Jump to content

Снарядяване на патрони с димен барут


Recommended Posts

Колеги, нека да обясня.

За димния ( черен) барут:

Най-важно е да се намери подходящото дърво за въглен. И да се смели на невероятно фин прах.

Дървото за въглен по мой личен опит, който съвпадада с доста публикации в нета ;

щава ( елша, ольха(рус))- основното дърво за барут, Расте около реките.Листата му приличат хем на лешник, хем на бук.

Ееей, Пепи, евала че не те домързя да пишеш!

Ако потрябва мат,рял знаеш че из нашите дерета има колкото щеш елши.....Напролет мога да ти доставя франко ранчото. :)

Link to comment
Share on other sites

Ама който ми носи матрял трябва да пие ракия после :) И да яде шишчета. :)

Засега имам паулония, но не пречи един ден да опечем едно котле елша, да има и за тебе.

Link to comment
Share on other sites

Вижте какво намерих тук.

Излиза,че съотношението с най добри балистични показатели е 75:12,5:12,5 или 6:1:1

дано се вижда нещо

post-40964-0-96832500-1329321028_thumb.jpg

post-40964-0-55648000-1329321082_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

.....................съществуват различни пропорции за отделните страни......................напр. САЩ-82/13,1/4,9.....................Англия-76,6/14,4/9/правителствен/ и още 4-5 вида фирмени...........Австроунгария-75,6/13,1/11,3..........................Белгия-75/12,5/12,5/същата пропорция е препоръчана от поручик Величков при държавна поръчка в Еловица/Габрово/, но се приема 78/13/9 за барутните фабрики в Сливен и Габрово/.....................Франция-62/18/20................Италия-76/12/12................и т.н.........................трябва да се има впредвид ,че това са пропорции предимно за оръдеен барут.....................по БДС/78 пропорцията за ловен ДБ е 78/10/12 с температура на запалване на зърнест -280градуса, на прах-267градуса.........................Еловица произвеждала 3 вида ловен ДБ,съответно екстра ,1 и 2 качество,като се полират с графит.................за нормално се приема съотношение 68/17/15,като по-високото съдържание на сяра определя и по доброто пресоване............................. :)

Link to comment
Share on other sites

...Фабрики в Габрово,...Сливен,,, А сега има ли поизводство на димен барут в България и къде?,,,, Ако някой знае де :bira:

В БГ никъде!...Евентуално в къщи някой ден:)

Edited by nqkoiotnqkade
Link to comment
Share on other sites

Патилан цяла историческа лекция ни изнесе :good::bulgar:

Да, точно така е било. Всяка страна си е имала свои стандарти и пропорции, които се различават в зависимост от предназначението. Освен това за оръдейния барут, например, въглебна не се изпича до черно, а се оставя малко кафяв- оръдейния барут трябвало да е малко по-бавен, но с повече енергия, а по-кафявия въглен съдържа повече остатъци от органични в-ва, които вдигал леко специфичния импулс. И за един или друг вид въглен се налагат и другите пропорции, аз не напразно отделих толкова внимание нименно на въглена.

Апропо, забравил съм да пиша, че въглен от лоза е доста добър. Биско, сега да не изкорениш лозята над вас, ей! :)

Link to comment
Share on other sites

Да, точно така е било. Всяка страна си е имала свои стандарти и пропорции, които се различават в зависимост от предназначението. Освен това за оръдейния барут, например, въглебна не се изпича до черно, а се оставя малко кафяв- оръдейния барут трябвало да е малко по-бавен, но с повече енергия, а по-кафявия въглен съдържа повече остатъци от органични в-ва, които вдигал леко специфичния импулс. И за един или друг вид въглен се налагат и другите пропорции, аз не напразно отделих толкова внимание нименно на въглена.

Апропо, забравил съм да пиша, че въглен от лоза е доста добър. Биско, сега да не изкорениш лозята над вас, ей! :)

Зарезан мина.До края на март ще има доста сухи пръчки из лозята;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Барута в пратките е с алуминии вместо въглен, не е за тази работа. Чел съм че продуктите на горенето са много вредни за цевта, ставало като шкурка хвърчаща с 300 м/с.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Здравейте, виждам че мнозина от вас имат мерак да стрелят с черен барут но се затрудняват с намирането/приготвянето му. Аз мога да ви продам. Всеки който желае нека да пише. Цената е 5лв. за 100гр. Изпращам по куриер.

Edited by SherlockHolmes
Link to comment
Share on other sites

Sherlock, ако барута ти е гранулиран през цедка, не е добра идея да се стреля с пушка. За пушка трябва да е пресован и надробен, за да имат зърната здравина. Обяснявам. При запалване налягането прогресивно нараства, с него и скоростта на горене, което вдига още повече налягането и т.н. Ако приемем, че зърната са цели, тяхната горяща повърхност в процеса на горене намалява, така че налягането леко се усмирява. Ако зърната се разпукат ( а претритите нямат голяма якост), повърхността на горене се увеличава, количеството газове за микросекунда също и се получава подобие на детонационно горене. Естествено, димният барут няма висок специфичен импулс ( 70-80 спрямо 250-270 за НЦ), и няма да вдигне толкова налягане, че да пръсне цевта. Обаче изстрела ще е некомфортен, съчмите ще се разпилеят и бързо ще загубят импулс, ащото в първата част на горенето инерцията няма да им даде да развият скорост, а след това барута ще е изгорял и няма да има кой.

