Jump to content
ФОРУМ
  • Наслука!
  • Ловен Сезон 2020

upotrebitel

Ловец
  • Content Count

    174
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

upotrebitel last won the day on February 23 2011

upotrebitel had the most liked content!

Допълнителна информация

  • Име
    Upotrebitel
  • Оръжие
    нож
  • Куче
    котарак - улична превъзходна подобрена :)
  • Град
    Варна
  • ЛРД
    ЛРД
  1. Да стоиш далеч и от двете И двете стомани са от долната половина на средния клас. AUS-8 - с доста добра корозионна устойчивост (освен ако не я ползваш в солена вода), с добра якост, но държи ряз сравнително малко. D2 - полунеръждавейка, която определено се налага да се точи доста по-рядко, също достатъчно гъвкава, но пък не е желателно да се оставя неизмита повече от ден-два. Ако търсиш бюджетно решение (до 200-300-400 лв) за неръждавейка, по-добра от AUS-8 - VG-10, ламинираната VG-10 на Fällkniven, CPM 154. Ако ти трябва нож с износоустойчивост като на D2 и дори по-добра плюс неръждаемост к
  2. По-голям русофил от мен едва ли може да бъде намерен Дълбоко уважавам славянската душевност, руската култура, изкуство, начин на мислене, народопсихология и исторически заслуги. Което щеше да проличи, ако обсъждахме примерно 110-ката на братя Широгорови от S90V, която сънувам и с отворени очи Но все пак - "Платон ми е мил, но истината ми е по-мила"... Със ZDP-189 нямам личен опит, така че нищо не мога да кажа. Но специално S125V, закалена от Fantoni (60-62 HRC според производителя) от фабрична заточка, която бръсне трудно до бръснеща с отскок острота, при която космите се разхвърчават с до
  3. Колега, при положение, че само сгъваемите ми ножове са с цени от 280 до 815 лева единия, а в момента съм в процес на закупуване на Fantoni HB-01 с острие от S125V, който с доставката излиза 929 лв, едва ли причината да не съм фен на Кизляр е точно в цената, нали? Не разбрах - това някаква специфична проява на чувство за хумор ли беше, що ли?!? Стоманата 50х14мф е аналог на AUS6: 50х14мф ---------------- C: 0.48-0.55% Cr: 14-15% Mn: <0.6% Mo: 0.45-0.8% V: 0.1-0.15% AUS6 ------------ C: 0.55-0.65% Cr: 13-14.5% Mn: 1% Ni: 0.49% V: 0.1-0.15% Т.е. иде реч за нисковъглеродна н
  4. Така само ще съсипеш хубавия материал. Правилният алгоритъм е: 1. Боядисваш краищата с блажна боя. 2. Увиваш всеки край с найлонова торба и я завързваш. 3. Нареждаш парчетата стъбло с боядисани и увити краища на сенчесто, проветриво и влажно място. 4. Оставяш ги да престоят минимум 5-6 години. 5. Обелваш кората, бичиш и обработваш.
  5. Този въпрос е малко като "Мерцедес ли да си взема, или Москвич?" Разбира се, S90V е най-добрия избор. Но, от друга страна, при нея, както и при S35VN, правилната термообработка е от огромно значение за разкриване на пълния потенциал на стоманата. Което включва пещи със среда от инертен газ или вакуум, с компютърно управление на температурния режим, поне двукратна криогенна обработка в течен азот между отвръщанията... Все процедури, които трудно се намира кой да изпълни правилно, поне у нас. Заточването е проблем само ако си решил да докарваш острота да вади стружка от косъм. Иначе, а постиган
  6. Подкрепям колегата Bradley. Според отзивите в руските форуми с Кизляр работата е малко като да купиш котка в чувал. Може да попаднеш на бройка с много добра термообработка, но може и да ти се случи закаляван в понеделник... Докато при Linder от ATS-34 за некачествена бройка и дума не може да става въпрос.
  7. Колеги, отдавна не бях имал повод да се похваля с нова придобивка. Както може би някои от вас са чули, преди около два месеца имах неприятна случка с две огромни китайски пиратки, едната от които се взриви в ръката ми, а другата - до левия ми крак. В резултат - разкъсан бял дроб, парче ребро, забито в лявата сърдечна камера, четири дни в кома и шанс според лекарите да оживея под 20%... Когато на петия ден започнах да дишам сам и дойдох в съзнание, думите на доктора бяха: "Добре дошъл във втория си живот!" И така - имам удоволствието да ви представя първия си нож във втория си живот - Buck Va
