Jump to content

LyudmilLov

Ловец
 • Posts

  266
 • Joined

 • Last visited

Допълнителна информация

 • Име
  Lyudmil- 1959г
 • Оръжие
  гладкоцевно-12кал, нарезни-22, 7.62х54r, 30-06.
 • Куче
  имах-Българско гонче
 • МПС
  Mitsubishi-Shogun 2800

Recent Profile Visitors

1,475 profile views

LyudmilLov's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

173

Reputation

 1. Здравейте! Миналата седмица пуснах обява, че продавам бързомереца си- "Aimpoint-H30S". Днес се опитах- след обявата си, да помоля обявата да бъде изтрита или затворена, но не можах да се справя и за това си позволих тук да помоля за същото ?! Моля обявата ми да бъде изтрита или заключена! Моля извинете ме, ако с това нарушавам правилата! Поздрави!
 2. Самоснареден патрон с куршум HORNADY- 180gn.SST. Цев 560 мм.; 1:10; 6 полета. Затвърждаваща серия от 03.01.2017 год.; 2 градуса с вятър откъм гърба- умерен, западен. - HORNADY-180 gn.SST. - GECO/12g./+F+Ann.; trim.63,09 mm. - COL. 82,75 mm. - Gig Game= 52,7 gn. - CCI250. - Vo= 811,1 m/s.; toler. Vo= 14,4 m/s. - 4 изстрела със 17 мм. група. Пробван на хищниците през м. февруари- няма отървали се или ранени / 5 чакала и 2 лисици/. При попадение резултата е, като със Сако Хамърхед-11,7 г. Поздрави и наслука!
 3. Здравейте! Скоро ми се наложи за хищниците да снаредявам с куршуми HORNADI-165gn. SST, тъй като ми привършват SAKO HAMMERHEAD 180gn. Цев 560 мм.; 1:10; 6 полета. 23. 03.2017 год.; 17 градуса със слаб насрещен полъх/ изток/ : -куршум-165gn.SST -гилза GECO/12g./+F+Ann.; trim.63,09 mm. -COL. 82,75 mm. -HODGDON-Hybrid100V= 56,0 gn. - CCI250 -Vo= 849,4 m/s.; toler.V0= 13,2 m/s. - 4 изстрела през 3 - 5 сек.; с 19 мм. група. Не висока скорост, но идеално за лава ми за хищниците. При попадение е винаги с изходна рана и с по малки разкъсвания от 11,7г.СькоХамърхед, и ....., кожата не става за кожух. Поздрави и наслука!
 4. Не ми се тестват и разработват "рецепти" с нови куршуми. Имам готови "рецепти" за 11 вида куршуми и мисля, че покриват различните необходимости. Идеално им идват на хищниците- не разбират, какво им се е случило. Сакото ми е с 820 м/с, а Барнеса е с 840 м/с., като последния спокойно съм го засилвал и до 868 м/с. с Биг Г.= 55.0гн. и ССІ250- с група от 25 мм. В блатото на равнинния терен си е рисковано да се присяга на повече от 300 м., защото току виж паднал някой търсач на желязо, барабар с металотърсача си.
 5. И двете карабини са добри. Да мери и тази, която най му пасне е за него, но да има в предвид дали ще се налага и монтаж на оптика- ..., от това ще зависи височината на гребена на приклада, за да не се налага да си прави нов приклад. Да има в предвид: дистанциите на които възнамерява да стреля /ловува/, както и тежестта на куршумите, които възнамерява да ползва, т.е. подбор на стъпката на нарезите на цевта.
 6. От три години ползвам за свинския лов: SakoHammerhead-180gn., Barnes TTSX-180gn.; LapuaMega-200gn., BarnesLRX-200gn., като първите два куршума ги ползвам и за хищници.
 7. Добре си направил колега, че си спрял кучето, защото не се знае, къде ще раздере по главата на кучето ти и после- доктори, допълнителни грижи по кучето и т.н. Преди години имаше много интересна статия в едно от ловните ни списания , в която бяха публикувани статистически данни от Германия за това, колко милиона птици убиват бездомните котки- в предвид числеността на бездомните котки в Германия. У нас са много малко котките, които наистина са домашни- стоящи само в домовете, т.е. под постоянен контрол?! Огромната част от тъй наречените "домашни" котки се подвизават- спят само в нечий двор /имот/, защото от време на време са хранени от стопаните на имота, то можем да си представим само, каква би могла да бъде подобна статистика за в България, ако въобще може да се направи такава!
 8. Винаги- на път към стървилищата ни, когато съм взел и малокалибрената карабина, с колегата ddd_dancho редовна отстрелваме свраки и врани, които са по пътя ни- в покрайнините на града. Проблем е, че не винаги ми се мъкнат и двете карабини, покрай- раницата с такъмите за примамване на хищниците; столче; тринога или монопод, и т.н.
