Добре дошли във форума На Лов

Регистрирайте се сега за получите достъп до всички функции. След регистрация, вие ще можете да публикувате нови теми или да отговаряте на вече съществуващите. Ще можете да настроите вашия профил, да си качите профилна снимка, да получавате репутация и да използвате лични съобщения с останалите потребители. Това съобщение ще изчезне след като влезете в профила си.

zero

Как се прави хубава домашна ракия

242 мнения в тази тема

Как се прави хубава домашна ракия ,

колко трябва да отлежи джибрата

а бе за пpъв път ще опитвам.

don miron Plamen2860 харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз искам да попитам, какво слагате вътре във казана със джибрите?

Моите джибри са около 220 килограма, ще ги варя във 250 литров казан. На 250 литров казан ми казаха да сложа два пакета със сода, четири пакетчета теменужки и лимонтозу но незнам колко и друго незнам какво се слага.

handcream хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Аз искам да попитам, какво слагате вътре във казана със джибрите?

Моите джибри са около 220 килограма, ще ги варя във 250 литров казан. На 250 литров казан ми казаха да сложа два пакета със сода, четири пакетчета теменужки и лимонтозу но незнам колко и друго незнам какво се слага.

Не забравяй да сложиш и пистолетчето!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Аз искам да попитам, какво слагате вътре във казана със джибрите?

Моите джибри са около 220 килограма, ще ги варя във 250 литров казан. На 250 литров казан ми казаха да сложа два пакета със сода, четири пакетчета теменужки и лимонтозу но незнам колко и друго незнам какво се слага.

+ лук и сол ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За хубава ракия трябва хубав материал/грозде,плод...../и голям мерак.Що се отнася до това колко да престой джибрата, най е добре да правиш периодични проби с захаромера.При смачкване на плодовете взимаш сок и мериш захарноста ако е малка добавяш захар за да се вдигне.От спецове знам че трябва да е 20-22.Но ако я вдигнеш много започва процес на озахаряване и джибрата не ферментира.След като си нагласил материала на желаната захарна гъстота го разбъркваш интензивно през първите няколко дни.След това мериш захарноста на сока/ширата/и когато захаромера покаже че вече няма захарно съдържание/а е станало на винце/можеш да го извариш на ракийка да я сложиш в съд който не е затворен плътно за да подиша и да сложиш в ракийката сърцевина от черница и по 2-3г.захар на литър.И ако ти хареса да ни поканиш ;) от нас мезето.

yasen z хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато тръгне първакът го отделяш в количество около 1% от общия насипан литраж.

Когато градусът на течащата ракията падне до около 50-55 я отделяш и продължаваш да събираш останалото докато падне до около 15 градуса.

Това е пАток(пърцуца и т.н.т.).

Ако имаш желание и възможност си превари ракията, като спазваш горната процедура.

Първаците и патокито от двете варенета ги преваряваш отново, за да отделиш ракията от метанола.

Това е най-общо.

За повече чалъми виж http://www.rakiyata.com/forum/index.php

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря !

В този форум мисля , че има всичко което търся.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Аз искам да попитам, какво слагате вътре във казана със джибрите?

Моите джибри са около 220 килограма, ще ги варя във 250 литров казан. На 250 литров казан ми казаха да сложа два пакета със сода, четири пакетчета теменужки и лимонтозу но незнам колко и друго незнам какво се слага.

За да поркаш истинска ракия, сложи най вече джибри! :D Недей набляга много на чалъмите! ;) като за сефте!

И гледай да са от истинския плод, щото от сливите му се вика каша! :bira:

И да знаеш че от каквото и да е ракията се углопява бързо ;) !

:D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, не ги слушай тези биолози!

Ако материала е преврял, сложи си едно бурканче мед 0,500, или 0,300 грама, медицинска дъвка половин пакетче / в аптеките е 10 грама гръцка/ и си глей кефа.

Ако е от грозде, когато джибрата падне на дъното, а семките изплуват отгоре си готов за ак;ия.

Ако в региона ти има от новите казани"френски ,шотландски" не се колебай вари на тях и като падне на 40 градуса бягай и каквото си събрал разреди с вода Банкя и в бурето.

Това мога да ти кажа с 20 годишен опит във варенето на ракия.Не с печенето, както се изказват големите майстори .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубава ракия от джибри......., не че не я бива, ама все си е втора употреба матриала. Виж ако ги посмесиш със старо вино за преварка, си е малко по друга ракия . Миналата седмица варихме от около 130-140 литра вино с малко жибри, около 20 литра арна ракийца, която ще се поразрежда . На около 27 градуса тръгна лека кисела жилка, въпреки содата, та остатъка ще оди на праварка със сливововия матриал. Иначе даста чалъми ша ти кажат и все ще са истина, пък и доста кусури ще ти намират, но на теб да ти е сладка . ;) За мен от каясиевата, по арна няма . :D

Редактирано от ДБД
the saint yasen z харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Колега, не ги слушай тези биолози!

