Jump to content

Български барак- твърдокосместо ловно куче


Желю
 Share

Recommended Posts

Това е пълното наименование на една стара порода,която в момента е в своя Ренесанс,благодарение на група ентусиасти начело с д-р Кънев, които учредиха национален клуб.

Link to comment
Share on other sites

И Жельо разбира се само като ме видиш, знаеш какво ще постна :unsure:

СТАНДАРТ

FCI № на стандарта:

Име на породата: "Български барак - твърдокосместо ловно куче"

Произход: България

Дата на публикация на валидния оригинален стандарт:

Предназначение на породата:

Българският барак е гонче, работещо по прясна следа. Използва се за лов на дребен и едър космат дивеч. Притежева силно обоняние, голяма издръжливост и чувство за ориентация, независимо от климатичните условия и релефа на терена.

Класификация по FCI : Група V I, Секция 1 . 2 .

Резюме на историята на породата:

Баракът е древна порода ловно куче, отглеждано по българските земи. В продължение на векове на базата на местни отродия се формира днешния Български барак. Има исторически данни, според които прабългарите с идването им на Балканския полуостров довели рошави кучета, приличащи на днешния барак. По-късно за оформянето на барака са допринесли и турците с доведените по българските земи ловни кучета.

От турския език идва и името “барак”, което значи рошав, космат.

Общ вид: Българският барак е гонче със среден ръст, с хармонично развито тяло и удължен формат.

Важни пропорции: Индекс /показател/ на неговия формат е:

- мъжки от 106 до 113

- женски от 108 до 115

Дължината на муцуната е 40 - 45% от дължината на главата.

Ръст: мъжки от 53 до 58 см, женски от 48 до 53 см.

Тегло: мъжки 23 - 27 кг, женски 19 -22 кг.

Конституция: здрава, суха. Кожа - еластична, без гънки.

Поведение, темперамент: Българският барак има уравновесен тип нервна система, с жив темперамент и силно развита ловна страст, привързан към своя стопанин и недоверчив към непознати хора. Гласът му е басов и ясен, чуващ се отдалече.

Глава: Суха, дълга, пропорционално развита спрямо тялото, с дължина около 45 % от височината на холката и хоризонтално държана по отношение на тялото, в спокойно състояние.

Череп: Дълъг, средно широк, плосък, достатъчно обемен с плоско чело. Умерено развити надочни дъги. Челната бразда е добре установима при пипане. Добре изразен окципитален израстък.

Стоп: Изразен.

Нос: Добре развита носна гъба с черен цвят, вградена в контурите на муцуната, леко издадена напред. При жълтите екземпляри носната гъба може да е и кафява.

Муцуна: Средно дълга, дълбока, с прав профил до предния край на носните кости, след което профилът към носната гъба е леко наклонен надолу.

Бърни: Стегнати, средно дебели с тъмен цвят не обрзуващи гънки.

Зъби: здрави, бели, пълен набор /42/, резците са дъговидно подредени. Ножицовидна захапка.

Очи: Средно големи, бадемовидни, косо разположени, със стегнати клепачи. Цвят - от светло до тъмно кафяви.

Уши: Средно дълги, широки, висящи, ниско поставени, със заоблени краища. Меки на пипане, с тънък хрущял. Добре лежащи към главата.

Врат: Здрав, средно дълъг, добре замускулен без наличие на гънки. Разположен под ъгъл 40 ° към тялото, в спокойно състояние.

Тяло:

• Горна линия: права, с лек наклон надолу при крупата.

• Холка: средно висока, добре замускулена. Най- високата точка на тялото.

• Гръб: прав, широк, здрав, леко дълъг.

• Крупа: дълга, широка , леко наклонена назад, добре замускулена, малко по - ниска от холката.

• Гърди: Широк фронт. Добре развит гръден кош, с леко овална форма, стигащ надолу до лактите, с леко извити ребра.

• Корем: прибран.

