Jump to content

spasss

Ловец
 • Posts

  118
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by spasss

 1. А може ли да споделиш нещо относно избора на място за стрелба /имам предвид относно безопасността, трудно е да се намери един километър място и да си сигурен, че няма да изкочи някой гъбар около мишената/. Също ме интересува заснемането с малката камерка как става, автоматично ли се пуска или някой около мишената снима. С каква техника са заснети клиповете. Нещо за влиянието на вятъра, виждам синьото флагче, но как преценяш на такова голямо разстояние каква корекция да направиш спрямо силата на вятъра. Не съм се занимавал досега със точна стрелба, но ми е доста интересно. А какъв би бил резултата с фабрични патрони?
 2. Темата е доста стара, но все пак да попитам, има ли наличности от 1-12-х30? А някакви отстъпки няма ли да има пак по Коледа?
 3. Може ли да дадеш цена?
 4. Здравейте колеги, Интересува ме могат ли да се ползват патрони 7,62х51 NATO на Арсенал Казанлък в карабина 308 Win. Знам че ще ме залеете с коментари, че де факто е едно и също, но Уикипедия казва друго по въпроса: Although very similar to the military 7.62×51mm NATO specifications, the .308 cartridge is not identical, and there are special considerations that may apply when mixing these cartridges with 7.62×51mm NATO, and .308 Winchester chambered arms.[5] Their interchange is, however, considered safe by the Sporting Arms and Ammunition Manufacturers Institute (SAAMI). Каква е истината, могат ли да се ползват поне за стрелба по мишени за обучение, цената им е около лев? Не съм се задълбочавал в размерите на патрона и чертежи, интересува ме някой ползвал ли ги е и какъв е резултата.
 5. А карабината колко струва?
 6. Колега, преправяна ли е за този калибър? Дай малко подробности. Има ли възможност за монтаж? Какви патрони ползваш?
 7. Каква е оптиката? Какви са бонусите? Магазин за оръжие ли имаш?
 8. Колега Мавров, искрено ти завиждам за Петрус! Успех с обучението и да ти носи много радост в лова!
 9. Здравей колега, В никакъв случай не съм толкова компетентен колкото голяма част от колегите вече дали мнение, но мисля, че 0,5 не е най-подходящия шок за бренеке. Цилиндър или подобрен цилиндър би трябвало да е по-добре - пробвай и кажи. Другото което е вида на куршума. Куршум със абсолютно сферична форма би трябвало да ти създаде повече ядове през тоя шок от куршум с по-дълбоки странични нарези.Естествено, едва ли ще намериш куршум със сферична форма, просто ти цитирам книжката на младия ловец, за да ти кажа, че различните фирми слагат различно по форма парче олово в така нареченото бренеке а формата е от голямо значение. Варианта е да пробваш докато намериш подходящия патрон, като преди това си елиминирал всички останали условности, които колегите са изброили.
 10. Маже ли малко повече подробности относно преднопълнещатата се бурия?
 11. Продавам зимни гуми VOLTURE с джанти 16 цола за Нива - 4 бр. Х 50 лева бр. Едната гума е съвсем леко по различна.
 12. Ако си решил да хвърляш пари и да си правиш опити при оръжейници, твоят е идеалин вариант. Ако все пак малко държиш на оригиналния вид на твоя, запази си го, а си купи един от Арсенал. По евтино ще ти излезе, по универсален е и все пак твоят остава непокътнат.
 13. Колега, не знам колко ще ти вземе оръжейника за тези операции, но обмисли и варианта, че нов тек в Арсенал струва около 125-150 лева. Разпитай пак за цената, сигурно се е вдигнала но едва ли е много. Говорим за нова пушка, с мерна планка и сменяеми шокове. Ако оръжейника ти каже нещо над стоте лева, просто не си заслужава. Все пак ако си купиш нова за тези пари ще имаш две. Ако все пак си решил да я прежалиш и да си правиш опити с нея това е друг въпрос.
 14. А има ли и малък пълнител в комплекта! И ако няма, предлага ли се все пак и на каква цена? Големият не само, че е неудобен, но е и незаконен. Малко повече информация ако може: Дървото дървено ли е или някакъв ламинат, много добре изглежда, ако е дърво какво е? Теглото какво е? Относно прикладите - може ли да се закупи и дървеният и сгъваемият вариант и на какви цени? Малко инфо за доставчика - сайт, цени и т.н. Благодаря предварително!
 15. Това е габровска сойка. Продаваха ги навремето в универсалните маазини, на същия щанд имаше и "Меча глава" на сегашната Терна Велико Търново. Имах такява сойка но като дете си играех да я хвърлям и забивам във вратата, при което пластмасовите чирени станаха на дребни парченца. Доста години ползвах ножа без чирени, само с ламаринените основи на чирените, след това реших да вградя острието в шип от рог. Получи се доста добро ножче, няма стоп пружина и си е проблем за ползване, държа си го за красота. Иначе съм изключително доволен от острието, много лесно се заточва, ръждясва, но с добра поддръжка не е проблем. Сега имам неговия наследник, неръждаемо ножче с дървена дръжка, също много здраво, но доста по-лесно се захабява. Доволен съм, като за джобно ножче е добре. Това обаче, което ти описваш изглеждаше много по-красиво, макар, че аз съм привърженик повече на дървото, не на пластмасата. Но няма как старците които питаш да го знаят, това не е старо ножче, продоваше се в Универсалните магазини някъде около 1990-93 година.
 16. А откъде в България могат да се купят такива машинки? Някак си нямам кой знае каква вяра в интернет търговията все още, още повече пък от руски сайт. Има ли място в БГ където мога да отида, да видя машинката, да ми обяснят за какво става дума, евентуално да ми я монтират, да си платя и така.
