Jump to content
ФОРУМ
 • Наслука!
 • Ловен Сезон 2019

fakir

Ловец
 • Мнения

  135
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Всичко публикувано от fakir

 1. Браво, колеги! Намерили сте ги тук-там. Аз от откриването (когато не вдигнахме нищо освен, чаши, вилици и лъжици ), поради отсъствие от родните земи, чак предния уикенд излезнах да проверя ловното поле (софийско) и за съжаление жива душица не видях. Само един зайо-байо бавно и спокойно избяга към близката царевица и си дадохме среща за по-нататък. Колегите са си ударили по някое пиле предния уикенд, но явно фронта ги е изгонил. Сега силно се надявам да мине някое пасажче, че норма не съм правил от години - сигурно съм и аз карък, но нещо напоследък го няма пъдпъдъчето. Мой ловен другар беше по видинско за откриването и са се настреляли доволно. Дай Боже всекиму. Приготвям се за събота и желая на всички НАСЛУКА!!!
 2. Благодаря на отзовалите се! Намерих чудесни хора! ...НАСЛУКА на всички!
 3. предварително се извинявам на колегите за офф-топика, в тази традиционна и популярна тема.. кучето ти има ли разпознавателни знаци (медальон) с телефон/адрес на собственика? "твоите приятели го пребиват" - арестувани сте на софрата, ти си губиш пушките, защото си следствен за подбудителство, а твоите приятели подсъдими... жалка развръзка заради едно недисциплинирано куче. мой ловен другар (доста по-възрастен и опитен от мен) казваше - "жена и куче, не си ли знаят стопанина и къщата, не ти трябват!" ...ако някой може да "открадне" моето куче, без да го е упоил, нека се пробва! подарявам му го! п.с. ... и въобще, колеги с подобна психика/логика, наистина трабва да им се преоцени (обективно) достъпа до огнестрелно... не е нормално да запашеш "зиг-зауера" и да ходиш да си дириш кучето, или да сценаризираш побой по същата причина, като същевременно се явяваш в КОС като благонадежден гражданин с претенции за достъп до тази "екстра".
 4. Здравейте! Скоро се преместих от Варна в София (служебно), и за да мога да практикувам ..единственото си хоби, ми е нужна някаква "приемственост" на местно ниво. На 40г. съм, ловец от 1998г., потомствен, активен и ГОРД член на ловната дружинка на с. Соколово (до гр. Балчик). Имам опит основно в лова на прелетен и водоплаващ, както на дребен дивеч и хищници. Смея да твърдя, че съм дисциплиниран и етичен ловец, с относителна мярка във всичко, привърженик на традиционните ловни практики. Имам предвид всички встъпителни "ритуали"... на снимката не съм аз п.с. в областта на транспорта.. ако някой има предложение, или иска допълнителна информация, моля да ми пише на лични.
 5. колега, аз също до скоро бях стрелял само и единствено с надцевка и автомат. успоредка си купих наскоро от мерак към класиката и имах същия проблем с прицелването - много пропуски в началото. сравнително бързо свикнах с разликите и сега горе долу резултата се доближава до този с надцевката. с предпазителя при мен нещата са наопаки, за разлика от теб моята надцевка е с автом. предпазител, а успоредката с неавтоматичен. но и с това се свиква сравнително бързо. аз също мислех да модифицирам това-онова на успоредката, но след като я взех в ръце, сърце не ми дава да я пипам. 50г. е изкарала така в ръцете на поне 2-ма, та аз ли ще се намеря най-кадърния да разваля хубавата баба..
 6. колега, темата е иж58/54, т.е. лада/москвич, а не мерцедес/москвич. като си купиш за 200лв. "някоя маркова пушчица дори по-ефтина от онова време,.." я сравнявай с друга подобна на аналогична цена. в случая става дума за достъпни пушки с много добри качества, които (голяма част от тях) все още ще ловуват, когато по-голямата част от "марковите" ще висят над някоя камина или ще седят смазани в касата на някой заможен фен. сравнението ти е неадекватно и защото между старите руски ловни пушки и западните им аналози от същия клас (работно оръжие, базов сегмент) разликата далеч не е толквова крещяща, колкото тази между автомобилите. от експлоатационна гледна точка руските дори превъзхождат някои западни екземпляри - примерно с хромировката на цевите, поради което и до днес напълно съхранени екземпляри не са рядкост, докато такива немско, френско и белгийско производство на външен вид може да са ок, но ресурса на цевите е отишъл на кино. ако в бг има ИСТИНСКИ техн. преглед, голяма част от "марковтите" са абсолютен брак - с тези тънкостенни цеви (виж теглото) изорани от годините и патроните минали през тях, не могат да са сравними по "живучест" с огледалните хромирани цеви на едно иже на...50-60г. да, на вид са по-елегантни, по-изящни, по-стилни, но в конструктивен и екплоатационен аспект според мен не превъзхождат рускините по нищо.
