Jump to content

БЪЛГАРСКО /лудогорско/ ГОНЧЕ - впечатления от породата


Желю
 Share

Recommended Posts

Тук е мястото да споделим мнения за ловните кучета,нека започнем от родните породи и за начало българското гонче.

Link to comment
Share on other sites

Тая година три пъти ходих на гости в друга дружинка на свински лов ловуваха само с гончета до обед правихме по една гонка а след това до вечерта търсихме кучета,гонеха всичко каквото има и то докрай,не съм очарован от гончето в моята дружинка ловуваме с бараци и карми при тях няма такъв проблем гонят гонят и се вращат,може би гончето е страхотно куче но ако е научено да гони само прасета което ми се струва малко трудно

Link to comment
Share on other sites

карма по нашия край викаме на кръстоски м/у ловни кучета пък и не ловни с две думи местна орезелена мелез :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Кармата ,ясно,но защо всички искат кармата /мелеза/ да има кръв от гонче. Недоволни от гончетата ,пък искат мелези от гончета.

Боко,разбирам ,че си останал разочарован от гонките,но явно кучетата не са били обучавани,а просто се е разчитало на вродените им качества. Не е много трудно да се приучи гончето да гони само свине,или да ловува на хищници,но се иска постоянство в обучението и ловна култура от ловците на пусията. Знам няколко гончета ,които бяха научени на свине и съм виждал как сърни минават на 20 метра от тях ,а те не проявяват никаква реакция,за съжаление почти всички от тях бяха откраднати. Това е проблема на гончетата.Преди 30г. в нашия район имаше куче /трицветно гонче,ако могат да се качват снимки ще ви го покажа/,което беше без пресилване най-добрия свинар за времето си ,а и за последните 30г.,ако се направи класация,но то ,ако до обяд на гонките няма свине мяташе чакалите, но ако междувременно усети свинете остава чакалите и тръгва по тях.Работеше с висок нос. Беше изпробвано на свинска диря с давност от 6 часа и намери прасето през две гори по дирята.Но и то беше откраднато през 1976г.

Link to comment
Share on other sites

За това ставаше въпрос

000353494-big.jpg

,вижте му само погледа,от там насетне ....... :D:unsure::D

Link to comment
Share on other sites

професорски :wink:

а е много жалко да ти откраднат куче което си отгледал,обучил и започваш да ловуваш и в един момент някой педал ти го гепа,отрови или убие.

да питам има ли някакъв чалъм да се научи кучето да не го хваща чужд човек?чувал съм за бой,за горене,за хвърляне в огън от чужд човек ама е много жестоко

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

000364469-big.jpg

Ето един женски екземпляр,добре представящ породата.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

И двете гончета на снимките са прекрасни. Вярвам че са работили сериозно по прасе, но все пак обучението им е доста трудно и изисква много време и търпение което за съжаление БГ ловците не полагат. Затова и по дружинките няма добри кучета. Понякога има проблем и в генетиката. Аз съм купувал гонче от прехвалените миндили на с. Баня което гонеше само сърни а гласът му беше като детска свирка. Ако имаше паднали прасета кучето бягаше от тях като дявол от тамян. Когато го купувах през 1998г. всички в селото ми обясняваха колко живи прасета по 80кг. са хванали техните кучета в това число и капацитета, великия кинолог Митьо Точев. Тук е мястото да изкоментирам и правилника за изпитания на дива свиня в който класирането се определя от времето за което е намерено прасето. Това е пълен абсурд тъй като разстоянието от портала (старта) до прасето е променлива величина. Липсват и коефиценти, оценките са или 1 или нула. И най смешното е че за глас което е основната дисциплина на гончето има една единствена оценка 2 кучето лае, 0 кучето не лае. За повече коментари по темата ще помоля Желю който е съдия и член на въпросния клуб. С този правилник до къде може да стигне породата? До FCI за огромно съжаление няма да стигне и по ред други причини.

Link to comment
Share on other sites

Няма да си първия, или друг последния,които да не се "впечатлил" от изложбите или от изпитанията от оценките на участници и съдии в с.Баня.Въпроса ми е не само към теб,а към всички само там ли е местото и само там ли са хората които ще определят стойностно и обективно кучетата от породата българско гонче/не знам дали старото си е по-вярното българско лудогорско гонче/ или да отворим нова тема точно по тези два за мене много сериозни въпроси? Админе?

Link to comment
Share on other sites

От доста време се занимавам с кучета.На изложби почти не ходя,като ми потрябва-търся от приятели или ходим в Силистренско и купуваме от турците.За чистите породи имам мнение но ми трябва доста писане да го изразя.Тук ловуваме с гончета,бараци или карми.Дай малко пояснения по въпроса,който повдигаш-от този Точев има постоянно статии в "Лов и куче" и други места а ти си против него.Ако е истина това, което пишеш и се обосновеш нищо не ни пречи да работим по въпросите с кучетата самостоятелно - не е голяма философия да се направи един гатер и да се събраме тук, в Северна България.

