Jump to content

Лов на соколи и други грабливи птици


 Share

Recommended Posts

Лично аз редовно стрелям по грабливи птици. Дирекно от джипа с мой приятел чистим средно по десеттина.Всяка година разселваме по 300 фазана и 200 яребици ,които се унищожават 80-90% от хищници основно от соколи.Смятам ,че те са в основата на големите загуби при яребицата и фазана ,а също и заека.Знам, че те не са им основната храна, но когато беше големия сняг за някорко дни буквално пред очите ми няколко сокола ликвидираха ято от 10-15 яребици.Какво правите вие във вашите ловни полета по този въпрос?Не подценявате ли този хищник ,който лети перфектно и има невероятно зрение.

Link to comment
Share on other sites

То е много хубаво колега, че разселвате такава бройка полезен дивеч. Ама това бройката на дружинката ли е или на цялото дружество ? И друго, след като ги стреляте от джипа с приятеля тия грабливи птици, обръщал ли си внимание дали това са соколи, ястреби или мишелови. Дано да различаваш всеки вид според начина му на ловуване, макар че имам съмнения от поста ти. Ако можеш сложи някоя снимка на такива "изчистени"от теб, та всеки да си направи сметка какво стреляте. Макар че, от колата може да сте стреляли само по мишелови, дето по цял ден клепят и дебнат от стълбове и дървета покрай пътя. Ястреб и особено пък сокол никога няма да ги видиш кацнали на лесно място. Иначе съм съгласен , че е недопустимо да се дават такива зимни загуби при тия цени на разселвания дивеч и грижи за тях и оправдавам намалението на бройката на мишеловите, които са тотално преобладаващи в ловните полета и наистина вредят на яребицата и фазана. Аз сравнявам по начина на ловуване сокола с гепард, ястреба с леопард, а мишелова с хиена. Краде чужд дивеч, бройката му е голяма и изобщо според мен не е застрашен вид. Но закона не прави разлика, забранява го , както и дивата котка. От всеки един зависи дали да го спазва, или ще бъде като "врата у полето". Аз лично също признавам, че падне ли ми мишелов на чалъм също го подпирам с олово, но сокол и ястреб никога, щото те никога няма да ти паднат на чалъм,пък и ги харесвам много.

Link to comment
Share on other sites

Цитираната бройка за разселен полезен дивеч се отнася за ловната дружинка.А що се отнася до това какви видове са грабливите птици . Признавам си даже не ги разглеждам след отстрел.Обаче твърдо съм сигурен ,че са основно ястреби и мишелови.Повярвай ми тези птици са се размножили драстично!

Link to comment
Share on other sites

Да но са забранени за острел и са вписани в червената книга!!!Няма да раздувам локуми шот неми се одава и допускам грешки,штом си ловец тря поне даги знаеш и различаваш,простичкое прочети!И квот праиш си го прави за теб и си отговаряи за постапките :huh: Тук в този форум има доста млади ловци и любители на тва велико хоби и мисля че този пост,тема ) Лов на грабливи птици,трябва да баде премахнат от Модераторите поради рет пречини, Ништо лично кам теб, Д Петков

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.