 7. имам 58-ца 16/70. купих я този сезон защото исках да си взема някаква стара, ефтина и лека успоредка. разни антични бюхаци, симсони, меркели с изорани цеви за по 500-Х лв. не са за мен и се насочих към 58-цата. гледах и едно ЧЗ в този калибър но имаше луфтове, иначе много приятно пушле! от ижака съм доволен. сревнително бързо свикнах. има сериозна разлика в стрелбата от тази с надцевка с каквато съм ловувал години и в началото имах доста пропуски. точно 3000гр. е, осезаемо по-лека от 27-цата ми и някак усещането е като за...детска пушчица. като я поносиш 3-4часа се усеща разликата. състоянието е очудващо добро за пушка на 50г. (63-ти набор е). патрони в магазина на Арсенал има от 5-тица нагоре на смешно ниски цени - 38ст. Дребни също се намират без проблем, но са по-скъпи от същите в 12-ти калибър с няколко стотинки. до сега имам два "невъзможни" изстрела с нея - единия по гургулица в полет на невероятна дистанция, а другия 2 пъдпъдъка с един изстрел (по случайност разбира се) също на доста голямо разстояние. осезаемо има рязък и концентриран бой. на обичайната изстрелна дистанция пъдпъдъците ги събличам направо, а някои дори се изпаряват - остават само крила и крака. за патките ще е трепач и нямам търпение да ги почвам! когато я взех я дадох на един дърводелец да "освежи" дървените части и се справи много добре само срешу 30лв. - премахна (и аз не знам как) печата от прегледа, обнови накатките, и напои дървото с терпентин, восък и ..нещо друго. с една дума стана нова, но от бук орех не става. на цвят го докарва, но фладера на ореха го няма. доволен съм - за 230лв (с освежаването) е много пушка! с 54-ка не съм ловувал, но сигурно е нещо аналогично, само дето заради митологията около нея цената й е поне два пъти нагоре и трудно се намира екземпляр с остатъчен ресурс. освен това 16-ти калибър се оказа за мен едно страхотно откритие! дебелата берта (27-цата) съм я оставил в касата и май скоро няма да се затъжа...
 8. наслука! и аз открих - един патрон - един пъдпъдък ...до 9:30. 35 човека 12 пъдпъдъка общо. Земята - кирпич. от към дивеч много зле. може би от както съм ловец, не си спомням такова брутално нямане. курбана беше на ниво както винаги. този сезон е актуален нов вид вреден дивеч в нашата мера - ветрогенератори - не бяга, лесно се цели но трудно умира. докато не му спрем популацията прелетен няма да видим.
 9. fakir

  Бюхаг 12к

  Благодаря за подробния отговор, колега! Пиша ти от Варна и ми идва малко далеч до Пловдив. Не че не си струва пътя, но нямам достатъчно св време да пътувам в този период. Пушката изглежда..."апетитно", но вероятно няма да й се радвам аз. Успех в продажбата и поздравления за коректното предложение!
 10. присъединявам се към мненията за КОБРА - за СЛР-а е мн добър, но моя също му се счупи копчето вкл./изкл. и сега стои в гардероба. както едно време с ладите и москвичите = зависи от конкретния екземпляр на който ще попаднеш, а иначе си струва истински пари - към 400лв. някъде.. кажи речи колкото пушката. ако можех да върна времето назад не бих го купил никога. истински монтаж за СЛР и ефтин китайски бързомер или оптика с малко увеличение щеше да е в пъти по-ефтин и също толкова ефективен вариант. калашника отката му не е проблем за китайците от средно ниво нагоре.
 11. защото другите варианти са да го хвана за цевта или за оптиката. първия не ми се ще защото пушката е разглобяема и цевта се хваща за кутията само с една гайка и допълнителната тежест някак не ми харесва. при втория крайната конфигурация с фенера върху или до оптиката но закачен на нея също нещо не ми харесва. с монтажа по-горе фенера ще е напълно независим, няма да пречи или да утежнява нищо и ще е най-надежно и компактно закрепен направо за лястовичата опашка на кутията, като същевременно се слага и маха много бързо и лесно, което за мен е важно, тъй като конкретната пушка се носи на парчета в компактен калъф, който по никакъв начин не наподобява на пушка. освен това, нямам спусък за фенерчето и ако е в ляво от оптиката ще е най-удобно за вкл./изкл.. пред мен не стои дилемата "какъв монтаж" - този трябва да е, но къде да го намеря....не съм виждал такъв по магазините и май ще трябва по нета нещо да поръчвам..
