Jump to content

pashankov

Ловец
 • Posts

  844
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by pashankov

 1. Колега, аз по съществото на Вашия спор няма как да взема отношение. Но по темата която повдигна с Word-a и JPEG формата ---> не си прав! Това, което е качено тук е Уърдовски файл, в който има инсъртната (вкаран) графичен обект (снимка, вероятно JPEG файл). Ако не ми вярваш - отвори файла, дай десен бутон на мишката върху съдържанието на този дайл и ще видиш в контекстното меню "edit picture" или вероятно на български "редактирай снимка". Защо е направено така ли? Някой хора така пренасят/представят няколко снимки една след друга, или при сканиране е зададено изходния файл на скенера да е Уърдовски файл и то така се получава. Вече дали този графичен обект е някак преди това манипулиран, това НЕ смея да твърдя. Но това което е качено тук като файл Doc 2.doc неможе да се каже, че е елементарно писано на Уърд с цел манипулация. Разбери ме, това което си написал и това което е качено, чисто компютърджийски не си достатъчно коректен. Иначе по същество Вий си знаете най-добре!
 2. Има логика. Съответно този лост да кара петлето да прави по-малък ход, което от своя страна ще доведе до НЕ опирането му в курока. Има логика Ще го попитам, но на 90 % съм убеден какво ще ми каже за подобни "резервни части". От къде да се намери нещо подобно?!? Ще се изработи нещо, което ще е подобно и ще върши работа! Ще попитам все пак де!
 3. Здравейте, искам да попитам: Някой срещал ли е по - маркови дребни патрони в калибър 16 в номера 2/0; 0; 7; 9 и 11 и ако ДА какво точно и къде точно го е срещал? Благодаря предварително!
 4. Колкото и да НЕ се пише във форума - всяка година има поне по една такава тема. П.С. - Няма нужда да се съди, когато спорът се води аргументирано.
 5. И аз имам същата пушка и при мен има същия проблем с отварянето и същата причина да НЕ се отваря. Спомням си, че преди да я занеса на оръжейника го питам: "Приятелю, я ми кажи може ли да се направи, моето Тозче да се отваря при опънати куроци? А той ми отговоря: "Куроците и отварянето нямат общо. И пушката по принцип се отваря!" Занесох му я след време и му викам: "Ха сега да видиш като ти обяснявам аз" Та той ми каза/показа, а се чудя как аз не съм го видял, че петлето опира в десния курок и това е причината да не се отваря. Специално при мен съм сигурен, че с напъване няма да стане да започне да се отваря. Иначе да се похваля Тозчето е в отлично състояние с оригиналната дървения и настрела му е малък като знам кой му е единствения собственик. Когато преди време за пръв път го докоснах в бащината къща разбрах какво се има в предвид като някой ти каже за избора на пушка "Пробвай, която ти залепне ТЯ е твоята!" ДО скоро си мислех. Това са дрън дрън приказки. На мен що всички ми лепнат... НО!! Като вдигнах Тозчето се изумих и веднага след това го вдигнах още 4 пъти и всеки път съм взел мушката без какво и да било допълнително движение. Сега дали това е ефект от куроците или си ми е оръжие по мярка или и двете смятам да разбера с годините. Поздрави и да набиеш пернатите с Тоза :-)
 6. Не оспорвам това което си написал. Не е редно, не е и честно. Вероятно всеки, който отиде на приличен лов в Африка ще остане с изключителни емоции. Като се замисля---> спорът няма как да е обективен. Едно е да си се родил и израсъл и ходил 1000 + пъти на лов в България. Да си виждал и 2 и 200 както казват хората. Друго е да отидеш в Африка (особено първия път) и то на лов. И на мен а предполагам и на всички е ясно, че ще разказваш историята до края на живота си. Вероятно ти като човек по-често ходещ, когато видиш и лошите страни на лова там след време ще дадеш безпристрастно мнение, което кат нищо може да се различава от сегашното ти. Дано не ти прозвучи самохвално/надменно, но това с кръвта, проследяването, къде е ударено, колкото е голям дивеча и колко евентуално ще го преследваш --> не ме впечатлява. Това съм го виждал и участвал и в България. П.С. За мен ще е удоволствие да прочета малко по-дълъг разказ ....
