Jump to content

ЗАПАЗВАНЕ НА ЛОВНИ ТРОФЕИ


van4o_87
 Share

Recommended Posts

Има една работа, че ако е попаднал парафин по ръбовете на счупването и ги е омазнил, лепилото няма да хване....

Хвана,защото когато зъбът се сцепи се раздели на 2 не съразмерни части тогава хванах ножа и леко леко изтърках ръба после лепих и това беше. Обаче не можах да разбера от какво се получи разминаването на двете части . Все едно после не бяха от един зъб.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

колеги и аз ги пълня със селикон и намам нацепени зъби ....само един комплект който съм го пълнил с восак.... :unsure:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Констатация и молба за съвет.

Един трофей глигански зъби по съвет или по-скоро след прочетено тук във форума напълних с епоксидна смола а в края направих "тапи" със горещ силикон.

Преди малко какво се вгледах в тях и забелязах че "тапите" от горещия силикон сякаш са се смалили. Т.е. между зъба и силикона се е появило около 1мм. растояние .

Сякаш силикона се е свил!

На зъбите им няма нищо!

Какво ще ме посъветвате?

Да се опитам ли да го махна този силикон който надолу в зъба да е с дълбочина максимум 1см.?

Да се опитам ли да запълня тази малка празнина с нещо? /пак силикон и епоксидна смола/

Или да ги оставя така?!

Интересното в случая е че самите зъби не са стоя на някакви големи температурни амплитуди разлика...

Link to comment
Share on other sites

Констатация и молба за съвет.

Един трофей глигански зъби по съвет или по-скоро след прочетено тук във форума напълних с епоксидна смола а в края направих "тапи" със горещ силикон.

Преди малко какво се вгледах в тях и забелязах че "тапите" от горещия силикон сякаш са се смалили. Т.е. между зъба и силикона се е появило около 1мм. растояние .

Сякаш силикона се е свил!

На зъбите им няма нищо!

Какво ще ме посъветвате?

Да се опитам ли да го махна този силикон който надолу в зъба да е с дълбочина максимум 1см.?

Да се опитам ли да запълня тази малка празнина с нещо? /пак силикон и епоксидна смола/

Или да ги оставя така?!

Интересното в случая е че самите зъби не са стоя на някакви големи температурни амплитуди разлика...

.................Подходящ съвет- четеш и изпълняваш каквото е казало "старото" .........и е по малко вероятно да сбъркаш и чудиш и патиш!!!! :haha3:

Link to comment
Share on other sites

Констатация и молба за съвет.

Един трофей глигански зъби по съвет или по-скоро след прочетено тук във форума напълних с епоксидна смола а в края направих "тапи" със горещ силикон.

Преди малко какво се вгледах в тях и забелязах че "тапите" от горещия силикон сякаш са се смалили. Т.е. между зъба и силикона се е появило около 1мм. растояние .

Сякаш силикона се е свил!

На зъбите им няма нищо!

Какво ще ме посъветвате?

Да се опитам ли да го махна този силикон който надолу в зъба да е с дълбочина максимум 1см.?

Да се опитам ли да запълня тази малка празнина с нещо? /пак силикон и епоксидна смола/

Или да ги оставя така?!

Интересното в случая е че самите зъби не са стоя на някакви големи температурни амплитуди разлика...

..и защо с "горещ силикон".?

В горния край при "тапата" няма напрежение и никаква вероятност от спукване.

Ако те дразни ги допълни с обикновен безцветен санитарен силикон и си пий бирата рахат :haha3:

Link to comment
Share on other sites

След като извдиш бивните (които от вътре са кухи), ги пълниш с пчелен восък. Восака ги поддържас години влажни/ мазни, и така няма да се нацепят.

Успех.

Бивни има слона... Глигана има ГЛИГИ...

Link to comment
Share on other sites

Напълних ги със силикона, който имах под ръка.

Който го беше написъл не беше уточнил какъв е силикона.

Съмнявам се да успея да вкарам силикон през толкова малка пролука.

Мислех си дали бих могъл да извадя този силикон и на негово място да поставя друго /епоксидна смола, сега казваш за друг силикон/

Или пък да го оставя да си остарее още една година примерно че да може по лесно да се извадят тези тапи от горещия силикон

Аз защо пък ми се е случавало точно в края на зъба да се спука?!? Хм ....

Link to comment
Share on other sites

Бивни има слона... Глигана има ГЛИГИ...

Те някой глиги като бивни стават :-)

Бащата лови едни шарани и все ме бъзика, че костите им като ребърце на младо агънце били :-)

Link to comment
Share on other sites

Напълних ги със силикона, който имах под ръка.

Който го беше написъл не беше уточнил какъв е силикона.

Съмнявам се да успея да вкарам силикон през толкова малка пролука.

Мислех си дали бих могъл да извадя този силикон и на негово място да поставя друго /епоксидна смола, сега казваш за друг силикон/

Или пък да го оставя да си остарее още една година примерно че да може по лесно да се извадят тези тапи от горещия силикон

Аз защо пък ми се е случавало точно в края на зъба да се спука?!? Хм ....

