Добре дошли във форума На Лов

Регистрирайте се сега за получите достъп до всички функции. След регистрация, вие ще можете да публикувате нови теми или да отговаряте на вече съществуващите. Ще можете да настроите вашия профил, да си качите профилна снимка, да получавате репутация и да използвате лични съобщения с останалите потребители. Това съобщение ще изчезне след като влезете в профила си.

patrona

Риболов с ваглер

Дали ще ловите на широки, или тесни реки, дали те ще бъдат бързи, или бавни, винаги носете със себе си комплект ваглери. Никое друго перо не може да се справи с поредицата от сменящи се течения и други различни условия.

Фиксираните в горната и долната част плувки (стикове, авони и бал-со--вите плувки с кил) са ограничени, що се отнася до дистанцията. Те са за предпочитане, когато вятърът е благоприятен и дистанцията малка.

С пълния набор от ваглери вие ще бъдете екипирани за риболов на бързо и бавно течение и всяка дистанция до 40 м, независимо от посоката на вятъра.

Трябва да споменем също така, че основата за риболов с ваглер - утежняване, замятане и най-вече контрол, са по-лесни за усвояване, отколкото на фиксираните в двата края плувки.

Единственото реално ограничение при употребата на ваглер е, че не можете да водите бавно стръвта в течащите води на реката по начина, по който това е възможно, когато се ползва стик или се лови на щека. Зимната червеноперка атакува най-удачно, когато стръвта се движи два пъти по-бавно от скоростта на течението, т. е. на задържане.

Речни ваглери

Можете да си купите ваглери, които са направени от балса, тръстика или куха пластмаса (сламка), но най-добри са тези от пауново перо. Това е доста субективно, но пауновото перо е изключително лек материал и ваглерите, направени от него, са по-добри при замятане, а също така и като поведение във водата. Преди време не можеше да се купи приличен ваглер (паунов) на никаква цена, но сега има много отлични ваглери на пазара и дори можете да се объркате от големия избор.

За речния риболов ще имате нужда от редица разнообразни прави ваглери - изтънени и удебелени в горния край. Можете да ползвате и ваглери с удебелено тяло в долната част, но техният дизайн в действителност е пригоден за риболов на големи дистанции в тихи води.

Ваглери с дебела антена

Те имат удебелени върхове, които не са подходящи за регистриране на кълването, когато се лови на висящо перо, но са идеални за риболов на изтичане в течащи води. Този тип ваглери не потъват лесно, не забиват под водата дори когато се лови на по-малка дълбочина от дължината на линията и утежнението не е пълно. Поради тази причина те се ползват главно през зимата, когато реките са по-бързи, а рибата слиза по-близо до дъното.

Ваглери с изтънена антена

Те имат тънки връхчета и добре регистрират кълването при риболов на висящо, но затова пък често забиват под водата при дължина на такъма, по-голям от дълбочината. Поради тази причина те се ползват през лятото, когато реките са по-бавни и рибите са в горния слой на водата.

Размер

Той се определя от три неща. Когато вятърът е силен и трябва да заметнете по-надалеч и да утежните максимално линията, монтирайте по-голям грамаж ваглер. Това ще ви помогне при замятането да прехвърлите мястото, на което търсите рибата, след което да придърпате стръвта. По този начин ще имате резерв от тежест, която ще ви помогне срещу по-силен вятър. Никога не се колебайте да използвате по-тежък ваглер, ако ситуацията го изисква.

Дължина

Дължината на ваглера е много важна. Колкото по-силен е вятърът, толкова по-дълго перо се използва. Дългото перо понякога може и да е пречка, когато се лови в плитчини, но често се налага да се правят компромиси.

Замятане с ваглер

Винаги задържайте линията точно преди перото да падне във водата. По този начин плувката, оловото и куката няма да паднат във водата на камара от възли. Когато се налага да ловите близо до отсрещния бряг, това ще ви предпази от падането на перото с плясък и с потъване под водата - сигурен начин да подплашите рибата.

Потъваща или плуваща корда?

Дали да се лови с потъваща, или плуваща корда се определя от силата на вятъра. Използвайте винаги потъваща корда с изключение на безветрените дни и реки с много бавно течение. В течащи води и вятър по течението използвайте само потъваща корда. Вятърът по течението кара плуващата корда да образува корем преди самото перо, което пречи на засичането. Дори потъващата корда прави лек корем при такъв вятър. За да решите този проблем, замятайте надолу по течението. Колкото по-силен е вятърът, толкова по-надолу по течението замятайте. Използвайте по-тежък ваглер, това ще ви даде по-голям контрол над такъма.

След като сте заметнали и сте потопили кордата под водата, оставете бигела отворен. Така влакното ще се размотава от шпулата, докато плувката се движи по течението. Така няма да се образува корем.

Използвайте плаваща корда в течаща вода, когато няма вятър или ако той духа срещу течението. Замятате по течението и отново оставяте кордата да се размотава от шпулата. Може да се допусне лек корем, но винаги го коригирайте, ако той започне да се увеличава. Коригирайте така, че да не местите плувката, а оттам и стръвта от дъното.

Утежняване на речни ваглери

Използвайте обикновено кръгло олово (съчми), като монтирате 90% от основната тежест за фиксиране на ваглера. В заключващия елемент на плувката трябва да има няколко милиметра разстояние. Колкото е по-силно течението, толкова повече олово е необходимо върху самата линия.

Монтажи за риболов с ваглер на затворен водоем !

Утежнения за фиксиран ваглер

Монтаж на повдигане

Универсален монтаж за ваглер

Сондиране (измерване на дълбочина)

Източник : http://ribolovec.com/

http://forum.fishing-mania.com

Редактирано от patrona

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване