Jump to content
ФОРУМ
  • Наслука!
  • Ловен Сезон 2019
tzara

Годишни реваксинации против бяс - невежество или алчност?

Recommended Posts

Причината да напиша този пост е че аз съм на 43 години и имам 3 ваксинации, може и да са 4, а кучето ми до момента има общо документирани 43 (четиресет и три ваксинации) което ми се вижда ...... ненормална работа.

Реших да проверя как стоят нещата с противобясната ваксина в развитите страни. Оказа се че местните закони както и у нас за годишната реваксинация против бяс се определят като невежество и алчност (комерсиална). Според редица изследвания куче ваксинирано с противобясна ваксина изгражда имунитет за период от 7 години. На самата листовка на ваксината пише че е за период от 3 години, но се препоръчва ежегодно.........???? В развитите европейски страни и в 49 щата от САЩ реваксинацията е на 3 години, изключение прави щата Алабама, но в момента тече процедура и там ще бъде въведена тригодишната.

Мнението на WSAVA (Световна асоциация на ветеринарните лекари..........)

Е че подобно ПРЕВАКСИНИРАНЕ не води до нищо добро.

А лекар ветеринар със специалност имунология сравнява имунитета с бременността; Или е имунизирано или не е. Ежегодната реваксинация не засилва имунитета по никакъв начин.

След ваксинация против бяс, вашето куче може да вдигне температура, да е неразположено и дори да получи опасен за живота анафилактичен шок. Непосредствени реакции до дни или дори месеци след ваксиниране включват изброените подолу нежелани реакции, и много други.

Агресия или разрушително поведение . Циклична тревожност. Обсебващи принудителни поведения (като преследване опашки или облизване лапи и др.) Припадъци и епилепсия . Автоимунни заболявания . Алергии. Кожни проблеми .Храносмилателни смущения . Мускулна слабост. Хранене с неподходящи материали. Фиброкарциноми на мястото на инжектиране.

Не се ваксинира за бяс при следните случаи.

Кученца по малки от 4 месеца

Кучета, реагирали отрицателно на ваксиниране в миналото

Болни домашни любимци, особено куче с рак или автоимунно заболяване

Преди, по време или след операция, химиотерапия или други основни медицински процедури

В рамките на 3-4 седмици на други ваксини и едновременно с имплантация на микрочип.

Ако вашето куче получи нежелани реакции след ваксинация в повечето случаи вашия вет няма да направи връзка с ваксината и няма да уведоми производителя официално. Противобясната ваксина не е тествана за безопастност от никого, като изключим тестовете на самия производител, които не са независими. Може да изискате от лекаря да документира това състояние и при следваща ваксинация и повтарящи се симптоми да пожелаете освобождаване от задължителна реваксинация по мед. причини.

В БГ по прицип бяс няма. Има по около един случай годишно около който се вдига страхотен шум и паника без дори да е потвърден.Някой вет от РВМС открива умряла лисица и се почват едни акции едни чудесии, едни повсеместни ваксинации на бездомни кучета и т.н. Изливат се едни много пари и след три дни всичко е точно. Леко ми е съмнително. Имам приятел с Йоркширски териер който живее в центъра на София на Раковска и всяка година го реваксинират против бяс-егати риска. Като говорим за риск самите ветове трябва да се ваксинират против бяс, като най рискова група от професии-ЕЖЕГОДНО разбира се, но май не го правят......защо ли? Имам и друг случай когато на един приятел кучето 10 дни след ваксинация полудя, а беше такава блага душица, но лекарката каза че е изключено да е от ваксината и след няколко дни го приспа (положението беше найстина страшно).

Така че както казва един колега; За бога братя ваксинирайте, но не всяка година и не на всяка цена.

Когато уведомих мои приятели ветове за тези факти те споделиха че може и да е така, но има закон който са длъжни да спазват. Очевидно опираме до солидно лоби на вносител и производител който ветовете се стремят да спазват с ентусиазъм.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересна тема с много спорни моменти. За доста факти по отношение на ваксините и начина на ваксиниране ( респ. реваксинацията ) съм съгласен, но има и моменти за които грешиш.

В България има много случай на бяс ежемесечно, при това последната година добиват застрашителни размери. Не случайно наскоро стартира кампания за ваксиниране на дивите животни против бяс.

На РВМСто това му е работата - да вдига шум, защото беса спада към особено опасните зоонози и ако случайно стане някой гаф , те опират пешкира. На държавата не и излиза евтино поголовно да се ваксинират кучета, за това задължава стопаните да го правят.

А с тия странични реакции, дето си ги изброил, звучиш като хипохондрик и плашиш хората. Всички продукти медицински или немедицински, естествени или искуствени, храни , напитки, играчки и пр. и пр. и пр. могат да доведат до нежелани странични ефекти. Божа работа.

Законът казва да се ваксинират ежегодно, на закона не му пука как е в напредналите страни. То в напредналите стани и плосък данък няма , за разлика от нас.

И за финал- ти може и да си на 43г. и да имаш 3-4ваксини, жив и здрав да си да доживееш и до 93г., ама кучето ти със сигурност няма да доживее колкото теб в момента.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЕЕЕЕ... Лудогорец, с тебе ще станем големи приятели. Давай ги моментите в които греша....не съм Господ.След като в последната година бяса добива застрашителни размери значи нещо не е наред............според теб кой е виновен...... Аз ли?

Според теб как точно РВМСто опира пешкира-би ли пояснил, че не се сещам?

И друго,,,, как точно ваксинират дивите животни че не мога да се сетя.....изписват 5000 дози+труд и получават съответната сума----еми скъпо излиза верно. И после ни продават на нас дозите или бъркам...поправи ме.

Как точно се осчетоводяват ваксинации на диви животни и кастрация на бездомни---БИ ЛИ ОБЯСНИЛ като за интЕлегентни хора.Нещо като ушните марки при ЕРД държавата ги плаща,,, а вие ги поставяте без да преглеждате животното срещу скромна сума!!!!!!!!!

Страничните ефекти за бяс ваксинацията са НЕОСПОРИМ факт,,, а не хипохондрия, и това не са мои констатации а на СВЕТОВНАТА АСОЦИАЦИЯ НА ВЕТЕРИНАРИТЕ ЗА ДРЕБНИ ЖИВОТНИ ==WSAVA и други уважавани вет институции.Мога да ти дам мейла на УОЛТ ИНГВЕРСЕН (председател на WSAVA)да поспориш с него! [email protected] Те в САЩ и Европа не са наясно....ние сме водещи!

Да поставяш играчките и ежегодната ваксинация против бяс под ОБЩ знаменател е смешно и непрофесионално,И да бягаш от отговорност че това е БОЖА РАБОТА.....искаш да кажеш че Бог е виновен за нежеланите ефекти на бяса, а аз пък мисля че си учил години наред Обща вет. медицина....там май Бог не се изучава?

Това че на Закона не му пука е очевидно, като изключим финансовите приходи за определени лица.

Благодаря за пожеланието до 93 год.и информацията че кучето няма да доживее 93 год........а аз така се надявах ама нейсе.

То че ние стопаните сме тъпи е факт, ама не сме много тъпи!

Редактирано от tzara

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм на ясно с международните закони и норми но преди седмица се замислих дали производителите на ваксини се съобразяват с това в коя географска ширина се ползва дадена ваксина ? Например - ваксина от Холандия се внасе в БГ и се ползва масово . Дали разработеният /Холандски/ щамп е индентичен с този по нашите ширини ?

Запитах се защото вече 3 пъти губя куче / ваксинирано по всички правила / от гана - изследвано е .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лудогорец, проверих допълнително положенито с бяса в БГ.