 7. Здравейте, Георги Димитров, както обещах преди време ще се включа, когато има какво да кажа. Наскоро излезе едно Тълкувателно решение на Върховния Административен съд, което проправя пътя на хората похарчили пари в производство пред Районен съд респективно след това пред Административен съд (като 2-ра Касационна инстанция) и спечелили делото/делата в края, та спечелилите мога да поискат разходите, които са направили по делото да им бъдат възстановени чрез отделно производство по ЗОДОВ пред съответния Административен съд. В твоя случай какво може да направиш (ако ти се заминава разбира се). Отиваш при адвоката, с който си водил делото и му разказваш горните 2 реда като му заявяваш: " Искам да си прибера парите, които ти дадох и вписахме на договора за процесуално представителството, а парите които ще спечелим от хонорарите в тези едно или две дела искам да си разделим. Например: По онова предишното дело доказано си дал 200 лв. В новото дело пишете за първа инстанция 150 лв адвокатски хонорар. За пред евентуална втора инстанция Върховния Административен съд още минимум 250-300. Така ти ще си вземеш онези първите 200 лв и ще разделиш с адвоката едни минимум 400 лв., адвокатски хонорари т.е. ще вземеш още 200 лв. Не ме питай колко е морално това, което те подучвам (а и не само теб), но ако се чувстваш "дълбоко" обиден и имаш време и желание, може да реализираш това за което ти писах. Успех Пламен Пашанков
 8. Ако разгледаме ситуацията шахматно.... Имаш пешка на седмо поле/квадратче , т.е. миг преди да извадиш важна фигура на полето. Та в тази ситуация питаш съперника ( в случая специалиста по лова) "Ще се предадеш ли и така поне от части да запазиш честта си? или да вадя царицата (писмото, с което инж. Кръстев, во'кратце припомня основни положения в ППЗЛОД).... Това ПИСМО може да се погледне от 2 страни. От юридическа: то е едно правно нищо. Нищо не променя! Никого не задължава, с нищо да измени поведението си! От бъдеща съобразителна гледна точка: Не мисля, че има здраво мислещ човек прочел това писмо, който в качеството си на специалист по лова да рискува едни прилични пари от бюджета на дружеството в едно напрактика загубено дело. Браво г-н Карасолак! Браво и на инж. Кръстев, но може и ОЩЕ по-смело, честно и законосъобразно (не само с писмо)!
 9. Не само факта, че си писал тук, а и самата жалба която си изпращал е емоционална. Емоционална, защото говориш много често от първо лице като употребяваш "АЗ". Не се обиждай, но това издава слабост и свеждаш проблема до лична неудовлетвореност. Когато пишеш "стой" на принципна позиция и конкретно по закона, защото когато сведеш "спора" на ниво "на мен не ми разрешават", най - логичното което българинът издал заповедта и българина следящ за спазването и е да си помислят "кой си ти пък бре?!!? аре ....". Та, когато заемаш принципна позиция (но не да говориш от името на всички), та тогава е малко по-различно. Относно евентуални бъдещи твои действия: Имай предвид, че ако искаш разрешително от държавен орган, то същият може и нищо да не ти отговори. Това му се вика "мълчалив отказ" и също се жали по съдебен ред в съответните СРОКОВЕ. Относно обжалване на заповедта: Актовете, които противоречат на закона, може да се жалят по всяко време. Съдът ги обявява за НИЩОЖНИ. Няма времеви период след който един противоречащ на закона акт да НЕ може да бъде атакуван, така, че спокойно. Стига да искаш да се бориш време бол! Относно, че в североизтока сте онеправдани при този тип лов: Ако това малко ще те успокои --> Не сте само там! И за да сме безкрайно честни и спрямо държавните органи... На всички е ясно защо се е наложило издаването на тази заповед. На всички е ясно, че се опитват да осъществят служителите в горското контрол върху излизането "УЖ" за хищници и превръщането му в безкрайна разходка из ловното поле с мисълта "Абе аз съм за хищници, но ако излезе нещо, вече според ситуацията ще му мисля". Да де ... ама така с тази заповед се атакува по-скоро коректния ловец като му се създава известен дискомфорд. Ако погледна от собствената си камбанария, а предполагам огромен процент от ловците мислят така. Та на мен ми се иска да си взема бележка, да излезна в удобен за мен ден, да седна накрая на някоя гора, да посвиря, да попазя до мръкване и ако има слука, има! Е не ми е ама никак удобно, първо да търся и после да мъкна по горите чували с мърша/карантия. Който го влече подобно занимание, да си го упражнява! Вероятно и ще отстрелва повече, но при мен лично не ми е тръпка по този начин да се случи. Да се върна на темата със закона и всички надолу по йерархията актове, които се издават. Драги колеги, няма как с подзаконови актове или устави да избягате от рамката (духа), която закона слага. Няма как също така и да доразвивате закона от към хипотези, диспозиции и санкции. Действията са в режим на обвързана компетентност. Ако все пак някой много държи нещо да се промени, то по реда прави постъпления за промяна на закона. Времето ще покаже дали действията му са били в интерес на ловното дело в България.