Ми те баш така си се пукат зъбите, най - често по външния им ръб, понякога по цялата му дължина.

И ако приемаш още съвети - повече нищо горещо не наливай в зъб, само студени смоли или силикони!

Link to comment
Share on other sites

Съвети приемам и още как ....

По принцип няма нищо спукано, но ми се иска да си поправя грешката.

Горещия силикон не е кой знае колко горещ, но разбирам намека ти ....

Трябва да видя да прочета, с какво бай западняк си пълни зъбите?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Здравейте колеги, прочетох всичко казано да тук, и искам да попитам нещо.Понеже вчера гръмнах добър нерез с хубав трофей, къде точно да режа за да извадя глигите?Знам че една трета от тях се вижда а още две трети са в челюстта, чувал съм от стари ловци, че се реже зад точно определен зъб на ченето, но къде точно?

Благодаря предварително!!!

Link to comment
Share on other sites

Здравейте колеги, прочетох всичко казано да тук, и искам да попитам нещо.Понеже вчера гръмнах добър нерез с хубав трофей, къде точно да режа за да извадя глигите?Знам че една трета от тях се вижда а още две трети са в челюстта, чувал съм от стари ловци, че се реже зад точно определен зъб на ченето, но къде точно?

Благодаря предварително!!!

Малко пред очите.

Link to comment
Share on other sites

Малко пред очите.

мерси колега, направих точно така, но принципно се оказа, че не е имало нужда чак толкова много на зад да режа!

важното е , че трофея излезе невредим! :)

17.5 см дълги и 5.5 см широки в основата, не е кой знае колко , но е най-добрата ми слука до сега!

весело изкарване на празниците и повече слука през новата година на всички колеги!

post-27853-0-09077100-1293696368_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Здравейте колеги, прочетох всичко казано да тук, и искам да попитам нещо.Понеже вчера гръмнах добър нерез с хубав трофей, къде точно да режа за да извадя глигите?Знам че една трета от тях се вижда а още две трети са в челюстта, чувал съм от стари ловци, че се реже зад точно определен зъб на ченето, но къде точно?

Благодаря предварително!!!

Режеш долната чельост зад 3тия кътник,броен от пред назад...Успех

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ето ти още един модел за поставка и аранжировка на трофея!

За съжаление при мен се получи следното:

този, който си предложи услугите да свари главата и извади зъбите, при рязането на челюстта на глигана, за да влезнат в тенджерата, отряза и 1/3 от долните зъби (може би нарочно от завист, дано да не е така)! Това е което остана от тях, а беше много хубав трофей!

Поуката за мен е - на вълка вратът му е дебел, защото сам си върши работата!

post-1188-0-72092900-1296648354_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Относно рязането на главата с цел изваждане на трофея .... Мога да се съглася, че е по-лесно да го извадиш след като си срязал както са описали колегите, но пък мога да Ви уверя от личен опит, че съм извадил достатъчно на брой прекрасни трофеи без въобще да режа главата.

Вий сложете главата у "Голямата теджера" да си уври па после след леки опарвания и малко псувни ще се измъкнт няма где да идат.

Относно пълненето --> Епоксидна смола до горе!

*Внимавайте само да няма дупки някъде по зъба, че ще се разтече и ще стане омазването.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Важно при пълненето на глигите е да се направи с такава смес която е прозрачна. При пълненето на зъба с парафин от свещ, зъбът трябва да се потопи в топла вода /но не и вряла/ така, че вътре да остане сух. Потопяването в топла вода се прави за да не се напука зъбът при пълнене с горещия парафин.

Напоследък доста се практикува в нашата дирекция пълненето на зъбите със силикон, но не горещ!

Link to comment
Share on other sites

Пълня ги почти до горе с епоксидна смола и след като втвърди се получава вдлъбнатина навътре в зъба.За финиш използвам безцветен поксипол,който много лесно се заглажда по ръбовете на зъбите.След няколко месеца поксипола почти добива цвета на зъба в долната част - става малко по-тъмно жълтеникав.Интересното,че въпреки всички мерки се случва на някои от зъбите да се изрони емайла или да се отчупи парченце.Това се случва най-често по външната част на долните зъби.Извода е ,че трябва постоянна температура в стаята,където се съхраняват трофейте,но през зимата винаги ще се случи да има по-голяма температурна разлика...поне при мен е така.Дано съм бил полезен!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Колеги и аз имам едно запитване понеже за пръв път ще се опитам да изкарам глигите , та въпроса ми е колко време приблизително се вари главата, и трябва ли глигите да са потопени в врящата вода.. Благодаря предварително :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Принципно главата се вари цяла ,за да може да се ползва и месото.Варенето продължава 4-6 часа (до разваряване) в зависимост от това дали е възрастно или младо животно.Чак след това се пристъпва към вадене на зъбите.Не препоръчително да се реже челюста,защото не се знае до къде продължават зъбите.По удачен вариянт е да се изкарат по обичайния начин.Разбира се някои излизат лесно,други по трудно.Тогава се издълбава и разширява леглото на зъба в челюстта с помощта на длето или остър нож. Най добрият вариянт за заливане е със зъботехнически материал,но излиза по скъпо и се прилага само за зъби с висока стойност.Със същите материали става и възстановяване на спукани или счупени зъби.По евтин вариянт е със епоксидна смола.Заливането е трайно .Преди всичко обаче преди всяко заливане е желателно да се обезмаслят с подходящ разредител(кореселин,чист бензин).Тогава се постига трайно залепване на смолата.Така вече залетите зъби се държат в помещение без резки температурни разлики.Дано съм бил полезен!

