Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2019

LyudmilLov

Ловец
 • Мнения

  266
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Допълнителна информация

 • Име
  Lyudmil- 1959г
 • Оръжие
  гладкоцевно-12кал, нарезни-22, 7.62х54r, 30-06.
 • Куче
  имах-Българско гонче
 • МПС
  Mitsubishi-Shogun 2800

Последни посетители

968 профилни разглеждания
 1. Здравейте! Миналата седмица пуснах обява, че продавам бързомереца си- "Aimpoint-H30S". Днес се опитах- след обявата си, да помоля обявата да бъде изтрита или затворена, но не можах да се справя и за това си позволих тук да помоля за същото ?! Моля обявата ми да бъде изтрита или заключена! Моля извинете ме, ако с това нарушавам правилата! Поздрави!
 2. Самоснареден патрон с куршум HORNADY- 180gn.SST. Цев 560 мм.; 1:10; 6 полета. Затвърждаваща серия от 03.01.2017 год.; 2 градуса с вятър откъм гърба- умерен, западен. - HORNADY-180 gn.SST. - GECO/12g./+F+Ann.; trim.63,09 mm. - COL. 82,75 mm. - Gig Game= 52,7 gn. - CCI250. - Vo= 811,1 m/s.; toler. Vo= 14,4 m/s. - 4 изстрела със 17 мм. група. Пробван на хищниците през м. февруари- няма отървали се или ранени / 5 чакала и 2 лисици/. При попадение резултата е, като със Сако Хамърхед-11,7 г. Поздрави и наслука!
 3. Здравейте! Скоро ми се наложи за хищниците да снаредявам с куршуми HORNADI-165gn. SST, тъй като ми привършват SAKO HAMMERHEAD 180gn. Цев 560 мм.; 1:10; 6 полета. 23. 03.2017 год.; 17 градуса със слаб насрещен полъх/ изток/ : -куршум-165gn.SST -гилза GECO/12g./+F+Ann.; trim.63,09 mm. -COL. 82,75 mm. -HODGDON-Hybrid100V= 56,0 gn. - CCI250 -Vo= 849,4 m/s.; toler.V0= 13,2 m/s. - 4 изстрела през 3 - 5 сек.; с 19 мм. група. Не висока скорост, но идеално за лава ми за хищниците. При попадение е винаги с изходна рана и с по малки разкъсвания от 11,7г.СькоХамърхед, и ....., кожата не става за кожух. Поздрави и наслука!
 4. Не ми се тестват и разработват "рецепти" с нови куршуми. Имам готови "рецепти" за 11 вида куршуми и мисля, че покриват различните необходимости. Идеално им идват на хищниците- не разбират, какво им се е случило. Сакото ми е с 820 м/с, а Барнеса е с 840 м/с., като последния спокойно съм го засилвал и до 868 м/с. с Биг Г.= 55.0гн. и ССІ250- с група от 25 мм. В блатото на равнинния терен си е рисковано да се присяга на повече от 300 м., защото току виж паднал някой търсач на желязо, барабар с металотърсача си.
 5. И двете карабини са добри. Да мери и тази, която най му пасне е за него, но да има в предвид дали ще се налага и монтаж на оптика- ..., от това ще зависи височината на гребена на приклада, за да не се налага да си прави нов приклад. Да има в предвид: дистанциите на които възнамерява да стреля /ловува/, както и тежестта на куршумите, които възнамерява да ползва, т.е. подбор на стъпката на нарезите на цевта.
 6. От три години ползвам за свинския лов: SakoHammerhead-180gn., Barnes TTSX-180gn.; LapuaMega-200gn., BarnesLRX-200gn., като първите два куршума ги ползвам и за хищници.
 7. Добре си направил колега, че си спрял кучето, защото не се знае, къде ще раздере по главата на кучето ти и после- доктори, допълнителни грижи по кучето и т.н. Преди години имаше много интересна статия в едно от ловните ни списания , в която бяха публикувани статистически данни от Германия за това, колко милиона птици убиват бездомните котки- в предвид числеността на бездомните котки в Германия. У нас са много малко котките, които наистина са домашни- стоящи само в домовете, т.е. под постоянен контрол?! Огромната част от тъй наречените "домашни" котки се подвизават- спят само в нечий двор /имот/, защото от време на време са хранени от стопаните на имота, то можем да си представим само, каква би могла да бъде подобна статистика за в България, ако въобще може да се направи такава!
 8. Винаги- на път към стървилищата ни, когато съм взел и малокалибрената карабина, с колегата ddd_dancho редовна отстрелваме свраки и врани, които са по пътя ни- в покрайнините на града. Проблем е, че не винаги ми се мъкнат и двете карабини, покрай- раницата с такъмите за примамване на хищниците; столче; тринога или монопод, и т.н.