  8. Серетираното острие има по-голяма дължина на режещия ръб от гладкото при еднаква обща дължина на острието. За това реже по-лесно абразивни материали, които искат повече търкане, примерно мрежа, въже, кожен колан, стегнато изтъкан плат от дебели нишки... Също така ако се използва като оръжие, нанася рани с разкъсани краища, които зарастват по-трудно. Предимствата на гладкото острие са, че е по-универсално - може да отреже всичко, което и серетираното, макар и с малко повече движения, но за сметка на това с него можеш да направиш и гладък срез и е подходящо за дялане на твърди материали, да рече
  9. По принцип е така, popo55, но за толкова евтин нож няма смисъл. Цените в щатите наистина са по-ниски с около 30-40%, но имай предвид, че доставката ти е поне $20 и крайната цена пак ще е около 70 лв. А ако има някакъв дефект и не ти хареса, ще трябва да платиш и транспорта в обратна посока. Докато ако го купиш от тук, можеш да го хванеш в ръка, да го огледаш внимателно и ако не ти допада, да не го вземаш.
  10. Колеги, имах предвид неръждавейките и съм го споменал още в началото. Въглеродка всеки може да обработва, но кой има нерви и желание да я употребява? За сравнение - как се ползва нож от ниско легирана стомана, който ръждясва? Вадиш, миеш със сапун, за да не ядеш смазка, режеш продукти/дереш/разфасоваш, пак миеш със сапун, за да не остане и следа от кръв, пак смазваш и прибираш. Докато с ножа от неръждавейка - вадиш, ползваш, забърсваш леко или изплакваш, прибираш. Да не говорим, че ако живееш край морето, острието от въглеродка се затъпява от само себе си, без изобщо да е ползвано, за около 2-
  11. Колега, всеки нож може да се наточи като бръснач без никакъв проблем. Основният въпрос е - колко често ще трябва да се точи после За тези пари каквото и да вземеш - все тая... Все пак бих те посъветвал да избягваш родното производство, защото неръждаемите стомани имат малко по-сложен цикъл на термообработка, включваща нагряване до точно определена температура, по възможност в компютърно управлявана пещ с инертен газ, охлаждане в струя инертен газ и няколко цикъла на криогенна обработка и отвръщане при температури, които трябва да се спазват с точност до 10 и по-малко градуса. Нали се сещаш,
  12. Какво да ти кажа, колега? Съгласен съм с предния отговорил - без да се види как точно ги точиш е трудно да се посочи къде грешиш. Виждам, че и ти си от Варна. Ако искаш, можем да се видим, да пийнем т.нар. "едно малко" и да обменим опит за заточването... Аз лично не съм ползвал точно тази система. Предпочитам Sharpmaker-а на Spyderco, който идва с учебно DVD и там всичко е показано нагледно. А за смяна на ъгъла ползвам комбинирания диамантен камък на Smith. Но не виждам причина и с твоето точило да не се получава. С камък грит 700 може да се заточи острие така, че да бръсне с леко докосване и
  13. Интересна конструкция, до сега не бях го виждал. Изглежда много удобно, а пълният контрол на ъгъла на заточване е впечатляващ. За съжаление виждам, че фирмата не предлага пълен набор камъни, които биха били подходящи за всякакви ножове. Напълно липсват триъгълни камъни за заточване на серетирани остриета и има само един вид полукръгли за recurved, при това не е посочено с какъв грид са. Ако пуснат всичките си камъни в плосък, триъгълен и полукръгъл вариант, бих си го взел, независимо от сравнително високата цена. От друга страна - като гледам, изработването на двойка приставки, в които да се
  14. @косьо лазаров Мисля, че цената е важна до толкова, до колкото е мерило за качеството. За професионалните касапи - не зная, напълно е възможно да работят с евтини и меки ножове. За тях това е работа, която трябва да свършат с минимална себестойност, респ. с максимална печалба, а не с възможно най-голяма лекота и удоволствие. Така че на касапина (или по-точно - на работодателя му) му излиза много по-изгодно да вземе едно търновско тенеке за 10-15 лева и една електрическа точилка, която сваля огромно количество метал, но точи бързо. И на всеки няколко месеца да купува по един евтин нож, а не да
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.