Jump to content
ФОРУМ
  • Наслука!
  • Ловен Сезон 2019
Djack

Дръжка за нож от чимшир?

Recommended Posts

Ето едно ножче, където участва чимшир! Днес го завърших и реших да ви го покажа! Острието е Канкаанпаа Леуко, а дръжката е от махагон и чимшир!

1222981_t.jpg

Дръжката е станала супер, поздрави ! :good: Махагона е кофти дърво но затова пък е красиво ,при по дълга употреба в ръката се'' топи''меката част от фладера и остава по твърдата. Редактирано от garo_dai

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правих си едно две ножчета от чемшир и се влюбих в тоя материал. Достатъчно твърд, полира се чудесно а ако има и някой чеп по него става найстина красиво. Като недостатък е светлия цвят /красив по принцип/ понеже много лесно се зацапва покрай нитове и металти части.

post-19107-1265141869_thumb.jpg

post-19107-1265141883_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ето какво правят хората когато им попадне толкова ценен материал като чемшира:

http://www.carver7.r...php?content.281

http://www.carver7.r...php?content.207

попаднало ви е някакво парче,за което са били нужни десетки и стотици години да израсте до тези размери и от този материал, който стига за поне 10 дръжки,правите някво чоканче дето на нищо не прилича и му пъхате някво долнопробно евтино острие за 20-70лв...разбирам,че не цените живота(инак кой би станал ловец),разбирам, че любимата ви музика е чалга,разбирам,че произведението ще се хареса много на селските друзя в хоримака...единственото което не мога да разбера е толкова голямото количество хора с вашия манталитет - около 90% от бг населението sad.gif

деде недей така ши имат още много време както я....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!Дълго търсих от къде мога да се сдобия с чемшир....помогнете ако занете къде се предлага този материал!

Из парковете.Дядо ти Благо по-горе беше писал.Нощно време,с ножовка и по гръб под храста.Ако случиш на матриал добре,ако случиш на бдителен гражданин,който да те изпее на власта - кофти...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги!И на мен много ми харесват ,,дървениите,,от чимшир,та и аз преди година залягах по гръб под храстите :)Имам един останал материал,на който ще му влезне в употреба да пише на лични(то се видя че нямам ,,майсторлък,, в тая област)поне да влезне в употреба

post-31444-0-16586400-1337074607_thumb.jpg

post-31444-0-66772500-1337074618_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе,като стана дума за чимшир започнах да се заглеждам по-сериозно.Направо е невероятно количеството на големите дървета чимшир из старите къщи. Дървета по 5-6 метра високи,дебели по 7-8 сантиметра.Сигурно са по на повече от 100 години.Странно е и наличието на разни други екзотики - дръвчета "Тодорчо"-вечно зелено,изключително бавно растящо,лаврово дърво/огромно в Асеновград/,маслина/представете си в Карлово/-огромно дърво.Също и маслина в Асеновград,която ражда,както и дива маслина в Стария Пловдив.Един вид райска ябълка /като старото дърво в Бачковския манастир/ и още много други.....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

някои да каже как се суши чимшир имам 2-3 парчета фи-60мм.сурови са намазах челата със лепило за дърво за да не се пукат,незнам да беля ли кората или не.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

навярно сте чували израза "от всяко дърво свирка не става".то и при дръжките е почти така.вся ко дърво си има сила и красотата му е максимална при даден вид обработка.примера е за силата на чемшира.той е максимално красив когато се резбова.поради изключително твърдата дървесина(която е доста еднородна и се работи почти като кост),чемшира е подходящ за миниатюри.това,че като се полирал и байцвал заприличвал на нещо като мрамор и това било невероятно си е чиста проба самозалъгване.ако джак държи толкова много на дръжка от твърда дървесина да си направи от круша,ябълка или габър.всяко парче бреза продавано в brisa има много по-красив и ясно изразен фладер...добре де,чемшира е келепир от двора на баба,а за другото трябва са изръсиш от 3,5 до 15 евро...само,че някой да е забелязал докато си е играл като малък в двора,а баба му е поливала чемшира,че след толкова години тия храски не са се променили много?има различни видове чемшир,някои растът по-бързо,други много бавно.също така в различни географски райони растът с различна скорост.от всичко казано до тук,ако не сте разбрали,че чемшира е много по-ценен от всяко парче от brisa не знам...

естествено,че за работен нож всякакви финтифлюшки по острието и дръжката е най-добре да липсват.но да се съсипе толкова ценен материал за дръжка на работен нож е малко....циганска работа.

практиката на доставка на този материал от малкото останали гравьори работещи с него включва подаръци(от нейде си) и услиена работа с ножовка на лунна светлина легнали в някоя градска градина...някой ден обаче ще дойде време,в което трябва да си го купуват.не е ли по добре да си спестим една вечер в кръчмата и да си купим някво парче стабилизирано дърво от brisa,което е именно за работен нож - красив и пъстър фладер,здраво и сравнително твърдо,отколкото да се прецака един скъп материал,от който може да излезнат много по-красиви неща?

бай младен ме пита що съм бил огорчен от манталитета на бг населението...само два примера:

1)гледам в едно село(имена няма да споменавам) некъв дедо реже ореха си.за какво - за дърва през зимата.предлагам му аз да взема ореха и да му доставя същото количество дъб.не се съгласява.удвоявам количеството дъб - не се съгласява.човека е решил да се отопли на този орех.не ще да се топли на двойно повече и по-добър за отопление материал.

2)при един приятел термист идват едни селяни и го питат можел ли да им закали едни парчета от турска сабя за ножове да си колят прасетата.оказва се,че сабята била още цяла и той им предлага да я донесат,да я види(човека е колекционер) и да предложи решение на проблема.на другия ден умниците идват със сабята нарязана на 3 парчета с ъглошлайф...ако я бяха донесли цяла,щяха да има пари за 100 солингенски ножа и щяха да имат ножове да си колят не само прасетата,но и тъпите жение и малоумната си челяд.

примерите включват "селянин",но това е диагноза,не географско понятие.

Дедо миналата седмица отрязах един клон от чимшир около фи 60мм.,а стеблото му беше около 90 мм.решил съм да го ползвам за дръжки на ножове.По добре за дръжки отколкото да го отреже някой циганин които да го изгори в печката.Беше ме жал затова не отрязах дървото а само 1 клон.но циганина не би го пожалил ще го отреже от дъно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чел съм, че чемшира в някакъв смисъл е от най-скъпите дървесини ... заради изключителната му твърдост от него се правели чукчетата за струните на пианата ... та наистина, да се прави от него дръжката на съмнителен /а и какъвто и да е/ нож, не изглежда да е от най-умните ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже виждам,че по тази тема се вихрят страсти от майстори, искам да попитам (макра че вече пуснах такава тема, но тя стои девствена) как да се направи стабилна закопчалка за кания, но да не е от типа "тик-так"? За по-сигурно си връзвам ножа с тънка кожена лентичка за канията, но когато се налага по-бързо изваждане, тя е неудобна. Става въпрос за преправяне на вече съществуваща кания със закопчаване "тик-так".

Малко късно преглеждам темата,но може да се използва метода на паласките за карабините.Бронзово топче на едната страна а на другата отвора със съвсем лек прорез.

post-13533-0-26260600-1364716659_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно чисто ново ножче още не обезчестявано освен с едно мезенце за проба. :drinks: Дръжката е от чимшир.

Майстора му е колега от форума. Каза ми че се е опитвал леко да потъмни дървото но не поема и сега е само полирано.

post-2044-0-71218000-1364720512_thumb.jpg

post-2044-0-95438700-1364720532_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здравеите попадна ми прилично количество суров чемшир дали има кои да ми обясни как да го подготвя за заготовка благодаря предварително ...може би сте го коментирали вече извинявам ,се че искам инфо на готово ама един багажник с чемшир чака да измисля кво да го правя .....а ако някои се смили и ми каже и от каде мога да си поръчам готови остриета ...нагъл съм нали ама от 3 дена треска ме тресе незнам кво ми стана хиляди идеи и никакво време приклади дръжки ужас ужас .....

Редактирано от dogign

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

solingen-burgas.com там може да се вди някое острие (заготовка за нож)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здравеите попадна ми прилично количество суров чемшир дали има кои да ми обясни как да го подготвя за заготовка благодаря предварително ...може би сте го коментирали вече извинявам ,се че искам инфо на готово ама един багажник с чемшир чака да измисля кво да го правя .....а ако някои се смили и ми каже и от каде мога да си поръчам готови остриета ...нагъл съм нали ама от 3 дена треска ме тресе незнам кво ми стана хиляди идеи и никакво време приклади дръжки ужас ужас .....

1. Бичиш.

2. Вариш в солена вода поне час.

3. Седмица почивка.

4. Погледни точка 2.

5. Може да ги свариш още един път след седмица, а може направо да ги оставиш на сянка и проветриво. След два месеца са готови за работа.

Ето и линк за остриета:

http://knivesworld.net/index.php?page=shop.browse&category_id=6&option=com_virtuemart&Itemid=25〈=bg&vmcchk=1&Itemid=25

Редактирано от ra6ko_

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Бичиш.

2. Вариш в солена вода поне час.

3. Седмица почивка.

4. Погледни точка 2.

5. Може да ги свариш още един път след седмица, а може направо да ги оставиш на сянка и проветриво. След два месеца са готови за работа.

Така само ще съсипеш хубавия материал. Правилният алгоритъм е:

1. Боядисваш краищата с блажна боя.

2. Увиваш всеки край с найлонова торба и я завързваш.

3. Нареждаш парчетата стъбло с боядисани и увити краища на сенчесто, проветриво и влажно място.

4. Оставяш ги да престоят минимум 5-6 години.

5. Обелваш кората, бичиш и обработваш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата е много добра , жалко че не е писано скоро .

Браво майстори , нещата са хубави .

За да не е само спам - преди мен мнението е точно .

Работя 20 години сушени чемшири .Сега са супер за работа .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не ти се чака 5-10год. в микровълновата,но внимавай да не го запалиш!Първият път го оставих на 2мин.,след като истина го пуснах на 4мин.И отидох да видя дали няма нещо в гугала,и след малко жената вика нещо май пуши в кухнята.Беше се подпалило та от опит първо 2мин. после в кърпа 7-8 мин.и после по 1мин. 5мин. в кърпа.И така докато исъхне :big_boss: .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

×
×
  • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.