Jump to content

Може ли алуминиев шомпол да развали цевта?


Recommended Posts

И алуминия, бронза или месинга са по-меки метали от стоманата и не би следвало да има поражения. Но винаги има процент вероятност това да се случи. По принцип шомпола за нарезното оръжие следва да е облечен в пластмасова обвивка.

Link to post
Share on other sites

Алуминиевият шомпол не би трябвало да окаже някакво вредно въздействие върху цевта на оръжието, но ако решиш съсвсем спокойно може да наденеш отгоре му един термосвиваем шлаух.

Link to post
Share on other sites

Аз имам ауминиев шомпол за 7,62 кал. но почти не съм го ползвал ,защото трябва да се сглобява.Чистя със "самоделен" от 4.5 мм. пръчка инструментална неръждаема стомана , става и за 22 кал. - само сменявам накрайниците.

post-5181-1265131402_thumb.jpg

post-5181-1265131428_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Неможе да повреди цевта защото са с различна твърдост,особено ако цевта е хромирана трябва да няма никакъв проблем,хрома е по твърд и от стоманата тъй че хромирана цев може и със стоманен шомпол.Аз използвам за ижа и мазалата стоманен шомпол.

Link to post
Share on other sites

Цевта няма да развали, но стрелбата - да. Замазва се по ръбовете между полетата и нарезите, както когато търнеш по бял лист хартия, как оставя черна следа и вместо да чисти - цапа. Колкото и да протриваш с него никога не излиза чисто парцалче.

Link to post
Share on other sites
Цевта няма да развали, но стрелбата - да. Замазва се по ръбовете между полетата и нарезите, както когато търнеш по бял лист хартия, как оставя черна следа и вместо да чисти - цапа. Колкото и да протриваш с него никога не излиза чисто парцалче.

При натрупване на алуминий в цевта е възможна появата на т.н. корозия по съседство.

Link to post
Share on other sites

И с какво аджеба предлагате да си чистим пушките ?

Аз ползвам един облечен в някакво пластмасоподобно, но все пак при ставите на шомпола има нещо.. може и мед да е.. поне е жълто..

Ползвам и едно въженце от Шамана с едни фитилчета... ама те са занакрая.

Link to post
Share on other sites

Най-добре е с дървен,но не трябва да се прекалява с мощното ръгане.Аз лично ползвам алуминиев облечен с шлаука или там както му казват пластпасов кондом,а за нарезното пластмасова струна от бас китара.

Edited by W.KRUMOFF
Link to post
Share on other sites

Шомпол паркър-хейл ,стоманен неразглобяем в пластмасова обвивкаи кордаж от тенис ракета.

Link to post
Share on other sites
Може,можеее...в по-мекия метал се набиват твърди частици...става си перфектен абразив :D

И от къде ще дойдат по-твърдите частици? ;)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Няма нужда да идват отнякъде твърди частици. Алуминиевата опашка на инструмента за чистене (четка текстил или четка "телена") получава с времето окис/патина съизмерима по твърдост с карборунда. Демек окисът става твърд като кристалите залепени върху дисковете за ъглошлайф...

Алуминиевата опашка финно, невидимо, но яко шлайфа и наранява с коравия окис дулната фаска и нарезите на около 150 мм. навътре в цевта. Това е и една от причините нарезното да се чисти не откъм дулния срез, а отзад...

Какво се получава при чистене откъм дулния срез в крайна сметка? Голяма разсейка и голяма група, каквито доскоро не е имало и то при почти нова пушка...

Начин за реагиране- рязане на цевта с около 10- 15 см...

Чистенето на нарезна пушка трябва да става с шомпол- гъвкава корда и парцал/фитил. Най- малкото трябва и да се изхвърлят всички инструменти с въпросните алуминиеви детайли по тях. По принцип съм виждал само китайски такива... Вероятно алуминиеви инструменти и алуминиеви шомполи "задират" и в гладките цеви, но резултатите не са така изявени...

Link to post
Share on other sites

Това разбира се са мои виждания и мои разсъждения инсинуирани от разговори с Георги Топалов... Дано Шамана също се произнесе за да внесе яснота... Темата за корундовия окис не е засягана от колегите до момента. Нека мнение да дадат и състезателите- как се чистят състезателни пушки /нарезни/.

Link to post
Share on other sites

Мнение на състезател: "... с телена четка се чисти само в много краен случай..., най- често с парцали късани на ръка, а не рязани".

Парцалите не се режат, защото срязаните пускат многократно повече власинки от късаните. Телена или друга четка се ползва изкл. рядко и се спазват 2 условия. Чисти се откъм патронника и не се използват инструменти с алум. опашки, а с месингови. Окисите на месинга не са толкова твърди, колкото окисите на АЛ.

