Jump to content

м. Асен

Ловец
 • Posts

  522
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by м. Асен

 1. Разбира се, че промените в закона никого нищо не задължават. От колега чух, че ги събирали на инструктаж и им казали, че средствата по чл. 37а ЗЛОД ще отиват за септичните ями и други подобни, което е противозаконно. Ето за такива неща мисля, че националният съюз трябва да подпомага сдруженията, да дава разяснения, да контактува на високо ниво с ИАГ и БАБХ и да защитава ловците и парите им. Иначе, писмото до президента ... голям праз /както се и оказа/ П.П. Апропо, ако ловът е без кучета, все едно е индивидуален, само че без горски Аман от апокалиптични картини по форуми и сайтове ...
 2. Само че с една "подробност" ... тия "становища" в стил "след дъжд качулка, мън-мън" не излязоха м/у 6-11.07, а след като ЗИД ЗЛОД мина на второ четене В момента ИАГ и ДАБХ привикат дружинките и им съобщават какви "задължения", вкл. финансови имат, вкл. абсолютно противозаконни, а съюзът и сдруженията пак са "преклонени главички" ... защооо ???
 3. Може и за добре да е, като гледам що глупости се леят по другите сайтове и ФБ ...
 4. Би трябвало, ама А де ... първо си купуваш "бележката", после почваш да се чудиш кое как в калибър 308
 5. Колега, и аз "прегледах" 2-3 пъти, но не пиша, защото нищо не зная ... според мене е някаква грешка на дописника - коя дружина ще тръгне на гонка през юни посред бял ден, с имената, със снимките и т.н. ...
 6. Проблемът е в безсмислено строгите изисквания и тежка бюрокрация за лицензиране на стрелбище, а нещата могат да са много по-лесни и пак достатъчно сигурни ... този проблем има и пряко влияние при пропуските по време на лов ! Ловците масово не стрелят за тренировка - това е ...
 7. Ако е вярно това за предишния собственик, този "гошо" отдавна трябва да е на колбаси ... то не е майтап !
 8. Бе човек, казва се мазАлат ...
 9. Колега, не съм чувал за така конструирани надцевки, би ли споделил марка, модел ? Колкото до "милитари" модата в лова, аз също не харесвам, но това си е личен избор, стига да е в рамките на закона. Понякога в дружината, в която ловувам, идва едно момче с един натокан СЛР, и облечен като нинджа, спецназ и тюлен едновременно. В началото се стрясках като как ще се държи в лова, но той пък се държи съвсем нормално, така че ... Здраве и слука !
 10. То вярно, че КОС-аджии всякакви, ама това е несериозно - една гола цев, без УСМ и т.н., не е самостоятелно оръжие ! Нима ИЖОВКАТА е взел 2 разрешителни, за да си купи 1 пушка с 2 цеви ? Дори цевите със слугови "нарези" не се водят за нарезни, а тази е без всякакви нарези.
 11. Колега, защо са нужни 2 разрешителни ?
 12. Това е едно от реалните предимства на полуавтомата пред двуцевките, които кръстосват след 35-я метър. С добър патрон с куршум едноцевния автомат спокойно поразява целта на 50-60 метра. С добър патрон със съчми това си е екстра и за патици, гургулици и т.н. Тоест, не толкова броя изстрели са важни, колкото по-голямата далекобойност. Аз за толкова години максимум 5-6 пъти да съм изстреляло третия патрон, и то с ясното съзнание, че е сватбарски. А вероятно си прав за младите - полувтомата изглежда някак си по-технологично изделие ... двуцевката е едва ли не оръжието на дядковците