 10. Поздравления колега! Хубава тема си подхванал. В следващите няколко реда, които ще напиша ги приеми като мнение и безплатен съвет. Подобна битка я имам и аз като едно наум, но се надявам до момента, в който меракът му за индивидуален лов на хищници надделее, то разума и нормативната база да са на друго ниво. Като начало ще стъпя на думите на колегата Росен Генов, че за да постигнеш резултат ти трябва или адвокат да ти движи проблема или детайлно да те съветва адвокат, а ти да ходиш по съдилищата и да се надяваш търпелив съдия да те изслуша внимателно за да ти вникне в проблема, респективно да отсъди в твоя полза. Адвокат ти трябва не за друго (вероятно знаеш закона по-добре от доста адвокати), а ти трябва за да изгради правилна стратегия за атакуване на отказа който ти правят. Това включва като начало добре написана жалба, подадена пред надлежния орган, сезирайки надлежния съд, след това се следят разпореждания/определения/решения на съда и сроковете по тях. Знаеш адвокатските услуги не са от най-евтините, но в това дело няма кой знае каква фактическа и правна сложност, а личното ми мнение е, че шансовете ти за успех са добри, от което следва, че в един момент ще имаш възможността да си поискаш от съда направените адвокатски разноски. Жалбата, която си постнал тук... Както и колегата Генов правилно е отбелязал и вероятно забелязал, та хубаво си я написал от към емоция и чиста човещина, но почти сигурно няма да породи желания от теб ефект и от юридическа гледна точка не се обиждай, ама ... не изглежда добре. Един въпрос: Кой точно ти отказва разрешителното за индивидуален лов на хищници? Съвет: Относно контактите/кореспонденцията която водиш по въпроса с разрешителното, та всичко го прави в писмена форма, щото рекъл, казал в съда после трудно минава. Относно това кой ти отказва разрешителното, на какво основание ще зависи и пред кого и ще се жалваш или къде ще водиш делото. Единият път според мен ако се атакува заповедта, пред Русенски Административен Съд след това вероятно ще се продължи към Върховен административен съд. По вероятно е обаче тази заповед да е абсорбирана от местното ЛРД под някаква форма, вероятно от Управителния му съвет (вероятно то ЛРД-то ти отказва разрешителното), тогава пътят да се жалваш е пред общото събрания на Дружеството, а ако то потвърди това решение, сиреч отсъдят и те в твой ущърб, то решението на Общото събрание се жали пред Окръжен съд в случая за теб Русе. Според МЕН както и да се развият нещата твоето дело в районен съд няма да ходи. Съвет 2: Прежали го това, което си написал и започни отначало но с идеята, че ще водиш дори ако се наложи съдебна битка. Отиваш там от където търсиш да ти издадат разрешително и носиш 2 еднакви заявления, с които искаш издаване на разрешително за индивидуален лов за месеца Х. Даваш копията на секретарката/деловодителката и искаш от нея да ги входира като ти сложи входящо номерче. Ако са малко от малко адаптивни ще им светне крушката, че тук нещата отиват на съд, но има голяма вероятност да те оставят без какъв и да било последващ отговор, така че съветваш се с адвокат и ги чакаш да видиш накъде ще избият. Съвет 3: Зареди се с търпение. Вероятно няма да стане бързо, но ако спечелиш, ще си като Левски (спечелил за цял народ)!