Опашка: Ниско поставена, дебела в основата и постепенно изтъняваща към края. При спокойно състояние стига до скакателната става. При възбуда и по време на лов се носи вирната над нивото на гръбната линия в саблевидна форма.

Крайници:

• Предни: сухи, здрави, с правилна постановка. Лопатката е плътно прилепнала към тялото и образува с раменната кост ъгъл от 105 градуса. .Лактите са разположени близо до тялото и сочат назад.

• Задни:здрави , успоредни , с правилна постановка и добре замускулени бедра. Ъгьльт между бедрените и подбедрените кости е 130 градуса. Скакателната става /петата/ е добре оформена с ъгъл между костите около 140 градуса.

• Стъпала /лапи/: пръстите са добре засводени и прибрани един към друг, завършващи със здрави нокти. Цветът на ноктите е в зависимост от цвета на космената покривка на пръстите: черен /при жълто-рижото оцветяване на космите на пръстите/ или светъл /при бели лапи или пръсти/.

• Походка:движенията са плавни. Типични алюри са тръст и галоп.

Козина: покривните косми са твърди с дължина 6 -10см, леко вълнисти, но не къдрави. Образуват малки кичури по цялото тяло с изключение на на носния гръб, ушите, челото и темето, където са по-меки и по-къси. Космената покривка на опашката, предните крайници до лактите, и задните до средата на подбедрието е образувана от твърди, но по-къси косми.

Стопа е окосмен с дълги косми, образуващи “перчем”.

Кожата на горната и долната челюст е добре окосмена и се образуват характерни за породата “мустаци” и “брада”.

Над очите космената покривка оформя “вежди”.

Подкосъма е плътен.

Цвят: цветът на космената покривка е жълто - риж в различни нюанси, от сламено жълт до тъмно риж. Този основен цвят може да бъде като цялостно покритие или да е комбиниран със сиво или черно - сиво седло. При кучета със седло покривните косми на врата и гърба на опашката може да са оцветени като седлото.

Главата трябва да е оцветена в основния цвят.

Бял цвят може да има по следните места:

-неголямо бяло петно на гърдите

-бели лапи

-бяла ивица на носния гръб и челото

-ограничени бели петна от едната или от двете страни на муцуната до носната гъба

-бял връх на опашката

Недостатъци: груба глава; малки кръгли очи; дълги крайници; дълга опашка; раздалечени пръсти; слаба замускуленост; малки и не добре лежащи уши; по-къс от 6см и по-дълъг от 10 см косъм; недостатъчно твърд косъм.

Дисквалифициращи пороци: груба глава с квадратна или клиновидна форма. Силно изразен стоп. Депигментирана носна гъба; клещовидна захапка. Вродена липса на зъби. Тесен гръден кош; седловиден или шаранов гръб; свлечена крупа; къси крайници; дължина на косъма над 12 см; мек косъм; бял цвят на космената покривка на места, не описани в стандарта. Едностранен или двустранен крипторхизъм; неуравновесен тип нервна система; страх и агресия. Явни отклонения от описания стандарт.

Link to comment
Share on other sites

Най-общо на територията на Балканския полуостров гончетата се разделят на гладкокосмести и грубокосмести. И докато в нашата страна първите се радват на известно внимание, то вторите са позабравени и незаслужено пренебрегвани. Целта на тази статия е да осветли и изясни в основни линии въпроса за грубокосместите гончета на територията на България. В страната ни те са известни с наименованието "Барак", което произлиза от турски език и означава "космат, рошав". Трябва да отбележа, че у нас това куче е силно намаляло в неговия автентичен вид. Само малцина ентусиасти с цената на много усилия успяват да поддържат малобройни поголовия, разпръснати по различни точки на територията ни, докато в бивша Югославия на тези и подобни кучета отдавна е обърнато внимание и са стандартизирани с международно признание под името "Босненски барак". Това куче е сходно със срещаните у нас бараци, което е лесно обяснимо предвид общия им *** произход.

