Jump to content

каракачанска овчарка обучение


Recommended Posts

Историята е дълга затова ще ви я разкажа на кратко.

Баща ми има хотел които е под наем в момента.Намира се в Банско(парк Пирин в планината нависоко). Дотърчало едно куче което според мен е каракачанка, само че е по едро и с по-къс косъм.На каиша му имало номер на който те са позвънялия и стопаните са казали, че другата седмица щя ли да го вземат, но другата седмица така и не дошли.Вече месец и половина кучето е при нас и реших да си го присвоя.Другата седмица може и снимки да кача.Кучето е на около 1 г много игриво,много мило и според мен не е много добър ловец според характера му.Та проблема ми е, че дърпа много, аз съм 65 кила 175 и ме влачи като дееца играчка :mellow: .Купих строг нашийник за да го усмиря, но ме е страх да го сложа понеже прочетох, че ако кучето не е от малко с мен можело да се озлоби и да ме нахапе(съмнявам се, че ще го направи) също така и че нашийника оставял трайни последствия в/у психиката на кучето( http://shop.zoomania.org/components/com_vi...01696c4a5f9.jpg ) еи такъв г-д е нашийника.Искам да го науча да ходи до мен и да не дърпа прочетох, че точно с такъв нашийник ставало.Въпроса ми е да ползвам ли нашийника или е опасно какво бихте ме посъветвали.

П.П забравих да спомена, че кучето къса верига след верига и ме е страх да не се удуши ;)

Edited by ai07o
Link to post
Share on other sites

Помисли около колибката му да оградиш с висока здрава мрежа, захваната на здрави колове на разстояние 1.5 - 2 м. един от друг със здраво заключване на вратата за влизане в кошарката. Има нашийници, които при дърпане му стягат шията и после отпускат. Те ще ти трябват, когато го водиш. Давай движение на кучето, бъдете често заедно. Прочети книги за възпитанието на кучето, мъкар че вече е голямо. Желая ти успех.

Link to post
Share on other sites
Помисли около колибката му да оградиш с висока здрава мрежа, захваната на здрави колове на разстояние 1.5 - 2 м. един от друг със здраво заключване на вратата за влизане в кошарката. Има нашийници, които при дърпане му стягат шията и после отпускат. Те ще ти трябват, когато го водиш. Давай движение на кучето, бъдете често заедно. Прочети книги за възпитанието на кучето, мъкар че вече е голямо. Желая ти успех.

Ами толкова здрава ограда трудно ще измайсторя, но ще гледам да го направя възможно най скоро.Нашийника ми е точно такъв с затягащо и такова като шипове.Какво би ме посъветвал да го ползвам ли,ще нараня ли кучето ?Страх ме е да го пускам да тича само да не хукне на някъде, нямам му доверие, тъй като го виждам по 3 дни седмично,но едно нещо ме държи, че колкото пъти къса синджира се влиза в хотела да си играе или търчи наляво на дясно пред хотела :mellow:.

Edited by ai07o
Link to post
Share on other sites

Имах англ. сетерка, която също се дърпаше много. Понеже един колега използваше строг нашийник за неговата сетерка, която в последствие разви гнойна топка на врата, благодарение на нашийника(той беше правен, като шиповете бяха от болтчета), реших да я обуча по друг начин. Вземах си тънка пръчица и хванах по-изкъсо кучето.Когато то ме изпревареше или се дръпнеше, едно леко тупване с пръчицата по носа го връщаше в изходно положение. Тупването се съпровождаше с дръпване на повода назад и команда"В крак". Явно кучето си научи бързо урока, защото не му трябваше много време, за да свикне. След това спря да се дърпа или ако се дръпнеше, стигаше само дръпване на повода или команда "в крак". Ако обаче кучето ти е по-твърдоглаво, ще трябва да се поупражняваш доста - зависи от характера му и от постоянството ти...

Link to post
Share on other sites

на някого му е омръзнало да го гледа и като е видял как расте и какви грижи иска ,и най лесният начин се е освободил от него,нека ти е честито ,ако е овчарско куче наистина трябва да му направиш една клетка или го харизай на човек където да се грижи и кучето да се чувства добре или на някой човек където има животни да отглежда ще е най добре. като малки са много сладки кученца но като пораснат и започнат да си искат своето- и на бързо се отървават от тях,това не са хора за мене :mellow:

Link to post
Share on other sites

ако не в банкя има един където ги отглежда уж,и се прави на голям разбирач,сега е нещо като премиер на нашата татковина,та на него можеш да му го подариш- да има и той едно хубаво куче :mellow:

Link to post
Share on other sites

Оттърви се от него! Само неприятности ще ти донесе тази мастия.Представяш ли си да скокне на някой гост на хотела или не дай си боже на дете.Прекалено скъпо удоволствие.Ако си чобанин в дън горите тилилийски - разбирам,вземи си още 2-3 от тази порода.Всичкото друго е тормоз за животното и за чорбаджията му.Хапят много лошо.От личен опит.4 дена лежах в травматологията

Link to post
Share on other sites

Ако кучето наистина е на 1 година не е късно да премине курс на обучение.