 11. На последната снимка гледам сте сложили 2 шишета с бира за да може Иво да мокри ръцете за карначетата :-)
 12. Колеги, реших да пусна тема, в която да обменим опит в приготвянето на един характерен около лова продукт - суджука. Ще се радвам ако се намерят колеги, които да споделят опит като за направата му - видове месо, пропорции, подправки, начини на напълване, така и по отношение на времето за направа (месец в година) и начин на съхнене и съхранение. Ако пък някой украси темата с някой снимка съвсем ще живнат нещата. Весели преживявания и наслука!
 13. Интересно, все още никой не е писал за подвизи в духа на темата регистрирани по официалния ред.
 14. Шашава тема... като онази с Иван Недков да се чудиш от къде да почнеш да пишеш. Сега това с винетките .... ?!!? Само срока ли ще се променя на билета или и други неща ще се взаимстват от винетките. Различни МПС-та = различни цени на винетките => Различни мераци/видове дивеч за лов = различни цени на билета Различен период на винетката = различна цена => Различен период на лов = различни цени на билета Ако е само срока -> удачно е. Макар, че голяма част от ловците ходят на патици, гъски, фазан (в определени случаи), така че .. ако ще се бута срока, то датата да е след февруари. Примерно билета да важи: 1 март - 28 февруари Без да съм проверявал, но си мисля, че ЗЛОД не е най-променяния закон и няма нужда са се говори така малко "ангро". ЗУТ и Изборния кодекс например ги побутват мисля по-често. „В момента няма значение дали се убиват 10 или 15 екземпляра, никой не губи освен държавата и природата". Е нали има норми за отстрел? Те за какво са въведени. Всичко над тях или пък неописано си е бракониерство и от там следва да и наказуемо..!?! "Държавата губи" --> за природата съм съгласен, но за държавата не мога да се съглася, Ако толкова са загрижени всички (а би трябвало) то (хващам се за последните думи от интервюто на г-н Пиперков, следва да се обжалват разпоредбите, които карат арендаторите да изорават скорострелно, а и напротив да бъдат задължени ДА НЕ изорават определени насаждения с цел опазване на дивечовото разнообразие. Мисля си че дори тези действия на арендаторите да са в следствие на европейска правна норма, то същата би била успешно атакувана от страна наши държавни а и неправителствени организация ангажирани с опазване на природата и дивечът в нея. За мнението на Георги Младенов... Мнение на поне 90% от ловците в страната. Другите 10% ги оставям за хора, които все пак ще извлекат полза от горепредложените промени.
 15. Браво! Напомни ме след няколко месеца в тази тема, когато вече ще има утвърдена практика на ВАС, може ли?! и как?!? да си поискаш парите дадени за адвокатски хонорар в производствата които си минал пред РС и Адм Шумен. Пази договора за процесуално представителството доказващ какво си платил (той би трябвало и по делото да го има). Хайде създраве!
 16. Могат ги тези концерти руснаците! https://www.youtube.com/watch?v=F1MQ6948eWQ
 17. Колегата не е написал мотивите на РС, с което са му отменили наказателното постановление (не е и длъжен), но да спрем с голямото писане с м. Асен и да дадем малко конкретика за едно подобно дело как се е развило: Пред Районен съд Габрово делото е / АНД No 46/2014 / (като се кликне в дясно върху "решение" се отваря цялото решение) http://www.court-gbr.com/rsg-WEB_DECN-2014-03.HTML Делото е обжалвано пред Административен съд Габрово КАНД No 104/2014 (като се кликне в дясно върху краткия диспозитив на решението се отваря цялото решение) http://admincourtgabrovo.com/menu/del-court%20sistem/CourtA%20work/2014/CourA%20Work062014.html Пак да кажа! Колега гледам, че си писал, че си от Русе. Практиката на който и да Административен съд в страната не е обвързваща/задължителна за съдиите в Административен съд Русе, но това не пречи да я цитираш в случай на съвпадение на: фактическа обосновка, членове в наказателното постановление което ти написаха, хубавото би било мотивите в решенията на районите съдилища да съвпадат и тогава вече може да свиеш рамене пред Административен съд Русе и да кажеш примерно: " Да Аз знам, че практиката на Административен съд Габрово не е обвързващата за Административен съд Русе, но предвид че подобни дела приключват пред Административните съдилища и разгледани в съвкупност всички факти и обстоятелства по делото то това е една съотносима практика !" и представяш няколко копия подписани "вярно с оригинал и подпис от теб" на решението на Административен съд Габрово и тихичко добавяш "Всичко е 1:1" (ако е така де) Хайде успех и пиши да видим какво е станало!