В исторически аспект корените на барака все още не са достатъчно добре изяснени. Според Хегедорф голяма част от гончетата имат азиатски произход и са пренесени от турците в Мала Азия, Балканите и бившата Австро-Унгария. Според други източници още древните илири, населяващи част от земите на наша територия, са използвали подобни кучета. Какви точно са били те в онези времена, днес е трудно да се каже. Вероятно в този си вид баракът се е оформил на територията на Балканския полуостров и в частност в нашата страна при кръстосване на азиатски гончета с местни кучета. Това предположение намира подкрепа в една от статиите на Чайковский ("Садък паша") за ловни кучета, където той споменава, че след края на Руско-Кримската война много турски офицери изнесли от България "брадати" гончета. Така или иначе, проучването и изясняването на този въпрос продължава. Не той обаче е основен предмет на тази статия, чийто характер е информативно-обзорен. Тя има за цел да даде общи и основни сведения. Подробностите и детайлите са прерогатив на систематична и продължитена работа. Вече доста време група съмишленици работим по създаването на предварителен, работен стандарт за барака, който да го отдели и конкретизира като самостоятелна порода, уеднаквявайки голямото типово разнообразие, съществуващо в момента у нас. След завършването му стандартът ще бъде публикуван.

Баракът принадлежи към групата на гончетата, преследващи с лай космат дивеч по прясно оставена следа. Освен всички други, типични за гончето качества той притежава (в повечето случаи) много изразена упоритост и злоба, което го прави особено ценен при лова на дива свиня, без, разбира се, да изключваме най-малко останалите видове, обект на лов с гончета. Сравнително по-дългата му космена покривка го прави издръжлив към неблагоприятните атмосферни и теренни условия. Освен това често пъти наред с ловните си качества той се изявява и като пазач на двора на стопанина си.

Повечето от срещащите се днес бараци са кучета с леко удължен формат и суха, до здрава конституция. Към настоящия момент ръстът варира в много широки граници (от 47 - 60 см). Главата е пропорционална, леко възгруба, захапката е ножична, но доста често се среща и клещовидна. Носът е черен, като при кучетата, обагрени в жълтите нюанси, обикновено е кафяв. Ушите са среднодълги, висящи. Крайниците са здрави, сухи и добре закръглени. Мускулатурата е добре изразена. Опашката е средно дълга. Като най-типичен породен белег на барака се счита космената покривка, на която ще обърна повече внимание. Козината е сравнително дълга, но не прекалено (около 6-7 см), твърда и груба. Покривният косъм не стои добре прилепнал, което създава впечатление за известна настръхналост. Подкосъмът е умерено развит. По горната и долната челюст се образуват изявени брада и мустаци, над очите вежди, а по челото - "перчем". На предните крака и долната част на задните козината е по-къса, а по холката, гърдите, крупата и горната част на задните крака обикновено е по-дълга. При някои екземпляри на тези места космената покривка е леко вълнообразна, без обаче да губи грубия си характер. Опашката и ушите са равномерно окосмени.

По отношение на цветовата окраска при бараците се наблюдава голямо разнообразие. Срещат се почти всички цветове, характерни за гончетата на Балканите: жълто, жълто-червено, черно, черно-сиво и бяло. Като тип цветовата окраска е в три основни разновидности:

Първата е монохромно (едноцветно) обагряне в някои от посочените цветове без бялото. Като разновидност се явява известно прошарване с по-тъмни или светли класове на някои от покривните косми.

Втора разновидност е чепрачената (седловидна) окраска. При нея тялото е в някой от нюансите на жълтото, а гърбът е покрит от по-тъмен до черен цвят, започващ от основата на врата и спускащ се под формата на седло.

Третата като тип окраска е с подплащници. При нея цялото тяло е покрито в някои от посочените тъмни цветове, а главата и краката са в по-светлите жълти нюанси.