Действително има замислена мащабна акция от държавата която трябва да тече в момента(април-май 2009). През последните 8 год. в южна БГ няма регистрирани случаи на бяс всичките са в северна. Министерството и НВМС са замислили мащабна акция за орална ваксинация на дивеча два пъти годишно от самолети, вертолети ловци и т.н. Годишно ще се разхвърлят над 2 милиона орални ваксини из страната и след време бяса ще е изкоренен. Основно разходите са от правителството, но сме кандидатствали пред ЕС и сме одобрени със заповед за тази година с приблизително 800 000 евро....... дано не ги ощипат парите. Според мен НВМСто не може да се организира за подобна акция.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей ,пак веселба се е заформила :D ,Радев здравей , то ние с тебе сме били почти набори бе колега.В спора се раждала истината казват мъдреците ,та макар и спор, когато е с интелигентни хора е наслада за душата :D .Мисля , че за някои от нещата си прав а за други не чак толкова .Смея да твърдя че ние европейците /специално по отношение на ветеринарното дело /сме по напред от американците/това на база личен опит и наблюдение/.Казвам ветеринарно дело защото то не е само медицина .Има една сентенция/чувал съм от стари хора :D /,че хуманният лекар лекувал хората ,а ветеринарният Човечеството.Е те тука са назад доста американците ,те такива превантивни мерки /като ваксинации ,масови обезпаразитявания ,имунен статус ,кръвни проби ...../ама хич не им се правят/скъпо/а после лекуват лошите последици/още по скъпо/-Само един показателен пример ,,свинското месо се пуска свободно в търговската мрежа с докумет че е годно за консумация без задължителното у нас изследване за трихинелоза,,-последствията , в пъти повече болни от трихинелоза.Те така.А си 100% прав по отношение на нашата НВМС ,те тук ни е проблема на нас , както и повечето наши институции ,не се управляват от знаещите и можещите а от партийни и шуробаджанашки интереси. Стопаните на животинки съвсем не са глупави и това го доказват твоите постове и хората като теб .Това е пътят за да вървим напред ,трябва да си търсим и отстояваме правата ,това за което плащаме ,това което ни се полага и да бъдем ,,умерено критични,, защото никой не е Господ.За мен ще е истинска радост да има повече хора като теб.Конкретно за ваксинациите против Бяс аз съм за. Личното ми мнение е че такава ваксинация не е по опасна от която и да е друга ваксинация/то такова ми е мнението и за свинския грип де :D /.Моето ловно куче го ваксинирвах на всеки шест месеца и го обезпаразитявах на всеки 15дни :) /щото беше чакалджия и лисичар/, без отрицателни последствия .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А , забравих да добавя че съм малко скептично настроен по отношение ефективноста на ,,оралните,,ваксини ,ама както и да е , засега по добър начин да се третират дивите животни май нема.Мисълта ми е , че цялата тази акция ще бъде поредното присвояване на пари.......Дано не съм прав!Поздрав и със здраве!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Мисълта ми е , че цялата тази акция ще бъде поредното присвояване на пари.......

То вече за друго, не се прави нищо от "богоизбраните"...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оувър, здравей наборе, голям дипломат си! Обаче според мен манипулираш хората!

За ветовете в САЩ.... не са толкова зле колкото се мъчиш да ги докараш с ВЕТЕРИНАРНОТО ДЕЛО у нас,,, нямат изследване за трихинелоза, но и положението не е по лошо със сугурност. Първо и много важно - там наблягат на телешко и говеждо и не знам с какви статистики боравиш. Според една в САЩ през 1999 има 12 случая http://www.wrongdiagnosis.com/t/trichinosi...ats-country.htm според други у нас има заразени 100 души от едно село!http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=126126 А те колко милиона са ние колко сме? Това че точно вие спасявате Човечеството е пресилено.

Друг показателен пример през 2008 в САЩ са изтеглени от пазара над 100 марки и вида кучешка храна(котешка и др. са в отделен списък) неотговаряща на различни изискваниа-мога да пусна официален федерален списък на марките и причините. У нас колко вида са спрени знаеш ли...точно НУЛА!

В подтекста споменаваш обезпаразитяване на 15 дни и бяс ваксинация на 6 месеца.

Извинявай че ще го кажа, но е несериозно и комерсиално изказване. ще мине време ще се убедиш сам. Аз препоръчвам сроковете на производителя отразени на продукта! 3 месеца и 3 години

И да питам нещо пак ако може?

Коя е най-рисковата група за заразяване с бяс??? - ветовете

по рискови сте от ловните кучета и ловците защото контактувате с 10-30 болни животни ежедневно от различни райони и видове -факт

Каква е причината да не се ваксинирате ежегодно за да подпомогнете борбата с болестта и да вземете необходимите профилактични мерки след като твърдите официално че реваксинацията е напълно безопасна и че има реални рискове от зараза. Имате време и възможност предполагам и средства.