 17. Здравейте, колеги, това май е първият ми пост. Интересува ме какви са възможностите за преоборудване на Нивата с ел. стъкла. Навсякъде ми казват, че има някакви универсални машинки, които са ненадеждни. От каква кола да търся машинка, за да е относително надеждна и лесна за пригаждане към Нивата. Другият ми въпрос е, как се сменя най-горната ролка от механизма, как да сваля старата и как да монтирам новата. Мястото е много тясно и няма как да се вкара почти никакъв инструмент.
 18. Невероятен файл, откъде ги вадиш. Интересува ме нещо по-специфично, как да цетровам раздатката спрямо скоростната кутия? В сервиза се мъчиха 2-3 дни, накрая колата си върви, но при определени обороти, различни за всяка една от скоростите се получава гадна вибрация, която имам чувството, ще скъса Нивата на две части. Дай акъл как да върна първоначалното положение. Единствената смяна е махане на петскоростна и монтиране на четирискоростна кутия, всяка с нейните си тамбони и греди.
 19. Здравейте, дайте малко инфо, как да се центрова раздатката. Наложи ми се да сменя скоростната кутия, съпроводено с неколкократно сваляне на раздатка, кардани, гумено каре и т.н. Сега си върви Нивката, но се получават особено гадни звуци на определени обороти. Убеден съм, че е нещо свързано със синхрона между двете кутии, преди да сменя скоростната и да разбутум раздатката тоя шум го нямаше.
 20. Предлага ли се някъде това устройство? Колко струва и лесно ли се монтира?
 21. Колежке, ако си от Пловдив - печелиш. Мястото където продават естествена кожа е по-лесно за намиране отколкото за обяснение. Аз съм от Стара Загора и когато ми е трябвала естествена кожа винаги съм се качвал на влака и съм ходил до Пловдив. Това е едно едва забележимо павилионче на ул. Иван Вазов ако не се лъжа /улицата с многото магазини за обувки, която тръгва от "колелото" на гарата и свършва на пощата/. От гарата към пощата трябва да се движиш по левия тротоар и да внимаваш да не го изпуснеш. За човек, който не се интересува от кожи е много лесно да го пропусне, никак не е интересно, малко е и се губи между безбройните магазини за обувки. Обаче, за някой който е наясно какво търси, няма начин да го изтърве. Има доста голямо разнообразие от кожи - от различни животни /телешки бокс, свинска кожа, козя и овча и т.н., в различни дебелини, както и разнообразие от лицеви кожи, велур, напа, набук в различни цветове/. Лесно е за намиране, успех в търсенето.
 22. Много е добра, но според мен това не е брадва а месарски сатър. Мисля, че има разлика между брадва и сатър. Брадвата си има своите преимущества и сатърът си ги има. Не става дума кое е по добро. Просто нещата са различни. Най-добре е да систематизираме нещата. Ясно е, че всеки си харесва неговото, но дайте да видим кое какво е. Според мен, без много да се замислям, допълвайте ме, виждам следните типово различни: 1. Брадва дърварска, българско - сръбско - цигански тип, различна от типа томахавка, не мога да обясня точната форма на острието, но като отидеш в магазина и кажеш брадва ти дават това. Има ги във вариант изработен ръчно от цигани по пазарите, има ги и изработени от сериозни социалистически предприятия, различни големини. Всеки знае за какво говоря - стандартна брадва. 2. Брадва тип томахавка - също се сещате за какво говоря, острието и е като обърнат трапец, има ги във варианти с дървени и пластмасови дръжки, различни големини, различни производители - от Bahco, Stihl и Husqvarna /вечния спор/, до най изпаднали китайски, турски и цигански изпълнения. Всъщност голямото разнообразие е именно от този тип брадви. Stihl и Husqvarna имат брадви тип топор, брадви за цепене, брадви за сечене, брадви за кастрене, универсални горски брадви и др. Различават се не само по големината и теглото, но и по формата на "клина". Брадвите на Мора и Фискарс са от този род, разликата е, че ловцте се стремим към лека и компактна брадва, а не към топор за цепене. Всъщност, на ловеца му трябва универсално средство за сечене. Не само за месо - за това става сатърът, а за наистина майсторите транжори и това е излишно, умелата работа с качествено ножче е достатъчна. За сечене става и обикновена брадва. За цепене става и топор. 3. Киркобрадва - универсална за сечене, цепене и копане. 4. Сатър В момента не се сещам, но сигурно има и доста други разновидности /принципно различни/. Допълвайте ме. Важно и просто да разделим нещата. Не можеш да сравняваш Мора и Фискарс за 60-100 лева с циганско брадве за 3 лева. Вярно, че и двете вършат работа. Но дайте всяко нещо а си влезе в неговата си категория!
 23. Статията за тихата нива завършва с нещо от рода: "Тихая Нива нет!" Доста се порових из статиите на руския форум, още когато карах Нива, и това беше твърдението на екипа от инженери, решили да направят Нивата "тиха". Всъщност Нивата си е Велика кола и въобще не ти е нужно да бъде тиха. Просто трябва да го имаш впредвид преди да си я закупиш. А и не може. Това обаче, въобще не може да свали реномето и цената на тази кола. Просто трябва да си достатъчно аскетичен, да не се нуждаеш от удобства, а да е важно за теб да стигнеш до набелязаното място - на всяка цена. Тогава Нивата се явява сериозен конкурент на много по-сериозни машини. Никога не слагай газ. Това разваля Нивата. И кожата на шофьора. Става на петна.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.