 13. Колега, този текст от ЗЛОД е актуален към днешна дата. Вярно е, че придобиването, притежаването, съхранението и ползването на дълго гладкоцевно оръжие е уредено от другия закон - ЗАКОНА ЗА ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ, но също така е вярно, че според този закон, правото да закупиш, ползваш и т.н. такова оръжие като ФЛ /без определените изключения/ е да си ловец, или спортист. Можеш да ползваш такова оръжие или на лов, или на регламентирано стрелбище. Дали и колко ще спазваш закона, си е твое решение, аз си позволявам да пиша тук само защото форума е ловен, има хиляди потребители все ловци, и не е редно да не са информирани, или /по-лошо/ да са грешно информирани. А и колегите по-горе са имали предвид именно ползване по време на лов ... апропо, когато си на ловен излет, макар с индивидуална бележка за пернат дивеч, си важат всякак разпоредбите на ЗЛОД, заедно с административните наказания за нарушаването му. Нека да е ясно, че правилото е 1+2 боеприпаса на лов, пък оттам нататък всеки си решава за себе си П.П. Проблемът със стрелбищата според мене е мноого голям, заради безумната бюрократична процедура по създаванетолицензирането им. За мен, това трябва спешно да се реши, и всяко сдружение ДА Е ЗАДЪЛЖЕНО да създаде стрелбище, при облекчена процедура, като държавата или общините да са длъжни да предоставят земя ... но към момента законът е какъвто е, без значение дали ни харесва. Естествено, такава инициатива трябва да е основно работа на националните ловни съюзи, но там им е през оная работа, за съжаление.
 14. По-спокойно със закона, колега ЗЛОД Чл. 56. (1) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) Ловуването се извършва с гладкоцевно или нарезно огнестрелно ловно оръжие. Когато оръжието е полуавтоматично, то не може да бъде заредено с повече от един плюс два патрона в магазина. Ловните оръжия не могат да бъдат автоматични.
 15. Аз искам да кажа друго ... давам си сметка какво струва /пари, емоция и работа/ едно качествено ловно куче за неговия водач ... защо да не си платя, ако има такава оферта ? По-добре ли ми е да не ходя на лов ? Ако някой ме е поканил - друга работа, много ясно. Аз това отдавна го мисля за свинския лов - всички знаем, че без кучета не става, но дружинката какво прави, за да има кучета ? Без пари и уважение работата не става, това е !
 16. Ами то само това има реален смисъл ... щом не мога /по понятни причини/ да гледам куче в София, ще си плащам с радост на някой, който го е гледал ... само дето цените в ловните стопанства ми идват в повече Не е случайно, че в Сърбия, Унгария и Македония е по-изгодно ... там се договаряш директно с дружинката, без "посредници" Нямам нищо против да плащам такса-гост от 20-30-50-100 лв, щото тия 1 000 лв, дето ми ги искат в ДУУУУ ... не ме кефят
 17. Айде и ти сега - откога ВБр е "вече извън съюза" ?
 18. Абе колега, що не искаш от т'оз твоя "приятел" да ти прати линк, или да ти каже нещо "конкретно" ??? Има Закон за оръжията ... какво по-конкретно искаш, от закон черно на бяло ??? Ако пък ти е чак такъв печен и "информиран" приятеля, не си купувай Сайга - и готово ! Около 119 000 ловци в България нямат так'воз "чудо" като сайгата, пък си ловуват без проблеми Отделно от горното, АК е нарезно оръжие, пък сайгата не съвсем /ако правиш разликата/ ... П.П. Росен ти е дал линк, какво още ти липсва ?
 19. Колега, не съм разбирач, ама изборът ти трябва да е според какъв лов ще практикуваш ... вземи един универсален ИЖ 12 кал, научи се да стреляш с него добре, а след 1-2-3 години ще имаш собствено мнение какво ти трябва ... Здраве и слука !
 20. Eййййй, разбиваш ми сърцето Успех !
 21. Нищо няма да загубиш, ако опиташ, колега ... аз преди 2-3 години пробвах в дружината - нищо не стана. Сега пробвах пак, с нов ръководител на лова /бивш военен офицер/, и за мое удоволствие, той видя многото полезни и резонни работи, и съм сигурен, че поне някои от постулатите ще ги приложим ... ловът на гонка си е военна операция, факт ! Най ме е яд на "много-все-знайковците", мамка му ...
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.