Ако има желаещи мога да поема разходите за реваксинация против бяс на няколко вета за моя сметка.

И аз да допринеса с нещо против борбата с бесът.

Дано да имате чувство за хумор да ме разберете правилно!

Уважавам изключетелно МНОГО труда на Ветеринарно Медицинските Специалисти в България, А за "Ветеринарно дело" - звучи ми като съдебна процедура!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

" Ветовете " приятелче, освен за бяс са рискови за още един куп опасни заразни заболявания ( птичи грип, антракс, сап, туберкулоза, туларемия и безброй още много ). Това прави нещата малко по сложни, респ. по скъпи.

И понеже съм съвсем пресен контактен с доказано болно от бяс куче и ми предстои ваксинация и още 4реваксинации, с удоволствие бих могъл да те ухапя. Ти как ще си по спокоен ако те ухапя само ваксиниран или те ухапя ваксиниран и реваксиниран ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лудогорец, проверих допълнително положенито с бяса в БГ.

Действително има замислена мащабна акция от държавата която трябва да тече в момента(април-май 2009). През последните 8 год. в южна БГ няма регистрирани случаи на бяс всичките са в северна. Министерството и НВМС са замислили мащабна акция за орална ваксинация на дивеча два пъти годишно от самолети, вертолети ловци и т.н. Годишно ще се разхвърлят над 2 милиона орални ваксини из страната и след време бяса ще е изкоренен. Основно разходите са от правителството, но сме кандидатствали пред ЕС и сме одобрени със заповед за тази година с приблизително 800 000 евро....... дано не ги ощипат парите. Според мен НВМСто не може да се организира за подобна акция.

Здравейте,

В нашият район/уж включен/ в тази акция, не е забелязан ни един самолет, ни една ваксина.

Надявам се че това се дължи на факта че в другите райони/окръзи/ от тази програма мероприятията са изпълнени, нали...... ;) или пак сме за.... :D:D

и :D на ЕС и останалите от Лисабон.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вет е на "галено" не е обидна дума.

Vet може да се отнася за:

Vet, a professional trained to diagnose and treat illness in animals. Ветеринарен лекар, професионално обучен за диагностициране и лечение на заболявания при животните.

Не бой се, ваксините са абсолютно безопасни и при хора се прилагат "следварително" не са скъпи! Ако разпознаеш симтомите през първите няколко седмици всичко ще е ОК. Кучето ми е ваксинирано против 16 болести и има 43 ваксинации..... превантивни разбира се! - то си е желателно и законно!

Притеснявам се обаче че имаш неистово желание да хапеш............посъветвай се със хуманен инфекционист.

И кога най после "ветеринарното дело" ще се справи с този вирус, бяс?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Споко, посъветвал съм се с хуманен инфекционист, същият настоява за 5 ваксини против бяс.

" Ветеринарното дело " ще се справи с беса, сигурно когато "хуманномедицинското дело" се справи с ебола и спина, или когато изпълнителната власт се справи с престъпността.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти значи ,нема се караме :D само ще спорим , барем стигнем до истината,а тя най-често се оказва някъде по средата.Само да уточня не се опитвам да манипулирам никого , напротив и аз търся правилния път и се надявам дискутираики да го открия.Всеки има глава на раменете и постъпва както сметне за правилно .Та аз мисля /понякога, а понякога не :) / но не препоръчвам ,че би било добре ваксина за бяс за ловни кучета да има поне веднъж годишно,без пропуск първите 5-7 години.Имунният статус след това доколкото ми е известно :bira: е достатъчно силен да предпазва животното около 5 години но не и доживот т.е.след това отново.Това за Беса който е по малкото зло според мен.Обаче виж обезпаразитяването това е една ,,друга бира,,Както ,сигурен съм , че го знаеш, за повечето паразити периода на размножаване е до 14 дни т.е попадаики в организма дори и като яйца те до 14 дни вече са полово зрели възрастни форми които се размножават здраво/т.е.стават милиони вътре в животното и в хората ... и хората .Значи чисто математически погледнато ако няма обезпаразитяване през 14-15 дни е напълно възможно кучето ти да е заразено/инвазирано/, а от там да прихванеш и ти ...ДАНО НИКОГА НЕ СЕ СЛУЧВА, на никого.Имам познат 8 пъти опериран от ,,кучешка тениа,,...еми как да се изразя , не е приятна гледка а на него вида му е най малкия проблем.Никой не му гарантира че следващата ларва/мехур/няма да тръгне да расте в мозъка , а стигне ли се дотам ,, я камилата , я камиларя, я царя,, Е затова мойто си на всеки 15 дни, въпреки че пак не е гаранция , може да ,,прихванеш,, от другаде, например от недобре измити марули кадето некое куче е акало наоколо.Ама поне сами да не се набутваме м/у шамарите.Пиша това не с комерсиална цел , има добри хапченца за това които са стотинки.А и не съм Вет ,аз съм зидаро-кофражист ,бях писал някъде в тема за професиите, така че,,фаида нямам,,.Признавам си за бяс имам само една ваксинация , но виж за КХР се боцкам честичко и пак ме страх :D .Поздрав и лека нощ засега!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятността да хванеш кучешка тения от твоето куче е 0 ако не го храниш със сурова карантия. То може да се опаразити само ако изяде ехинококов мехур. Може да внесе обаче яйца полепнали по лапите или по муцуната при подушване на вълчо изпражнение например. А най-лесно можеш да се зарази човек, като мине по софийска улица близо до пазара с по 5 кучешки лайна/100м и тарамвая като мине ги разпарашава, а хората дишат ли дишат. Гадна работа.

Според Наредбата за транспортиране на кучета в Евросъюза:

Чл. 5. придружават се от паспорт, издаден от официален ветеринарен лекар, съгласно

изискванията на настоящата наредба, в който задължително са вписани данни за:

а) извършените противобясни ваксинации или реваксинации;

б) резултата от извършено изследване за неутрализиращ титър на антитела, който

е не по-малък от 0,5 UI/ml (международни единици на милилитър); изследването на

титъра на антитела за бяс не е необходимо да се извършва отново на животно

компаньон, което след такова изследване е било редовно реваксинирано през период,

посочен от производителя на ваксината, и всички направени ваксинации са отразени в

паспорта на съответното животно.

При положение, че детето ми се ваксинира и реваксинира за каквото трябва според здравните норми, не виждам защо кучето ми да не го прави.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Здравейте,

В нашият район/уж включен/ в тази акция, не е забелязан ни един самолет, ни една ваксина.

Надявам се че това се дължи на факта че в другите райони/окръзи/ от тази програма мероприятията са изпълнени, нали...... :bira: или пак сме за.... :D:D

и :) на ЕС и останалите от Лисабон.

Оттеглям си написаното по- горе.

Днес кръжаха- за останалото не знам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Вероятността да хванеш кучешка тения от твоето куче е 0 ако не го храниш със сурова карантия. То може да се опаразити само ако изяде ехинококов мехур. Може да внесе обаче яйца полепнали по лапите или по муцуната при подушване на вълчо изпражнение например. А най-лесно можеш да се зарази човек, като мине по софийска улица близо до пазара с по 5 кучешки лайна/100м и тарамвая като мине ги разпарашава, а хората дишат ли дишат. Гадна работа.

Според Наредбата за транспортиране на кучета в Евросъюза:

Чл. 5. придружават се от паспорт, издаден от официален ветеринарен лекар, съгласно

изискванията на настоящата наредба, в който задължително са вписани данни за:

а) извършените противобясни ваксинации или реваксинации;

б) резултата от извършено изследване за неутрализиращ титър на антитела, който

е не по-малък от 0,5 UI/ml (международни единици на милилитър); изследването на

титъра на антитела за бяс не е необходимо да се извършва отново на животно

компаньон, което след такова изследване е било редовно реваксинирано през период,

посочен от производителя на ваксината, и всички направени ваксинации са отразени в

паспорта на съответното животно.

При положение, че детето ми се ваксинира и реваксинира за каквото трябва според здравните норми, не виждам защо кучето ми да не го прави.