Ако материала е преврял, сложи си едно бурканче мед 0,500, или 0,300 грама, медицинска дъвка половин пакетче / в аптеките е 10 грама гръцка/ и си глей кефа.

Ако е от грозде, когато джибрата падне на дъното, а семките изплуват отгоре си готов за ак;ия.

Ако в региона ти има от новите казани"френски ,шотландски" не се колебай вари на тях и като падне на 40 градуса бягай и каквото си събрал разреди с вода Банкя и в бурето.

Това мога да ти кажа с 20 годишен опит във варенето на ракия.Не с печенето, както се изказват големите майстори .

Тъй тъй, може след всичките медицински истории и един презерватив да сложи в джибрите! :p

И как аджаба ракията се пече? ;) На скара ли редите гроздаците, щото джибрите са си фермент на гроздето? :bira:

За да тръгне ракийца, требе да възври казана, съответно има варене не печене майсторе! ;)

Ей да не вземеш да се бъзикнеш, те по шопско бъркат физичните процеси! :D

:D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Тъй тъй, може след всичките медицински истории и един презерватив да сложи в джибрите! :D

И как аджаба ракията се пече? ;) На скара ли редите гроздаците, щото джибрите са си фермент на гроздето? :p

За да тръгне ракийца, требе да възври казана, съответно има варене не печене майсторе! :D

Ей да не вземеш да се бъзикнеш, те по шопско бъркат физичните процеси! :bira:

;)

Я кажи какъв е процеса с джибрите у Бундесландия :D ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм от Майнско, не съм от шопско.

Пък ито във вареното на ракия и в еб....то стойки и чалъми много.

Затова кой кавото си е сварил, да си го пие и хвали след успешен лов!

Ай чао,майни!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От грозде ще правя ракия, няма да точа вино. :D

Във два бидона съм сложил по сто килограма грозде и по десет килограма захар, разтопена във хладка вода, съотношение едно към три. Във момента врът и ги бъркам колкото се може по-често, така ми казаха. Утре мисля да махна чепките защото аз го смелих със чепките, днес видях че вече по тях няма зърна и утре ще се опитам да махна колкото се може повече от тях.

Аз за пръв път правя домашна ракия, ако бъркам някъде ме поправете!

handcream хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Тъй тъй, може след всичките медицински истории и един презерватив да сложи в джибрите! :D

И как аджаба ракията се пече? ;) На скара ли редите гроздаците, щото джибрите са си фермент на гроздето? :p

За да тръгне ракийца, требе да възври казана, съответно има варене не печене майсторе! ;)

Ей да не вземеш да се бъзикнеш, те по шопско бъркат физичните процеси! :bira:

:D

Ей това не го разбрах? :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Я кажи какъв е процеса с джибрите у Бундесландия :D ?

Че от де да знам бе Дидо, аз съм от Троянът! :p Ние тука ракии не печем! :D Там вкусих от магазина веднъж една сливова вода (Zwetchken Wasser) и ми ареса да ти кажа ;)

Аз съм от Майнско, не съм от шопско.

Пък ито във вареното на ракия и в еб....то стойки и чалъми много.

Затова кой кавото си е сварил, да си го пие и хвали след успешен лов!

Ай чао,майни!

Седи бре, не бегай аз само попитах нещо! :bira: Ей да не си помислиш че се бъзикам, аз тъй си пиша от време на време. ;)

Редактирано от Nanski

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ей това не го разбрах? ;)

Ами може и да не си! Ако по вашия край на всичко дето се ''слага за ракия'' му викате джибри?!

При нас само на грозденцето тъй викаме, другото си е кашичка и тъй нататък ;)

:D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така:Правя всяка година и от плодове и от грозде,щото с мойта булка сме си ракиджии!Наедин сто и двадесет литров бидон от плодовете слагам по шест кофи "материал"-джанки и сливи и вода и захар едно към три!Докато ферментира ежедневно се бърка по пет-шест пъти!Задължително отделям време за прецеждане,сиреч не дрябва да има една костилчица в "матрЯла" :D преди варенето.Самото варене-задължително идеално измиване на казана и спирам на 50-52 градуса и никакво разреждане!Дето се вика "На вкус и цвет,товарищ нет!"А пък гроздовата,хм-само от грозде... и с много любов!!! :D Ето малко снимков материал от подготовката тази година! ;) Между другото Нански умее да прави ракия!!!Изпробвано и доказано...Дори и при "злоупотреба" няма "неприятни" последствия! ;)

post-2778-1286217212_thumb.jpg

post-2778-1286217224_thumb.jpg

yasen z хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Густо, ей това е гроздов материал!