 9. В началото на август бяхме на хищници с колегата ddd_dancho. Към 20,15ч., се настанихме на първото ни място и след около 30 минути - .... на около 350 - 400 метра от нас / източна посока- към града/, изскочи първо един сръндак и след около минута, и една сърна, които на 8 скорост се изнесоха към "Я-баир", а след тях от тревите изскочиха две кучета, които ги гонеха- ....., направо ОТВРАТ! След около 15-20 минути, на около 30 метра, зад Данчо с кудкудякане се вдигна мъжки фазан, който бе подплашен от някакво куче, което явно е усетило Данчо, излая приглушено 2-3 пъти и изчезна в близкия пояс. Това ни изнерви и с джипа се преместихме на следващото ни място, защото вече се здрачаваше. Там Данчо отстреля млад мъжки чакал, а аз малко след това по-стар мъжки чакал. Веднага се отправихме към другото най-близко до нас стървилище, защото беше почти тъмно. По пътя- на разсеяната светлина от фаровете на джипа, се мярнаха две очички и като доближихме на около 130 - 150 метра се показа силуета на тазгодишно чакалче, което отстрелях от прозореца на джипа. Решихме поне него да снимаме и да си ходим, но между опитите на фарове да излезе щогоде добра снимка, се обърнах назад и на 80-100м. от нас- на пътя, стоеше седнал чакал и докато се чудеше, какво става ......., отключих карабината и му стрелях от коляно. Чакала отскочи и се провлачи в близкия сух канал. На път ни беше и с джипа спряхме за опит за снимка, но не ни се слизаше в канала за да го извлачим на чисто и по живо, по здраво се прибрахме. Чакала беше женски. Споделих това не заради слуката ни, а заради бездомните кучета, които ни ядосваха, че притесняват и ловуват дивеча; че понякога идват по няколко кучета на звука на "ранения зайо" и започват да ни облайват, като ни провалят позицията. Налага се да събираме такъмите си и да се местим на друго място и докато наново се настаним и ......., то станало тъмно?! Поздрави и наслука!
 10. Жив и здрав да си, и всичко най-добро!
 11. Здравей колега! Вчера преди обяд ги изпратих на колега от Ловеч, който ми беше писал на 28.06.16 год. Поздрави!
 12. Здравей колега! Имам: ППУ- 10бр.; СиБ- 39 бр., които съм почистил, струговал и обработил КПО-отвътре. Остава да се почисти капсулното гнездо. Имам и останали доста отдавна 180 гилзи в кал.308 Уинчестър- СиБ, както и 40-50 бр. 7,62х54р. Не са почиствани и обработвони. Мога да ти ги изпратя, защото ползвам вече кал.30-06., но от друг производител. Поздрави!
 13. За четири години, няколко пъти съм забелязвал признаци на високо налягане, но тогава аз умишлено бях увеличил заряда над максималния посочен и се беше отпечатал екстрактора. Със всеки новозакупен барут правя тест и с максималния заряд, за да знам, каква скорост мога максимално да постигна. Следя за признаци за високо налягане и се съобразявам с това. Ако визираш последният ми пост ....., ами нямаше абсолютно никакви признаци, въпреки че ползвах макс. заряда за този вид куршуми. Пък и няма как да има, защото производителя на барута е посочил, че трябва да е 49,400 CUP. Мой колега от Плевен провери с Куиклоуда, където също беше посочено, че не съм в опасната зона. Никога не съм ползвал Куиклоуд, но внимателно следя за признаците и винаги ползвам таблиците на производителите на барутите. В таблицата- HODGDON, ползват гилзи Winchester, а те са с по-малък вътрешен обем от гилза RWS, с които аз съм снаредявал. Hodgdon посочват макс. заряд за Nosler AccuBond 200 gn. 59,0C gn. с 49,300CUP., но той е куршум със съвсем друга конструкция на тялото си. Спирам, че вече трети път се налага да пиша този пост. Поздрави! П.п. Счупих си оптиката докато бях на хищници и затова спрях тестовете, но тези дни, като поставя новата, ще продължа с редуциран заряд, според вътрешния обем на RWS и друга обща дължина на патрона.
 14. Тъй като е много дъждовно и ветровито, и има време за писане?! Куршум Lapua Mega 200 gn.- опира в нарезите ми при 82,40 мм. Гилза RWS-Full-Anneаll.; скъсена до 63,09 мм. Обща дължина на пратрона- 79,75 мм. Капса- ССІ250. Барут- Hodgdon H4831SC= 57,5 gn.- според релоудинг таблицата на Hodgdon,това е максималния заряд за този цилиндричен патрон с 49,400CUP. Нямане абсолютно никакви признаци за свръх налягане. Затвърждаваща серия- 13.05.2016 год. Темп. 16 гр.; шарена обл.; източен пулс. вятър. Дистанция- 100 м. на х6. Средна Vo= 764,2м/с; толеранс м/у скоростите= 3,8 м/с. Изстрели- 5 бр. с група 21 мм. Не можах да изстискам по-висока скорост, въпреки, че барута е идентичен с Н4831 /само е с по къси кернелчета/. Според Куиклоуда и изчисленията на колегата vaskoamer би трябвало да достигна 780 м/с., но ....?! Много добра група от 18 мм., бе постигната със средна скорост от 735,2 м/с., но не ми се иска патрона ми за лов да е с такава скорост. Не можах да направя нови тестове, защото си строших оптиката - .....на път към старвилото за хищниците и .....?! Като сложа нова оптика ще продължа тестовете, като си поиграя с общата дължина на патрона и в опити да съм по-близо до максималната разумна скорост.
×
×
 • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.