Link to comment
Share on other sites

Аз съм от родопите, ловец съм от една година, а баща ми е ловец от 30 години, преди 10 години си купихме едно гонче от Девин от тогава дружинката има ударени близо 25 свине, всичките докарани от нашето куче, но когато излизаме на по беден район и не може да намери свиня се пуска и на сърна, и мисля че най важното за обучението на едно гонче е то да има друго по опитно куче от което да се учи. Макар и вече по остаряло тази година го изкарвахме редовно и имаме ударени 3 прасета благодарение на него, надявам се да може да изкара поне още две години за да може да обучи по малкото ни куче, което отново е чистокръвно гонче.

Link to comment
Share on other sites

Някой ще се ангажирали с това да ни представи истинските,характерните особености на породата българско/лудогорско/гонче с материали или снимки за да стане ясно на всички.Въпреки ,че има предоставени до сега стандарти по-рано в сп.Лов и риболов статии в сп.БГ Ловец и сега в сп.Лов и куче.Възможно ли е това както и занапред да се организират на други места с други съдии оценяването на отделните кучета от породата за да се види веднъж завинаги кое е вярното и кое трябва да се запазва като ген за да се развъжда и не на последно място да се съхрани.А не само да изказваме поотделно впечатленията си и както разочарованията от провежданите до момента изложби в страната.

Link to comment
Share on other sites

За това вече писах но ми падна в канала. За да се получат нещата трябва да има племенна книга, стандарт различен от този на Балканското гонче, и изградени стандартни(10-20дка)съоражения поне в областните градове на страната. Не зная какво чакат тия от НУГ с изграждането на такива полигони. Наредбите за изпит за пригодност лесно ги пишат и то без наше участие, а за прилагането никай не се готви!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

По повод на това как може да се научи гончето да не ходи при друг човек. Става много лесно просто трябва някои непознат да го напляска сас една шибалка докато е още младо 10-12 месечно и ти да си наблизо и да го защитиш и да го погалиш. След 3-4 опита повече няма да доближи чужд човек.Също и с храната по същия начин и готово.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте и от мен !

Какво да ви кажа ,незная колко от колегите са ловували или имали в дома си истинско лудогорско гонче .Изключвам в случая кучетата на г-н Точев когото лично не познавам ,но кучетата му .......Не мога да кажа нищо добро за екстериора им .Дори за човек който не познава породата ще забележи ,че не е ясно кое е мъжко и кое е жеско куче от питомците на уважавания съдия .В книгите хората пишат ,че трябва да има изразен полов деморфизъм.Считам ,че това засега е достатъчно по темата и всеки може сам да си направи съответните изводи .Колкото до самата порода ,моля ви не се изказвайте неподготвени ! Ще допълня само ,че не случайно идват колеги от Гърция и Италия които купуват за по 2-3000 евро нашите най-добри екземпяри.За жалост породата се обезкървява и скоро някой вместо нас ще я регистрира ,а ние пак ще си останем с пръст в уста или ще се плюем един друг.Ако трябва да се говори за породата едва ли времето и мястото ще се окажат достатъчни .Гледах в дома си един прекрасен екземпляр от породата 6 години ,мога да кажа само едно -възхитен съм от нейните качества и способности!

Link to comment
Share on other sites

В момента имам младо куче,което преди три дни навърши 10 месеца и според мен то трябва да бъде оценено и аз не знам къде може да стане това? Четири години подред съм участвувал по изложбите в с. Баня. Имам и още четири кучета на различна възраст и естествено според оценките всички с "лека депекментация на носната гъба"...Е едното за 2004 г. го обявиха и стана първи в гатера, а беше тогава само на една година и четири месеца.Затова и за втори пореден път задавам въпроса къде кой и кога може да се ангажира с породата и нейното развитие :)

Link to comment
Share on other sites

Точно за това говорим че няма полов деморфизъм,и че засега е желателно да има бял кръст на гърдите,а след време ще е задължително да го има.И ушите да не са като на ротвайлер триъгълни и малки,а да са големи и заоблени и да са дълги.Това го знам от хора които знаят кое наистина е било Бг гонче

Link to comment
Share on other sites

Имам гончета и с бяло на гердите и стандартна окраска и косъм, и ушите им са като джапанки,и всичките са оценени с отличен втори трети четвъри и пети и с прославутата лека депегментация,който е ходил в Баня знае за това както е бил и свидетел какви кучета се определят като първи.Но искам да знам мога ли някъде другаде да ги оценят за да знам с какви кучета разполагам и вече като порода на какво ниво са защото в гората са като гладиатори за прасета и трите по големи работят на високо вдигнат нос,но това е друга тема.Сега и да го закарам малкия на изложба аз си знам оценката в Баня, лека депегментация.... :)