С баща ми в неделя след лова купихме 300 кила каберне, мерло и малко мавруд.

Изчистиха ни го на една италианска машина от чепки, която спуква зърното, но без да мачка семките и от там в каците.След два ,три часа мери баща ми захарността , тя 24 захарни единици.

Ширата сладка като детска каша.

Та при нас в Съединение като изпием виното, слагаме захар и това 2-то вино правим, варим печем ракията.То от първото е грехота да я варим, макар че става много хубава/например от карловски мискет/.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Така:Правя всяка година и от плодове и от грозде,щото с мойта булка сме си ракиджии!Наедин сто и двадесет литров бидон от плодовете слагам по шест кофи "материал"-джанки и сливи и вода и захар едно към три!Докато ферментира ежедневно се бърка по пет-шест пъти!Задължително отделям време за прецеждане,сиреч не дрябва да има една костилчица в "матрЯла" :D преди варенето.Самото варене-задължително идеално измиване на казана и спирам на 50-52 градуса и никакво разреждане!Дето се вика "На вкус и цвет,товарищ нет!"А пък гроздовата,хм-само от грозде... и с много любов!!! :D Ето малко снимков материал от подготовката тази година! ;) Между другото Нански умее да прави ракия!!!Изпробвано и доказано...Дори и при "злоупотреба" няма "неприятни" последствия! ;)

Върбане кажи си, че булката отнася каиша ти помагаш главно с пиенето. Айде и с варенето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Върбане кажи си, че булката отнася каиша ти помагаш главно с пиенето. Айде и с варенето.

Яворе,тва е долна "инсинуация"! :D Мойта булка има две "виши"-един Кеймбридж и един Оксфорд и като влезе у лозето и става лошо от слънцето! ;) Сиреч има алергия... ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Така:Правя всяка година и от плодове и от грозде,щото с мойта булка сме си ракиджии!Наедин сто и двадесет литров бидон от плодовете слагам по шест кофи "материал"-джанки и сливи и вода и захар едно към три!Докато ферментира ежедневно се бърка по пет-шест пъти!Задължително отделям време за прецеждане,сиреч не дрябва да има една костилчица в "матрЯла" :D преди варенето.Самото варене-задължително идеално измиване на казана и спирам на 50-52 градуса и никакво разреждане!Дето се вика "На вкус и цвет,товарищ нет!"А пък гроздовата,хм-само от грозде... и с много любов!!! :wub: Ето малко снимков материал от подготовката тази година! :p Между другото Нански умее да прави ракия!!!Изпробвано и доказано...Дори и при "злоупотреба" няма "неприятни" последствия! :p

А кога ще я дегустираме ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ами може и да не си! Ако по вашия край на всичко дето се ''слага за ракия'' му викате джибри?!

При нас само на грозденцето тъй викаме, другото си е кашичка и тъй нататък :D

:p

Троянската сливова кашичка никак не е лоша :D

Жалкоче ти не си и привърженик.

Тъй се бях наострил да я опитам :D

Междо другото колеги,мойто виждане е тръгне ли на 25 градуса-отваряш казана!

Преваряваш и пак същото.

Тази процедура може да я повторите и три пъти!

След това разреждаш с дестилирана вода и почти готово :D

При варенето на ракията се слага още нещо,но не може да кажа всичко :D

В съда в които е ракията се слага помпичка за рибки да вкарва кислород.

Колкото повече дни стои толкова по добре.По този начин ракията старее принудително :D

Слага се също и определено количество Английски чай,за аромат и цвят и става мехлем.

А и забравих да кажа:първите 1-2 литра се изхвърлят задължително!!

Айде наздраве :D

yasen z хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Троянската сливова кашичка никак не е лоша

Жалкоче ти не си и привърженик.

Тъй се бях наострил да я опитам

Междо другото колеги,мойто виждане е тръгне ли на 25 градуса-отваряш казана!

Преваряваш и пак същото.

Тази процедура може да я повторите и три пъти!

След това разреждаш с дестилирана вода и почти готово :D

При варенето на ракията се слага още нещо,но не може да кажа всичко :D

В съда в които е ракията се слага помпичка за рибки да вкарва кислород.

Колкото повече дни стои толкова по добре.По този начин ракията старее принудително :D

Слага се също и определено количество Английски чай,за аромат и цвят и става мехлем.

А и забравих да кажа:първите 1-2 литра се изхвърлят задължително!!

Айде наздраве :D

:D Тц Тц ей..... :D ами иди у Дзвера бре! Ааааа, занесох му оная седмица ама ти с туй Христо Даново :D ! Къде ми е вината и как разбра, че не я тача! :D

Ама може и да си прав, грозданката като че ли ''по ми я мелят бабките''! :D

:p

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване