Jump to content

Една дискусия: 16 или 20 калибър?


Recommended Posts

Здравейте,

Мисля да си копувам гладкоцевна пушка, но не 12 калибър. Какви са ви впечатленията от 16 и 20 калибър? 20 калибър куршум става ли за диво прасе? Ина4е със съчми какъв е лимита на 20 калибър имаики на предвид шокова цева или патрон...?

Благодаря ви...

Link to comment
Share on other sites

Стават и за пернато и за зъбато. Тука в бг е екзотика 20-ката ама иначе си е 1 приличен калибър.

Link to comment
Share on other sites

Е да, 12ти калибър е наи популярния и има за какво....но пък 20ти калибър е по лек, и е повече за пернат отколкото за зъбат....примерно ако сложиш 12 нули ще побере много малко съчми....така че избора за патрони е или бренеке или ситни съчми. Още менения?

Edited by benchrest
Link to comment
Share on other sites

20 кал.ми е непознат,виж 16 к,ми допада доста.Притежавам и 12 и 16.Не знам за що но шеснаиската много повече ми приляга,по лека,по маневрена и стрелбата с нея става почти инстинктивна.Абе като химикалка е,немам думи!

Link to comment
Share on other sites

За съжаление 16-ти калибър нещо изобщо не е на почит в Европа, а нали вече всичко си вземаме оттам.. 20-ти е доста ползван в ЕУ...Тези дни си закупих една надцевка на АТА Армс 12х76 ( турска ) за 1250 лв. Като опция се продаваха и цеви 20-ти калибър за още 350 лв. Аз не си ги взех, защото имам 16-ка, ама все пак ми се видя доста добре като алтернатива, за 1600 лв. си вземаш 2 калибъра :eusa_think:

Link to comment
Share on other sites

Двайсти калибър си е за птици.

Малка пушка, по-малко барут, по-слаба ударна сила.

Абе 20 калибър като за дама. :eusa_think:

Относно 16-ти и 12-ти, зависи.

16-ти бие по-надалеч, има по-добра групираност на съчмите, но бие по-леко,

докато 12-ти бие по-близо от 16-ти, групираността на съчмите по-лоша от на 16-ти,

но бие по-силно

Link to comment
Share on other sites

Дрьн дрьн,ярина!Колежке що не си гледаш тенджарите и тиганите а пишеш глупости!!Вземи прочети някоя книжка,поне теорията да не ти куца!Аман от вас,абе мамка му няма ли поне едно шибано място само за мьже де??!

Link to comment
Share on other sites

Обори ме с факти колега. От това което пиша, нищо не е лъжа,

може да не съм запозната с подробности, но дай разлики между

12, 16 и 20.

Благодаря

Link to comment
Share on other sites

Поне напиши, според теб грешно ли е това което съм написала.

Защото и консултацийте с Психолог не са никак евтинички,

но аз ще ти обърна внимание.

Ако на теория за момента ти е дълго да ми обясняваш,

сподели от практиката си на ловното поле.

Ако не си егоист, дай от евтината информация. Просветли невежите.

Аз не отхвърлям чуждото мнение. Склонна съм да приема.

Може поне да напишеш защо множеството предпочита 12-ти калибър.

С Уважение.

Link to comment
Share on other sites

Я маи ще се окажем колеги и на тема Психология?Нищо и там може да ти изчета една лекция,набьрзо!Тя ще е безплатна!Специално за теб!Стига психопати,откачени ,наркомани и пр.ти допадат!?

Link to comment
Share on other sites

Колега, напишете най-накрая нещо за калибъра,

предложилият темата, явно има нужда от мнения относно

избора си за пушка,

Вие давате мнение относно моето изказване,

и непоносимостта си към общуването с другия пол.

Моля обосновете, щом смятате че това което написах е грешно.

Ако това което написах относно калибъра е грешно,

моля някой да се включи в дискусията и да ми го каже.

Колега, Бати Гойко, да отидем на лов за прасета, а ти си вземи да плякаш с 20-ти

калибър, да падам от смях. Извинявам се за това изречение, но не мога да се стърпя.

Edited by albena223000
Link to comment
Share on other sites

benchrest, необходимо е да поясниш за какъв лов ти трябва 20 и 16 калибър пушка щом не ти допада популярния в България 12 калибър. Едната пушка е 20/76 - магнум, а другата е 16/70. Руските ИЖ 20/76 са груби и лошо балансирани пушки за 660 лв., а добрите елегантни ловни двуцевки струват хиляди левове. Патрони за 20/76 трудно се намират извън София и то с ограничени номера. ИЖ 16/70 си е класическа ловна пушка с два спусъка която може да се вземе на ниска цена и след това да я обновиш ако считаш за необходимо за около 330 лв. (орех + оксидация) или да си купиш нова. Шоковите стеснения са дясна цев 0.5 мм и лява цев 1.00 мм. Производители на патрони 16/70 в България са Арсенал и Бендида. Цените на патроните съответно са 0,60 лв. на Аресенал и от No 10 до 5 са 0,47 лв., от 0 до 4/0 са 0,72 лв., от 6/0 до 10/0 са 0,80 лв. и от 12/0 и 13/0 са 0,85 лв. на Бендида. Тествах патроните на Арсенал и Бендида от 2/0 до 8/0 и предпочитам да ползвам тези на Бендида. Теста го направих като на 35 м поставих книжна мишена с вътрешен кръг с размер убойната зона на лисица, чакал (диаметър = 10 см), външен кръг с убоина зона на прасе (диаметър 25 см) и най-външен кръг за 16 секторна мишена (диаметър = 29,5 см). В кръга вписах и квадрат със страна 25 см за определяне пределната дистанция за стрелба с бренеке. Зад мишената поставях чамова дървена подложка за определяне на пробивната сила на съчмите и бренекето. Най-добра групираност с нулите дава лявата цев с 1.00 мм фиксирано стеснение (пълен шок). Използвах бренеке на FEDERAL RIFLED SLUG 27 g (2,30 лв./бройка) и стрелбата проведох с подпряна пушка. Резултатите от стрелбата с това бренеке беше повече от трагична - с 0,50 мм стеснение пропадане на бренекето под мишената, при 1,00 мм стеснение пропадане на 30 см от центъра на мишената. Поради липса на 13/0 нямах възможност да тествам пушката за да ми стане ясно какви са и възможностите за лов на прасе, но мой колега с 3 изстрела с Туловка с този калибър уби две прасета по 120 кг стреляни във врата от 20 м. Виждането ми е, че 16/70 е удобна пушка за пернат дивеч, заек, чакал и за лов на ход. Що се отнася за лов на едър дивеч предпочитанията ми са към 12/76 магнуми (13/0 в 0.5 мм шок и бренеке в 0,0 мм шок) и 11,7 г на 30-06 Springfield за карабина. Ловната пушка и патрона трябва да се подбират съобразно начина на лов и дивеча на който се ловува така, че да се умъртви дивеча по най-бърз начин, а не да се наранява и похабява.

Link to comment
Share on other sites

Разликата в калибрите са само грамажите на барут и олово, като съотношението им остава не променено. Началните скорости на снарядите на дадена марка патрони 12,16,20 калибър са едни и същи или с много малка разлика в полза на по-малките калибри. Следователно разликата е в по-малката бита площ на по-малкия калибър, а енергията на съчмите на определена дистанция е еднаква.

Това че 16к. бие по слабо от 12к., но по-далеч ако ми го обясниш научно ти подарявам моята 16ка.

П.П. Ползвам 12 калибър само за едър лов, през останалото време 16-ти.

Link to comment
Share on other sites

До преди двадесеттина години основният калибьр у нас си беше 16.В момента патроните са малко по скьпи от 12к.и от по малко производители.Но аз сам си ги правя и не е толкова важно!От лявата шокова цев куршуми не стрелям.На нормална дистанция около 50метра,с бренике од Омуртаг тежащо малко повече от 28грама прави група около педя !Пушката с упор от пред .Като всяка доза барут меря с аптекарска везна.Сьс сачми ми се видя безмисленно да пробвам.Вьпреки че притежавам и дванадесети калибьр,на свински лов ходя с "химикалката".

Link to comment
Share on other sites

Благодаря ви за информацията...значи ще видя, мислех да взема ИЖ 20/76. Тука в САЩ се продават от Ремингтон като SPR100™ Single Shot, явно тази компания е купила ИЖ или патента ... пушката струва некаде 100-150 долара. Но като гледам и други коментари за тая пушка сега, още не съм сигорен, някак си са много груби...Наи ми се иска да взема някоя Беретта надцевка, ама пък са много скъпи, около $1500-2000, аз по добре да си взема за тия пари 12ти калибър Беретта. Требва на место да ида и да вида какво представява пушката и тогава да реша...Иначе требва ми просто за лов на ход, да е лека и ефективна, аз не обичам лова толкова за месото колкото за спорта.

Link to comment
Share on other sites

Бенчрест, вземи си берета, но не надцевка, а автомат. В САЩ 20 gauge е следващия по разпространеност калибър след 12, на трето място е .410 кал., после идва 10 и най-накрая 16. За какво ти е такъв рядък калибър, за да си купуваш скъпи патрони ли.

Ако искаш да стреляш много за препоръчване е 20 кал. 12 калибър е уморителен след 50-тина изстрела, даже и да си вземеш pad.

20 калибър се смята калибъра на новаците и на професионалистите.

Ремингтон не е купил ИЖ, нито пък ИЖ е купил патент от Ремингтон, просто Ремингтон предпочитат да печелят като продават евтини и качествени руски и сръбски пушки.

Link to comment
Share on other sites

Ами в САЩ,нямат ли собствено ловно орьжие?Пьк аз винаги сьм си мечтал за Уинчестер примерно.Щот сьвременното руско орьжие няма нищо общо сьс сьветското,и на вьншен вид и като качество.Примерно по голям боклук от сьвр. ИЖ-43 лично аз не сьм виждал!Вярно е че наи опростените неща са наи надежни,но при тези пушки са прекалили.

Link to comment
Share on other sites

И като заключение какво следва 20/76 или 16/70 за лов на едър дивеч да речем ? Кое според вас е по-удачно?

Link to comment
Share on other sites

Тук втора употреба ИЖ 16/70 и 12/70 с два спусъка без луфтове и язви в цевите от времето на СССР се продават от стари ловци за 150-200 лв. Това са изпитани, качествени ловни пушки и се обезсмисля всякаква инвестиция в ловни пушки за хиляди левове. Като тръгнеш на лов за прасе събота и неделя и правиш 8-10 гонки за weekenda ти стават ясни много неща какъв трябва да ти е калибъра, вида на пушката и колко често стреляш с нея, но това става след натрупания опит. Последния weekend на седмата гонка на прасе само с един точен изстрел в убойната му зона с 12/76 Remington (15 съчми) от 20 м в 90 кг прасе приключихме успешно лова. Страшната шокова сила на магнума с 15 едри съчми и голямата пробивност на тази дистанция с Cu-покритие на съчмите го повалиха на място. В тази ситуация съм сигурен, че 16/70 и 12/70 също щяха да го съборят, като имам предвид групирания бой на 13/0 изстреляни през 1.00 мм пълен шок, но ако прасето беше по-голямо с калкан и разстоянието по-далечно ситуацията щеше да е коренно различна. С една дума не знаеш на коя пусия ще те поставят, какво прасе по размер ще ти се появи, на колко метра и как ще се променят климатичните условия през целия ден в планината. Това му е хубавото на нашенския лов изненадата за която да бъдеш винаги подготвен и една малка част в това се състои и в правилния избор на калибър. Ако тръгна за лов на ход за пернато и заек ще предпочета успоредката си 16/70, а в гюмето за лов на патици през зимата от мазгалите ще стрелям с успоредката си 12/70 или 16/70, че надцевката 12/76 с магнуми е безсмислена и неудобна са стрелба през мазгала по кацналите патици.

Колега, ловуваш в САЩ и при вас лова е различен от нашия тук в България. Пушката ще я използваш предимно в САЩ така, че послушай съвета на Бъчи. Съветите които ще получиш от нас за 16/70 и редкия 20/76 се отнасят за специфичните особености на лова в България.

Edited by mstoev
Link to comment
Share on other sites

нямам личен опит, но на скоро един приятел грък (там нарезното е забранено) си купи САЙГА 410 специално да ходи за прасета с нея и на моето чудене отговори, че този калибър бил много популярен в гърция за прасета тъй като било най близкия гладкоцевен варант до нарезното.... все нещо знаят тея хора.

Link to comment
Share on other sites

Лично аз бих предпочел 16и защото не съм си имал работа с 20и само съм чувал и съм чел за него.Май че голям проблем са патроните защото в провинцията не съм виждал да се продават.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.