:good:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре си ръкопляскате,,, БРАВО. :good: Колеги не съм против ваксините те са революция в медицината и благодарение на тях заболяванията са спаднали дръстично.

Против преваксинирането съм.

ПРОБЛЕМА НЯМА ДА СЕ РЕШИ С ПРЕВАКСИНИРАНЕ НА 20-30 ПРОЦЕНТА ОТ КУЧЕТАТА, А СЪС ВАКСИНАЦИЯ НА ВСИЧКИ ЖИВОТНИ!

Определен % стопани бием всяка година по 4-5 ваксини, а останалите диви животни, крави, кози, лисици,прилепи и др.нищо Какъв е смисъла едно животно да има 40 ваксини и реваксини а останалите 80% нищо......тъпо е.

Ще стане като преди 20 години с антибиотиците, пиехме ги как си искаме каквито искаме и за квот се сетим. Мислехме ги за Панацея. Сега обаче почти всеки срещнат ще сподели че се стреми да ги избягва, ако може прави антибиотикограми спазва период на прием, подбира правилния вид и т.н. Оказа се че увреждат доста неща.

цитати от официални документи;

Цитати от насоки за ваксинация на WSAVA 2008

Ние трябва да се стремим да намалим "натоварването с ваксини" на отделните животни, за да се сведе до минимум възможността за нежелани лекарствени реакции към продуктите на ваксината.

Ваксините не трябва да се дават по необходимост. Основните ваксини не трябва да са по-чести от веднъж на три години след ваксинация на възраст 12 месеца и първоначална бебешка.

При кучетата, имайте предвид, че продължителността на имунитета след ваксинация с MLV ваксини е 7 години или повече, твърдението е основано на проби за имунитет и серологични изследвания, за Canine парвовирус Тип 2 (CPV-2), Canine Adenovirus (CAV-2) и гана вирус (CDV) ваксини.

Д-р Жан Додс DVM специалист имунолог при кучета.

Въз основа на нашите данни, се стигна до заключението, че годишните реваксинации са ненужни.

Професор Шулц;

Не мисля, че има нужда от реваксиниране на зрели кучета, тъй като началната ваксинация е достатъчна, за да стимулира клетъчната памет."

Има и много други подобни тези .....

За вътрешното обезпаразитяване на 15 дни ми се вижда пресилено. Повечето производители казват "редовно" а някои уточняват за животни в силно замърсена среда 1 път месечно. 15 дневното би трябвало да е съпътствано с подобни мерки към къщата градината колата, дрехите, обувките и всичко защото чревни паразити се "хващат" отвсякъде. Например децата не трябва да играят в пясък и на поляни които не са дезинфектирани в дълбочина повече от месец. Пък и честия прием вътрешно на токсични химикали през 15 дни... години наред-не ми звучи здравасловно и полезно за кучетата ни. Въпреки че производителите твърдят че се понасят добре???

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радев , привет колега !Сега ко да кажа..... и ти си прав :good: .Аз само изразих мнение за това което лично смятам за правилно.Затова и писах ,,всеки си има глава и сам взема решенията за себе си,,но все пак мнението на специалистите не е маловажно нали,... дори и ти цитираш доктори и професори/не зидаро-кофражисти :D /Ама те дори и светилата в такива области не винаги са сигурни и затова се събират и правят консулти.Напълно съм съгласен с теб за химизацията в живота ни, но това е цената на прогреса и комфорта , абе ,,пълно щастие нямало,,.Именно за това се налагат тези ваксинации , щот не се развиваме естественно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оувър, проблема е че всеки има глава, но не всеки се усеща овреме.

Често залитаме или в едната или в другата посока. Добре ще бъде българите освен да имаме глави и да ги употребяваме за някои цели. Не бива никога да мислим еднопосочно.Всеки проблем има няколко различни измерения и тогова идва ред на ГЛАВИТЕ!! :)

Знам че е сложно, но Главите са ни големи и ще го поемат- мисля си.............!!!

Редактирано от tzara

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, пропуснах да спомена някои важни според мен факти около настоящата тема.