 18. Извинявам се колега, поздравявам те за постъпката, че си помогнал на колегата Димитров, но или не си ме разбрал или не си прочел добре какво съм написал. виж последните ми 2 мнения. Вероятно това което ще напиша за теб е пределно ясно, но е обяснително за останалите колеги, които четат. В конкретиката на случая на колегата не може да се говори за тълкователни решения или тълкователни постановления както ми е зачервил текста от закона колегата. Въпросния случай има следното развитие. Най , най общо казано! Административен орган решава да издаде наказателно постановление на колегата за (той е описал случая) като се движи в компетентността предоставена му от законодателя. Пострадалия има 2 възможности: - да се пробва да жали по административен ред пред висше стоящия орган по вертикал на службата издала наказателното постановление (лично аз не го препоръчвам освен ако не протака поради някаква причина), запазва правото си на съдебно обжалване; - да обжава по съдебен ред (по-добрия вариант). Пестиш време, нерви а и малката хитрост е, че не ориентираш административния орган издал акта за основания, на които ще го атакуваш пред съда. В противен случай има огромна вероятност основанията в обжалването по административен ред и пред Районния съд да са еднакви. Така... пишеш жална жалба. Може и сам, препоръчително с адвокат. По всяко време следиш сроковете! Районният съд решава, като неговото решение може да се обжалва пред Административния съд в областния град от страната която има интерес да обжалва. Решението на Административния съд (казва се като касационна инстанция ) е окончателно! Ако това решение вече/отново е в полза г-н Димитров то всичко е наред. Обаждаш се в административния орган издал акта да ги питаш искат ли копие на решението с печат "влязло в сила съдебно решение" --> ако Да (вадиш го от деловодството на Адм. съд), ако ли не директно в органа да си прибереш (ако нещо са ти прибрали все пак, уж не трябва, ама ...) В конкретиката на този случай ако си спечелил пред Районния съд поинтересуваш се кога са получили решението на административния орган за да си следиш дали и в срок ще обжалват. Като след като изтекат (вероятно 14 дни и изминат още 3-4). Обаждаш се с номера на делото си да попиташ дали са обжалвали. Ако Не обжалват супер --> ти си човека. Твоята драма приключи! Ако обжалват обаче Районния съд ще ти изпрати копие на тяхната касационна вече жалба за становище от твоя страна по тази жалба. (има срок трябва да се съобразяваш). След като получат или НЕ твоя отговор на жалбата от Районния съд окомплектоват делото и го пращат в Административния. Следва насрочване, открито заседания, 30 дневен срок след датата на заседания в което състава от съдии (3-ма) да се произнесе. Ако си в по малък областен град срокът се спазва! След всичко, което написах в твоя случай от полза ще е пред твоя административен съд, да се гледало подобно дело и то да се завършило в полза на физическото лице. В този случай може да припомниш на съда за НЕГОВАТА практика като цитираш номер/година на делото както и малко фактология от същото. Не е издържано, но не е и забранено да цитираш практика на някой от другите областни Администравни съдилища в страната. !!! Твоето дело никога не ходи пред Върховния административен съд (ВАС)!!! Та дори и да цитираш абсолютно съотносима практика на някой друг административен съд в страната, то тя няма обвързваща сила за пред твоя административен съд, т.е. твоят съд може да реши друго. Това почервеното в 90% от случаите е съотносимо за дела, които свършват пред една и съща инстанция. Например: Делото започва пред някой административен съд в страната, но втората му и последна инстанция свършва винаги във ВАС. Има и противоречиви случаи на съдебна практика дори и в самия ВАС, т.е. един състав във ВАС решава по един начин , друг състав от съдии точно във ВАС решава по противоположния. Тогава с цел уеднаквяване на практика се излиза с тълкувателно решение, което решение макар и да не сме държава с прецедентно право, както е цитирал и колегата, има обвързваща сила, както е изредено в закона. В по-редки но значително количество случаи може да има тълкувателно решение и по дела, които не ходят до ВАС, но това е сравнително по - рядко примерно 10%. Та твоя случай не ходи пред ВАС и искрено се съмнявам да има нещо тълкувателно по материята. Оставяме на страна тълкувателните решения да отделим два реда за практиката. Теб тя те интересува! С практиката по принцип съдиите се съобразяват. Т.е. желаят да прилагат закона по начин, по който всички го прилагат. Разбира се винаги има инако мислещи. За теб е било от полза (вече е минало де) да кажеш/напишеш ред районния съд, ако си открил практика на твоя административен съд по идентичен случай, та да му покажеш практиката като в случая без да казваш нещо му казваш. "Реши делото по идентичен начин ако те интересуват показателите на статистиката ти в края на годината". И пак ако иска се съобразява, ако ли не .... независим е съдията в решенията си! Това е по процеса, дано малко да съм бил полезен публично на колегата, а м. Асен ... нещо не се доразбираме?!?
