Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2020

MDD

Ловец
 • Мнения

  2
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Допълнителна информация

 • Име
  Mihail
 • Оръжие
  ИЖ-27-12кал. LK M70-308W
 • Куче
  Курцхар
 • МПС
  Daihatsu Rocky
 • Град
  София
 • ЛРД
  София–Север

Последни посетители

319 профилни разглеждания
 1. Впечатленията ти по всяка вероятност са от Мосин-Нагант-Мазалат и т.н.Затова и допусковите полета за куршумите им са в границите Ф7,83-Ф7,89мм. и дълбочина на нареза 0,15мм.-за да е сигурно,че ще има водене,но коя партида с какъв припуск е......божа работа. Под "напор" имам в предвид цеви с прогресивно минимално стеснение по цялата дължина на цевта,без промяна в стъпката на нареза-категоризират ги като исключително прецизни,тъй като куршума копира формата на цевния канал. Благодаря за информацията,явно има разлика между ученото и реализираното в наши дни. Поздрави и наслука!
 2. "За прецизността на стрелбата диаметърът на цевния канал, измерен по нарезите е по-важен, отколкото този по полетата"-част от поста ти. Позволи ми да не се съглася, при съответното уважение,разбира се! Не уплътнения диаметър Ф7,82мм./ в случая/ е фатален,а не "по-важен" за качеството на изстрела, защото барутните газове ще обтичат куршума при движението му в цевта, водещо до понижено налягане и съответно слаб изстрел и най-вече куршума ще се врязва асиметрично в нарезите въпреки конусния преход в патронника - динамиката на изстрела. Имахме такъв случай с куршуми с Ф7.7мм.- единият нарез едва се беше отбелязъл, като присъствие,а попаденията-без коментар! Профилът на нарезите бива различен-правоъгълен,трапецовиден,овален и т.н.,но прецизен изстрел се прави с минимално необходимата пластична деформация на куршума,в пряка зависимост от балистиката извън цевта,както и от типа на материала от който е ризата на куршума.В този ред на мисли,отношението между ширините на полетата и нарезите/4,6.../ не остава едно и също,защото е следствие на горе упоменатите /и не единствени/ фактори,както и от изследванита на всеки производител. Износоустойчивостта на всяка цев, зависи от много други фактори,но акцентирах върху натоварването на опорната страна на нареза,което е съществен фактор в нейния живот. Lilja произвежда три канални цеви,да,но с какъв профил но нареза и при каква стъпка,до какъв грамаж куршуми ще стабелизира,при какви скорости и т.н. ,сигурно си чувал за цеви изработени с така наречения "напор",та как отношението между ширините на полетата и нарезите да остава едно и също,да не говориме,че газовата ерозия не е само в патронника,а е особено агресивна при триене на куршума по нарезите.
 3. хммм........,колегата doichev е много далече от показване на глупост,а е много доброжелателен към компетентно възприемане на едно оръжие.Измерването с не преминаващ калибър с Ф7,62мм. по браздите и Ф7,82мм./калибъра е пластина/ по полетата на нарязаната цев е компетентен подход,а не глупост! Друг е въпросът,ако има отклонение в диаметъра Ф7,62мм.,то това е продиктувано от броя на нарезите,т.е пластичната деформация на куршума е по-голяма и той винаги ще уплътни по Ф7,82мм., но зависи с каква стегнатост-просто фирмена политика!Оръжията с шест нареза са със заявена точност,т.е по-прецизни като обработка и по-износоустойчиви.Усилието върху опорната страна на нареза се разпределя на шест,а не на четири нареза.От досегашните ми измервания,диаметрите на куршуми от шест фирми производители на патрони в кал.308W варират от Ф7,7мм. до Ф7,83мм.,като Ф7,83мм.е само при ППУ.Най-добри резултати Заставата ми дава с Хорнади 9,7гр. и 10,7гр.,чийто диаметри са Ф7,82мм.- измерени с микрометър разбира се.Напълно разбирам и приветствам удовлетворението на колегата LyudmilLov,да получиш на практика перфектно оръжие, от едно ниско бюджетно такова,тъйкато изминах същия път с моята Застава.
 4. Колеги,да не разглеждаме случилото се с г-н Опиц като частен случай.Всички знаем,че дори длъжностни лица се страхуват да използуват законното си оръжие за самозащита/а той се е осмелил,което му прави чест според мен.Случайте с горските стражари пребити от цигани в самоковско ,полицайте в Бяла слатина,а издевателствата в с.Мечка просто не ги коментираме.Би трябвало да се търси промяна в режима на ползване на притежаваното оръжие с цел защита на собственост и самозащита,както и в режима на самото придобиване.Виждали сме в по цивилизовани страни, домове с недвусмислени табели по вратите за начина на охрана-и няма санкции за съдържателите при нарушаване на тази им собственост! Дано не съм лош пророк, но подобни случай ще зачестяват,докато не се преусмислят фактите от "ковачите"на закони. Лошото е с незаконната играчка,а за самият акт адмирации!
 5. Защо помилване?Пак ли милостиня търсиме?Всеки следващ подобен случаи помилване ли да търси и докога? Гражданският протест и то ствърд характер би дал точно юридическия статут на определението"защитил".
 6. Здравейте колеги.От 2006г.имам Застава М70 кал.308W-ниско бюджетно оръжие,но търсех потенциала му.След "утъпкване" на цевта направих бединг и най-малката група която постигнах бе 15мм. от три истрела на 150м.Стрелям патрони Хорнади SPBT интерлок 150 и 165 грейна.Формата на куршума наподобява FMG профил и никога не съм имал затруднено презареждане.Поведението на тези куршуми в жива плът - при сърна- разпробива като FMG с малко по-голяма изходна рана,за прасе-добър стопер и с голяма остатъчна маса.Наблюденията са за 165 грейна куршуми.Имам красиви истрели и на 300м./мерени със строителна ролетка/,но оптиката ми е с 6 кратно приближение и е трудничко при по дълго взиране.Интересен факт, бе за мен,че от пет различни фирми производители на патрони, 150 грейновите куршуми ги изпраща по един и същ начин-без корекция на прострелката.Също интересен факт се оказа,че куршумите от петте фирми производители,имаха разлика в диаметъра от 7,75 до 7,83мм. измерени с микрометър-за истинска група изводът се налага от самосебеси! Подреждането на патроните до задния упор на пълнителя е задължително,както и проверката за свободно движение на подредените вече патрони. Оксидацията не е мръднала,приклада също.Карабината е с шнелер и до 300м. наистина съм сигурен! Здраве и слука през сезона за всички !
×
×
 • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.