Като например диагностиката на болестта Бяс. В БГ тестовете и методиките които си използват за диагностика и потвърждаване на резултатите са доста далеч от 95% сигурност. Не мога да кажа колко са точни, но са доста неточни, може би около 60 % точност-грубо, което само по себе си компроментира до голяма степен официалните данни. Липсва и постоянен мониторинг на отделните райони, страната като цяло, плюс актуализирани данни за обстановката в съседните страни. Само се регистрират единични съмнителни случаи по населени места. Липсват все още и бързи тестове RAPID™ които съкращават двете седмици до 35 минути. Липсва и централна специализирана бяс лаборатория за потвърждаване или отхвърляне на първоначалните резултати.

Друго уточнение някои бъркат термина преваксинация с реваксинация.

Overvaccination- прекалено, крайно, ненужно.

Revaccination - повторно, съобразено с правилна схема за съответна страна район без излишно претоварване.

Друго важно нещо за имунитета което е добре да знаем, че така наречения титър (антитела) е от значение за имунната система, но в никакъв случай не е 100 процентова защита или слабост.

Имунната система е изключително сложен биологичен механизъм и е различна при всеки отделен индивид.

Ваксинирано куче с висок титър 3000 може да не се справи добре с вируса, както и куче с титър по-малък от 5,5 дори 0 може да се справи отлично. Нещата не са еднозначни при имунната система.

Един 120 килограмов мъжага може да "падне" от три ракии, а друг 60 килограмов може да кара колело на 5 ракии.

......примера не много подходящ, ама това се сетих в момента........

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Само се регистрират единични съмнителни случаи по населени места. Липсват все още и бързи тестове RAPID™ които съкращават двете седмици до 35 минути. Липсва и централна специализирана бяс лаборатория за потвърждаване или отхвърляне на първоначалните резултати.

Понеже съм носил лично животно за изследване от бяс в Националната ветеринаромедицинска служба (успя да ме ухапе преди да го ликвидирам) мога да кажа, че резултатите излизат за 24 часа и гарантират 100%. Ако ветеринарите да кажете кои ваксини са със съдържание на патоген и кои имат само серум, ако направите сравнения между различни ваксини темата ще бъде много полезна.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Колеги, пропуснах да спомена някои важни според мен факти около настоящата тема.

Като например диагностиката на болестта Бяс. В БГ тестовете и методиките които си използват за диагностика и потвърждаване на резултатите са доста далеч от 95% сигурност. Не мога да кажа колко са точни, но са доста неточни, може би около 60 % точност-грубо, което само по себе си компроментира до голяма степен официалните данни. Липсва и постоянен мониторинг на отделните райони, страната като цяло, плюс актуализирани данни за обстановката в съседните страни. Само се регистрират единични съмнителни случаи по населени места. Липсват все още и бързи тестове RAPID™ които съкращават двете седмици до 35 минути. Липсва и централна специализирана бяс лаборатория за потвърждаване или отхвърляне на първоначалните резултати.

Друго уточнение някои бъркат термина преваксинация с реваксинация.

Overvaccination- прекалено, крайно, ненужно.

Revaccination - повторно, съобразено с правилна схема за съответна страна район без излишно претоварване.

Друго важно нещо за имунитета което е добре да знаем, че така наречения титър (антитела) е от значение за имунната система, но в никакъв случай не е 100 процентова защита или слабост.

Имунната система е изключително сложен биологичен механизъм и е различна при всеки отделен индивид.

Ваксинирано куче с висок титър 3000 може да не се справи добре с вируса, както и куче с титър по-малък от 5,5 дори 0 може да се справи отлично. Нещата не са еднозначни при имунната система.

Един 120 килограмов мъжага може да "падне" от три ракии, а друг 60 килограмов може да кара колело на 5 ракии.

......примера не много подходящ, ама това се сетих в момента........

Радев,стига се напъва......ставаш вече банален.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О.К. Исках да кажа нещо за тестовете и видовете ваксини на Един ловец, ама друг път, можеш и ти да му кажеш ако искаш, щом ти дасаждам...... няма проблем. Чао

Редактирано от tzara

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

×
×
  • Създай нов...

Important Information

За да посещавате този уебсайт е необходимо да се съгласите с Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.