Димният барут се доближава до бездимния само когато трябва да се правят тежки снаряди с ниска скорост, които поради тая скорост по-малко се разпръсват, а поради голямото количество съчми покриват по-добре далечните цели. Освен това, доколкото въздушното съпротовление е пропорционално на квадрата на скоростта, при по-ниска начална скорост има по-малко въдушно съпротивление и в края на полета скоростите на бавни и бързи патрони се изравняват, като последните са по-разпиляни. Как се разпръсват съчмите съм писал многократно, а и Биско наскоро май писа.

Link to comment
Share on other sites

Обаче ги пресовам. Имам си направена самоделна преса направена на струг, в метална тръба нипвам малко барут, в нея влиза друг плътен метален цилиндър и отгоре удрям силно с чук. После отлепям получения кръг от долната тръба внимателно и го оставям да се суши. като се суши го раздробявам с чук пак. Получения барут с запалка се пали трудно за разлика от гранулирания през сито изглежда поради по високата си плътност но с фитил и капсул не дава отказ :) Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

Много добре тогава, ще снабдяваш форума :)

Link to comment
Share on other sites

Интересно ми стана това, че не трябва да се стреля с гранулиран през цедката барут. Аз така го правя и нямам проблеми. Изстрелите се получават звучни, но отката не е кой знае колко силен. Това което съм забелязал е, че качеството на изстрела зависи от това как съм стегнал патрона. Барута гори добре като е притиснат добре и стегнат хубаво с плътна надбарутна капачка. Аз слагам тънка коркова тапа, че то и без това няма място в гилзата за повече и стягам завалцовката. Сила и пробивност си имат съчмите, но не съм пробвал по животно. Ако не съм стегнал добре патрона през цевта излизат все още горящи парченца барут и изстрела няма откат въпреки, че звука си остава стабилен. Дозата ми е 1 към гьотере, колкото може да побере гилзата :D

Половината от партидата още не съм я гранулирал и ще я пресовам както казвате да видя разликата каква ще е.

И понеже нямам топкова мелница меля в един стар блендер и пак стават нещата. Слагам го на една бетонна площадка и го пускам с удължител от 10м да не стане беля. Меля в продължение на около 2 часа на по 5 минути с 5 мин. почивки за да не загрява блендера. Преди това премелвам всички съставки по отделно за по 20-тина минути. После трябва да почакам още 10 да се слегне прахта защото става толкова фино, че половината лети като пара в блендера и ако го отворя веднага изхвърча на момента. Дори след 10 мин още има доста прах, особено при въглена. При следващата партида смятам да изсуша предварително нитрата във фурната както ми каза веднъж metero.

Другия момент е декстрина. Понеже не можах да намеря декстин лепило се разрових в инернет и намерих рецепта как да се направи от нишесте. Не знам колко стана декстрина, но работата с барута се получи, гранулките са доста твърди.

Основно пълня патрони в 28-ми калибър в метални гилзи. Голям майтап става а и патроните излизат страшно евтини, да си направиш кефа са супер :)

Link to comment
Share on other sites

Най-бърз става барута гранулиран през цедка без декстрин. Става по следния начин. Мокриш определеното количество барут за гранулиране (този път можеш да го намокриш повече отколкото като го правиш с декстрин за да се получи) и го гранулираш. След като гранулите изсъхнат ги смилаш пак в топковата мелница или в твоя случай в блендера. Като се смелят на фин прах, ги гранулираш пак този път с по малко вода. Колкото да станат на гранули. Полученият барут е по ронлив от този с декстрина но е сравнително по-бърз поради ниската си плътност, липсата на декстрин и двойната обработка. При двойното третиране с вода част от нитрата се разтваря и попива в въглена получавайки се по къса връзка между окислител и гориво.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Малко патрони за моя стар тек 16 ти калибър.

Гилзите са латунени за капсул центробой (капсите от снимката). Заедно с барута,оригинален ловен димен барут "Еловица" са ми подарък от приятел.

4,5 за 28 гр,тапите са мазни. Затворих ги с лак за нокти,защото ме домързя,но следващия път обещавам,че ще е по традиционния за времето си метод с канап.

Мисля да си спретна ретролов за почесване на крастата.

Ако изключим малко по ниската скорост на сачмите,многото пушилка и мощен ритник патроните по нищо не отстъпват на тези,снарядени със съвременни материали и могат да си се ползват успешно в реален лов.

ПП. Ще използвам поста си да помоля,ако някой има излишни метални гилзи,които не ползва в калибър 12 ,16 или 20 ти да драсне едно ЛС. Аз си ги ползвам,даже предпочитам.

post-40964-0-39114500-1410965044_thumb.jpg

Edited by nqkoiotnqkade
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Разходка преди прелета.

Ретро лов на свраки :)

Използваните патрони са показани в горния пост

ретро са ти само патроните....след някви си още 100-тина години ретро ще ти стане и пушката... :beach:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.