Сам надали ще се справиш поради липса на опит в това и нередовното общуване с него.

Трябва ти много време, постоянство и да знаеш какво искаш.

Каракачанките са доста вироглави и ако навреме не се наложиш като негов водач винаги ще те разхожда и ще си прави каквото то иска.

За да започнеш да го обучаваш сам е нужно да имате изградена здрава връзка помежду си, то да ти вярва, да те търси да си играете и ти да не издевателстваш над него.

Не се притеснявай да му сложиш строгия нашийник, но като тръгнете на разходка го дръж здраво и не го дърпай, остави го само да се стегне и да усети убожданията. Ако това не помогне тогава го дръпни, но рязко, а не бавно да го душиш, като преди това му подай със строг глас забранителна команда - примерно "НЕ!"(тази е една от първите, които трябва да знае). След това му подаваш команда за движение("В крак", "На ред", "Ходом" или каквато си измислиш) до теб и сменяш посоката на движение.

И така винаги докато се научи да се движи до теб спокойно.

Когато направи нещо правилно винаги го хвали с весел глас, давай му някакво лакомство и гали.

Него натоварвай първоначално с много чести упражнения.

Много лесно може да го объркаш и то да се наплаши от теб и като те види да бяга.

Но ако решиш да го оставиш задължително трябва да е обучено за да нямаш проблеми за в бъдеще.

Най-добрия вариант е да сте двамата на този курс и ти да работиш с него под ръководството на инструктора.

В противен случай може да стане така, че да се подчинява безпрекословно на инструктора , а на теб не.

Къса веригите защото е от едрите породи и иска много движение.

Мога да ти кажа как се прави блок - пост за да не къса вериги и да не ти влиза из хотела стига да имаш място където да го направиш, някой лев за материали и желание.

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Колеги аз в момента обучавам женско Българско Овчарско Куче за лов на диви прасета. И съм крайно възхитен. Причината да се впусна в такова странно начинание с порода която по принцип не е за лов е следната. За три години ми открадната 2 страхотни кучета. Проблема на тези кучета беше че гонеха надалеко и нямаха явна злоба към хора, поради простата причина че бяха гончета.

Та сега съм решил да пробвам с куче което никой няма да посмее да доближи, камо ли да открадне. Към хората е дужелюбна, но не позволява никой да я пипа или хваща освен мен. Страхотно много слуша , не се дърпа (поне така съм я научил), в гонка за сега при познат район обикаля абсолютно на всякъде в радиус не по голям от 200 метра от мен. Но обучението продължава все пак е само на една година, тежи 40кг и това и е първия истински ловен сезон. Само първия път е настървих да дърпа убито прасе, при следващото паднало прасе без да а стървя тя отиде на мястото и го "подхвана", (направо ми напълни душата). Та в най-скоро време очаквам и да вдигне прасе или да го залае на място. На пост слуща много, не издава и гък, но ако усети нещо и става лоша, чуе ли че други кучета лаят изка да я пускам, но след като се скарам се кротва.

Ще се радвам ако някой има наблюдения над такива кучета използвани за лов да сподели нещо интересно.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
Та в най-скоро време очаквам и да вдигне прасе или да го залае на място.

... вече има съответния резултат. На една от гонките аз гоних с моята овчарка хвана някаква диря и вдигна 2 прасета на 20 метра от мен от един гъстак, при което ги прекара към мен и аз отстрелях едното. Толкова бързо стана ,че даже не успях да включа бързомера на автомата, но с един изтрел в главата падна веднага. При което беше все още полу живо (т.е. мърдаше) след което дойде втория момент при който кучето ми изпълни душата, когато почна да го обикаля и да го облайва, дебнеше го и при удобен момент го захапваше и то доста здраво, а при моето приближаване се нахвърли да го души голямо шоу. Така, че обучението на Българско Овчарско Куче за лов върви към доста добри крайни резултати, но още сме в началото и продължваме напред. :good:

Link to post
Share on other sites

Похвално, колега!

Дано да има силен инстинкт за самосъхранение, а ако няма, то да успееш да го научиш да се пази, че едрите породи имат една слабост - налитат да давят и тогава стават сакътлъците.

Желая ти успех в начинанието, още повече че и кучето ти има желание да се занимава с това.

И дано повалиш много прасета с кучето.

:rolleyes:

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Аз имам две жвенски каракачанки у дома но ги ползвам само за пазачи,имах идея едната да я уча за лов но тъй като ловувам на далеч от където живея се отказах поради трудности с транспорта но като ти чета поста направо ме пали отвътре осбено като знам колко умни и интелегентни са тези кучета.А иначе към колегата с младото куче да знаеш че ако не му покажеш кой е шефа още докато е малко после трудно ще го контролираш,като млади особено мъжките са доста опърничави и трябва доста работа но с времето олягват и се успокояват.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.