При всички цветови типове нерядко присъства белият цвят по главата, гърдите, врата, краката и опашката. Количеството му е различно.

В днешно време, макар и рядко, се срещат кучета с някои сериозни структурни или цветови разлики от описаните най-често срещани. Това говори за вмешателство на кръв от други породи и донякъде обяснява известното вътрепородно разнородие към настоящия момент. Какви са някои от причините, довели до това, ще се опитам да разгледам по-нататък.

Тук трябва да се спомене, че в различни райони на страната се развъждат приблизително еднакви кучета, които не се отличават особено от подобни на тях в други райони. Това не е попречило на някои от местните развъдчици да дадат свои имена на отглежданите от тях бараци. Така се създали наименования, като: "Родопски", "Турски", "Братански", "Турлашки" и други. Всъщност става дума за едни и същи кучета, срещащи се в някои от описаните типове.

Каква е автентичността на барака и дали в миналото той е изглеждал както срещащите се днес кучета е трудно да се установи. За съжаление лекомисленото кръстосване е оказало своето неблагоприятно влияние върху запазването на породата. В нашата литература почти липсва информация за бараците. Изключение прави статията на Т. Гайтанджиев в списание "Паралели" през 70-те години и статията на Х. Мутафов в списание "Лов и риболов" през 80-те години на миналия век. Много рядко намираме откъслечна информация в ловната и киноложката литература. Няма запазен и подробен снимков материал. В наши дни представа за това, какви са били бараците в миналото ни, дават основно разказите и спомените на някои от старите любители на породата, единични, най-често черно-бели снимки, както, разбира се, и нашите наблюдения из различните региони.

Като сравнително най-стабилизирани се очертават жълтите и чепрачените бараци. При последните оновният фон е по-светъл, а гърбът е тъмен. Заслужава внимание фактът, че при съешаване на класически представители на тези типове, чийто произход се знае, много рядко се получава израждане с къс косъм. Следва заключението, че при тях базата за работа е добра, както и изводът, че са най-добре съхранени във времето и в процеса на селекция, доколкото можем да говорим за такава. Черните бараци са най-рядко срещаните. Данните за тях са доста неясни. Вероятно се касае за вкарване на кръв от овчарски кучета за повишаване на ръста и злобата. От гледна точка на малкото им разпространие, на този етап перспективата за тях е ограничена.

При бараците в наши дни има големи ръстови различия - от 47 см до 60 см. Тази голяма амплитуда трябва да се нормализира, изхождайки от практиката. Като най-подходящи от работна гледна точка се явяват индивидите в средните параметри (50-58 см). Най-дребните не са пригодени за продължителна работа при по-дебела снежна покривка. Прекомерно големият ръст пък би затруднил работата на кучето при гъсти храсти и трънаци, както и при обилен подраст в сечища и млади гори. Твърденията на някои гледачи, че много големите кучета едва ли не влизат в битка с дивите свине, са неправомерни и неоснователни. Първо, гончетата са създадени да преследват, а не да се бият. Второ, едно средно едро, но достатъчно смело и злобно куче може да задържи или блокира, облайвайки някое по-малко диво прасе. С големите свине никое куче само` не би могло да се справи. Естествено, друга е ситуацията, когато кучетата са две или повече. С достатъчно съобразителност и опит в тези случаи те биха могли да спират и големи екземпляри.

Не можем да не споменем и срещащите се така наречени "Кьосе бараци" или "Полубараци". Такава порода няма! Как все пак изглеждат тези кучета? Основната разлика е в дължината на космената покривка. При тях тя не надхвърля 4 см. Това явно показва вмешателство на късокосмести гончета. Наблюдават се и кучета с добре развити брада и мустаци, а с къс косъм на тялото. Тези екземпляри нанасят сериозно увреждане на бараците. Явна е тяхната непринадлежност към породата. За истинския ценител на барака това е пределно ясно, така че по-нататъшният коментар е излишен. Не трябва да се пропускат и кръстоските с ягдтериер и дратхар. И докато в първия случай тези мелези са лесно различими, то при вторите поради сходната структура на косъма понякога се получават кучета, трудно различими от чистокръвния барак. Това изисква повишено внимание, за да се избегне внасяне на още безредие в неразборията на породата.

Какви са причините, довели до разнородието при барака?

На първо място се нареждат недостатъчната киноложка култура и примитивизъм на развъждане. Да не забравяме обаче, че става дума за процес, възникнал и продължил отпреди стотици години. Това отчасти обяснява защо възпроизводството и кръстосването са провеждани невинаги грамотно и целенасочено, което е довело до постепенен генетичен разпад и частично загубване самобитността на породата. Фактът, че и възможностите за придвижване и по-далечно пътуване са били ограничени, допълнително е предразполагал за кръстосване на наличните кучета, независимо от различието в породите. Само най-ревностните привърженици с цената на доста усилия успявали да запазят известна автентичност. Като друга причина може да се приеме относително по-малкото разпространение на барака в сравнение с късокосместите гончета. Това само по себе си обуславя междупородно вмешателство, особено когато се е целяло достигане предимно на работни качества. Всеизвестно е, че бараците са си спечелили славата на по-некултивирани кучета. С други думи, това се е изразявало в голяма настойчивост и упоритост в преследването (в повечето случаи) и неминуемо свързаното с това по-трудно отзоваване. Така, особено когато се е ловувало с едно куче, то оставяло хората без помощник с часове, понякога за цял ден, а са известни случаи дори и за повече време. Това, разбира се, се случвало най-често при лов на дива свиня, която често пъти отвежда гончетата надалеч. Освен всичко друго по този начин те били по-лесно загубвани и крадени. Вливането на кръв от късокосмести гончета целяло един вид "омекотяване", защото повечето от тях са по-привързани и отзивчиви. Това обаче не е правило. Измежду тях също има много упорити преследвачи.

Ето как съвкупността от изброените по-горе причини довела до разклатеното и нестабилно състояние на барака като порода.

Какви са основните насоки за работа с цел възстановяване и утвърждаване на барака.

Призоваваме и апелираме към всички собственици и любители на тези кучета да се прекрати из основи кръстосването с гладкокосмести гончета. Нужно е уточнение, че в никакъв случай не отричаме последните. Напротив, работата с тях също трябва да се прецизира, защото и тук са правени и продължават да се правят ненужни кръстосвания. В конкретния случай става дума за това, че баракът и късокосместите гончета са сходни, но различни породи.

Напълно да се изключат от развъдна дейност т. нар. "Кьосе-бараци"

При избор на кучета за разплод освен работни качества да се имат предвид външните (фенотипни) признаци. Целта е да се уеднаквят максимално екстериорните белези.

Да се изключат от развъдна дейност всички рязко разграничаващи се от типичните бараци кучета.

В процеса на развъждане да се отстраняват от кучилата появилите се нетипични приплоди.

При подбор и отбор на кучета за разплод да се отдава приоритетно значение на следните показатели:

еднаквост на структурата и особено на главата с отделните й компоненти, форма и контури;

космена покривна - дължина в указаните граници с характерно груб покривен косъм.

Това са само най-основните мерки. Процесът на правилна селекция и развъдно-подобрителна дейност изисква време, усилия и постоянство. Само по пътя на строг отбор ще се стигне до положителни резултати и ще се създаде възможност за консолидиране на наличните поголовия. Сигурно ще има мнозина несъгласни с всичко казано дотук. По-важно е обаче да срещнем разбиране и повишена киноложка култура от страна на повечето ценители и притежатели на бараци. Разчитаме и на съдействието и подкрепата от страна на БРФК.

автор на горенаписаното е Деян Георгиев - национален киноложки съдия

Link to comment
Share on other sites

Твърде вероятно е концентрацията на бараци да бъде най голяма в планинските и полупланинските райони, а в равнинните дори да го няма.Това се дължи на факта, че барака е гонче, не много бързо и за такъв терен е неподходящ.

Забелязвам и друго. В югозападна България пребладаващия цвят на барака е рижав, а в североизточна България е седловиден и черен.Това говори само достатъчно по себе си за избирателния отбор на хората през вековете.Но защо са толкова различни, защо е предпочитан единия цвят пред другия?На това трудно може да се даде отговор и остава само да гадаем.Вероятно намесата на гончета в кръвта на барака е дала своето отражение и по екстериор и по фенотип и по генотип.Не трябва да си мислим, че като вземем барак /малко кученце/ то той отговаря на всички описания на породата.Все пак това е една новосъздадена порода /имам предвид стандарта и регистрацията като порода/ и е необходим още много труд и не само труд на един човек.Колкото по вече толкова по добре, но не и безразборно.Желателно е занимаващия се да има понятие от генетика и селекция или поне да има добър консултант.

Има и друго.Малкото кученце се ражда черно с кафяви крайници, муцуна и надочия ако ще бъде седловидно или черно.А ако ще е рижаво се ражда светло.Черното в последствие започва да изсветлява, което изсветляване прогресивно нараства до около навършване на 7-8 месечна възраст.След това малко намалява и приключва когато кучето е вече зряло т.е вече е навърщило 1,5год.Всичко това не е описано да момента в никоя книга или поне не съм го чел.Но за да се каже със сигурност и да се потвърди казаното от мен е необходимо още много време.

Пропуснах да споделя, че в Североизточна България бараците са доста по едри!Това също се дължи на изкуствения отбор от ловците.На много въпроси не се знаят отговорите и тепърва трябва да си отговаряме.

Успех на Български барак - твърдокосместо ловно куче!

автор съм аз, така, че да не се сърдиме за авторски права :unsure::D

Link to comment
Share on other sites

Ето и доказателство на думите ти,Конак. Това са снимки на Нина от Желев.

На 30 дни000366090-big.jpg

на 60 дни000366091-big.jpg

на 4 месеца000366092-big.jpg

на 8 месеца000366096-big.jpg

на 10 месеца000366099-big.jpg

и накрая нина в ляво и мица в дясно,полусестри по майка Биста от Желев,нина на 10месеца Мица на 1г 6 месеца.000366101-big.jpg

Link to comment
Share on other sites

Абе ти откакто се научи да качваш снимки, бая нещо показа :D:D:unsure:

Аз също бих искал да кача някои бараци, но първо трябва да ги снимам.Поради липса на дигитален апарат ще снимам с телефон :cry: , аме се е файда :wink:

Бих искал да ти покажа барачетата за които ти говорих.Инбредни 2:2.Родителите също ще се опитам да кача, но това ще стане като си отида на село.

Нина има страхотна глава!Изглежда и доста силна.Постави я в стойка да и видим ъглите и индекса на тялото.

Link to comment
Share on other sites

То е благодарение на теб :unsure::D:D ,утре вечер ще видиш и малките ,които си оставих от Рамбо от Желев . Нина няма как да я снимам,тя вече е при полусестра си ,с която ти показах снимка,снимката ми я пратиха.

Link to comment
Share on other sites

Нина няма как да я снимам,тя вече е при полусестра си ......

Жалко, исках да се убедя за себе си относно унаследяването на отличните форми при барака.Янтра от Живко е с впечатляващо замускуляване и отлични ъгли.Видях я при Хлебаров.Иначе не съм я виждал на живо от 5 месечна.А и не съм ходил по изложби от Камчия.

Link to comment
Share on other sites

Последните две снимки по-горе не са правени от мен,но те уверявам,че е с отлични форми и ъгли,ще я видиш сигурно в Роман тази година на 07.05.,по -късно ще ти вкарам една снимка на младо мъжко куче на 5месеца и половина, от майка по другата ми линия,дето изкарах от Джеки от Хасково, и баща брат на Рамбо от Желев и Бистра.

Link to comment
Share on other sites

Ето го и него, Майка Перла от Желев-- Тигра моята и Джеки от Хасково

Баща Бойко от Желев-- Вихра от Желев и Мухлю

000368114-big.jpg

000368115-big.jpg

кучето е родено в първите дни на август 2005г.

Link to comment
Share on other sites

Бравос, ебати и здравото куче.Атрактивен цвят и добър вид на косъма.Тоя Бойко не съм го виждал.А Джеки с какъв цвят е?

Като гледам доста добре расте.Отново се потвърждава тезата, че при нас бараците са доста по едри :wink:

Link to comment
Share on other sites

Аааааааааа :unsure: , това ли е изненадата за Роман :wink: :D

Браво друже! Винаги съм твърдял, че разбираш от кучета и развъждане :wink:

Ако бях се хванал и аз, направо пред ФСИ трябваше да ги водим :D:D, ама с този мой мерак за лайки :D , само те са ми в главата от 2 год насам.А пък и много дини под една мишница не се носят нали :wink:

Link to comment
Share on other sites

ООооо,не е това изненадата за Роман,те тези от изненадата на 26.01 станаха на 4 месеца.Но по принцип са по същата линия от Тигра от Желев и Рамбо от Желев,което ще рече,бабата по майчина линия на този и брат на баща му :unsure::D:D .

Джеки е на Себахтин от Хасково ,но го откраднаха,не знам дали го намери,,той е на цвят като Нина от Желев, и Бойко от Желев е същия,но по моите сметки трябваше да има жълти и така стана.

Link to comment
Share on other sites

Е тука малко ме затрудни.Баба му по майчина линия на този който е на снимката ли? Тя е майка на 4месечните?И брата на баща му им е баща? Дано съм разбрал правилно :unsure: Барака на Себахтин нали беше в Роман 2005г и стана трети? Ако е той имам му снимката. :wink:

Link to comment
Share on other sites

хей,днес като ,че ли само клипчета даваш по форумите :unsure::D ,утре ще снимам изненадите :D

Link to comment
Share on other sites

Конак,ето обещаните изроди. На първата снимка е женското,на втората мъжкото,на 4 месеца и 5 дни са.

000379828-big.jpg

000379827-big.jpg

Много силно беше слънцето и светлината падаше косо ,но все пак се вижда.

Link to comment
Share on other sites

Хей ,Конак най-накрая успях да ти ги покажа тези изроди.В неделя ги снимах,но като сложих апарата на компютъра не се показаха снимки никакви,днес ги снимах,като се прибрах малкия териерски изрод прегризал кабела за връзка на апаратчето с компютъра и ми побеля още повече главата, докато го свържа да ги изкарам снимките. :unsure::D:D Голям кутсуз.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ето ги същите на 5месеца и 7 дни.

post-30-1141676308_thumb.jpg

post-30-1141676345_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Браво Желйо само можиш да се гордеш с тези кучета много са хубави.Както каза /Конак/ Ако се затвърди тази костна система във всички бараци, няма да имат равни! Хубаво че има хора като теб които да се грижат за възпроизвеждането на тази порода,защото и без това генетични фонт силно е намалял.Все повече ми прави впечетление че от година на година се произвеждат все по хубави кучета.Аз също съм превърженик към тази порода,а ето и снимка на моя барак

post-372-1142520109_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

BOBI привет и добре дошъл :lol:

Би ли ми казал от къде произлиза кучето ти? Много добро ми се вижда и ми напомня едно наше куче ама да видим дали ще изляза прав.Направи му по добра снимка.Клекни на линията на холката му и го снимай в профил.

Link to comment
Share on other sites

Конак,няма да си прав в предположението си,но нека БОБИ да ти отговори,и ще видим как е .

Ама нали са от една порода,ще си приличат я.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.