Link to post
Share on other sites

Забравих- след почистване с шомпол от корда и фитил или късан парцал да се прегледа все пак цевта за останали власинки и конци от парцала. При ставане на конец се случват неприятни неща... Фитилът не пуска власинки. Разбира се, преди всички описани дотук действия някаква смазка, спрей са оставени да действат 5-6 минути. Може би най- евтино е накисването и изчистването с ВД40. После разбира се- истинска смазка. ВД40 само за търкане и чистене.

Link to post
Share on other sites

Писмо от Бъчи. Даже не съм искал позволение да го побликувам... Вероятно няма да се сърди...:

"В другия, ***ком пуснах същата тема и даже им показах снимки на издрано стъкло с алуминий, ама ... някои това не могат да го проумеят.

Всяка алумниева повърхност на въздуха се покрива с двуалуминиев триокис мигновено, за наносекунди."

Нарича се и корунд- един от най- коравите материали/минерали след диаманта...

Link to post
Share on other sites

Имам един въпрос. Каква е дебелината на алуминиевия окис, който се образува върху шомпола и до колко е устойчиво това съединение върху повърхността му? Шомпола от чист алуминий ли е направен и дали няма някакви допълнителна обработка на повърхността му преди да се пусне в употреба?

Май въпросите станаха повече. :rolleyes:

Link to post
Share on other sites

Дебелината на двуАЛтриокис е съизмерима с деб. на медната патина. Алуминият разбира се не е "24 карата", а винаги има примеси... Корундът е доста устойчив... Шомполите не са лакирани или покрити с някакъв материал, ако това е въпросът... Имам предвид шомполите от алуминий и възможните четки и протривки с опашка от алуминий.

Смятам, че няма нужда да бъда изпитван.

Казах каквото трябваше. Направих всичко което трябваше, за да предам моя "горчив" опит на колегите. Оттук нататък който иска да се вслуша, който иска да чисти само с алуминий- демокрация. Аз нямам "вече" алуминиеви инструменти за почистване. Изхвърлих ги...

Link to post
Share on other sites

Почти изхвърлих и една пушка в 3006, купена за 2450 лв. преди 2 години. С доработките- около 3500 лв.

Link to post
Share on other sites

Факт е, че алуминия изложен на въздух образува устойчиво химическо съединение наричано алуминиевия окис, което предпазва метала от понататъшни външни влияния. Същия този окис влиза в състава на минерала корунд, но това не означава, че повърхността на шомпола притежава качествата на въпросния минерал. Защо? Защото въпреки, че е устойчиво съединение, дебелината на окиса е толкова пренебрежимо малка, че се отлюспва при механично натоварване, преди да има възможността да нанесе щети върху цевта.

Не отричам, че притежава абразивни свойства, но същите не са достатъчни да увредят една оръжейна цев, дотолкова, че същата да се наложи да се изхвърли. Такова твърдение е смешно. За това се иска толкова джелатско търкане, че едва ли е по способностите и на най-усърдния български ловец. Ако шомпола е направен изцяло от корунд, да, но не и в случаите, които разглеждаме ние.

Малко данни по скалата на г-н Моос (Мohs) за твърдостта - Алуминий и Мед около 2.5 - 3 единици; Стъкло 6 - 6.5; Стомана 7.5 - 8; Хром 8.5 и Корунд - 9 единици.

При твърдост 9, корунда има свойството да надрасква стъкло. Всъщност всичко с твърдост от 7 нагоре има това свойство, напр. Кварц. Изводите оставям всеки да си направи сам.

Който не вярва може да си направи сам един прост опит в домашни условия. Взема си алуминиевия шомпол и започва бавно да го търка върху нокътя на едната си ръка или крак по избор :db: . За сравнение твърдостта на човешкия нокът по скалата на Моос е около 2.5 единици, което е в пъти по-малко отколкото на стоманата от която е направена цевта. Я сега да видим на кой колко време ще му бъде нужно, за да си изпили ноктите. Накрая да съпостави бройката с броя на необходимите възвратно-постъпателни движения, който извършва, за да си изчисти цевта на карабината.

Желая на всички участници - успех! :D

Link to post
Share on other sites

Georginenov: Алуминиевият оксид (Al2O3) се получава при изгаряне (висока температура) на метален алуминий в кислородна среда:

4Al +3O2 = 2Al2O3

Металът алуминий бавно се окислява при стайна температура в атмосферна среда и се получава тънък слой от Al2O3 с дебелина 10 nm. Така, че няма никаква опасност да се използва алуминиев шомпол за чистене на цеви.

α - Al2O3 (корунд) се получава при 1200 оС, та с такава билгия си точа ловната брадва и ножовете.

Edited by mstoev
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.