Jump to content

лов -лаборатория-трихинела


Recommended Posts

Към момента в страната функционират 6 акредитирани лаборатори за изследване на дивечовото месо за трихинела.Тия дни се зашумя че ще закриват още .Говори се че до откриването на ловния сезон за едър дивеч ще останат само 3-София,Сливен и В.Търново.Ако е вярно това, много ми е интересно как ще се придвижват тези проби и как ще имаме своевременна информация ако се открие заразено месо.Най вероятно ще ползваме куриерски служби и хладилни чанти.Варианти сигурно ще се намерят-но според мен ако е истина това проблемите ще са доста.Запознат ли е някой с подробности.

Link to comment
Share on other sites

Към момента в страната функционират 6 акредитирани лаборатори за изследване на дивечовото месо за трихинела.Тия дни се зашумя че ще закриват още .Говори се че до откриването на ловния сезон за едър дивеч ще останат само 3-София,Сливен и В.Търново.Ако е вярно това, много ми е интересно как ще се придвижват тези проби и как ще имаме своевременна информация ако се открие заразено месо.Най вероятно ще ползваме куриерски служби и хладилни чанти.Варианти сигурно ще се намерят-но според мен ако е истина това проблемите ще са доста.Запознат ли е някой с подробности.

Колега, ако искат ще ги пращаме и в Щатите, няма проблем и даже няма да им чакаме резултатите :D !

Дано ме разбра! ;)

:D

Edited by Nanski
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Колега, ако искат ще ги пращаме и в Щатите, няма проблем и даже няма да им чакаме резултатите :D !

Дано ме разбра! :drinks:

;)

Не мисля, че колегата пише да си чеше езика. Проблема е доста сериозен. Частично решение е изследванията да се правят от нелицензирани лаборатории и лица, но няма гаранции. Е тука е мястото да се намеси съюза, но той нехае както винаги. Трихенелозата не е безобидно заболяване и за съжалени съвсем не се среща рядко по нашите земи.

В тая тема може да си обменим в кой район има поне някаква възможност за изследвания.

Спомням си колега в друга тема писа, как убеждавал своите да изследват месото, а те го уверявали, че първака оправя всичко.

Link to comment
Share on other sites

Не е за подценяване проблема...

Факт е че трихенелозата все повече се разпространява!

При нас от толкова години нямаше но ......

А мисълта че ще те "ядят" червейчетата не е много приятна!!!

Казвам го от опит и като човек консумирал месо заразено с трихенелоза, и само превантивната мярка да е добре сварено преди да излязат пробите ни спаси /26 човека консумирали и нито един заразен/

Link to comment
Share on other sites

Не е за подценяване проблема...

Факт е че трихенелозата все повече се разпространява!

При нас от толкова години нямаше но ......

А мисълта че ще те "ядят" червейчетата не е много приятна!!!

Казвам го от опит и като човек консумирал месо заразено с трихенелоза, и само превантивната мярка да е добре сварено преди да излязат пробите ни спаси /26 човека консумирали и нито един заразен/

Дано да ти повярват, че все си мислят "това на мен не може да ми се случи". Повечкото си падат по суджуците и пъстърмите и става стой та гледай. Миналата година нали до София се бяха изпозаразили, че и раздавали из селот. Мани, мани!

Link to comment
Share on other sites

Дано да ти повярват, че все си мислят "това на мен не може да ми се случи". Повечкото си падат по суджуците и пъстърмите и става стой та гледай. Миналата година нали до София се бяха изпозаразили, че и раздавали из селот. Мани, мани!

Колега много си прав ,а и най сигурната защита е в хермитика

слагаш мръвката да поври 30 мин. и готово. :drinks:

Link to comment
Share on other sites

Не мисля, че колегата пише да си чеше езика. Проблема е доста сериозен. Частично решение е изследванията да се правят от нелицензирани лаборатории и лица, но няма гаранции. Е тука е мястото да се намеси съюза, но той нехае както винаги. Трихенелозата не е безобидно заболяване и за съжалени съвсем не се среща рядко по нашите земи.

В тая тема може да си обменим в кой район има поне някаква възможност за изследвания.

Спомням си колега в друга тема писа, как убеждавал своите да изследват месото, а те го уверявали, че първака оправя всичко.

Че кой е казал, че колегата пише да си чеше езика? Разбира се, че проблема е сериозен! Аз също съм сериозен с това, което съм написал и имам основание да бъда! Вярвам на един човек дето гледа пред мен, щото като знам кви спецове са в тия лаборатории и що проби ги чакат............иначе лошо няма, нека да си мислят, че някой разчита на техните резултати :D

;):drinks:

Link to comment
Share on other sites

http://www.dnesbg.com/index.php?page=NewsD...ge&id=10988

Правете си изводите сами!

Е затова сам си правя контролно иследване независимо какъв е резултата от пробата.

Edited by angel_ov
Link to comment
Share on other sites

http://www.dnesbg.com/index.php?page=NewsD...ge&id=10988

Правете си изводите сами!

Е затова сам си правя контролно иследване независимо какъв е резултата от пробата.

За съжеление опасенията ми се оказаха верни.