 12. търся монтаж за фенерчето... искам нещо такова, за да монтирам фенерчето до оптиката и между ринговете й, така че да се слага и сваля бързо при необходимост . от Варна съм. ако някой е виждал или има такова нещо за продан да пише!
 13. ами и аз да кажа две думи като притежател на това прехвалено "hi-tech" произведение на руската индустрия. и аз за СЛР го купих след много прочетени хвалби. резултата: изстрелях 50+ патрона за да го прострелям горе-долу. след това бактисах и фината прострелка на сухо = с колиматор. Приложената "отвертка" в комплекта е правена от първокласници по трудово и съответно шлица на миниатюрните винтчета хубаво се замазва още при вървото регулиране = типично руска история. батерията кефна (моя е модела с плоската) доста преди очакваното. на всичкото отгоре инженер Иван Иванич е проектирал уреда да работи с CR 2325 = ИЗКЛЮЧИТЕЛНО рядка батерийка и поне във Варна едва намерих 2бр. на които опаковките бяха пожълтели от стояене на витрината, но ги взех и двете поради горните причини. При положение че уреда е употребяван минимално и много пазен (все пак струва 400лв) при последния лов при включването му копчето ми остана в ръката без никакво усилие и в момента бързомереца е неупотребяем. рових в нета и се оказа (от руските форуми) че това било типичен случай да ти се счупи копчето вкл/изкл. ?!? Крайното ми заключение = ГОЛЯМ БОКЛУК!! китайците м/у другото правят точно копие на КОБРА-та (менте) което по думите на руските колеги е по-добро изпълнение от оригинала. щом те си го признават.... Резюме: купих си бързомер още щом купих СЛР-а.. от мерак и от прочетеното във форумите. След горчивия опит преоткривам сухия мерник на калашника и си блъскам главата как хвърлих 400 истински левчета на вятъра без причина. За тази пушка не трябва нищо друго освен сух мерник.... айде евентуално една оптика х4 - х6 за стрелба с издебване. кви бързомерци кви 5лв, кви кобри смоци пепелянки и т.н.?!!....
 14. мдаа струват от 0.50лв до към 1.00+лв заедно със съдържанието - минерална вода. тези от 500мл. са перфектни за .22лр. е, трябва и малко гафер или изолирбанд и един електрод примерно. никой не може да те вкара в затвора защото притежаваш пробита бутилка от минерална вода... те тея работи ги има на десетки (а може би на стотици) клипчета в youtube. както се казва - закона е врата в полето. който иска да я заобиколи ще намерки как. прекомерните забрани винаги са провокирали прекомерни нарушения... и не на последно място изобретателна творческа мисъл.
 15. Какви чувства събужда....? ами топли чувства. Като почнеш от външния вид, през миризамата на ГОИ та до специфичния трясък и прещракването на затвора, всичко някак си ти говори... усещаш го като стар приятел от детството, който винаги ти е приятно да срещнеш отново. Струва си да го имаш дори да не го ползваш - само така като ти домилее да го извадиш от касата, да го разглобиш/сглобиш, да го подържиш в ръце...
 16. стрелял съм с Хенрито на приятел от Сф. - малко циркаджийска пушка и по думите му съжалява, че я е купил. за засичането засича, но мисля, че в рамките на поносимото пред вид какво представлява. аз покрай него се запалих по компактния (разглобяем) вариант на флоберка и първо се оглеждах в ZKM 611 (.22 magnum) която е наистина ювелирно изработена и струваше всеки лев от 1100 за които я продаваха. докато умувах я купиха и в последствие разбрах, че вече няма да има доставка. по-късно когато видях Марлина (papoose 70PSS) за който бях чел по американските форуми го грабнах веднага, въпреки че наистина е скъпа (600+лв я взех преди 2г.). според мен е идеалния вариант за дискретна флоберка, особено с чантичката с която се продава. освен това е неръждавейка и доста по-истински направена от Хенрито. сглобява се по-бързо - само завиваш една гайка на цевта, УСМ/затвор се разглобяват са секунди само с отвертка (и с монета става). засича много рядко дори с арсеналските патрончета а с CCI е направо шевна машинка. сложил съм й една китайка Leapers 6x32 и до 100-на метра всичко до сърна няма шанс, еле па с velositor или stinger.... и накрая нещо съвсем субективно но все пак важно - марлина изглежда много по-добре а и е малко по-удобен. п.с. за "тихия" лов - преди време видях като моя марлин (един колега го продаваше) със заглушител около 10см - чува се само как прещраква затвора и удара на куршумчето в целта... минуса е че баланса става ужасен защото заглушителя тежи доста а пушлето е много леко.
 17. imah bolt, postrelqh, omrazna mi i q prodadoh. sled tova si kupih Marlin 70PSS i se rodih. avtomatikata mu e maikata! malko spora e kato pri kolite - rachka ili avtomat. vsiako si ima privarjenici, plusove i minusi, no koito e pokaral avtomat ne shte da chue za rachka. podobno e useshtaneto i pri floberkite spored men. osven ako ne q polzvash za precizna strelba po misheni, sastezaniq i t.n. ili si bolen tradicionalist - togava bolt.
 18. ..я да ползвам темичката на колегата да реша една малка дилема: в оръжейните магазини се продават както изделията на родния Арсенал, така и класиката под заглавието "старо армейско изпълнение" с бакелитените чирени и петолъчката - явно от военните складове, но в състояние "ново". та въпроса е да заложим ли на модерните материали и производство или на "старото армейско изпълнение"? интересното е че "старото армейско изпълнение" се продава на смешната цена от 200лв. а хромирания патлак на Арсенала за над 320 п.с. естетическия елемент в случая не е критерий.
 19. в ловната аптечка имам един презерватив, който при една подготовка за лов случайно падна и съответно жена ми го видя. пламъка на истерията в очите й ме накара да реагирам мигновенно за да омекотя (до колкото е възможно) задаващата се буря... викам: слагам го на цевта като вали дъжд да не се пълни пушката - невероятен ефект! ..а иначе е полезен аксесоар, щото на връщане от успешен излет няма нищо по-добро от това, някоя "жрица" да му издуха сополите в крайпътния храст. не че и за пушката не става, ама тя си ръждясва така или иначе..
 20. последно гледах в магазина на Арсенал във Варна 480лв. (най ефтиния модел) - толкова за колкото взех моя преди 3-4г. ...супер пушка за дребни пари.
 21. тази идея все повече ми харесва! имам един приятел дето ремонтира компоти и ще го помоля направо да ми даде батериите с някакво импровизирано зарядно! ако има резултат ще го постна за поколенията.. иначе за поръчка по нета е пределно ясно. само че много мразим да чакам рийши.
 22. Благодаря за бързите отговори! Ще посетя магазинчето на GP. Търсих къде ли не. Останах очуден и разочарован от Германос, след като след продължително обяснение дори не ме разбраха за какво им говоря и очевидно най-компетентния служител продължаваше да настоява да му кажа за какво е тая батерия, докато накрая ми каза, че никога не са имали такава . А тая фирма навремето точно от батерии започна в Гърция... Иначе бързомера е перфектен за АК/СЛР и си го ползвам с кеф! Само дето бай Иван е избрал най-шибаната батерийка да го захрани..
 23. Имам бързомер "кобра" и свършиха двете батерийки, които бяха в комплекта (CR2325). Направи ми впечатление, че много бързо свършиха. Пускам го само като трябва да съм в готовност на пусията примерно. След това голям проблем да се намерят такива батерийки във Варна -няма никъде! Та въпроса е има ли някой наблюдение колко горе-долу изкарва една батерийка и от къде се снабдявате обикновено? Някакви препоръки за марка?
 24. С бащата направихме ракия миналата година от каквото събрахме от овощната градина + останалото вино от по-миналата година и ..захар разбира се. в казана бащата сложи и 8!!! пакета кориандър на което присъстващите "сомелиери" се присмяха. изкарахме 45л. 52-градусова ракия с лек и нежен аромат за очудване на всички присъстващи (казанджията вкл.) абсолютно никакъв дъх на джибри и на казан, на каквото миришат повечето домашни производства. направо стана като водка absolute и на всичкото отгоре е и без странични ефекти след злоупотреба. само дето (може би заради градуса) е доста коварна - пивка, но от веднъж блокираш
 25. ..сития на гладния не вярва. където има организация и органите си вършат работата си мислят, че навсякъде е така. според мен на повечето места парите на ловците потъват. никой не ебава да разселва да храни да патрулира. дружинките отделно си правят организация и събират средства за всички тези дейности, и таксата си има смисъла на законен и неизбежен рекет. може би единствената активност на ловното е на откриването - в едната дружинка са на банкет, а на другата взимат машинката за респект (на другия ден се връща). догодина обратното. а, и на таксацията (пак в банкетна обстановка) се пише протокола наизуст... и толкоз. толкова типично за нашата република..
×
×
 • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.