Link to comment
Share on other sites

Имам гончета и с бяло на гердите и стандартна окраска и косъм, и ушите им са като джапанки,и всичките са оценени с отличен втори трети четвъри и пети и с прославутата лека депегментация,който е ходил в Баня знае за това както е бил и свидетел какви кучета се определят като първи.Но искам да знам мога ли някъде другаде да ги оценят за да знам с какви кучета разполагам и вече като порода на какво ниво са защото в гората са като гладиатори за прасета и трите по големи работят на високо вдигнат нос,но това е друга тема.Сега и да го закарам малкия на изложба аз си знам оценката в Баня, лека депегментация.... :)

Не съм специалист на породата .Мога да кажа няколко неша по въпроса ,първо че кучетата от които са днешните приплоди са били много малко ,съответно става въпрос за близко родствено развъждане .Това се е правело още в развъдника в Русе .Един от елитните разплодници на фермата се казва Асен.На него е работено много -инбридизирано.Нормално е при този метод на работа да се получат нежелани ефекти ,но това е вседствие на инбридинга.Печелиш едно губиш друго .Нормално е при липса на разплоден материал.Всички са започнали от там и са работели по този начин с една разлика .Имали са генни инженери които да предполагат риска на инбридната работа ,да казват кога е добре и кога зле.За това им се е плащало и те са си вършели работата.А днес няма вече такива хора или поне няма кой да дава пари за труда им и всеки работи на сляпо и на късмета си .Е разбира се има и хора с нюх ,но и при тях положението не е по-различно.Поне аз така смятам.Не трябва да губим породата си тя е наша национална гордост ,както и каракачанина .Нека запазим БЪЛГАРСКОТО и се гордеем от това което предците са ни оставили и ние макар и слабо сме съхранили!

Link to comment
Share on other sites

И аз бях в Баня и ми дадоха добър.Като преди това кучето ми стана най красиво куче на изложбата в Пловдив 2001 пролетта.Моето също работи с висок нос,и той е като гладиатор в гората,има ли лов всичко завира,песен за ушите.Като съдия можем да помолим Стефан Попов или да ги съди или да ни насочи към добър съдия защото той милее за Бг породи.Ако имаш снимки качи ги и аз ще ти кача мойте.Др седмица ще ходя към Любимец там има прекрасни Бг гончета ИСТИНСКИ.

Link to comment
Share on other sites

Вместо да хленчите във форума колко са ви хубави кучетата и как са ви ощетили станете членове и променете от вътре тоя шибан клуб. Ако не ви се занимава с породата не се жалвайте няма кой да ви е виновен!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Привет Керк,изпусни въздуха и малко по-спокойно.Ако всички са недовлни от оценките в с.Баня то има обективна причина за това и аз ще я назова,класиране само на кучета от техния регион с цел продажба."Лека депегментация" малко бременна девойка :) На няколко пъти поставям сериозно въпроса за развитието,запазването и съхранението на породата българско гонче и не само в този форум,но щом няма интерес, ние притежателите ще се постараем и за това.Но доколкото ми е известно темата за ловни кучета в този форум не се отнася само за породата териери.А до това дали хленчим заповядай с твойте териери в нашия ловен район и до половин час не само ти ами и кучетата ти ще се чудят къде сте, пък тогава ще се види кой ще хленчи и кой ще реве. :) Може да ти прозучи нескромно,но ако искаш и не те затруднява разгледай малко по-внимателно списание "Лов и куче" бр.2 и ще видиш едно от кучетата ми /награденото с максимален брой точки от всички присъстващи тогава породи и на най-малка възраст/ и мен.

Link to comment
Share on other sites

Привет Керк,изпусни въздуха и малко по-спокойно.Ако всички са недовлни от оценките в с.Баня то има обективна причина за това и аз ще я назова,класиране само на кучета от техния регион с цел продажба."Лека депегментация" малко бременна девойка :) На няколко пъти поставям сериозно въпроса за развитието,запазването и съхранението на породата българско гонче и не само в този форум,но щом няма интерес, ние притежателите ще се постараем и за това.Но доколкото ми е известно темата за ловни кучета в този форум не се отнася само за породата териери.А до това дали хленчим заповядай с твойте териери в нашия ловен район и до половин час не само ти ами и кучетата ти ще се чудят къде сте, пък тогава ще се види кой ще хленчи и кой ще реве. :) Може да ти прозучи нескромно,но ако искаш и не те затруднява разгледай малко по-внимателно списание "Лов и куче" бр.2 и ще видиш едно от кучетата ми /награденото с максимален брой точки от всички присъстващи тогава породи и на най-малка възраст/ и мен.
Нещо май не сте ме разбрали правилно. Гончето и барака са чудесни кучета със своите предимства и недостатъци, но за да се получи нещо с породата трябва да се работи правилно а това не става поради известни на всички ви причини. Промяна може да има само от вътре в клуба. Като заговорихме за максимален брой точки дадени на твоето куче би ли ми разяснил правилника на клуба(публикуван в същото списание), че нещо не ми е ясен. И какви резултати ще се постигнат с този правилник?????????????????????
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.