Точно за това става дума! :drinks: Нямало как да се пропусне проба........ мани мани последния път като видях какъв снайперист на 70 години ще изследва щях да падна! Той мен не види с пликчетата ще види капсули! Ще ги види ама другия път....... ;) ! И ръцете му подскачат като на Мохамед Али та си представи, колко на тънко би отрязал влакната................... :D

Link to comment
Share on other sites

Че кой е казал, че колегата пише да си чеше езика? Разбира се, че проблема е сериозен! Аз също съм сериозен с това, което съм написал и имам основание да бъда! Вярвам на един човек дето гледа пред мен, щото като знам кви спецове са в тия лаборатории и що проби ги чакат............иначе лошо няма, нека да си мислят, че някой разчита на техните резултати :D

:hump:<_<

Как си ги проверяваш, в частни лоборатории ли? Това което чета за В Търново ме шашна! Щом и шефа на лабораторията се е заразил мани бегай. Да чукна на дърво при нас в Плевен до сега няма фалове, но не се знае.

Link to comment
Share on other sites

Точно за това става дума! ;) Нямало как да се пропусне проба........ мани мани последния път като видях какъв снайперист на 70 години ще изследва щях да падна! Той мен не види с пликчетата ще види капсули! Ще ги види ама другия път....... :) ! И ръцете му подскачат като на Мохамед Али та си представи, колко на тънко би отрязал влакната................... :D

А на туй отгоре при нас от тази година вдигнаха таксата на 12 лева на прасе. Искат ите да смучат от нас,колкото могат. :good:

Link to comment
Share on other sites

Как си ги проверяваш, в частни лоборатории ли?

Сам си ги гледам. ;)

Link to comment
Share on other sites

Общо взето се оправяме по места.Почти няма дружинка в която да няма вет.лекар ловец с трихинелоскоп.Аз лично гледам една проба половин час и след това ме болят и двете очи така че цена от 10лв на проба си е нормална.А и отговорноста която поемаш е голяма все пак.....

Link to comment
Share on other sites

В София има качествена лаборатория. така че колегите който имат проблем с изледванията,да ме канят на лов ...а изледването ще е за моя сметка....наслука и много победи по ловните ви райони ;)

Link to comment
Share on other sites

не е шега заразяването с трихинела ,трябва да се изследва задължително ,остава завинаги в организма.

post-3634-1285642947_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

А на туй отгоре при нас от тази година вдигнаха таксата на 12 лева на прасе. Искат ите да смучат от нас,колкото могат. :D

А по едно бренеке зад ухото нещат ли :):D:p

Link to comment
Share on other sites

И при нас вдигнаха таксите на 12лв и после, защо имало бракониери ами вдигайте още и питайте после

Link to comment
Share on other sites

И при нас вдигнаха таксите на 12лв и после, защо имало бракониери ами вдигайте още и питайте после

:rofl: Само аз ли не го разбрах ...!?

Link to comment
Share on other sites

Сам си ги гледам. :D

Кое сам си гледаш , прасетата или трихинелите ?!

Имам един приятел Звонко се казва , та той ги прави глиганите на създрамЪ по български и всичко измирало ..... сигурно ти е казал рецептата :rofl:

Link to comment
Share on other sites

Никакво изследване!!!Рязане месото на парчета колкото половин кибритена кутийка и варене 2 часа.....трихинелата заминава на кино от 6 до 5.....и най-важното никакви сурови или пушени суджуци от диво свинско....пък ветеринарите ако искат и по 100 лв да търсят стига да има кой да им ги даде....при нас в стопанството имаше наскоро случай местният ветеринар от 5 проби изкара и петте положителни...занесохме същите проби във Враца и там дадоха заключение че и петте проби са отрицателни и месото било годно...на кого да вярваш ?!? затова ситни мръвки и яко варене.....после кой с бира ,кой с боза ....както дойде....

Link to comment
Share on other sites

Кое сам си гледаш , прасетата или трихинелите ?!

:D

Пробите за мое лично успокоение.

Edited by angel_ov
Link to comment
Share on other sites

Никакво изследване!!!Рязане месото на парчета колкото половин кибритена кутийка и варене 2 часа.....трихинелата заминава на кино от 6 до 5.....и най-важното никакви сурови или пушени суджуци от диво свинско....пък ветеринарите ако искат и по 100 лв да търсят стига да има кой да им ги даде....при нас в стопанството имаше наскоро случай местният ветеринар от 5 проби изкара и петте положителни...занесохме същите проби във Враца и там дадоха заключение че и петте проби са отрицателни и месото било годно...на кого да вярваш ?!? затова ситни мръвки и яко варене.....после кой с бира ,кой с боза ....както дойде....

Варенето не спасява.

Печене в фурна.

Link to comment
Share on other sites

Варенето не спасява.

Печене в фурна.

Става! Тенджерата под налягане не прощава. При печенето не винаги се изпича в дълбочина. Лично не ям такова в което се съмнявам, акоще и на каша да е смляно и разварено като ошав.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
При най малките съмнения вари и давай на кучетата.

И какви са най-малките съмнения? :( Като го пипаш месото скърца ли, вижда се трихинелата с просто око, как пирува зад някой мускулно влакно ли ..........или нещо друго!

Какво значи съмнение? :D Дано тези дето ви го гледкат, не опира да се съмняват........ :bira:

Edited by Nanski
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.