 9. В началото на август бяхме на хищници с колегата ddd_dancho. Към 20,15ч., се настанихме на първото ни място и след около 30 минути - .... на около 350 - 400 метра от нас / източна посока- към града/, изскочи първо един сръндак и след около минута, и една сърна, които на 8 скорост се изнесоха към "Я-баир", а след тях от тревите изскочиха две кучета, които ги гонеха- ....., направо ОТВРАТ! След около 15-20 минути, на около 30 метра, зад Данчо с кудкудякане се вдигна мъжки фазан, който бе подплашен от някакво куче, което явно е усетило Данчо, излая приглушено 2-3 пъти и изчезна в близкия пояс. Това ни изнерви и с джипа се преместихме на следващото ни място, защото вече се здрачаваше. Там Данчо отстреля млад мъжки чакал, а аз малко след това по-стар мъжки чакал. Веднага се отправихме към другото най-близко до нас стървилище, защото беше почти тъмно. По пътя- на разсеяната светлина от фаровете на джипа, се мярнаха две очички и като доближихме на около 130 - 150 метра се показа силуета на тазгодишно чакалче, което отстрелях от прозореца на джипа. Решихме поне него да снимаме и да си ходим, но между опитите на фарове да излезе щогоде добра снимка, се обърнах назад и на 80-100м. от нас- на пътя, стоеше седнал чакал и докато се чудеше, какво става ......., отключих карабината и му стрелях от коляно. Чакала отскочи и се провлачи в близкия сух канал. На път ни беше и с джипа спряхме за опит за снимка, но не ни се слизаше в канала за да го извлачим на чисто и по живо, по здраво се прибрахме. Чакала беше женски. Споделих това не заради слуката ни, а заради бездомните кучета, които ни ядосваха, че притесняват и ловуват дивеча; че понякога идват по няколко кучета на звука на "ранения зайо" и започват да ни облайват, като ни провалят позицията. Налага се да събираме такъмите си и да се местим на друго място и докато наново се настаним и ......., то станало тъмно?! Поздрави и наслука!
 10. Жив и здрав да си, и всичко най-добро!
 11. Здравей колега! Вчера преди обяд ги изпратих на колега от Ловеч, който ми беше писал на 28.06.16 год. Поздрави!
 12. Здравей колега! Имам: ППУ- 10бр.; СиБ- 39 бр., които съм почистил, струговал и обработил КПО-отвътре. Остава да се почисти капсулното гнездо. Имам и останали доста отдавна 180 гилзи в кал.308 Уинчестър- СиБ, както и 40-50 бр. 7,62х54р. Не са почиствани и обработвони. Мога да ти ги изпратя, защото ползвам вече кал.30-06., но от друг производител. Поздрави!
 13. За четири години, няколко пъти съм забелязвал признаци на високо налягане, но тогава аз умишлено бях увеличил заряда над максималния посочен и се беше отпечатал екстрактора. Със всеки новозакупен барут правя тест и с максималния заряд, за да знам, каква скорост мога максимално да постигна. Следя за признаци за високо налягане и се съобразявам с това. Ако визираш последният ми пост ....., ами нямаше абсолютно никакви признаци, въпреки че ползвах макс. заряда за този вид куршуми. Пък и няма как да има, защото производителя на барута е посочил, че трябва да е 49,400 CUP. Мой колега от Плевен провери с Куиклоуда, където също беше посочено, че не съм в опасната зона. Никога не съм ползвал Куиклоуд, но внимателно следя за признаците и винаги ползвам таблиците на производителите на барутите. В таблицата- HODGDON, ползват гилзи Winchester, а те са с по-малък вътрешен обем от гилза RWS, с които аз съм снаредявал. Hodgdon посочват макс. заряд за Nosler AccuBond 200 gn. 59,0C gn. с 49,300CUP., но той е куршум със съвсем друга конструкция на тялото си. Спирам, че вече трети път се налага да пиша този пост. Поздрави! П.п. Счупих си оптиката докато бях на хищници и затова спрях тестовете, но тези дни, като поставя новата, ще продължа с редуциран заряд, според вътрешния обем на RWS и друга обща дължина на патрона.
 14. Тъй като е много дъждовно и ветровито, и има време за писане?! Куршум Lapua Mega 200 gn.- опира в нарезите ми при 82,40 мм. Гилза RWS-Full-Anneаll.; скъсена до 63,09 мм. Обща дължина на пратрона- 79,75 мм. Капса- ССІ250. Барут- Hodgdon H4831SC= 57,5 gn.- според релоудинг таблицата на Hodgdon,това е максималния заряд за този цилиндричен патрон с 49,400CUP. Нямане абсолютно никакви признаци за свръх налягане. Затвърждаваща серия- 13.05.2016 год. Темп. 16 гр.; шарена обл.; източен пулс. вятър. Дистанция- 100 м. на х6. Средна Vo= 764,2м/с; толеранс м/у скоростите= 3,8 м/с. Изстрели- 5 бр. с група 21 мм. Не можах да изстискам по-висока скорост, въпреки, че барута е идентичен с Н4831 /само е с по къси кернелчета/. Според Куиклоуда и изчисленията на колегата vaskoamer би трябвало да достигна 780 м/с., но ....?! Много добра група от 18 мм., бе постигната със средна скорост от 735,2 м/с., но не ми се иска патрона ми за лов да е с такава скорост. Не можах да направя нови тестове, защото си строших оптиката - .....на път към старвилото за хищниците и .....?! Като сложа нова оптика ще продължа тестовете, като си поиграя с общата дължина на патрона и в опити да съм по-близо до максималната разумна скорост.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.