 19. Арно време. Снеговалеж на парцали без вятър, температура до -5 градуса. ?
 20. Да се разпиша и аз по темата! Първо явно трябва да се признае "Аз на лов в Африка не съм ходил" в свободното си време (обикновено по нощите гледам Animal Planet HD и ловните канали та от там се запознавам, п.с. чел съм и книги, в които се подхваща темата за лова в Африка), Та относно снимките и дивеча няма нищо толкова учудващо. На пръв поглед всичко е законно и няма какво да се учудват някои хора. Този лов го има от толкова много години, а къде са били до сега??! Да идат протестират пред някое посолство в София, че видиш ли в еди си коя си държава има такъв законен бизнес!!! Относно конкретиката на този Стоичков лов, ако аз бях на негово място за мен не би представлявало интерес да стрелям по точно тези животни, но вероятно същия (Стоичков) е стрелял вече по тези които са интересни на моя милост и сега е решил да пробва нещо друго ... повтарям ЗАКОННО. Пак да кажа без да съм ходил в Африка, но вътрешно в себе си съм сигурен, че повече би харесал лов в нашите географски ширини, както и м. Асен описа ... В дълбок пухкав сняг. В меко, но студено време. Някъде далеч от цивилизация. С шепа патрони се стремиш да откриеш твоето животно. Вечерите в изцяло дървена хижа. Стара, но чиста и спретната с горяща силно истинска камина, играем бридж на петромаксова лампа и пием домашно червено вино с домашен суджук приготвен от дивечово месо и си разказваме ловни истории.. Ееее няма как африканския лов да е по-напред...
 21. Благодаря за умерената реакция. КЗП, КЗК, ДКЕВР и т.н. в идеалния случай са едни интересни места за развитие на един юрист. В конкретиката на случая е малко ... не на място да се говори за съдебна практика. И ако все пак се дири такава тя трябва да е на компетентния Административен съд в областта. Г-н Димитров може да пробва с търсачка на сайта на съда или с Гугъл да намери нещо, но аз съм песимист. За съдебна практика най-често се говори, когато делото свършва пред някой от върховните съдилища на страната (ВАС и ВКС) И да обръща се внимание, но на тяхната практика, която все пак не е задължитена, но е добра предпоставка цитирайки я да си с едни гърди напред.
 22. Ако става въпрос за спечелена победа само пред Районен съд, а като гледам постовете е точно така, то подготви се психически за евентуална борба още 1 инстанция. Касационно производство пред Админстративен съд (още около 7-9 месеца) докато той се произнесе с окончателно решение. Просто до скоро юрисконсултите жалеха всичко та може да ти се наложи да продължиш борбата, но за сега браво!!! До Жоро В никакъв случай не можем да говорим за прецедент. 1. Решението е на Районен съд взето от един съдия. 2. На касацията не се знае все пак. 3. Решението на Административния съд като касационна инстанция на окръга в който живее г-н Димитров по НИКАКЪВ начин не обвързва останалите Административни съдилища в страната. 4.Съдебният прецедент се ползва в едни други географски дължини. (не се заяждам) (обяснявам)
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.