. Че е групиран на дистанцията, групиран е. че мишената е девствена-факт. Пак се почесваш дето не те сърби. Почва да те притеснява дали не е нещо от пушката. За втория изстрел се подпираш на капака на колата. Този път мишената е поразена. Идеално. Почти като на рекламата. Присядаш щаслив.
  На връщане минаваш през ловния магазин. Хвалиш патроните и показваш гордо мишената. За вкъщи взимаш цели две кутии ,макар и да излизат повече от солено.
  Утрото вече си в полето. Прелета е както винаги в небесата ама ти стреляш. И падат. Малка подробност ама много дразнеща. На десетина изстрела пада по птица. Ама обикновено не тази която си мерил.
  След лова се налага пак да се седне пред форума. Жена ти вече те гледа сърдито с тази ти мания все на компа да киснеш. Ама те търпи. Нали имаш само две страници мнения да прочетеш.
  Почваш да четеш за предварения. Трябвало скорост на съчмите. Влизаш в сайта на производителя. Намираш каквото ти трябва. Намираш и формула за смятане. Вадиш каклкулатора и смяташ. Резултата ти се струва нереале. Смяташ отново. Същият си стои. Налага се да приемем резултата. Смятаме от любопитство петнайсетина метра по-наблизо колко трябва. Разликите са големи. А сега де. Ново двайсет. Как ще ги хванем тия разлики с окомера.
  Вече придубили рутина атакуваме смело форумите. Англииския език ни е станал като майчин. На две страници по една дума ни запъват ама смсъла е ясен. Намираш че хората ползвали лазерни далекомери. Най-лесно било с помощник. Един мери, втория стреля. Идеята никак не ти харесва. Още по-малко ти харесва цената.
  Воден от гениална идея се заравяш в руските форуми. Малко зор с този руски ама като погледнеш в речника…разбира се. Братушките нали все са бедни. Ще да са измислили нещо полезно. Намираш го. Кибритена клечка. Разграфена на сектори. Не е сложно да си направи човек. Лепиш я на цевта на пушката и налагаш птицата докато съвпадне. Точност десетина метра. Не е идеално ама …за без пари толкова.
  Отново си на лов. Клечката дразни окото ама…ко да се направи. Подобрението е значително в сртелбата. На всеки четири една пада. При това тази дето мериш. Колегите почват да викат браво. Забелязваш обаче проблем. Мушката ти не позволява точно мерене на тази дистанция. Груба идва.
  Примирен сядаш отново пред компа. Имало едни такива неща дето бързомерци им викали. Препоръчват видиш ли едни много дребни. Дето тежат само 50тина грама. Някой даже и по –малко. Със свито сърце отваряш магазина да видиш цената. Ужас. Ако бяха целите от злато нямаше толкова да струват. Я към братята китайци. Намираш един на една нормална двуцифрена цена. Все пак за подсигуровка избираш малко по-скъпия модел. Поръчваш и чакаш.
  Пристига. Отново недоглеждане. Как се закача на пушката. Пак се информираш. Хората правят специални монтажи. Маркови. Виждаш цената и се плашиш. Бързомера не е толкова да му се невиди. Звъниш на приятел със златни ръце. Вадиш ракия, пушка бързомер. Слагаш ги на масата и почвате да мислите. Измисляте. От горе на всичко е лесно и ефтинко. Е малко е грозно ама няма да мръдне. Нали здраво трябвало да държи. За два дена е събрано. Отново сте на полето за тестове. Мали къф кеф. Как хубу се мери човек. Дай ся да центроваме. Бум, тряс. Готово. Време е за лов.
  Колегите от дружинката ни гледат странно. Туй грозното за къв мек ..уй сте го турнали. Само ще пречи да се стреля. Подсмихвате се тайничко. Прелета почва и чудото става. Падат. След толкова месеца труд всяка премерена птица пада от небесата. След десетата обаче се чува странен стъклен звук. Оглеждате се примирено. Проблема е ясен. Бързомера е станал на кабрио. Чувствате се…потънали. Прибирате се. Все пак това е последния лов за сезона. Сядате, черпите се едно и гледате китайското изчадие.
  Решавате като ще е гарга да е рошава. Почвате да събирате стотинки за качествен бързомер с хубав монтаж. Майната му. Веднъж се живее. Даже и за далекомер (щото се оказва ,че прелета държал една височина според метео условията). Оная клечка не искате и да я виждате повече. Ловния сезон наближава и вие сте събрали всичко. Отивате на стрелбище да простреляте придобивките.
  Отново сте на лов. Отново всички гърмят на поразия и гургулика минава в небесата. Почваш да стреляш и почти всичко стреляно пада. От невероятни дистанции. Колегите спират да стрелят и само те наблюдават. Даже един взима далекомера да виждал; по добре и диктува дистанциите. Лов мечта. Накрая раздаваш на всички по няколко птици да си занесат по домовете. Колегите те замъкват в кръчмата да те черпят. Разговорите са само за стрелбата. Гледа се пушката, удължителя, бързомера. Разисква се разпаллено. Питат се цени. Накрая единодушно решават, че оная играчка бързомера си е набутвация отвсякъде ама удължителя….. . Пак питат за него. От къде как . колко струва. Половината ловзи решават да си купят и те за да стрелят от далеко. Останалите им се иска ама им се вижда безбожно скъпо. Решават да направят обща поръчка за да излезе по-евтин транспорта.
  Ти си мълчиш.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.