Jump to content
ФОРУМ
  • Наслука!
  • Ловен Сезон 2020

Нож Вихрен, инфо моля


Recommended Posts

Колеги, един приятел ми даде нож който е закупил от антикварен магазин за да му го заточа. Ако някой е виждал такъв и има ихформация за това къде е произведен и от каква стомана е моля споделете.

post-24623-1254901869_thumb.jpg

post-24623-1254901878_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Преди години имах такъв, закупен от ловен магазин. Тъй като останах "много доволен" от качествата му като ловен нож побързах да се отърва от него и го подарих, но предупредих ............ Тежък, неудобен за носене на кръста, а за качествата му като ряз и издръжливост на острието при дране - боже опази! Няма да коментирам също и дръжката му. Става само за реквизит на филми от типа на "Дънди крокодила". Дано приятелят ти не се е изръсил много за него. А информация за стоманата и производителя нямам, зная само, че е неръждавейка.

Link to post
Share on other sites
Преди години имах такъв, закупен от ловен магазин. Тъй като останах "много доволен" от качествата му като ловен нож побързах да се отърва от него и го подарих, но предупредих ............ Тежък, неудобен за носене на кръста, а за качествата му като ряз и издръжливост на острието при дране - боже опази! Няма да коментирам също и дръжката му. Става само за реквизит на филми от типа на "Дънди крокодила". Дано приятелят ти не се е изръсил много за него. А информация за стоманата и производителя нямам, зная само, че е неръждавейка.

Мерси колега за инфото. Приятелят ми не е ловец, така че може и да му свърши някаква работа. С радост очаквам и други отзиви от колеги притежавали такъв нож. Остава отворен и въпросът за стоманата.

Link to post
Share on other sites

въпросният габровски нож все още се продава - в магазин Български Дюкян на ул. Пиротска за 78 лева. Четох, че е правен тест на твърдомер и резултата е потресаващ - 47 по Рокуел. Разни безименни китайци по сергиите показват 54-55. Та направи си сам изводите за стоманата - пълна алпака. Иначе на вид не е лош. Плексигласовите чирени четох също така, че доста бързо се чупяти падат, тъй като се държат на две много тънки нитчета.

Link to post
Share on other sites

тежък и мек нож, но вкус другар няма. Имах такъв. За да запазя дръжката я бях обвил с лейкопласт /сега има и по-съвременни материали/. Наточен под доста голяг ъгъл ~70-80 градуса сечеше малки пирони и ставаше за рязане на храна, но като цяло - нож за сечене, цепене, копане и по-рядко за рязане. Помне, че си бях сложил една малка, ситна пиличка на канията. Идеално оправяше режещия ръп.

Link to post
Share on other sites

Благодаря за информацията колеги. Мненията ви не се различават, така че приемам за вярно всичко което казвате. Модераторите може да затворят темата.НАСЛУКА!!!!!!!

Link to post
Share on other sites

Преди време го бях видял на сергийте пред Ал.Невски 10 лв ми го давашха ама не го купи и ме е яд сега като виждам колко е по магазините.Ако не за друго то за колекцията поне.

Link to post
Share on other sites

Същия! Имам го. Баща ми ми го подари преди 30години. Никога не съм го точил и не съм рязал нищо с него. Седи си в колекцията, със повишена сантиментална стойност. На острието пише

"неръждаем, 16лв" Ако го оставя в някой магазин може да мине за вчера произведен ;):p

Link to post
Share on other sites

ноже си е добър аз го ползвам отдавна и съм много доволен ползвам го дори и като сътър и не се е много нащърбил :angry:

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Вчера, дядото извади от старите запаси чисто нов такъв нож и ми го падари. Както отбеляза и колегата по-горе ножа е на 30+ години и азглежда че вчера е произведен. Моят е от 1976г. призводство. Дядото навремето е бил мисля началник склад на въпросната габровска фирма и ми каза че ножът е бил много конвертируем. Търсили са го именно за подарък на ловджии.

Ножът е масивен. Гдет се вика не е правен да се дерат малки прасета :-)

Тъй като ми е ного пресен падарък още не съм го пробвал, но най-вероятно и това ще се случи още в събота.

Прави сте и за факта че лошо впечетление прави дръжката, но ако пък ножа ме спечетли веднага ще го запътя за тунинговане. Просто за момента не съм сигурен дали си заслужава да инвестирам с хубава дръжка ако ножа за нищо не става.

Вижда че има хора които го и харесват, да не би тези които не го харесват от вас да имат някакво днешно подобие на ножа който се е призвеждал преди 35г.

П.С.

Дядото разправеше че на времето този габровски завод се е славел с качественна продукция! Та когато говорим за 1974г. съм склонен и да му повярвам!

Link to post
Share on other sites

Моето мнение е че това е един изключително грозен нож, от който полза няма никаква :drinks:

Стоманата не става за нищо. И преди не е ставала за нищо. Просто е нямало голям избор

та затова са го купували. Също така за парите, за които може да се намери ще си купиш

два читави ножа, които ще вършат работа!!! Освен това никога не бих отишъл в гората

с подобен нож!

Link to post
Share on other sites

Все си мисля че ако реже добре и се разкраси неможеш го позна и ще си връщаш думите назад, но това ще го оставим в едно бъдеще време. При присъствието на прасета в нашият район си мисля че още в събота ще го видя що за стока е.

Иначе някой дали има представа от какво е направен /стоманата?/

Link to post
Share on other sites
Прави сте и за факта че лошо впечетление прави дръжката, но ако пък ножа ме спечетли веднага ще го запътя за тунинговане. Просто за момента не съм сигурен дали си заслужава да инвестирам с хубава дръжка ако ножа за нищо не става.

Не го пипай това му е хубавото, че е от миналия век. Ако не ти харесва веднага ти давам цената която пише на него.

Link to post
Share on other sites

post-17842-1257604490_thumb.jpg

Все си мисля че ако реже добре и се разкраси неможеш го позна и ще си връщаш думите назад, но това ще го оставим в едно бъдеще време. При присъствието на прасета в нашият район си мисля че още в събота ще го видя що за стока е.

Иначе някой дали има представа от какво е направен /стоманата?/

Ето три " разкрасени " Вихрена. Някои са с невероятна термообработка, други се налага да се закаляват

Link to post
Share on other sites
post-17842-1257604490_thumb.jpg

Ето три " разкрасени " Вихрена. Някои са с невероятна термообработка, други се налага да се закаляват

Не искаш ли някой от тях да го трансформираш в денги?? :good::)

Link to post
Share on other sites

В неделя рекох да пробвам Вихрена... Да ви кажа леко съм разочерован. Не да съм го заточвал, както си е излезнал от завода преди 29 г.

Где да знам, на мен този нож ми е неудобен и много голям. Аз го ползвах за обезкостяване и ми се стори голям, представям си ако се бях втурнал да дера!

Явно ще остане за колекцията!

Edited by pashankov
Link to post
Share on other sites
В неделя рекох да пробвам Вихрена... Да ви кажа леко съм разочерован. Не да съм го заточвал, както си е излезнал от завода преди 29 г.

Где да знам, на мен този нож ми е неудобен и много голям. Аз го ползвах за обезкостяване и ми се стори голям, представям си ако се бях втурнал да дера!

Явно ще остане за колекцията!

:nea: Слагай го на рафта, спирай с тестовете, че само ще увеличиш леките разочарования! ;)

Edited by Djack
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.