Link to comment
Share on other sites

Колеги и аз имам едно запитване понеже за пръв път ще се опитам да изкарам глигите , та въпроса ми е колко време приблизително се вари главата, и трябва ли глигите да са потопени в врящата вода.. Благодаря предварително :)

Дай Боже всеки да се сблъска с проблема да си намери по-голям съд за варене! Честно казано всякакви интервенции с подръчни инструменти по време на варенето за разширяване на леглото на зъбите са нежелателни и рисковани! Имайте предвид, че зъбите са много крехки и са загрети над 100 градуса, което прави процеса "опасен" за целостта на трофея. При счупване на хубав зъб, яда е мноооооооого голям!!!! Единственото, което препоръчвам да се ползва е парцал, с който да се опитва от време на време да се извадят на "самоход". Когато месото на "венеца" около зъба започне да се отделя, може да започнат и опитите за неговото измъкване с умерена сила и да не се доказва колко сила имате. Ако са неуспешни, значи, че варенето е малко. Ако глигите не са потопени изцяло във водата няма как да се извадят. Това правило не важи за рогата!!! Имаше някъде по книгите писано до къде могат да се срежат челюстите, за да се съберат в тенджерата, но е доста рисковано. Трябва да се има предвид , че зъбът е скрит около 2/3 в челюстта и отива назад, а не настрани и трябва да се отпуснат поне по 4-5 см за сигурност. Лошото е, че и да сбъркате резултата се вижда когато вече е късно и челюстта е срязана безвъзвратно.

Дето се казва: Успех и късмет!

Link to comment
Share on other sites

Големият съд не е чак такъв проблем,варят се в тенекия от сирене,по голяма тенджера,а пък става и с обръщане .Колкото до загряването ,чак към края на процеса достига 100 те градуса.Съветите на на колегата Глиганчо са много плезни и ако се ползват подръчни инструменти -то с иьключително внимание и прецизност.Аз лично си помагам с клещи резачки за раздробяване на челюстта и резбарско длето ,ако имам насреща си проблемни зъби кото не излизат на собствен ход.До тук не е имало увреждане на нито един зъб.Успех и НАСЛУКА!

Link to comment
Share on other sites

И аз да споделя моя скромен опит.


Това което съм научил от практиката/извадил съм поне 200 чифта/ е следното:


когато варя зъбите го правя на нормален до слаб огън,не трябва да се бърза.След известно време започвам постоянно да проверявам за тяхното изваждане и ако не става отново в тенджерата.Не трябва да се остават да преврат защото се напуква емайла на самите зъби и загубват блясъка си.След като ги извадя ги оставам да изсъхнат поне 7-8 дни.Ако нямате време ги слагате в хладилника,там е най-постоянната температура.Имам зъби които стоят там вече 7-8 години и ги изваждам все едно сега са извадени от животното.Може да ги увиете в памук които е леко навлажнен,но има вероятност понякога да има по тях мухъл.


Пълненето го правя винаги с двукомпонентна смола на фирмата Новол.Тук трябва да се внимава при смесването с втвърдителя.Ако сложите повече ще се развие голяма температура това се получава при смесването на смолата с втвърдителя и зъбите има вероятност да се спукат след време.Винаги слагам малко и не ми пречи че сместа ще се втвърди по-бавно.Смолата е добър вариянт защото е мазна и подхранва зъба.От време на време когато се сетя ги мажа със течен парафин от вън за да ги подхранвам.


Пълненето с парафин също не бих казал,че е лошо но много мои приятели допускат голяма грешка като наливат парафина веднага след като се разтопи.Аз изчаквам след като го отстраня от котлона да застине до степен да хване бяла коричка и тогава наливам иначе като е топъл се получава голяма разлика в температурата между студения зъб и топлия парафин а това води до спукване след време.


Също от голямо значение е помещението в което стоят просто си трябва определена температура което е трудно постижимо.


Аз винаги отрязвам горната и долната челюст за да изваря зъбите а не цялата глава.


Надявам се да съм помогнал с горе написаното.



Поздрави и слука на всички колеги през този сезон за да има какво да се пълни!!!


Link to comment
Share on other sites

Аз винаги отрязвам горната и долната челюст за да изваря зъбите а не цялата глава.

А имаш ли някаква "формула" по която определяш мястото на срязването?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.